Skocz do zawartości

Czy warto kupić opony MTB do roweru crossowego?

Korposzczur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wg danych obrecz mavic 317 przyjmie opone od 1" do 2,1" wiec nie widze problemu tym bardziej ze Supreme to nie "typowa" opona mtb w porównaniu np do 2 calowego Furious Fred jest wezsza o 5mm 9_9

W temacie samej opony, kupilem raz kpl Supreme w drucie tyle ze 1,6" w podobnej cenie na allegro i wszystko było ok. Trochę sie obawialem niskiej ceny ale koniec końców dobry zakup. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano (edytowane)

Wyniki pomiarów z tyłu:

5,4 cm nad oponą między widełkami
7-8 mm między oponą a podporą siodła
4,5 cm najmniejsza odległość między widełkami
2,4 cm między oponą a górą
7 mm między oponą a podporą łańcucha

POMIAR_1.jpg

POMIAR_3.jpg

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano

5,4 to faktycznie nie poszaleje za bardzo na 2" mtb. Ja bym poszedł w kierunku tubeless, to chyba najbardziej rozsadny kierunek. 

Opublikowano

@Korposzczur

Tak to wygląda dla small block'a 1.9.
Opona w najszerszym miejscu po napompowaniu ma równe 5cm (+/- 1mm). Nie jest to oczywiście jej sczytowy punkt, a trochę niżej. W najszerszym miejscu opony widełki mają u mnie 6cm, a na szczycie podobnie jak u Ciebie 5,5cm. Te 5-7mm wolnej przestrzeni jest ok, tym bardziej, że już luźniej jest u szczytu.  

Nie wiem jak u Ciebie będzie z łańcuchem bo ja mam 1x10. Myślę jednak, że możesz zaryzykować, kupić, przymierzyć, a jak się nie uda to skorzystać z prawa zwrotu.

Pozdrower!

IMG_20170417_102313-01.jpeg

IMG_20170417_102032-01.jpeg

IMG_20170417_102037-01.jpeg

IMG_20170417_102047-01.jpeg

IMG_20170417_102054-01.jpeg

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ludojad napisał:

Nie wiem jak u Ciebie będzie z łańcuchem bo ja mam 1x10. Myślę jednak, że możesz zaryzykować, kupić, przymierzyć, a jak się nie uda to skorzystać z prawa zwrotu.

To rozsądna opcja, bo zostało niewiele czasu. Za 2 tygodnie maraton. Kupię np. Schwalbe Smart Sam i Kenda Small Block. Jeśli większe nie wejdą, to je odeślę.

12 godzin temu, Eldo napisał:

5,4 to faktycznie nie poszaleje za bardzo na 2" mtb. Ja bym poszedł w kierunku tubeless, to chyba najbardziej rozsadny kierunek.

Wciąż nie jestem przekonany do Marathon Mondial nawet z systemem tubeless. Nie chcę iść na żadne kompromisy. Po prostu opona ma się sprawdzić w terenie i poradzić sobie z trudnymi fragmentami, np. piaszczystym zjeździe po korzeniach.

Przydałoby się zamówić coś już dzisiaj, żeby do soboty doszło. Ostatecznie mogę jechać w tych oponach, co mam, ale tracę czas na piaszczystych fragmentach, gdzie muszę zwolnić lub prowadzić. Z drugiej strony czy agresywny bieżnik coś zmieni, jeśli nie włożę tam żadnej szerszej opony?

Opublikowano (edytowane)

Na piaszczystych podjazdach/zjazdach, drogach i czymkolwiek tam jeszcze pokrytym luźnym i suchym piaskiem pomoże głównie niskie ciśnienie (co daje szerszy balon na styku opona/podłoże) a więc system bezdętkowy następnie szersza opona jezeli jest taka opcja (u Ciebie szału z tym nie ma) i agresywny bieżnik co suma sumarum jest uzależnione w większym stopniu od szerokości opony ponieważ strikte terenowe bieżniki można spotkać w oponach MTB. 

Ja bym spróbował zejsc z ciśnieniem na tym komplecie co masz i testowo przejechać po odcinku piaszczystym. Zobaczysz jak to wygląda w realu. Powiedzmy do minimalnego zalecanego przez producenta opony (opcja darmowa). Jezeli nie stwierdzisz poprawy brać Schwalbe 1,75 Smart Sam ;) 

Mundiali też bym nie skreślał ale jak nie masz przekonania do tego typu opony nie ma sensu Cię zmuszać.

W moim przypadku wygląda to tak. Nie biorę udziału w zawodach itp, pokonuje w roku ok 6-8k km po każdej możliwej nawierzchni ( w tym duzo piachu jak jestem nad morzem). Mam do dyspozycji 3kpl opon (wszystkie w systemie TL) zaczynając od Racing King poprzez Furious Fred do Marathon Supreme. Każda jest inna ale najwiecej kilometrów pokonuje na tej ostatniej ponieważ zchodząc z ciśnieniem do 2bar nie muszę planować trasy w 100% asfaltowo/szutrowych tylko wszystkiego po trochu. W tym tygodniu jade 140km rowerem MTB pętlę 50% po drogach typu wały wiślane, pola i lasy gdzie nie brakuje piachu, kamieni, korzeni, trawy i wszystkiego czego nie można spotkać na asfalcie (drugie 50%). Biorę ze sobą Supreme :)

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 12:35, Eldo napisał:

W temacie samej opony, kupilem raz kpl Supreme w drucie tyle ze 1,6" w podobnej cenie na allegro i wszystko było ok. Trochę sie obawialem niskiej ceny ale koniec końców dobry zakup. 

Podzielisz się gdzie kupiłeś i jaka jest szerokość tej opony?

Opublikowano (edytowane)

To bylo ponad rok temu. Opony sprzedalem w kpl z kolami. Jak odkopie jakies zdjęcie z archiwum to naturalnie dam cynka. 

Nie wiem czy tak daleko uda sie odkopac archiwum allegro. Sprawdzę moze akurat... :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Czy jest duża różnica między Smart Sam 1.65" a 1.75" jeśli chodzi o jazdę po piachu? 1.65" to taki sam rozmiar jak obecna opona. 1.75" też wejdzie, natomiast obawiam się, czy będzie stabilnie siedzieć i czy nie wystąpią problemy podczas eksploatacji (np. przebicia dętki).

Co do Marathon Mondial tubeless, to skusiłbym się, ale dalej mam wątpliwości. Jeździsz rekreacyjnie, więc piaszczyste odcinki możesz pokonać wolniej. A ja potrzebuję opon na maraton, gdzie jest dużo piaszczystych zjazdów i podjazdów. Mogę kupić. Ewentualnie odsprzedam (ze zwrotem obecnie nie jest tak łatwo). W ogóle to jest na Podkarpaciu jakiś sklep z dużym wyborem takich opon? To bym od razu przymierzył.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.4.2017 o 10:44, Korposzczur napisał:

Hej. :) Śmigam na rowerze crossowym, a dokładniej na tym modelu. Wszystkie części są oryginalne. W maju jadę na maraton cross-country. Uczestniczyłem w tym samym wyścigu rok temu i rowerek dawał radę, ale w tym roku na trasie jest 2 razy więcej piachu.

Pokażę kilka fragmentów. Wideo 1 słynny piaszczysty podjazd. Wideo 2 to samo, tylko więcej piachu. Jest też piaszczysty zjazd po korzeniach. Na siłę trasę da się pokonać crossem, ale w trudniejszych fragmentach nie da się jechać szybko.

Myślę nad zmianą opon na typowo terenowe. Obecne są rozmiaru 700 x 42c i nie ma za wiele miejsca, aby założyć szersze. Pozostaje kwestia, jaki bieżnik na ten teren. Czy zmiana opon faktycznie w znacznym stopniu zwiększy przyczepność po piachu? Czy nie odbije się negatywnie na jeździe po lżejszym terenie, np. ściółce i płytach betonowych? Jakie modele opon polecacie do tego roweru, ewentualnie jakiego typu bieżnik?

Przede wszystkim ustal jakie opony będą pasowały do posiadanych przez Ciebie obręczy,bo samo miejsce w widełkach o niczym nie świadczy. Nie każda opona będzie się nadawać do danej obręczy i odwrotnie. Producenci i obręczy i opon określają (nie bez przyczyny) te parametry :)

W przypadku rodzaju bieżnika trzeba sie trochę dookreślić. Bo choć kiedyś górowały głógwnie opony wielozadaniowe (uniwersalne) to teraz producenci poszaleli trochę i lubują się w oponach dedykowanych. Oczywiście da sie znaleźć jakieś pośrednie rozwiązania np. Coninental X-KING, ale decyzję musisz podjąć sam. Przy mało utwardzonej nawierzchni zwykle sprawdza się obniżanie ciśnienia powietrza w oponie, choć nie w każdej da się to zrobić (producent na samej oponie zwykle określa min. i max. ciśnienie z jakim nalezy jeździć).

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Przede wszystkim ustal jakie opony będą pasowały do posiadanych przez Ciebie obręczy,bo samo miejsce w widełkach o niczym nie świadczy. Nie każda opona będzie się nadawać do danej obręczy i odwrotnie. Producenci i obręczy i opon określają (nie bez przyczyny) te parametry :)

W specyfikacji podano tylko Author Radon Cross 32 otwory i musiałbym na weekendzie wymierzyć. 

6 godzin temu, Franz Mauer napisał:

W przypadku rodzaju bieżnika trzeba sie trochę dookreślić. Bo choć kiedyś górowały głógwnie opony wielozadaniowe (uniwersalne) to teraz producenci poszaleli trochę i lubują się w oponach dedykowanych. Oczywiście da sie znaleźć jakieś pośrednie rozwiązania np. Coninental X-KING, ale decyzję musisz podjąć sam. Przy mało utwardzonej nawierzchni zwykle sprawdza się obniżanie ciśnienia powietrza w oponie, choć nie w każdej da się to zrobić (producent na samej oponie zwykle określa min. i max. ciśnienie z jakim nalezy jeździć).

Tak jak pisałem, potrzebuję opon na maraton. Trasa jest następująca: na początku kamyczki, potem podjazd po luźnym piachu, potem dużo dużo piachu, następnie podjazd po ściółce (są kamyczki i korzenie), później zjazd po piachu (odcinek stabilny, bo dam radę crossem szybko jechać), następnie piaszczysty podjazd (większość rower wprowadza), potem piaszczysty zakręt (crossem polegnę), piaszczysty podjazd, dużo piachu, potem długi stabilny odcinek po ubitej ścieżce, piaszczysty podjazd, podjazd po ściółce i najniebezpieczniejszy fragment, czyli stromy zjazd po sypkim piachu i korzeniach. Jest także odcinek po betonowych płytach. Większość trasy utwardzona, ale dużo piaszczystych momentów. Jeśli popada, piasek staje się mokry i zatyka bloki w butach.

Już zdecydowałem się na Kenda Small Block, ale znajomy wyskoczył z Maxxis Ravager. Są nieco węższe od obecnych, bo 700x40C (40-622). Obecne to 700x42C. Na oko wyglądają na przełajowe i mogą się nie sprawdzić na piachach, ale ocenę pozostawię Wam. :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przyszły opony Kenda Small Block 48-622 i weszły bez problemu. Ociera tylko końcówka linki przedniej przerzutki. Ale mam mieszane odczucia co do tych opon. Sądziłem, że ma większe klocki. O ile dobrze poradzą sobie na żwirze, to nie wróżę przyczepności na piachu. Teraz żałuję, że nie Smart Sam 2017. Te opony krytykują osoby, które używały starszej wersji, a miała ona wiele wad, np. niesymetryczne klocki po bokach. Heh, w drugim rowerze (słabo nadającym się do wyścigów) mam jakieś podróbki starych smart samów. Prawie identyczny bieżnik!

Jutro przetestuję je w praktyce. Póki co słabo to widzę. Złamałem podstawową zasadę maratonów, aby nie modyfikować sprzętu tuż przed wyścigiem, a przejście na 29" i całkowicie inny typ opon to radykalna zmiana.

PS. Smart Sam 2017 mają większe klocki po bokach, co zapewniłoby większą stabilność w terenie oraz przyczepność na piachu - albo i nie. Jakie są wasze opinie na ten temat - tak z doświadczenia?

Opublikowano (edytowane)

Powtórze ktorys tam juz raz, cisnienie i szerokosc opony ma najwiekszy wplyw na przyczepnosc i trakcje w piaszczystych warunkach. Bieznik to trzecia w kolejnosci rzecz ktora powinienes wziąć pod uwage szczególnie przy oponie 1,75".

Jedyny "tjun" takiego kapcia to zalanie go mleczkiem i zejscie z cisnieniem do minimum producenta (czasami mozna ciut nizej w granicach rozsądku). NIC więcej nie wymodzisz...utoniesz jednym słowem co bys nie zalozyl z przedziału 1,5...1,75". Nie ma gadania ze ciezej sie pedaluje bo malo powietrza, piach to nie asfalt to raz a dwa niskie ciśnienie wcale nie oznacza meczarni na luznym podłożu. 

Szukanie ratunku w bierzniku opony wg mnie jest błędem, napisalem to juz wczesniej i powtarzam to teraz. Rama nie pozwala na szerokiego kapcia to trzeba przerobic koła na TL i obnizyc cisnienie w celu POSZERZENIA styku opony z podłożem czyli miejscu gdzie rama nie ogranicza a przyczepnosc ma byc najlepsza. Koniec kropka ;)

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
Opublikowano

Nie pękaj, taki właśnie drobny bieżnik jest bdb na piach, podobnie jak na śnieg - będzie ok, oczywiście na tyle na ile może buć ok z crossem w piasku:-)

• Pomógł 1
Opublikowano

Wyniki testów Kenda Small Block:

1. Da się jeździć po piachu i nie zakopać się.
2. Średnia przyczepność do suchego terenu, np. po piachu.
3. Na błocie opona zamienia się w szosową i lubi się ślizgać.
4. Duże opory toczenia, czyli opona nie na asfalt.
5. Ciężko się podjeżdża - trzeba zredukować bieg do minimum.
6. Dobrze się skręca (oprócz błota).

Zwiększyłem masę roweru na oko o 2 kg, co ma negatywny wpływ na wydajność. Przejechaliśmy trasę jutrzejszego maratonu średnim tempem i wynik nas rozczarował (niestety kolega zrezygnował). Nie wykonałem testu na 100% mocy, aby nie wypalić zapałek przed startem. Co najmniej o 10% da się poprawić wynik, a jak się gdzieś nie zakopię ani nie wywalę, to o 25%.

Szykuję strategię na jutro, ale do tego jest inny wątek i tam napiszę.

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Jeżdżę 3 lata na tych oponach i mam ich dość. Są świetne na szutry i utwardzone drogi, da się jeździć po kamieniach, ale zupełnie nie radzą sobie w mniej stabilnym terenie (błoto, piach, ziemia). Bieżnik zużywa się bardzo szybko. W poprzednim roku wymieniłem tylną oponę. Dziś klocki po środku ledwo widać. Nawet udało mi się pierwszy raz przebić dętkę. Jeden raz w ciągu 3 lat to i tak sukces, więc wkładka antyprzebiciowa coś jednak chroni.

Sytuacja z dzisiaj. Droga przez las. Jest trochę piachu. Wszyscy jadą, a mną rzuca.

Zastanawiam się, czy kupić komplet tych samych opon, czy może czas na zmiany.

Komplet Kenda Small Block 29x1.9" to koszt blisko 350 zł.

Inne opony tego producenta w przedziale 1.8"-2.0" to Karma i Slant Six, aczkolwiek klocki też niskie. To opony na rynek USA, a tam ściganie wygląda trochę inaczej. Innych producentów nie sprawdzałem, ale może jesteście w stanie coś polecić. Raczej nic powyżej 2.0" nie wejdzie w widełki.

Warunek konieczny to ochrona antyprzebiciowa.

Raczej nie znajdę opony uniwersalnej. Small Block miał być taką oponą. Po dopompowaniu do 60 PSI toczy się gładko po asfalcie, a przy niższym ciśnieniu można jeździć maratony. No nie do końca można. Maratony są coraz trudniejsze, a trasy coraz bardziej [cenzura], tzw. "pure MTB" nawet na hobby.

To rozwiązanie tymczasowe. Najbardziej i tak przeszkadza geometria roweru.

Mam nadzieję, że kolejny sezon rozpocznę już na prawdziwym MTB. Na razie nie ma miejsca na kolejny rower.