Skocz do zawartości

Oś w Widelcu

Cichutki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie do zakupu został mi około miesiąc i ciągle myślę między Epixonem a Raidionem, bo to niby tylko różnica około 300zl (Przy takim wydatku to jeśli mogę lepiej to już lepiej dołożyć) Bo osobiście nie widzę dużej różnicy między nimi i między Epiconem. Chyba że ktoś z was ma jednego z nich i jest mi w stanie polecić lub odradzić to bardzo bym prosił ;)

Opublikowano
Teraz, zibi_j1 napisał:

@PrzeLuka mocno się nim interesuję i zastanawiam się czy jest sens dopłacać do Epixona...

No ja właśnie też Bo w sumie za te 300-150zł to mogę zainwestować w napęd a skoro nie ma różnicy to po co dopłacać :P 

Opublikowano (edytowane)

Epixon będzie np. lżejszy niżeli Raidon. Poprzeglądaj sobie manuale do nich to naświetli Ci ich konstrukcje. Odsyłam do strony producenta ;) 

A żeby jeszcze bardziej namieszać porozglądaj się za Rock Shox RECON. Dziecinnie prosty w serwisie. Godny polecenia.

Zerknij:

http://allegro.pl/rock-shox-recon-rl-29-100mm-2018-1-1-8-qr9-wroclaw-i7058490416.html#thumb/2

http://allegro.pl/rock-shox-recon-solo-air-29-100mm-qr9-i7068242909.html#thumb/5

@zibi_j1 To zależy... Jak nie masz przymusu cięcia kosztów i zbijasz masę roweru to brałbym Epixona ale jeśli ogranicza Cię budżet i szukasz prostego powietrznego amora w rozsądnej cenie to Raidon zrobi robotę. Nie powala na kolana, bo w tej cenie nie ma co oczekiwać zbyt wiele ale ja osobiście sobie chwale. Wystarczy go dobrze wyregulować i radzi sobie. Testowałem go w tym roku w Górach Sowich. Epixon to nieco bardziej "zaawansowany" Raidon ot wsio.

Jeśli macie jakieś konkretne pytania to odsyłam Was do http://activia.sgl.pl/amortyzatory_sklep/kontakt/7

Facet o Suntour wie chyba wszystko.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Skontaktowałem Się z tym Panem, doradził mi Epixona i takiego zakupie.

Myślę że temat można zamknąć bo dużo info zostało podane i mój problem został rozwiązany :)

Opublikowano

No i słusznie zawsze lepiej zapytać fachowca niżeli takiego "Janusza" jak ja ;)

Opublikowano

Sztywniejszy, wytrzymalszy i lżejszy przede wszystkim

Opublikowano

Raidon przeserwisowany. Banalnie prosta robota. Co zauważyłem... Nasadkę 27 mm musiałem nieco przerobić gdyż opierała się o koronę w miejscach w których osadzone są korki. Po wyciągnięciu tłumika okazało się, że był lekko zawilgocony. Wewnątrz pod gwintem na łączniku korony z górnym prawym lagiem pojawiła się rdza. Wypadało by to lepiej doczyścić ale poprostu wytarłem odtłuszczaczem i zasmarowałem smarem. Nic nie powinno się dziać. Sam tłumik po ponownym wkręceniu wymagał regulacji gdyż nie wiedzieć czemu kompletnie się rozregulował. Skok miałem zmienić z 140 na 120 ale stwierdziłem, że nie. W komorę powietrzną dałem nieco mniej ciśnienia. Zobaczymy. Ogółem stan zużycia po pierwszym sezonie minimalny.