piotr.solek Opublikowano 3 Listopada 2019 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) https://www.endurasport.com/Kurtka-Pro-SL-Primaloft®-II/p/bE9143 Mam nadzieję, że "puch" się sprawdzi, bo chciałbym pod nią założyć potówkę lub koszulkę z wełny merino do 200GSM. Edytowane 3 Listopada 2019 przez piotr.solek
SzpiceR Opublikowano 3 Listopada 2019 Opublikowano 3 Listopada 2019 @piotr.solek ktoś pisał, nie wiem czy tutaj czy na fb, że po praniu jest lipa bo "puch" się przemieszcza a nie ma żadnych pionowych przeszyć
piotr.solek Opublikowano 3 Listopada 2019 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 3.11.2019 o 15:10, SzpiceR napisał: @piotr.solek ktoś pisał, nie wiem czy tutaj czy na fb, że po praniu jest lipa bo "puch" się przemieszcza a nie ma żadnych pionowych przeszyć Na szczęście "puch" to tylko potoczna nazwa "poliestru" , co nie zmienia faktu, że nawet najlepszy materiał można zepsuć, jeśli nie zastosuje się do zaleceń. Tutaj masz jeden z najlepszych materiałów izolacyjnych i nie ma mowy, by coś tam w środku latało.. ps większość "lepszych" ciuchów piorę ręcznie.. Edytowane 5 Listopada 2019 przez piotr.solek
Zigfir Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 19 godzin temu, piotr.solek napisał: https://www.endurasport.com/Kurtka-Pro-SL-Primaloft®-II/p/bE9143 Mam nadzieję, że "puch" się sprawdzi, bo chciałbym pod nią założyć potówkę lub koszulkę z wełny merino do 200GSM. Daj znać w jakim zakresie temperatur Ci się sprawdzi - mimo, że to niby kwestia indywidualna to daje to jakieś wskazówki o przydatności. O tej kurteczce filmik wrzucił Janek z DobreRowery.pl BTW: Ja na zimę mam Endurę Pro SL Thermal Windproof II niebieską fluorescencyjną. W zależności od potrzeb pod spód sama potówka, merino albo i dwie pośrednie warstwy, ewentualnie coś na nią i można szaleć od 10 do -10 stopni. Powyżej 7 robi się trochę ciepło ale do tych 10 jeszcze w miarę. Przy 3 z samym merino miodzio ;).
piotr.solek Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 4.11.2019 o 11:16, Zigfir napisał: Daj znać w jakim zakresie temperatur Ci się sprawdzi - mimo, że to niby kwestia indywidualna to daje to jakieś wskazówki o przydatności. O tej kurteczce filmik wrzucił Janek z DobreRowery.pl BTW: Ja na zimę mam Endurę Pro SL Thermal Windproof II niebieską fluorescencyjną. W zależności od potrzeb pod spód sama potówka, merino albo i dwie pośrednie warstwy, ewentualnie coś na nią i można szaleć od 10 do -10 stopni. Powyżej 7 robi się trochę ciepło ale do tych 10 jeszcze w miarę. Przy 3 z samym merino miodzio ;). Widziałem. Kupiłem poniżej 575zł (Wiggle). U mnie najbardziej dokuczliwy jest wiatr, który w połączeniu z zimnem i wilgocią daje w kość. Deszczyk to już przy tym tylko drobny dodatek.. Edytowane 21 Listopada 2019 przez piotr.solek
leszcz Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 Kupiłem https://www.decathlon.pl/kurtka-zimowa-rc-100-id_8406498.html to moja pierwsza zimówka aby mieć jakieś porównanie. Póki co (temperatury 5-10stopni) w samej potówce po 30min czuję że jestem mokry. Ten polar niby coś przepuszcza ale wydaje mi się że za dużo absorbuje. Po zdjęciu kurtki tył jest mokry i ciężki. Nie wiem czy tak to ma działać? Mimo tego, że jestem mokry wcale nie dokucza zimny wiatr. Z żadnej strony. Zobaczymy jak będzie na mrozie, póki co da się w tym jeździć ale rozglądam się już za następcą.
Genzo Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 @leszcz ja w tej kurtce przejeździłem cały zeszły sezon zimowy i jestem z niej bardzo zadowolony. Z tym, że nie jeżdżę poniżej -8, bo to już nie jest przyjemność. do pewnej temperatury wystarczy potówka pod spód, potem dokładam jeszcze bluzkę termoaktywną długi rękaw z deca
piotr.solek Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) A to też dużo zależy od samej aktywności w celowanych temperaturach. Jak będę jeździł w 1-2 strefie, to zakładając odpowiednie warstwy , ograniczę wilgoć do minimum. Wystarczy jeden dłuższy podjazd powyżej i już może być problem. Kurtki żeglarskie czy narciarskie wątpię by się nadawały, co nie oznacz to ,że nie można. Dokonajcie zakupu i pojeździjcie, bo inaczej, to tylko chwalenie się (pseudo-reklama), co znalazłem w sieci... Rowerowa kurtka będzie ważyć już nawet 200 gram. Każdy kolejny gram zapewni większy komfort termiczny względem oddychalności , więc trzeba kombinować, bo dla jednego będzie ok a dla drugiego za gorąco/zimno. Moja "nierowerowa" kurtka to ponad 1kg z kapturem nienadającym się do jazdy... Sam "zgredziłem" na typowo rowerową przez długi czas, ale jak się człowiek przyzwyczai do kieszeni z tyłu, to później tego brakuje. Edytowane 21 Listopada 2019 przez piotr.solek
Arti1972 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Macie jakieś zdanie, ktoś używa Bluza ROGELLI Pesaro 2.0, da radę w temperaturach 0 do + 5 ? Mam wrażenie że jest dość cienka https://www.centrumrowerowe.pl/bluza-rogelli-pesaro-2-0-pd19031/?v_Id=126765
SzpiceR Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 To jest bluza a nie kurtka. Komfortowo pojeździsz w tym przy 10-15
Arti1972 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 9 godzin temu, SzpiceR napisał: To jest bluza a nie kurtka. Komfortowo pojeździsz w tym przy 10-15 No na stronie firmowej nazywają już to kurtką. Swoją drogą ciekawe, że strona dystrybutora, a rzeczy dużo droższe. https://www.rogelli.pl/softshellowa-kurtka-z-oddychajacym-tylnim-panelem-rogelli-pesaro-2-0-niebieska/.
Rekomendowane odpowiedzi