Lordvaco Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Potrzebuję coś do miasta i do lekkiego terenu myślę o fitnessie albo grafelem Ale nigdy nie miałem baranka w dłoni więc nie wiem czego się spodziewać mam budżet do 2500 proszę o pomoc sajbajki 😂😂☺☺!!!!!!!!!
Gość Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Skoro nie miałeś baranka to polecam rower fitnessowy. Tam masz prostą kierownicę. Rower bez amortyzatora to wybór dla Ciebie, nie ma co niepotrzebnie dociążać roweru, a i w tej cenie będzie Ci tylko przeszkadzał. Poniżej podsyłam linki do moich typów (cena producenta, więc uda się dostać dużo taniej): CUBE SL ROAD: https://cube.pl/rowery_2017/road-triathlon/sl-road/cube-sl-road-blacknflashblue-2017/ TREK FX 3: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-fitness/fx/fx-3/p/1327010-2018/?colorCode=black MERIDA SPEEDER: http://www.rowerymerida.pl/produkt1520/speeder-100-rower-merida.html Niestety Merida kuleje osprzętem (jak zwykle zresztą w porównaniu do konkurencji ), ale wysyłam żebyś miał większe rozeznanie w temacie. Oczywiście poczekaj na typy innych ludków z forum. Nie wysyłam żadnego roweru marki BTWIN, mam ku temu powody. Edytowane 29 Października 2017 przez Gość
suchy Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Moim zdaniem merida byłaby trafnym wyborem...z zastrzeżeniem wymiany w przyszłości korby na sztywną oś, i może (niekoniecznie napędu) A po za tym jak dla mnie jest piękna.
Lordvaco Opublikowano 29 Października 2017 Autor Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) No właśnie przed daniem posta myślałem o meridzie więc teraz w sumie nie wiem No i jest Ładna też ☺ Ale mam jeszcze pytanie można by było tam włożyć jeszcze coś bardziej szerszego na teren czy była by opcja ☺☺wiem że nigdy nie takie jak w mtb Ale mam nadzieję że mnie rozumiecie Edytowane 29 Października 2017 przez Lordvaco
Puncu Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 3 godziny temu, Lordvaco napisał: można by było tam włożyć jeszcze coś bardziej szerszego na teren Bez problemu. Oczywiście w granicach rozsądku. 38c na 99% wejdzie, 42c nie wiem.
IOO Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Rower fitnes do katowania na miasto i na wycieczki jest bardzo dobrym wyborem, sam katuję Felta od kilku lat. Jak chcesz zejść z ceny to możesz zrezygnować z hamulców tarczowych, przy sakwach zapakowanych na tydzień nie brakowało mi siły hamowania. Co do modelu to przede wszystkim przymierz rower i wybierz ten na którym jest Ci najwygodniej. Korba ze sztywną osią nie jest konieczna ale na pewno będzie dłużej działać niż na kwadrat, ja bym się raczej skupił żeby była kaseta, a nie wolnobieg. Mogę też powiedzieć, że nie bardzo wierzę w rady: wybierz gorszy osprzęt, wymienisz go później. Wymienisz dopiero jak zajedziesz, a wtedy pewnie będzie się bardziej opłacać zmienić rower. Jeszcze jedno co do osprzętu, jeżeli nie będzie to najtańsze shimano (turney) to i tak do takiego użytku będzie wystarczające i lepiej kupić dobre spodnie z pieluchą buty i pedały niż dopłacać za przysłowiowego XTR'a.
Lordvaco Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) A ta merida ma wolnobieg?????? Niby piszę kaseta więc nie wiem 😊A przerzutka tam jest acerka widzę Edytowane 30 Października 2017 przez Lordvaco
kogucik Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Witam, Szukam roweru, który będzie uniwersalny, przynajmniej takie mam założenie. Budżet to 3000 PLN. Rower ma służyć jako pojazd do pracy ale również jako odskocznia (a może i więcej) od biegania. Myślę, że takie trasy do 25 km dwa razy w tygodniu. Zastanawiałem się nad gravelem ale ceny są okropne, więc muszę je odpuścić. Z mojego researchu zostają fitnessy. Tu rodzi się dylemat, który. Moim faworytem są rowery Cube SL Road oraz SL Road Pro. Pierwszy na Claris a drugi na Sora. Oba rowery wizualnie są ok, ale SL Road Pro w tej cenie (3000zł) jest nadal na aluminiowym widelcu. SL Road, mogę zakupić za 2000 zł i uznać go jako rower przyszłościowy do dalszych modernizacji np. tiagra - ok. 1000 zł (podoba mi się w nim możliwość założenia opony 40). Inne moje typy to Merida Speeder 200, ale tu szerszych opon niż 32 nie założę (z informacji jakie zebrałem) oraz Pinnacle Neon 3, który ma wszystko ale jest noname z brakiem praktycznej gwarancji. Trasa do pracy do 30% jakiś grys wysypany, trochę lasu, droga z rudy (15%) a resztę to asfalt. Ważnym elementem dojazdu są przejazdy kolejowe, których jest naprawdę sporo i to znacznych rozmiarów. Dodam, że u mnie w regionie wszelkie drogi rowerowe są z kostki. Posiadam 176 cm wzrostu oraz 74 kg wagi. PS. Miałem nawet wizję zakupu Lazano Integral V2 na sztywnym widelcu, jako wiejski pomykacz praca>dom>zakupy do miasta (5km) i szosę, ale obawiam się kostki drogowej i cienkich opon, albo przeczekaniu do 2019 roku z nadzieją na tańsze grevale.
IOO Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 16 godzin temu, Lordvaco napisał: A ta merida ma wolnobieg?????? Niby piszę kaseta więc nie wiem 😊A przerzutka tam jest acerka widzę Merida ma kasetę, w każdym razie tek wynika z oznaczenia modelu (Sunrace CSM668). Merida nie jet zła, tylko ja jakoś nie przepadam za tą marką. 1
Lordvaco Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 Dlaczego masz powody? ?
IOO Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 Żadnych racjonalnych Po prostu nie lubię i tyle, a rowery robią dobre.
Gość Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 A jeśli chodzi o moje powody, to tak na logikę biorąc. Rowery BTWIN z jakiegoś powodu są tańsze od konkurencji, dodatkowo mają w danej cenie lepszy osprzęt. Zaoszczędzone na ramie? Na marketingu raczej nie, bo wszędzie trąbią ich reklamy. Nigdy nie miałem do czynienia z tą marką, być może są to bardzo dobre rowery, no ale mnie coś tutaj nie pasuje. Bardzo subiektywna wypowiedź
nctrns Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) BTWINy są tańsze, bo Decathlon zarabia też na całej reszcie tego co jest w ich sklepach, nie sponsorują żadnych teamów, nie sprzedają "naklejki" i prestiżu. A jedyne narzekania na ich szosówki jakie słyszałem to wygląd (z czym się mogę zgodzić i zrozumieć) i "eee, marketówka". Edytowane 2 Listopada 2017 przez nctrns
Gość Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Do tego sami je sprzedają więc pośrednicy nie windują ceny.
Serwusik Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Dnia 29.10.2017 o 19:16, suchy napisał: Moim zdaniem merida byłaby trafnym wyborem...z zastrzeżeniem wymiany w przyszłości korby na sztywną oś, i może (niekoniecznie napędu) A po za tym jak dla mnie jest piękna. Ja też polecam Meride, korbę można wymienić ale ja np. do napędu nic nie mam i zostawiłbym tak jak jest
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2018 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Witaj, i jak zdecydowałeś się już na jakiś model czy temat nadal aktualny? Widzę, że nie tylko mnie umknął ten temat Dajznać.
kogucik Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 @m4rvell0us Zmieniłem samochód, co znacznie odczuł portfel :D. Dowiedziałem się, że Lazano Integral V2 mogę dostać w miejscowości obok, ale po oględzinach stwierdziłem, że nie warto bawić się w to. Cube SL Pro odpadł ze względu na aluminiowy widelec (dostałem broszurkę z rowerami Meridy i Speeder na carbonie na 2018 rok). Niestety cały czas w głowie siedzi gravel więc czekam na jakieś sensowne propozycje i tu mam Merlin Axe7 Tiagra albo krajowy Romet Boreas 2. I tak czekam i czekam. Po drodze dowiedziałem się, że Pinnacle to wcale taki nie noname ale dość popularny marketowy rower na wyspach, coś a la Btwin. Rower kupiłem jakiś bo trzeba i tu padło na... Romet Mistral Urban za 800 zł.
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2018 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Romet Boreas 2 to byłby świetny wybór w tym przedziale cenowym. Ogólnie grawele są dość drogie aktualnie, bo to nowość na polskim rynku. No ale ten typ roweru również trafił w moje gusta, więc gorąco je polecam
sender Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 carbonowy widelec fajna sprawa ale nie najważniejsza, moja ładniejsza połowa nie narzeka na alumioniowego w Cubie SL Pro, Sora też daje radę.
GrochowaMTB Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 zamieszam w tym kotle! A może złożyć rower idealnie pod siebie? Coraz częściej myślę, że tak trzeba było zrobić http://shop.octane-one.com/cat/frames/prod/oo-gridd Ale wyjdzie nieco drożej niestety.
noren Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 To może jakaś tańsza ramę z PlanetX w takim wypadku.
zapsu Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Po długich namysłach udało mi się określić jaki typ roweru będzie dla mnie najlepszy. Wybór padł na fitness.Teraz czas na wybór modeli i to potrzebuje Waszej pomocy, bo brak mi wiedzy o osprzęcie. Zdecydowałem się następujące rowery:1. Kross Pulso 1.0 2018 za 1650 zł 2. Kross Pulso 2.0 2018 za 2150 zł 3. Merida Speeder 100 za 2200 zł, z tym że nie wiem z którego roku. Cena wskazuje, że 2018.4. Merida Speeder 200 2018 za 2700 złTakie udało mi się uzyskać ceny w różnych sklepach.Głównie zastanawiam się czy przy tak niskiej cenie Kross Pulso 1.0 jest sens dokładać do Merida Speeder 100. Brak mi wiedzy, czy Speeder ma lepszy osprzęt. Proszę o pomoc.Jeżeli zdecyduje się dołożyć do Speeder 100, to może lepiej wziąć Pulso 2.0? Oparty jest na Shimano Sora, który wszyscy polecają. Znów proszę o pomoc.Marzy mi się Merida Speeder 200, ale czy jest lepsza o Pulso 2.0? Znów potrzebna mi pomoc. Ten rower jest poza budżetem, ale może uda mi się gdzieś uzyskać rabat, trochę nagiąć budżet i kupić ten rower. Tylko czy warto?Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Fimala Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 25 minut temu, zapsu napisał: Po długich namysłach udało mi się określić jaki typ roweru będzie dla mnie najlepszy. Wybór padł na fitness. Teraz czas na wybór modeli i to potrzebuje Waszej pomocy, bo brak mi wiedzy o osprzęcie. Zdecydowałem się następujące rowery: 1. Kross Pulso 1.0 2018 za 1650 zł 2. Kross Pulso 2.0 2018 za 2150 zł 3. Merida Speeder 100 za 2200 zł, z tym że nie wiem z którego roku. Cena wskazuje, że 2018. 4. Merida Speeder 200 2018 za 2700 zł Takie udało mi się uzyskać ceny w różnych sklepach. Głównie zastanawiam się czy przy tak niskiej cenie Kross Pulso 1.0 jest sens dokładać do Merida Speeder 100. Brak mi wiedzy, czy Speeder ma lepszy osprzęt. Proszę o pomoc. Jeżeli zdecyduje się dołożyć do Speeder 100, to może lepiej wziąć Pulso 2.0? Oparty jest na Shimano Sora, który wszyscy polecają. Znów proszę o pomoc. Marzy mi się Merida Speeder 200, ale czy jest lepsza o Pulso 2.0? Znów potrzebna mi pomoc. Ten rower jest poza budżetem, ale może uda mi się gdzieś uzyskać rabat, trochę nagiąć budżet i kupić ten rower. Tylko czy warto? Sent from my SM-G950F using Tapatalk W tej półce cenowej szczerze to bierz tego co Ci się bardziej podoba. Speeder 100 vs Pulso 1.0 - Plus dla Speedera za karbonowy widelec ( Pulso Alu), Plus dla Pulso Osprzęt Claris zamiast Acera. Speeder 200 vs Pulso 2.0 to praktycznie pojedynek Karbonowy wideł i tarcze vs pełna sora i v-brake. Osobiście chyba szedłbym w Speedera 200 bo po prostu bardziej mi się podoba wizualnie. Musisz sobie odpowiedzieć po prostu czy chcesz mieć trochę więcej komfortu czy niższą cene.
zapsu Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 W tej półce cenowej szczerze to bierz tego co Ci się bardziej podoba. Speeder 100 vs Pulso 1.0 - Plus dla Speedera za karbonowy widelec ( Pulso Alu), Plus dla Pulso Osprzęt Claris zamiast Acera. Speeder 200 vs Pulso 2.0 to praktycznie pojedynek Karbonowy wideł i tarcze vs pełna sora i v-brake. Osobiście chyba szedłbym w Speedera 200 bo po prostu bardziej mi się podoba wizualnie. Musisz sobie odpowiedzieć po prostu czy chcesz mieć trochę więcej komfortu czy niższą cene.Speeder 200 raczej odpadnie że względu na cenę. Pojedynek to tak naprawdę Pulso 2.0 vs Speeder 100 bo cena praktycznie ta sama. Pulso 1.0 to najtańsza opcja, choć wizualnie preferuje Meride.Tylko że jak napisałeś, Merida Speeder 100 jest na Acera... a to nie jest szczyt marzeń. Jest to gorszy osprzęt niż Claris i Sora?Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi