Justyna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Etykiety napojów izotonicznych czasem potrafią zerwać czapkę z głowy Szczególnie te w kolorach różnych zawierają niekoniecznie fajne barwniki itp. Polecam taki : 1 litr wody 2-3 łyżki miodu dwie-trzy szczypty soli himalajskiej ( jest lepsza od zwykłej , gdyż zawiera więcej minerałów ) sok z 1 cytryny lub pomarańczy. Proporcje podaję orientacyjnie , można dostosować do swoich potrzeb ( jeśli ma być nawadniający tylko można np pominąć miód )
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Niezły pomysł, muszę spróbować , z racji ,że lubię napoję z nutą mięty dorzuciłbym parę listków . Sam często piję muszyniankę . Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Gość
Justyna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 samuel_87 :-) bingo ! o mięcie nie pomyślałam :-)
Iwona Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 A co myślicie o dodaniu imbiru ( świeżego ) , zwłaszcza w sezonie ciut zimniejszym ?
Justyna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Iwona :-) Myślę , że jak najbardziej OK , imbir rozgrzewa i ma wiele super właściwości . Dla rozpoczynających przygodę z imbirem najlepiej będzie jak zaczną od niewielkiej ilości by przyzwyczaić się do smaku. Wspomnę Wam jeszcze o jednym napoju , który prawie codziennie pijam ( może to nie izotonik ale ma fajne właściwości prozdrowotne ) . Nazywam to lemoniadką z kurkumy. Szklanka wody ( używam kranówy filtrowanej ) , pół łyżeczki kurkumy , sok z 1/4 cytryny spora szczypta pieprzu ( pieprzu nie powinno się pomijać , bo wzmacnia wielokrotnie działanie kurkumy ), jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku to można osłodzić ( raczej nie cukrem ) , jeśli mam pod ręką świeży imbir to też wyciskam plasterek wyciskaczem do czosnku . Pozdrawiam :-)
Red Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Przepis stary jak świat. Używam i polecam każdemu.
Karolson Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Również polecam. Wchodzi zdecydowanie lepiej niż zwykła woda, człowiek chętniej sięga po bidon
Monika Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Też używam naturalnego izotoniku na co dzień (dodaję wit c -czysty kwas l-askorbinowy). Justyna już wie, bo czyta mi w myślach ;-). Iwonko dziękuję, że przypomniałaś mi o imbirze. Stosowałam świeży bardziej do gorącej herbaty i nigdy w formie sproszkowanej. Jak go w takim razie użyć do zimnego płynu?
Justyna Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Monika ja w proszku imbiru nie używam , bo mi smak nie pasuje , wolę świeży. Odkrawam plasterek i wyciskam wyciskaczem do czosnku . Nie wymiesza się dokładnie , bo zostają farfocle :-) czysta wit C to hit w naszym domu :-)
Iwona Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 23 godziny temu, Justyna napisał: Nazywam to lemoniadką z kurkumy. Justyna- a używasz świeżej kurkumy ? nie znam smaku świeżej,ale ostatnio moja psiapsióka ją odkryła i jest zachwycona - muszę do niej wpaść na degustację .
Justyna Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Iwona niestety nie Mieszkam na tzw zadupiu i tu nikt o takich jak to mawiają " fanaberiach " nie słyszał . Ale myślę , że kiedyś ją napotkam na swej drodze :-) Popróbuj i chociaż napisz jak smakuje :-)
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dnia 11.04.2017 o 17:01, Justyna napisał: 1 litr wody 2-3 łyżki miodu dwie-trzy szczypty soli himalajskiej ( jest lepsza od zwykłej , gdyż zawiera więcej minerałów ) sok z 1 cytryny lub pomarańczy. Proporcje podaję orientacyjnie , można dostosować do swoich potrzeb ( jeśli ma być nawadniający tylko można np pominąć miód ) Znamy, znamy, pijemy. A jak się komuś po jakimś czasie znudzi posmak miodu, to warto zastąpić go syropem klonowym - równie skutecznie działa, a ma się wrażenie, że to raptem coś zupełnie nowego. Przy okazji zdrowych izotoników, chciałem polecić wodę kokosową. Przebogata w minerały i witaminy, odpowiednie dla ciała elektrolity, samo zdrowie i natura. To cudo jest klarowne i sterylne, ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi, więc jest niesamowicie szybko przyswajana przez organizm i szybko nawadnia. Podobno żaden wymyślony przez człowieka napój izotoniczny nie dorównał jej jak dotąd skutecznością działania.
Red Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Woda kokosowa jest strasznie droga jak na swoje działanie. Z rodzimych alternatyw można użyć wody brzozowej. Obie dobre na kaca ale czy lepsze od izo to sprawa dyskusyjna. Mnie ten argument nie przekonuje. Niektóre izotoniki (jak ten od ALE) są naprawdę dobre.
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) No proszę, a mnie się woda brzozowa tylko z "Misiem" kojarzyła : Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dnia 11.04.2017 o 17:01, Justyna napisał: Polecam taki : 1 litr wody 2-3 łyżki miodu dwie-trzy szczypty soli himalajskiej ( jest lepsza od zwykłej , gdyż zawiera więcej minerałów ) sok z 1 cytryny lub pomarańczy. dodam tylko że taka mikstura musi nabrać mocy i dopiero po 10 godzinach ma największy power ,po tym procesie dopiero dodajemy cytrynę i sól jak kto woli. dlatego warto zrobić ją wieczorem jak mamy zamiar gdzieś się wybrać z rana.pozdrawiam
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Podstawowy przepis jest taki : 1 litr wody, 4 łyżki miodu, sok z 1 cytryny, 1/4 łyżeczki soli. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Beata K
patol Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Warto uwzględnić magnez. 1 tabletka musująca magnezu na 1litr wody też nie zaszkodzi. Serducho lepiej pracuje i unikniemy skurczów mięśni przy intensywniejszych treningach Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez patol
Rekomendowane odpowiedzi