Skocz do zawartości

Fitness do około 2999 zł

Lordvaco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, zapsu napisał:

Speeder 200 raczej odpadnie że względu na cenę. Pojedynek to tak naprawdę Pulso 2.0 vs Speeder 100 bo cena praktycznie ta sama. Pulso 1.0 to najtańsza opcja, choć wizualnie preferuje Meride.

Tylko że jak napisałeś, Merida Speeder 100 jest na Acera... a to nie jest szczyt marzeń. Jest to gorszy osprzęt niż Claris i Sora?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Claris i Sora to już typowo osprzęt szosowy. Acera to bardziej trekking, tanie rekreacyjne mtb. Z tej dwójki poszedłbym w Pulso 2.0. Miałem u siebie w garażu dość długi czas Pulso 1.0. Rower kolegi, ale dawał radę w lataniu po miejskiej dżungli.

Opublikowano
Claris i Sora to już typowo osprzęt szosowy. Acera to bardziej trekking, tanie rekreacyjne mtb. Z tej dwójki poszedłbym w Pulso 2.0. Miałem u siebie w garażu dość długi czas Pulso 1.0. Rower kolegi, ale dawał radę w lataniu po miejskiej dżungli.
W najbliższych dniach wybiorę się do salonu Merida. Kursy mnie ten rower, jednak nie wiem czy chce dopłacać 600 zł do karbonowego widelca i hydraulicznych hamulcy. Temat wymaga przemyślenia.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2017 o 18:22, kogucik napisał:

PS. Miałem nawet wizję zakupu Lazano Integral V2 na sztywnym widelcu, jako wiejski pomykacz praca>dom>zakupy do miasta (5km) i szosę, ale obawiam się kostki drogowej i cienkich opon, albo przeczekaniu do 2019 roku z nadzieją na tańsze grevale.

Miałeś na myśli Aero V2 link? Integral V2 nie jest na sztywnym widelcu.

@kogucikDlaczego nie kupiłeś Lazaro? Jak się jeździ Rometem Mistral Urban na opisanych trasach? I jaki wybrałeś rozmiar?

W dniu 30.10.2017 o 18:22, kogucik napisał:

Trasa do pracy do 30% jakiś grys wysypany, trochę lasu, droga z rudy (15%)  a resztę to asfalt. Ważnym elementem dojazdu są przejazdy kolejowe, których jest naprawdę sporo i to znacznych rozmiarów. Dodam, że u mnie w regionie wszelkie drogi rowerowe są z kostki. Posiadam 176 cm wzrostu oraz 74 kg wagi.

Pytanie do wszystkich. Zastanawiam się nad Spartacusem RoadPro link, co prawda na grubszych oponach (wejdą do 35C) i z hamulcami Tektro/Shimano. Opinie o tych rowerach są bardzo dobre. I cena. Czy warto?

Budżet do 1500 zł. Rower do miasta (Wrocław), też na ścieżki rowerowe(różnej jakości, czasami mają krawężniki, które są dosyć wyczuwalne na szosowym Triban 500), czasem lekki teren lub kostka. Czy wybrać coś innego, np. cross? Ewentualnie inny fitness. Czy wystarczy sztywny widelec, opony 32/35C i trochę niższe ciśnienie? Poza tym, geometria ramy  RoadPro jest trochę inna niż np Cross 4.0. Nie pasuje mi Kross Pulso, najmniejszy rozmiar jest za duży (wzrost 172, przekrok 75).

Edytowane przez Bazyli
dodanie informacji
Opublikowano (edytowane)

@Bazyli Jak interesowałem się lazano, nie było jeszcze w ofercie aero. Aero podobno już ma normalniejszą ramę, nie wyciągniętą. Gdybym dziś kupował rower fitnes, poszedłbym w jego stronę, wymienił podzespoły (używane z olx, ale deore nie jest drogie nowe, tzn nowa przerzutka tył a korbę z olx) i zmajstrował 1x10. W sumie tak zrobiłem. Kupiłem używany rower 3x9 na sztywnym widelcu. Rozkręciłem, sprzedałem co niepotrzebne i kupiłem używane podzespoły slx i xt, tworząc 1x10 na tarczy 38t. Do latania po mieście, do pracy rower był idealny. Teraz nastawiłem się na dłuższe wycieczki i przesiadłem się na gravel. Ogólnie polecam mocno rowery fitnes, super sprawa jak ktoś nie potrzebuje sprężyny, a opony 35c fajnie tłumią (nawet 32c są ok).
Urbana nie posiadałem, wyprzedali. 

Edytowane przez kogucik
  • Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam zagwozdkę z wyborem roweru typu fitness dla siebie. Od kilku tygodni byłem już w 100% zdecydowany na Tribana RC 500 FB z Decathlonu (https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-fb-id_8548314.html#v2693718) ale im bliżej zakupu tym więcej myśli w stronę Merida Speeder 200 2019 (https://www.rowerymerida.pl/produkt1519/speeder-200-rower-merida.html).

Potrzebuję roweru głównie do miasta i jazdy z fotelikiem od czasu do czasu, czasami również jakiś szuter, stąd decyzja, że ma być to w miarę lekki fitness.

W Tribanie na wejściu musiałbym wymienić opony na coś szerszego, max 36 podobno, ale czytając opinie w necie widzę, że jest problem żeby samemu wymienić sobie dętkę a co dopiero oponę (jakaś dziwna konstrukcja kół). A więc 2299 zł + jakieś szersze opony to mamy około 2500 zł.
Będąc ostatnio w jednym ze sklepów w oko wpadła mi Merida Speeder 100 2019 (https://www.rowerymerida.pl/produkt1783/speeder-100-rower-merida.html) - cenowo wyszłaby około 2450 zł, ale jeśli chodzi o osprzęt to chyba nie powala w porównaniu do RC 500? Chyba, że się mylę?

Sprawdzając jeszcze ceny na w sklepach internetowych trafiłem na Meride Speeder 200 2019 w cenie modelu 2018 czyli około 2799zł no i mam zagwozdkę co wybrać:
1. Triban RC 500 FB + szersze opony - https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-fb-id_8548314.html#v2693718 - na miejscu za około 2500 zł
2. Merida Speeder 100 2019 - https://www.rowerymerida.pl/produkt1783/speeder-100-rower-merida.html - na miejscu za około 2450 zł
3. Merida Speeder 200 2019 - https://www.rowerymerida.pl/produkt1519/speeder-200-rower-merida.html - online za 2799 zł

Lepiej dołożyć te 300 zł ponad planowany budżet 2500 zł i zgarnąć Meride Speeder 200?
Chyba, że polecacie coś jeszcze innego, bez baranka (bo na razie to chyba nie dla mnie)? ;)

Z góry dziękuję za pomoc!

PS: Kupuję rower pierwszy raz od czasów gimnazjum, więc jestem laikiem w tych sprawach stąd taki chaos ;)

Dodatkowo mam jeszcze problem z rozmiarem ramy - L czy XL? Mierząc się na Competitive Cyclist wychodzi tak:

1780178684_Adnotacja2019-07-01114314.thumb.jpg.7d739a89a5517a5ddc0acb96f13ae983.jpg

Jak patrzę np. na Meridę to chyba jestem na pograniczu L i XL?

Edytowane przez kluska23
Opublikowano

Jeśli na pograniczu to na ogół lepiej wziąć ten mniejszy rozmiar. 

No i potarguj się trochę o cenę Meridy 200, na pewno da się coś urwać. Dzwoń, pisz maile... Bo to fajny rowerek na dobrym osprzęcie, z przodu karbon... 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@JaW dzięki za porady. Meride 200 2019 mogę wyrwać (i pewnie tak zrobię) za 2650 zł także chyba całkiem fajnie? 

Opublikowano

@kluska23 - cena ok, ale potarguj się jeszcze. Niech Ci dorzucą jakieś gadżety, które i tak byś musiał kupić - lampkę, torebkę, tubkę smaru, pompkę... Im bliżej wejścia modeli na rok 2020, tym większa presja na sklepach, żeby sprzedać rocznik 2019. 

• Lubię to! 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Szukam roweru głównie do miasta, trasy w 80% pokryte ścieżkami rowerowymi. Nie wykluczam sporadycznych wycieczek poza miasto (do 50km). Na początku myślałem nad gravelem, jednak dość szybko przeszła mi ochota, patrząc na to, że ceny najtańszych sięgają mojego górnego budżetu (ok 3tyś). Od kilku tygodniu przeglądałem różne oferty, i moją uwagę przykuł Marin Muirwoods. Dla mnie główne zalety jakie ma to:

• stalowa rama/widelec
  • możliwość włożenia szerokich opon (nie znalazłem jak szerokich, ale 47mm+)

Niestety do 3tyś większość ma aluminiowe widelce, sporadycznie można zobaczyć carbon. Wygląda to w każdym razie na rower, który można upgradować za kilka lat, zmienić kierownicę, osprzęt jeżeli będzie taka potrzeba ze względu na fajną ramę (przynajmniej dla mnie jako amatora wygląda technicznie fajnie).

Niestety, nie wiem czemu nie ma w "świecie" rowerowym porównania np. tego samego modelu ze starszymi rocznikami, co się zmieniło, albo porównania z innymi rowerami (chyba, że taka strona istnieje, a ja nie mogę znaleźć).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To tylko się podpytam czy brać rozmiar S czy M? Wzrost 167 cm, długość nogi 78 cm. Rozmiarowo jest na pograniczu według tabeli producenta i nie wiem w którym kierunku iść

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Chciałbym w najbliższym czasie sprawić sobie rower typu fitness. Oczywiście mówimy o sprzęcie używanym.
Budżet jaki mam do przeznaczenia na rower wynosi około 1000-1200 zł (oczywiście jeśli będzie coś za 1300, ale zdecydowanie lepszego, to jestem w stanie dopłacić).

Będzie to mój pierwszy rower tego typu, wstępnie mam znaleziony MARIN Fairfax SC3 z 2017 roku, akurat za 1200 zł. Wyposażenie standardowe, po serwisie hamulców hydraulicznych i jedyny upgrade to wymienione klamkomanetki z Altusa na Alivio. Podoba mi się wizualnie ten rower, plusem są dla mnie hamulce hydrauliczne (można wrzucić szersze oponki gdyby zachciało pojeździć się poza asfaltem, nie wycierają obręczy). Co sądzicie na ten temat?

Czy może mogę bez problemu znaleźć coś lepiej wyposażonego w podobnym budżecie? Miejsce w Polsce nie ma dla mnie znaczenia, dojadę wszędzie, zależy mi na zakupie roweru w najbliższych dniach, wertuję już grupy facebookowe i olx od pewnego czasu. Może być również coś co ma lepszą ramę i widelec, a osprzęt delikatnie niższej klasy, co mógłbym sobie w przyszłości powymieniać dzięki poradnikom Szajbajka 

Także podsumowując:
- 170 cm wzrostu
- budżet najlepiej w granicach 1000 - 1200 zł
- rower typu fitness, sztywny widelec, im lżej tym lepiej
- nie ma dla mnie większego znaczenia skąd w PL musiałbym go odebrać

Pomożecie Szajbajki? 🚲

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie 

tak myślę, że fitness to jest to czego szukam :)

potrzebuję coś lekkiego,  szybkiego i wygodnego ze sztywnym widelcem z możliwością montażu błotników, bagażnika :)  - budżet ~`2500

codzienne dojazdy do pracy + weekendowe przejażdżki (ok 100km/tydzień). jazda głównie asfaltowymi drogami rowerowymi

wzrost 168  cm

waga 74kg 

dotychczas brane pod uwagę modele:

Marin Muirwoods 29er

Marin Fairfax 2

Merida Speeder 

Kross Pulso

Edytowane przez Mario M
Opublikowano
11 minut temu, Mario M napisał:

Witajcie 

tak myślę, że fitness to jest to czego szukam :)

potrzebuję coś lekkiego,  szybkiego i wygodnego ze sztywnym widelcem z możliwością montażu błotników :)  - budżet ~`2500

codzienne dojazdy do pracy + weekendowe przejażdżki (ok 100km/tydzień). jazda głównie asfaltowymi drogami rowerowymi

wzrost 168  cm

waga 74kg 

dotychczas brane pod uwagę modele:

Marin Muirwoods 29er

Marin Fairfax 2

Merida Speeder 

Kross Pulso

Mi najbardziej merida przypada do gustu. Pytanie tylko którą byś brał? 200, 300?

Ogólnie ponad 2500, ale ten model 200 za niecałe 3k można kupić. 

Opublikowano

Ja już to 200 -  model 2019 :) 300 to dla mniej ciut za dużo do wydania - czytałem jakąś opinię, że nie ma możliwości montażu przedniego błotnika? 😕

Opublikowano

Trzeba sprawdzić,  ale fajna jest😄

Opublikowano (edytowane)

no fakt - aż mi się oczka zaświeciły :D ładny kolorek :) - tegoroczny model jakiś, taki smutny

ewentualnie jeszcze:

Cube Sl Road

Edytowane przez Mario M
Opublikowano (edytowane)

Na fejsie jest zdjęcie z blotnikami,  ale nie mogę go pobrać.  Przód  jest mocowany tak w połowie widelca, nie na dole jak  zawsze. Spójrz na zdjęcie. 

7c758e324596a353a09c399cf9e3.jpg

Cube też mi się widzi. 

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano

no ok - wygląd, wyglądem, ale co przemawia za Meridą, co za Cube?

i dlaczego nie Marin? :) 

Opublikowano (edytowane)

Merida jest na lepszym osprzęcie niż cube, tam doplacasz za markę, a marin mi się nie podoba w tym porównaniu i tyle. 

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano

Dzięki - jednak zdecydowałem, że poczekam jeszcze na sezonowe wyprzedaże, lub znajdę coś używanego, bo jednak koło 3tys za rower to dla mnie ciut za dużo - zwłaszcza gdy jeszcze będę kupował bagażnik i błotniki 

Pozdrawiam :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, pozwoliłem sobie zadać pytanie w tym temacie zamiast zakładać nowy, sprawa jest podobna 🙂

Wiemy jak średnia jest w tej chwili sytuacja jeśli chodzi o dostępność rowerów, więc wybrałem wstępnie 2 modele, które mogłem obejrzeć i przymierzyć. Oba są na podobnym osprzęcie i w podobnej cenie:

1. Specialized Sirrus 2.0 za 2999 PLN

2. TREK FX2 disc za 2599 PLN

Proszę o podpowiedź, który z nich lepiej wybrać, zakładając w przyszłości w miarę potrzeb modyfikację.

Brałem pod uwagę też TREK FX3 disc, sporo droższy od wspomnianych wcześniej - jeśli jest dostępny wyszedł by mnie około 3500. W tym modelu boję się jednak widelca z włókna. Wiem że zdarza mi się obić rower i często jest oparty o stojaki, nie chciałbym go uszkodzić i doprowadzić do jakiegoś pęknięcia.