Skocz do zawartości

Zmiana kasety na większą

Rowercodzienny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, tak jak w temacie chce zmienić kasete 8 biegową na 11 biegową i moje pytanie brzmi: czy muszę w takim wypadku zmieniać piastę, i najważniejsze czy zmieści się pomiędzy kołem, a widełkami. Jeśli podałem zbyt mało informacji bądź to pytanie jest oczywiste to proszę o nie hejtowanie ponieważ całkowicie się na tym nie znam. Z góry dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez Rowercodzienny
Opublikowano (edytowane)

Zmieścić się powinna w tylnym trójkącie ale wymiana piasty będzie nieunikniona. Piasty, łańcucha i zmieniarki rzecz jasna. Głównie rozchodzi się o długość bębenka. Jaką piastę posiadasz?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Trzeba będzie też przerzutkę kompatybilna z 11s oraz manetkę która to obsłuży i łańcuch podejrzewam że masz też 3 blaty z przodu co też będzie potencjalnym problemem. Wydatek to kilka stów czy warto...? Zależy od roweru i to jak i gdzie go uzywasz

Opublikowano

Tak, tak o całej reszcie wiem, nie byłem tylko pewien co do tej piasty.

37 minut temu, PrzeLuka napisał:

Jaką piastę posiadasz?

Właśnie problem w tym, że nue znam dokładnego modelu, wiem tylko że jest marki novatec. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić? A może jak zaprowadze go do serwisu to powiedzą mi jaki bębenek będzie pasował?

Opublikowano
37 minut temu, Pedros napisał:

Wydatek to kilka stów czy warto...? Zależy od roweru i to jak i gdzie go uzywasz

Właśnie wziąłem pod uwage wszystko oprócz piasty o której zupełnie nie pomyślałem. :( Niedawno  zacząłem jeździć po górach i napęd 1x8 jaki jest w tym rowerze jest do niczego.

Opublikowano (edytowane)

Ale czy potrzebna jest Ci 11s? Ja ganiam na 10s i robi znakomita robotę. Kesete 10s zmieścisz na tym bębenku bez problemu. Opisz dokładnie jaki napęd posiadasz.

Zmiana napędu niestety nie jest tania.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Na razie mam z tyłu 8 biegów i jakaś przeżutka od shimano, niestety też nie wiem jaka, ponieważ rower kupiłem używany składany przez kogoś i w zasadzie nie wiele o nim wiem, a z przodu jeden blat chyba 38t

Opublikowano (edytowane)

@Rowercodzienny Porób zdjęcia i podeślij.

Może napisz jeszcze jakim budżetem dysponujesz?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To ta piasta nie zawiele tu widać20171207_184348.thumb.jpg.375fb28b3555475e040af23a57e70655.jpg 

A tu przerzutka i blat

20171207_185353.jpg
Opublikowano (edytowane)

Możliwe że to DH lub D0 42SB ale pewności nie mam. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20171207_185408.jpg

Więc jest możliwość zmiany samegk bębenka? I czy nie będzie wtedy konieczna też zmiana ośi?

Opublikowano (edytowane)

Ktoś zrobił ten rower do zjeżdżania nie podjeżdżania. Ile kasy możesz wydać na nowy napęd? Z tyłu widzę sztywną oś?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Budżet to około 700-800 zł i początkowo planowałem zakupić za to shimano slx 1×11.

Tak oś to 135x12mm

Ja chciałem przerobić go bardziej na enduro/xc tak aby możliwe było podjeżdżanie jak i zjeżdżanie.

Opublikowano

Dzięki za propozycje i podpowiedzi, napewno o tym pomyślę.

A jeden blat będzie pasował do tego zee 10 rzędowego?

A slx 10 rzędowy?

Opublikowano (edytowane)

Do ZEE tylko jeden blat. Wieloblatu nie obsłuży. Jak już wiem jaką masz piastę to łatwiej określić czy wejdzie 11s czy nie i możliwe, że by weszła bez wymiany bębenka ale trzeba by się upewnić (gdyby jednak nie to sam bębenek to wydatek około 120 zł) ale moim zdaniem mija się to z celem. 11s da Ci lepsze stopniowanie ot cała różnica. 1 x 10 z dużą kasetą to tańsza alternatywa. 1 x 10 będzie kosztować około 500 zł a 1 x 11 będzie parę stówek droższe wiec sam przemyśl czy warto wydać więcej.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Rozumiem, a mógłbyś podesłać jakiś link do tego bębenka?

Bo jednak mimo wszystko gdyby była możliwość to wolałbym tego 11 biegowego slx z jednego ważnego powodu... kupiłem już kasetę.

Opublikowano (edytowane)

Poszukaj na Google wpisując bębenek novatec + model piasty lub 11s. Aha... to co zaoszczędzisz składając 1 x 10 możesz zainwestować w korbę z zintegrowaną osią.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Od tego tu jesteśmy. Pozdrawiam.

44 minuty temu, Rowercodzienny napisał:

Bo jednak mimo wszystko gdyby była możliwość to wolałbym tego 11 biegowego slx z jednego ważnego powodu... kupiłem już kasetę.

To zdejmij koło i sprawdź czy się uda ja zmieścić ;) jak się uda to jesteś w domu a jak nie to są patenty na to

Wiesz że do tej kasety będziesz musiał kupić manetkę zmieniarke i łańcuch?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak wiem, wiem wszystko zaplanowałem tylko nie wziąłem pod uwagę tej nieszczęsnej piasty.

Opublikowano
2 godziny temu, Puncu napisał:

Piasta to Novatec 882SB

Dzięki za wsparcie ;)

Opublikowano

Ja mam Zee 1x10 kaseta 11-36 z przodu też mam taką zębatkę dartmoora 38 zębów działa to super też mam piastę novateka i nie trzeba nic zmieniać i kombinować z piasta a części są dostępne i tanie a samo rozwiązanie sprawdzone. Kaseta hg50 + Zee + łańcuch plus manetka to wydatek do 500 zł i masz fajny niezawodny zestaw