Cichutki Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Siemka, Planuje zmianę widelca w moim rowerze ale w dużej ilości widzę że jest w nich oś (Np. 9mm lub 15mm) i teraz mam pytanie. Czy do tej ośki trzeba mieć specjalną piastę czy jak to wygląda? Nie mogłem nigdzie znaleźć info a nie chcę bez sensu wydawać pieniędzy Za informacje z góry bardzo dziękuję! Pozdro!
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jeśli nie planujesz również zmiany piasty czy całego koła, to widelec musisz kupić taki zeby pasował ci do starej piasty i ośki takiej jak już posiadasz. A co posiadasz teraz, to niestety nikt nie wie. Poza tym informacji na temat osi 9 mm i 15 mm jest sporo w internetach.
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Każda oś odsługuje przystosowana piastę, tzn. piasta dla osi 9 mm będzie mieć inna konstrukcje (zbliżoną ale inną) niżeli dla osi 15 mm. Np. w piaście z osią 9 mm będą standardowe kulki lub łożyska maszynowe. W piaście z osią np. 15 mm kulek już nie uraczysz. Jak kolega wyżej... Co masz i czego dokładnie szukasz? Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Gość
Cichutki Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2017 Obecnie mam Suntour XCT, a planuję coś w granicach do 1000zl, na powietrzu do 29" więc jeszcze dokładniej nie wiem bo planuje zmienić go za około miesiąc lub dwa
Zbysio Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 1 minutę temu, Cichutki napisał: Obecnie mam Suntour XCT, a planuję coś w granicach do 1000zl, na powietrzu do 29" więc jeszcze dokładniej nie wiem bo planuje zmienić go za około miesiąc lub dwa Jaką masz teraz oś?
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 XCT robią w standardzie QR 9 8 minut temu, Cichutki napisał: a planuję coś w granicach do 1000zl, na powietrzu do 29" Poszukaj czegoś tutaj: http://activia.sgl.pl/
Zbysio Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) 15 mm też jest - pomyłka same 9. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Zbysio
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) masz zapewne zwykły szybkozamykacz 9mm. Szukaj amorka z takim mocowaniem. Dodatkowo zwróć uwagę na rurę sterową. Jeśli masz taperowaną główkę ramy musi być taper, jeśli prosta to standardowo 1 1/8 cala. W tym budżecie celuj raczej w Suntoura Raidon /Epicon/Epixon Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Gość
Zbysio Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 2 minuty temu, zibi_j1 napisał: masz zapewne zwykły szybkozamykacz 9mm. Szukaj amorka z takim mocowaniem. Dodatkowo zwróć uwagę na rurę sterową. Jeśli masz tapetowaną główkę ramy musi być taper, jeśli prosta to standardowo 1 1/8 cala. W tym budżecie celuj raczej w Suntoura Raidon /Epicon/Epixon Zapomniałeś o szerokości piasty. 135/142mm
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 1 minutę temu, Zbysio napisał: 15 mm też jest Pierwsze słyszę... XCM i XCR tak ale nie XCT
Zbysio Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) 8 minut temu, zibi_j1 napisał: Jeśli masz tapetowaną główkę ramy musi być taper Nie nie maśmiewam się zwykła literówka ale "tapetowana główka" 4 minuty temu, PrzeLuka napisał: Pierwsze słyszę... XCM i XCR tak ale nie XCT Poprawiłem post, że pomyłka. Xcr mi się skojarzył. A więc jeżeli niechcesz zmieniać koła tu też piasty. Kup amortyzator z mocowaniem osi 9mm o szerokości takiej samej jak masz teraz. I nie pomyl sie z rurą sterową ahead lub "tapetowana" 😁 Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Zbysio 1
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 5 minut temu, Zbysio napisał: I nie pomyl sie z rurą sterową ahead lub "tapetowana" 😁 Ahead to system konstrukcji samych sterów a nie różnica między sterówką 1 1/8" a 1 1/8 i 1 1/5"
Cichutki Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dobra koledzy, a po czym poznać czy mam taper czy Ahead ? Pierwszy raz będę to robić więc wolę wszystko wiedzieć
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Napisz dokładny model roweru. W specyfikacji powinno być wszystko
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Dół główki ramy będzie szerszy niż góra. Coś na kształt stożka. Choć jak masz XCT to taperowana sterówka raczej nie wchodzi w grę. Zatem sterówka 1 1/8" po całości długości. Poniżej główka taperowana. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Gość
Cichutki Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2017 Rower już dawno opisany w tym poście Jak go ostatnio rozbierałem aby zmienić mostek (Z ciekawości zdjąłem widelec przy okazji ) to chyba rura w całości była taka sama
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sterówka 1 1/8" bez wątpienia i takiego amora szukaj. Pod oś piasty QR 9, bo chyba nie ma sensu pakować tu sztywniejszych piast. Gdzie szukać linka już Ci podesłałem. Tak na marginesie. Zaoszczędź na amorze i kup kask jeśli go jeszcze nie nabyłeś.
Zbysio Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Godzinę temu, PrzeLuka napisał: Zaoszczędź na amorze i kup kask jeśli go jeszcze nie nabyłeś. Hahaha. Nie mogłeś jakoś subtelniej?💀💀💀
Cichutki Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2017 Z tego co widzę w specyfikacji piasty to mam 9mm oś. A co do kasku, będzie
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) 18 godzin temu, Zbysio napisał: Nie mogłeś jakoś subtelniej? Mogłem ale po co? Z grubej rury trzeba. Można oszczędzać na wszystkim ale nie na bezpieczeństwie. @Cichutki Jeśli nie potrzebujesz mega zaawansowanego amora to bierz RAIDONa. Osobiście go sobie chwale. Przy odpowiedniej regulacji będzie spisywał się znakomicie. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez Gość
Cichutki Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2017 Mówiąc szczerze bardzo myślę nad zakupem Epixon XC RL-R. Tylko nie wiem jaki skok wybrać, bo nie wiem czy więcej = lepiej czy jednak nie
Zbysio Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) 3 minuty temu, Cichutki napisał: Mówiąc szczerze bardzo myślę nad zakupem Epixon XC RL-R. Tylko nie wiem jaki skok wybrać, bo nie wiem czy więcej = lepiej czy jednak nie A ile skoku masz teraz ?? Generalnie zmieniając skok zmieniasz geometrię co nie zawsze jest korzystne. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez Zbysio 1
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Najlepiej wybierz tyle ile masz obecnie. Domyślam sie ze jest to 100 mm. Epixona można samodzielnie w domu bez wiekszych kłopotów zmienic nawet na 140mm. Tylko wątpie zeby twoja rama była przystosowana do takiego skoku.
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 4 godziny temu, Cichutki napisał: Tylko nie wiem jaki skok wybrać, bo nie wiem czy więcej = lepiej czy jednak nie Im więcej nie znaczy lepiej. Kup ile uważasz z tym, że moim zdaniem 120 mm to maks, bo i tak nie wykorzystasz tego skoku. Jeśli chcesz Epixona to śmiało. Będziesz zadowolony. @zibi_j1 Co dokładnie chcesz wiedzieć? Ogółem to goleń górna 32 mm. Tłumik olejowy w prawej goleni (nie rozbieralny, jak się zepsuje poprostu wymieniasz). W lewej typowa komora powietrzna. Regulacja odbicia. Mój model ma blokadę na koronie a w związku z tym jakaś tam regulacja kompresji jest. Generalnie mało zaawansowany amor ale jakościowo i użytkowo wypada całkiem nieźle biorąc pod uwagę jego cenę. Co do sztywności to... są sztywniejsze ale tragedii nie ma
Rekomendowane odpowiedzi