Skocz do zawartości

Oś w Widelcu

Cichutki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Planuje zmianę widelca w moim rowerze ale w dużej ilości widzę że jest w nich oś (Np. 9mm lub 15mm) i teraz mam pytanie.

Czy do tej ośki trzeba mieć specjalną piastę czy jak to wygląda? Nie mogłem nigdzie znaleźć info a nie chcę bez sensu wydawać pieniędzy :/

Za informacje z góry bardzo dziękuję! 

Pozdro!

Opublikowano

Jeśli nie planujesz również zmiany piasty czy całego koła, to widelec musisz kupić taki zeby pasował ci do starej piasty i ośki takiej jak już posiadasz. A co posiadasz teraz, to niestety nikt nie wie.

Poza tym informacji na temat osi 9 mm i 15 mm jest sporo w internetach.

Opublikowano (edytowane)

Każda oś odsługuje przystosowana piastę, tzn. piasta dla osi 9 mm będzie mieć inna konstrukcje (zbliżoną ale inną) niżeli dla osi 15 mm. Np. w piaście z osią 9 mm będą standardowe kulki lub łożyska maszynowe. W piaście z osią np. 15 mm kulek już nie uraczysz. Jak kolega wyżej... Co masz i czego dokładnie szukasz?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Obecnie mam Suntour XCT, a planuję coś w granicach do 1000zl, na powietrzu do 29" więc jeszcze dokładniej nie wiem bo planuje zmienić go za około miesiąc lub dwa :P

Opublikowano
1 minutę temu, Cichutki napisał:

Obecnie mam Suntour XCT, a planuję coś w granicach do 1000zl, na powietrzu do 29" więc jeszcze dokładniej nie wiem bo planuje zmienić go za około miesiąc lub dwa :P

Jaką masz teraz oś?

Opublikowano

XCT robią w standardzie QR 9

8 minut temu, Cichutki napisał:

a planuję coś w granicach do 1000zl, na powietrzu do 29"

Poszukaj czegoś tutaj:

http://activia.sgl.pl/

Opublikowano (edytowane)

15 mm też jest - pomyłka same 9. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano (edytowane)

masz zapewne zwykły szybkozamykacz 9mm. Szukaj amorka z takim mocowaniem. Dodatkowo zwróć uwagę na rurę sterową. Jeśli masz taperowaną główkę ramy musi być taper, jeśli prosta to standardowo 1 1/8 cala. W tym budżecie celuj raczej w Suntoura Raidon /Epicon/Epixon

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, zibi_j1 napisał:

masz zapewne zwykły szybkozamykacz 9mm. Szukaj amorka z takim mocowaniem. Dodatkowo zwróć uwagę na rurę sterową. Jeśli masz tapetowaną główkę ramy musi być taper, jeśli prosta to standardowo 1 1/8 cala. W tym budżecie celuj raczej w Suntoura Raidon /Epicon/Epixon

Zapomniałeś o szerokości piasty. 135/142mm

Opublikowano
1 minutę temu, Zbysio napisał:

15 mm też jest

Pierwsze słyszę... XCM i XCR tak ale nie XCT

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zibi_j1 napisał:

Jeśli masz tapetowaną główkę ramy musi być taper

Nie nie maśmiewam się zwykła literówka ale "tapetowana główka"

4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Pierwsze słyszę... XCM i XCR tak ale nie XCT

Poprawiłem post, że pomyłka. Xcr mi się skojarzył.

A więc jeżeli niechcesz zmieniać koła tu też piasty. Kup amortyzator z mocowaniem osi 9mm o szerokości takiej samej jak masz teraz. I nie pomyl sie z rurą sterową ahead lub "tapetowana" 😁

Edytowane przez Zbysio
  • Lubię to! 1
Opublikowano
5 minut temu, Zbysio napisał:

I nie pomyl sie z rurą sterową ahead lub "tapetowana" 😁

Ahead to system konstrukcji samych sterów a nie różnica między sterówką 1 1/8" a 1 1/8 i 1 1/5" ;) 

Opublikowano

Dobra koledzy, a po czym poznać czy mam taper czy Ahead ? Pierwszy raz będę to robić więc wolę wszystko wiedzieć :P 

Opublikowano

Napisz dokładny model roweru. W specyfikacji powinno być wszystko :)

Opublikowano (edytowane)

Dół główki ramy będzie szerszy niż góra. Coś na kształt stożka. Choć jak masz XCT to taperowana sterówka raczej nie wchodzi w grę. Zatem sterówka 1 1/8" po całości długości.

Poniżej główka taperowana.

TREK Zwężająca się główka ramy E2.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Rower już dawno opisany w tym poście :P 

Jak go ostatnio rozbierałem aby zmienić mostek (Z ciekawości zdjąłem widelec przy okazji :P) to chyba rura w całości była taka sama

Opublikowano

Sterówka 1 1/8" bez wątpienia i takiego amora szukaj. Pod oś piasty QR 9, bo chyba nie ma sensu pakować tu sztywniejszych piast. Gdzie szukać linka już Ci podesłałem.

Tak na marginesie.

Zaoszczędź na amorze i kup kask jeśli go jeszcze nie nabyłeś.

Opublikowano
Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Zaoszczędź na amorze i kup kask jeśli go jeszcze nie nabyłeś.

Hahaha. Nie mogłeś jakoś subtelniej?💀💀💀

Opublikowano

Z tego co widzę w specyfikacji piasty to mam 9mm oś.

A co do kasku, będzie ;) 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Zbysio napisał:

Nie mogłeś jakoś subtelniej?

Mogłem ale po co? Z grubej rury trzeba. Można oszczędzać na wszystkim ale nie na bezpieczeństwie.

@Cichutki Jeśli nie potrzebujesz mega zaawansowanego amora to bierz RAIDONa. Osobiście go sobie chwale. Przy odpowiedniej regulacji będzie spisywał się znakomicie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mówiąc szczerze bardzo myślę nad zakupem Epixon XC RL-R. Tylko nie wiem jaki skok wybrać, bo nie wiem czy więcej = lepiej czy jednak nie :P

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Cichutki napisał:

Mówiąc szczerze bardzo myślę nad zakupem Epixon XC RL-R. Tylko nie wiem jaki skok wybrać, bo nie wiem czy więcej = lepiej czy jednak nie :P

A ile skoku masz teraz ?? 

Generalnie zmieniając skok zmieniasz geometrię co nie zawsze jest korzystne. 

Edytowane przez Zbysio
  • Pomógł 1
Opublikowano

Najlepiej wybierz tyle ile masz obecnie. Domyślam sie ze jest to 100 mm. Epixona można samodzielnie w domu bez wiekszych kłopotów zmienic nawet na 140mm. Tylko wątpie zeby twoja rama była przystosowana do takiego skoku.

Opublikowano
4 godziny temu, Cichutki napisał:

Tylko nie wiem jaki skok wybrać, bo nie wiem czy więcej = lepiej czy jednak nie

Im więcej nie znaczy lepiej. Kup ile uważasz z tym, że moim zdaniem 120 mm to maks, bo i tak nie wykorzystasz tego skoku. Jeśli chcesz Epixona to śmiało. Będziesz zadowolony.

@zibi_j1 Co dokładnie chcesz wiedzieć? Ogółem to goleń górna 32 mm. Tłumik olejowy w prawej goleni (nie rozbieralny, jak się zepsuje poprostu wymieniasz). W lewej typowa komora powietrzna. Regulacja odbicia. Mój model ma blokadę na koronie a w związku z tym jakaś tam regulacja kompresji jest. Generalnie mało zaawansowany amor ale jakościowo i użytkowo wypada całkiem nieźle biorąc pod uwagę jego cenę. Co do sztywności to... są sztywniejsze ale tragedii nie ma ;)