Gość Opublikowano 8 Grudnia 2017 Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli nie jest za późno to kasetę możesz zwrócić. Nie będę się upierał ale 1 x 10 zrobi robotę i będzie nieco tańsze w złożeniu i późniejszej eksploatacji ZEE - około 200 zł Manetka - około 90 zł Kaseta CS HG-500-10 - 140 zł Łancuch HG-95 - 90 zł Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Gość
Rowercodzienny Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2017 Tylko ja kupiłem tę kasetę na olx i nie mam możliwości zwrócenia.
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2017 Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) 10 minut temu, Rowercodzienny napisał: Tylko ja kupiłem tę kasetę na olx i nie mam możliwości zwrócenia To odsprzedaj. Pospieszyłeś się trochę za bardzo. Bez urazy ale trzeba było się najpierw podpytać co jak połapać to pomaga uniknąć niepotrzebnych zakupów. Tak czy siak wymień przy okazji pancerze i polecam zakupić uszczelnione końcówki pancerza od Jagwire. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Gość
Rowercodzienny Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2017 Mam jeszcze pytanie, jak zmienie bębenek na ten pasujący pod 11 rzędową kasetę to czy wtedy muszę zmieniać oś? I czy wejdzie to do tylnego trójkąta?
Nurek_ Opublikowano 8 Grudnia 2017 Opublikowano 8 Grudnia 2017 21 godzin temu, Rowercodzienny napisał: Bo jednak mimo wszystko gdyby była możliwość to wolałbym tego 11 biegowego slx z jednego ważnego powodu... kupiłem już kasetę. Jak kupiłeś już kasetę, to jaki problem, załóż i będziesz wiedział czy pasuje na ten bębenek 21 godzin temu, PrzeLuka napisał: Aha... to co zaoszczędzisz składając 1 x 10 możesz zainwestować w korbę z zintegrowaną osią. Na korbę nie zaoszczędzi, największa różnica jest na kasecie, która już kupił. Manetka 10/11 to ze 30 zł różnicy i przerzutka ok 70. Ja bym jednak wolał dołożyć tą 100 i mieć napęd 11-speed.
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2017 Opublikowano 8 Grudnia 2017 @Nurek_ Umiem liczyć Kto mówi o korbie nówce? Na rynku jest mnóstwo używek w dobrym stanie do kupienia za śmieszne pieniądze.
Rowercodzienny Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ostatecznie dzięki wam zdecydowałem się na napęd 10 rzęfowy. Mam rozumieć, że tu oprócz zmiany przerzutki, łańcucha, manetki i kasety nie czekają mnie już żadne niespodziankiw? :)))
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Nie ma za co. Raczej nie. Wystarczy wszystko poskładać do kupy, wyregulować i będzie jeździć. Przy okazji poczyść i nasmaruj wszystko. Na jaką kasete i zmieniarke się zdecydowałeś? Korbę też zmieniasz? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Gość
Rowercodzienny Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2017 A do tej przerzutki Shimano zee fr to ile zębów może mieć największa zębatka w kasecie? Bo wyczytałem że 36, a to trochę mało myślałem o kasecie 11-42
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) @Rowercodzienny W teorii 36 ale w praktyce 42 działa bez problemu. Odsyłam to wątku poniżej Jak nie jesteś pewien ZEE to bierz Deore M-6000 wózek średni GS ale ZEE śmiga bez zarzutu. Hałasuje trochę ale napędy 1 x ... tak mają wiec to przypadłość nie wada. Poniżej mój napęd. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez Gość
martines80 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Podepnę się do kolegi aby nie zakładać nowego wątku. Pytanko związane jest z tematem tej dyskusji. Kaseta 8 rzędów i chęć zmiany na 11 rzędów. ---------------------------------------------------------------------------- obecny napęd ------------------------------------------------------------------------ Piasta STOUT z napędem 8 rzędów Głębokość bębenka 35,4 mm Kaseta SunRace 8 rzędów Głębokość 36,8 mm ----------------------------------------------------------------------------- planowany napęd ------------------------------------------------------------------- Kaseta NX 11 rzędów głębokość 41 mm ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- stary bębenek pod 11 rzędów z piasty nowatec D772SB który został mi z przejścia na X D - głębokość 37 mm Jak widać różnica w głębości bębenków jest minimalna 1,6 mm. Przymierzyłem dzisiaj kasetę NX 11 rz. na bębenek 8 rz. i niby jest ok. nakrętka wchodzi dość głęboko i wszystko siedzi stabilnie. Założyłem również kasetę 8 rz. na bębenek od D772SB no i tu zonk. Kasety nie da się dokręcić tak aby siedziała stabilnie. właśnie te 1,6 mm w głębokości bębenków robi ogromną różnicę. Kaseta 8rz zwyczajnie potrzebowała by jakiejś podkładki aby ją usztywnić. Z uwagi na małe zainteresowanie sprzedawanym przeze mnie używanym napędem 2x11 postanowiłem założyć go do żony roweru ( miał być 2x10 ). Jak myślicie czy na bębenku 8rz. można założyć kasetę 11rz. i śmigać bez obaw czy jednak lepiej wymienić na typowy pod 11rz. Ewentualnie podpowiedzcie gdzie mógł bym kupić bębenek do piasty stout pod 11 rz. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez martines80
Nurek_ Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Jeśli kaseta 11 wchodzi na bębenek i dobrze się trzyma to nie widzę przeciwwskazań do używania. Bębenka do tej piasty raczej nie dokupisz, można by próbować dopasować coś z innych piast, ale pewnie łatwo nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi