Skocz do zawartości

RockShox sprężynowy czy SR Suntour powietrzny?

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A pytanie w amorkach RS xc30 na jaka wage jest fabrycznie sprezyna wsadzona. Ja mam 75kg. 

Opublikowano

W moim jest Czerwona Medium czyli 72-81KG

Przechwytywanie1.JPG
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.05.2017 o 11:26, Maki napisał:

A pytanie w amorkach RS xc30 na jaka wage jest fabrycznie sprezyna wsadzona. Ja mam 75kg. 

U mnie też jest medium, ważę 105kg :P

Jestem zadowolony z pracy amorka z tą sprężyną.

SAG taki jak trzeba, czułość znakomita.

Na sztywność nie narzekam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 1.06.2017 o 17:12, SpiderMAN napisał:

U mnie też jest medium, ważę 105kg :P

Jestem zadowolony z pracy amorka z tą sprężyną.

SAG taki jak trzeba, czułość znakomita.

Na sztywność nie narzekam.

U mnie to samo, 100kg i medium ale wolałbym ciut twardszą

Opublikowano (edytowane)

W amorkach rock shox xc30 oraz sr suntour xcr na jaki zakres wagi rowerzysty jest fabrycznie sprezyna wsadzona?

Ktory z tych dwoch amortyzatorow jest lepszy (jakie sa odczuwalne roznice pomiedzy nimi podczas jazdy?), skoro obydwa sa na sprezynie?

Edytowane przez Anton
  • 1 miesiąc temu...
  • Administrator
Opublikowano
Dnia 10.04.2017 o 22:24, Miloszs napisał:

SR SUNTOUR XCR RL-R Air (29), 100mm, air / Speed Lockout czy ROCKSHOX XC 30

Ja ująłbym to w taki sposób:

• amor powietrzny jest lżejszy i łatwiejszy do ustawienia,
  • sprężyna też potrafi mieć ładną kulturę pracy, ale trzeba przy zakupie dobrać właściwą,
  • należy również zwracać uwagę na golenie - SR ma 32 mm, a RockShox tylko 30 mm (odczuwalnie mniejsza sztywność),
  • w końcu zawsze trzeba pytać użytkowników danego modelu, bo jedne są niezłe, a inne...
  • Pomógł 1
Opublikowano

Powiem krótko. Nie gnójmy Suntoura i nie gloryfikujmy RockShoxa

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie: Jak serwisować amortyaztor powietrzny?

Czy, żeby oddzielić golenie dolne od górnych trzeba odkręcić dwie śróbki na dole tak jak w sprężynowym?

Opublikowano

Tak musisz je oddzielić by co kolwiek zrobić

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Spuścić powietrze do zera, zanim zaczniesz rozbierać. Instrukcje serwisowe Rockshox są na stronie SRAM, a na YT znajdziesz filmy o prawie każdym popularnym modelu.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ale tu jest wątek o powietrznych SR, a nie Rock Shoxach z górnej półki...

Omawialiśmy różnice miedzy sprężynowcami, a tanimi powietrzniakami od Suntoura.

SID-a nijak się nie da porównać ani do jednych ani do drugich amorków, to klasa sama w sobie.

Opublikowano

Widać, nie miałeś żadnego Suntoura powietrznego... miałem, ważyłem wtedy w okolicy 105-110kg i to się nie sprawdzało... Kompletnie.

7 minut temu, Rezus napisał:

Ale zasada działania jest ta sama

Owszem, ale materiały i wykonanie już nie!

Opublikowano

@Rezus nie pisz o sidzie w wątku od powietrzniakach Suntoura... To nie ta sama półka.

Co Do Raidona Air RL, było tak, po 2kkm starła się anoda, luzy na ślizgach.

Amorek był serwisowany dwa razy do roku i mimo to sypał się nadzwyczaj szybko.

Kumpla Axon miał podobnie, dlatego mam wyrobiona opinię i nawet w odniesieniu do aktualnego XC30 od RS widać, że jakośc wykonania Rock Shoxów nawet tych tanich jest dużo wyższa.

Twój SID to już w ogóle tutaj nie pasuje do porównania.

Te akurat powietrzniaki tanie, od Suntoura według mnie niezbyt nadają się dla ciężkich osób, a jeśli już, to na pewno trzeba im poświęceć zdecydowanie więcej uwagi niż sprężynowym Rock Shoxom z tej samej półki cenowej.

Opublikowano

Czy za regulowanie tłumienie kompresji i odbicia dopowiada tylko te pokrętło po lewej stronie? (ROCKSHOX XC 30) Oraz mam pytanie do bardziej obeznanych w maratonach mtb czy takie amortyzatory są tam spotykane i jakoś dają radę czy tylko i wyłącznie wyższa półka? 

Opublikowano

W lewej goleni znajduje się sprężyna. Jedyne pokrętło, jakie tam jest, służy do regulacji naprężenia wstępnego.

Pokrętła regulacji tłumienia znajdują się w prawej goleni. Nie wiem, jakie możliwości ma Twój egzemplarz, ale regulacja powrotu powinna znajdować się u dołu. Kompresji w dosłownym znaczeniu w widelcu XC nie będzie. Choć blokada tak i to jest pokrętło u góry.

Opublikowano
1 godzinę temu, Fenthin napisał:

W lewej goleni znajduje się sprężyna. Jedyne pokrętło, jakie tam jest, służy do regulacji naprężenia wstępnego.

Pokrętła regulacji tłumienia znajdują się w prawej goleni. Nie wiem, jakie możliwości ma Twój egzemplarz, ale regulacja powrotu powinna znajdować się u dołu. Kompresji w dosłownym znaczeniu w widelcu XC nie będzie. Choć blokada tak i to jest pokrętło u góry.

Dokładnie tak jest i w moim XC30.

Opublikowano (edytowane)

Może mój egzemplarz jest z jakiegoś starszego rocznika, bo pokrętła na dole nie widzę tylko śrubę na imbusa chodź model roweru jest z tego roku Canyon Grand Canyon 3.9 wiec trochę to dziwne skoro w opisie jest tak jak kolega wyżej napisał 

Edytowane przez lotto
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.07.2017 o 22:15, lotto napisał:

Może mój egzemplarz jest z jakiegoś starszego rocznika, bo pokrętła na dole nie widzę tylko śrubę na imbusa chodź model roweru jest z tego roku Canyon Grand Canyon 3.9 wiec trochę to dziwne skoro w opisie jest tak jak kolega wyżej napisał 

Regulacja tłumienia odbicia jest w prawej goleni na dole.

Jak masz śrubę z otworem, to zgubiłeś regulację :P można wyregulować odpowiednio długim i wymiarowo odpowiednim imbusem.

Edytowane przez Gość
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżę dyskusję bowiem ostatnio postanowiłem na nowy sezon zastąpić mój xcm czymś solidniejszym i pod uwagę brałem XCR-a olejowego i Rock Shox-a XC 30. Na testy udałem się do Decathlonu:))) Dzięki uprzejmości sprzedawców w Zielonej Górze pojeździłem i pobujałem się wokół regałów na Rockriderze 540 (XCR) i 560 (XC 30). Fajnie się bujały i uginały ale dupy nie urywały. Wiem, wiem płasko było, test nie miarodajny ale nie czułem jakiejś przepaści pomiędzy XCR-em a RS. No i następnie wsiadłem sobie na jakiś wypas Decathlonu z powietrznym Manitou...powietrze całkiem inaczej pracuje, płynie a nie się ugina, miodzio:)))). Tylko niestety na razie budżet nie pozwala na amora z górnej półki ale trafiłem ostatnio na promocję w jednym ze znanych sklepów internetowych i zamówiłem dzisiaj XCR 32 Air z manetką blokady za bardzo atrakcyjną kwotę (jak go odbiorę to zdradzę za ile). Jak już będzie siedział w rowerku to podzielę się wrażeniami z terenu:)))

Opublikowano

OK, rower zawieziony do serwisu na wymianę. Amor Suntour XCR 32 Air z blokadą skoku sterowaną z manetki na kierownicy. Sprawia bardzo przyzwoite wrażenie a zakupiony za kwotę 435 zł w CentrumRowerowe.pl

W piątek odbieram a w sobotę wypróbuję wideła:)))

Opublikowano

Ja zakupiłem do roweru treningowego Recona Silver TK w promocyjnej cenie :)

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam Mistrzowie... A jaki amorek byscie doradzili dla 120 kg, ale w przyszlosci sa plany zjechac ze 20-30 kg :)

Pozdrawiam goraco :)