Skocz do zawartości

Christopher Froome

MadOnion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, suqub napisał:

Sky przetrwa. Pytanie czy Kwiatkowski nic nie bierze...

Nie popadajmy w paranoję. Skoro nie toczy się postępowanie przeciwko naszemu mistrzowi świata wśród zawodowców to znaczy że nic nie dozwolonego nie bierze. 

17 minut temu, Nemrod napisał:

Heh, każdy zawodowy kolarz z czołówki "coś bierze" bo inaczej nie byłby w czołówce. I nie chodzi tu o to by nawdychać czy naszprycować się czegoś na sam wyścig ale o cały cykl przygotowawczy. Bardzo modne zrobiły się ostatnio wśród grup kolarskich ( i innych sportów wydolnościowych) obozy przygotowawcze w Ameryce Południowej i Azji.

Pozwala to na bycie praktycznie niedostępnym dla niezapowiedzianych kontroli. Spokojnie "lekarze" rozpisują cykl na okres obozu i taki zawodnik na wspomaganiu jest w stanie trenować dużo ciężej ni robiłby to normalnie. Co za tym idzie forma wypracowana w ten sposób jest dużo wyższa. Pod koniec zaczyna się zejście z cyklu, także jadąc na zawody jest już czyściutki...

Może trochę dystansu do tego typu insynulacji. Ogólnie wiadomo że na takich obozach przebywali Nairo i Froome o innych nie słyszałem. WADA wie o istniejącym problemie i nie wiadomo czy nie szykuje jakiejś niespodzianki w postaci odwiedzin. O 6:00 rano. Bohater naszej dyskusji ma problem gdyż na 17 etapie wziął dwa razy więcej czegoś na co miał pozwolenie bo jak tłumaczy źle się czuł. Każdy widział ten etap wie o co chodzi.  Wizja utraty koszulki lidera i zarazem zwycięstwa w generalce  poprowadziła go w złą stronę. Froome to utalentowany kolarz, ale aby udźwignąć porażkę trzeba być też  wielkim sportowcem. Na razie nim nie jest,  co nie znaczy że w przyszłości nie będzie. Jedyne moim zdaniem rozwiązanie to: przeprosić,   zrzec się nie słusznego  zwycięstwa i poddać się zawieszeniu. 

Opublikowano

No cóż nieco mniej naiwności. Talent + dobre przygotowanie zawsze przegra z Talentem+ dobrym przygotowaniem+ wspomaganiem. Różnice wśród najlepszych są tak małe, ze jak ktoś próbowałby jechać tylko na "schabowym i kapuście" to czołówka trzy razy by mu odjechała.

Wielu kolarzy jeżdżących z Armstrongiem widziało jak coś brał i czemu nikt nic nie powiedział ani nie doniósł ? Bo ręka rękę myje. Ja nie wydam ciebie ty nie wydasz mnie.

Tam gdzie zaczyna się zawodowy sport zaczynają się duże pieniądze. Gdzie pojawiają się pieniądze tam kończy się uczciwość...

Opublikowano
1 godzinę temu, Nemrod napisał:

Wielu kolarzy jeżdżących z Armstrongiem widziało jak coś brał i czemu nikt nic nie powiedział ani nie doniósł ? Bo ręka rękę myje. Ja nie wydam ciebie ty nie wydasz mnie.

Jak to nikt? Alberto zeznawał przeciwko i prawdopodobnie z wdziecznosci doktor Ferrari uwikłał go w doping. 

Śladowa ilość clenbuterolu w moczu (0,000 000 000 05 grama w mililitrze) 

Opublikowano

Zeznawał ale ile lat po zajściu którego był świadkiem ? Czemu ni podał tego od razu ? Bo prawdopodobnie jechał na tym samym. A gdyby się wydał w przypadku Armstronga to cała drużyna poszłaby do kontroli. Sponsorzy by  się wycofali i rzeczka pieniędzy wyschła...

Opublikowano
Dnia 19.01.2018 o 11:41, GBike napisał:

Jedyne moim zdaniem rozwiązanie to: przeprosić,   zrzec się nie słusznego  zwycięstwa i poddać się zawieszeniu. 

Było by dobrze jakby tak zrobił, ale niestety w to nie wierzę. Biorąc pod uwagę ostatnie doniesienia, spodziewam się raczej brnięcia w zaparte i - co gorsza - startu w TdF 2018 jak gdyby nigdy nic...

Opublikowano (edytowane)

Ciekawostka - Froome jest właścicielem drugiej najwyższej w historii średniej prędkości z całego wyścigu TdF - 40,995 km/h. Lepszy wynika ma tylko.... Lance Armstrong ;) 

Edytowane przez de Villars
Opublikowano
33 minuty temu, de Villars napisał:

Ciekawostka - Froome jest właścicielem drugiej najwyższej w historii średniej prędkości z całego wyścigu TdF - 40,995 km/h. Lepszy wynika ma tylko.... Lance Armstrong ;) 

No tak ale trasa TdF jest co roku inna więc to słaby wskaźnik. 

Opublikowano

Nie ważne. Dla laików ważne jest to że dwa pierwsze miejsca należą do zlapanych na dopingu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

PODSUMOWUJĄC: Ci kolarze szosowi to są jakieś cieniasy. Wiecznie słychać o ich dopingowaniu się podczas zawodów. Widać w MTB, Enduro, czy DH kultura współzawodnictwa jest na zdecydowanie wyższym poziomie ;) 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Albo nikt się dopingiem w tych dyscyplinach nie interesuję. Względnie - pieniądze są tam na tyle małe, że nie opłaca się szprycować.

Opublikowano
9 godzin temu, Franz Mauer napisał:

PODSUMOWUJĄC: Ci kolarze szosowi to są jakieś cieniasy. Wiecznie słychać o ich dopingowaniu się podczas zawodów. Widać w MTB, Enduro, czy DH kultura współzawodnictwa jest na zdecydowanie wyższym poziomie ;) 

Niezły żarcik hahaha

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jest spora szansa, że ASO nie dopuści Froome'a do tegorocznego TdF. Sky zostało poinformowane, ale się oczywiście odwołało do... Francuskiego Komitetu Olimpijskiego (ASO mu podlega?). Żeby nie doszło do tego, że się będą procesować o udział w TdF. Wiadomo, Froome ma tęgich prawników :/

http://naszosie.pl/2018/07/01/aso-blokuje-start-froomea-w-tour-de-france/

http://naszosie.pl/2018/07/01/prudhomme-to-okropne-ze-nie-rozwiazano-tej-sprawy-przed-tour-de-france/

Opublikowano

A ja am nadzieję, że Froom wystartuje i zwycięży. Trzymam kciuki za niego. Ma chłop formę więc jest w gronie faworytów.

Opublikowano

Skoro nie został zawieszony to taka samowolka organizatora jest karygodna. Jak mają jakieś problemy to niech w ogóle zrezygnują z organizowania wyścigu. Wszak nie pamiętam już dokładnie ale od czasów Induraina można policzyć na palcach jednej ręki zwycięzców, którzy "teoretycznie" nie byli na koksie lub nie mieli wpadki dopingowej...

Opublikowano

Protesty ASO, zakazy startu, słuszne, niesłuszne, brał, nie brał... Podejrzenia i domniemanie niewinności... Dużym skandalem jest w tej sprawie także (a może przede wszystkim) to, że tak długo się to już ciągnie. Naprawdę nie można takiego większego niż potrzeba szprycowania się lekiem udowodnić wcześniej/szybciej?

Opublikowano

No cóż, trudno zrozumieć działania WADA oraz innych instytucji stojących na straży czystości sportu. Jednego dyskwalifikują podczas wyscigu za samo podejrzenie, drugiego dyskwalifikują za ilość śladową a trzeciego za dwukrotne przekroczenie nie spotyka nic. Dla mnie jako kibica jest to dziwne i takie trochę niefajne, ale nie oznacza to, że mnie przestaje fascynować kolarstwo. Froome na ostatnim Giro pięknie pojechał i osobiście kibicowałem mu żeby 80 km akcja mu się powiodła. Będzie tylko lipa jak po sezonie zabiorą mu te zwycięstwa. 

Fajnie byłoby dla sportu, żeby również w amatorskim peletonie wprowadzono testy antydopingowe. 

Opublikowano
12 godzin temu, Ares napisał:

Skoro nie został zawieszony to taka samowolka organizatora jest karygodna.

No nie wiem, czy można to nazwać samowolką. W końcu są organizatorami ;)

9 godzin temu, Łabędź napisał:

Dużym skandalem jest w tej sprawie także (a może przede wszystkim) to, że tak długo się to już ciągnie. Naprawdę nie można takiego większego niż potrzeba szprycowania się lekiem udowodnić wcześniej/szybciej?

Mam wrażenie, że to w dużej mierze zasługa samego zainteresowanego i jego prawników. Dochodzą głosy, że przeciągają oni sprawę proceduralnie, straszą konsekwencjami itd. Skutek jest taki, że teoretycznie odpowiednie instancje nie są w stanie podjąć żadnej decyzji. Ale to wszystko nie nowość. Ciekawe jest natomiast to, co teraz zrobi Sky. Chodzą słuchy, że zbojkotują wyścig. No oczywiście ich prawo, ale ja bym wolał, żeby pojechali na kogo innego. Np. na Kwiato, choć to raczej pobożne życzenia, bo mając wybór na pewno postawią na Thomasa. A szkoda, bo wygląda na to, że Michał nigdy się swojej szansy nie doczeka.

Opublikowano
2 godziny temu, de Villars napisał:

A szkoda, bo wygląda na to, że Michał nigdy się swojej szansy nie doczeka

Też mam wrażenie, że tylko po zmianie teamu coś może się w tym temacie dla Kwiato zadziać.

Opublikowano
57 minut temu, Gregory34 napisał:

można było się tego spodziewać

Eeeee, spodziewałem się, że dla wyczucia dramatyzmu, wytrzymają chociaż do czwartku... ;)

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Prawie wszyscy biorą i wszyscy udają, że nikt nie bierze. Kiedy jak zwykle pada "nie udowodniono mi dopingu" zamiast "nie biorę dopingu", to wniosek sam się nasuwa. Tradycyjnie żenada.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Jestem zniesmaczony, żażenowany, zdegustowany. Niby można się było spodziewać, niemniej jednak ekspresywność działania zaraz po oświadczeniu ASO jest porażająca i daje wiele do myślenia. Zwłaszcza w kontekście analogicznych przypadków z przeszłości, które jednak były karane.  Po prostu potęga Sky jest niezmierzona i nawet UCI nie jest w stanie jej się oprzeć. Natomiast na miejscu Froome'a nie wiem czy dla własnego dobra bym się wybierał na ten wyścig. Parę lat temu oblali go szczynami, więc  co teraz może go spotkać? 

• Lubię to! 1
stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano
1 godzinę temu, de Villars napisał:

Jestem zniesmaczony, żażenowany, zdegustowany. Niby można się było spodziewać, niemniej jednak ekspresywność działania zaraz po oświadczeniu ASO jest porażająca i daje wiele do myślenia. Zwłaszcza w kontekście analogicznych przypadków z przeszłości, które jednak były karane.  Po prostu potęga Sky jest niezmierzona i nawet UCI nie jest w stanie jej się oprzeć. Natomiast na miejscu Froome'a nie wiem czy dla własnego dobra bym się wybierał na ten wyścig. Parę lat temu oblali go szczynami, więc  co teraz może go spotkać? 

Kupa... kasy :)