paulina Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Cześć, przyjechałam 200 km z czego150 po wgranej trasie, po wyłączeniu nawigacji wahoo roam przestal rysowac mi ślad jedynie zliczal km i inne parametry. Da się jakos oddzyskac slad na 50 km?
Shrink Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Jeśli nadal zliczał kilometry, to rejestrował trasę. Nie ma zapisu całości? Wrzucałaś na Strava, RWGPS lub Komoot? Edytowane 13 Czerwca 2020 przez Shrink
paulina Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Mialam trase wgrana do wahoo i podazalam śladem, potem nawigowanie po sladzie wylaczylam z racji zmiany planów (wydaje mi sie że mniej wiecej od tego momentu blakuje zapisu trasy). Wrzucilam na strave i km mi sie zgadzają ale trasa jest ucięta. W Wahoo w historii treningów też sam ślad jest uciety. Jak zsynchronizowałam trening i wrzucił sie na strave to mi sie wahoo zawiesiło i musiałam zresetować. Nie wiem. Czy to ma wpływ Edytowane 13 Czerwca 2020 przez paulina
Shrink Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Możesz podać link do tej aktywności?
paulina Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 O ta trase mi dokladnie chodzi: https://www.strava.com/activities/3601850609
nctrns Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Oh shit, jechałaś z Wróblewskim tą trasę? Szacun. Szczerze mówiąc, to nie wiem co z tym można zrobić. Podłącz licznik do kompa, wyciągnij plik .fit aktywności, spróbuj zobaczyć co ci pokaże https://www.gpxsee.org/ albo https://www.fitfileviewer.com/ Ale jeśli licznik nie zapisał danych co do lokalizacji, tylko same parametry prędkości itd, to raczej nic się nie da zrobić. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez nctrns
Shrink Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Pierwszy raz widzę / czytam, żeby Wahoo zaliczył takiego nietypowego fakapa. Ciekawe, że oprócz dystansu, to nawet przewyższenia zarejestrował. Nie mam pomysłów innych, niż te, o których wspomniał nctrns. Dałem kudosa, tyle mogłem pomóc EDIT: Endomondo i RWGPS widzą ten plik do 457 km. Wygląda na to, że z jakiegoś powodu wyłączyła się łączność z satelitami i pozostały dystans rejestrowany był z czujnika prędkości (zakładam, że masz takowy, bo skąd by Wahoo wziął pozostałe kilometry? 🙄) Wydaje mi się, że nic się nie da z tym zrobić Edytowane 13 Czerwca 2020 przez Shrink
lukasz.przechodzen Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 5 godzin temu, paulina napisał: Cześć, przyjechałam 200 km z czego150 po wgranej trasie, po wyłączeniu nawigacji wahoo roam przestal rysowac mi ślad jedynie zliczal km i inne parametry. Da się jakos oddzyskac slad na 50 km? Hej, ale to jechałaś 200 km czy 625? Może to podstawowe pytanie, ale masz zaktualizowane oprogramowanie w liczniku?
paulina Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Eh. Byle żeby sie taka sytuacja nie powtarzala bo to dosyć irytujace czujnik prędkości mam wiec z tego ściągnęło całe szczęście. @lukasz.przechodzen błąd jest błędem km zrobione sa najmniej istotne. Oprogramowanie jest zaktualizowane
Pazuzu Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Jakiego programu używacie do narysowania trasy w terenie? Chodzi mi o rysowanie trasy na telefonie i wgranie do urządzenia. W jaki sposób Wy to robicie. (Wahoo Roam + Iphone).
Pazuzu Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 4 minuty temu, nctrns napisał: Komoot. Trzeba tylko wykupić mapy. A coś bez dodatkowych opłat? Bo jeśli już trzeba płacić to zapłacę za https://ridewithgps.com którego używam do tyczenia tras na komputerze (tyczenie w aplikacji jest płatne). Będąc w potrzebie w terenie, na szybko zainstalowałem właśnie Komoot ale nie udało mi się wgrać trasy na urządzenie.
Shrink Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Od niedawna można fajnie wytyczać trasy w aplikacji Strava na telefonie. Można uwzględniać heatmapę, rodzaj nawierzchni i popularność danych odcinków. A z RWGPS zawsze można skorzystać w telefonie przez przeglądarkę w trybie komputera. Wtedy wszystko wygląda jak na kompie, jest tylko mniejsze i mniej poręczne. Ale wytyczanie tras jest nadal darmowe.
nctrns Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Mam darmowe RWGPS, mam dostęp do tworzenia tras na telefonie, trasa pojawiła się normalnie w apce wahoo
Skitels Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Od pewnego momentu używam Wahoo Elemnt Bolt i od około miesiąca przestał sam z siebie pokzywać tętno mierzone z paska Garmina (hrm1g). Pas wykrywa, łączy się i pokazuje, że w zasięgu jest, jednakże tętno wskazane to N/A, dałbym wiary, że wszystko w porządku (bo dlaczego by nie?) lecz przekonany byłem że żyję. Spróbowałem więc z identycznym czunikiem również z Garmina, ten sam problem można się połączyć, lecz nie wyświetla tętna. Miałem możliwość podpięcia paska TACXa i wszystko działało. Oba czujniki z garmina działają bezproblemowo ze zwfitem poprzez antene z Tacx'a. Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Ktoś coś wie? Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Skitels
P2501 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Mam pytanie odnośnie Roam. Jak wygląda wgrywanie własnych tras do komputerka? Jak dotąd znalazłem info o edycji w Stravie i eksporcie do urządzenia. Może da się inaczej? W dedykowanej aplikacji? Czymś innym? Jak dokładny jest GPS i ewentualne czujniki? Mówi to po polsku?
nctrns Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Automatycznie importuje jeszcze z Ride With GPS i Komoot. Możesz też wrzucić plik gpx przez komputer albo z telefonu przez Bluetooth.Nie gada po polsku.GPS jest dokładny. Czujniki są spoko, ale w porównaniu do tradycyjnych przewdowych czujników reagują z ok 1-2 sekundowym opóźnieniem na zmiany prędkości. 1
PabloFX Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Cześć wszystkim. Mam problem z moim egzemplarzem Wahoo Roam. Rozumiem, że na pętli suma podjazdów i zjazdów rożni się o kilka procent ale mój komputerek ma chyba ewidentnie problem ze zliczaniem zmian wysokości. Dzisiaj zauważyłem, że pomimo zmiany wartości wysokości bezwzględnej o 8m, wartość sumy podjazdów ani drgnęła, kilkumetrowe (4-5m przewyższenia) podjazdy też często nie są rejestrowane. Po skończonej jeździe, nie wyłączyłem komputerka i nagle wartość wysokosci bezwzględnej zmieniła się o +26m (cały czas stałem w miejscu, Wahoo było włączone od około 2.5h więc zakładam, że sygnał GPS był "złapany". Czytając opinie w internecie przed zakupem nie spotkałem się z podobnymi sytuacjami, stąd pytanie czy jest to normalne czy jednak reklamować sprzęt? Pozdrawiam
lukasz.przechodzen Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 33 minuty temu, nctrns napisał: GPS jest dokładny. Czujniki są spoko, ale w porównaniu do tradycyjnych przewdowych czujników reagują z ok 1-2 sekundowym opóźnieniem na zmiany prędkości. GPS w bardzo gęstym lesie lubi stopować aktywność lub źle pokazywać prędkość, ale to jak w każdym GPS-ie. Dlatego dokupiłem czujnik Magene i jest teraz okej, czujnik wspomaga GPS, gdy ten ma złe warunki do pracy. Opóźnienia są, ale nie zauważyłem aby były większe niż w tradycyjnym liczniku przewodowym.
StefanX Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zwrócił ktoś może uwagę na kwestię prędkości średniej?Na ekranie z bieżącą prędkością mam ustawione pole speed (vs avg workout speed), na drugim ekranie pole workout avg speed.Podejrzewam, że speed (vs avg workout speed) liczy średnią gdy kadencja>0.
nctrns Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Nie jestem pewien o co ci chodzi, ale ta strzałkaxl, która wskazuje czy jedziesz szybciej lub wolniej od średniej, ma pewien zakres "błędu". Zmienia się w górę, dopiero przy ok. 0,5kmh powyżej średniej. Ustaw sobie oba te pola na jednym ekranie i poobserwuj.Na pewno kadencja nie ma tu nic do rzeczy.
StefanX Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 No właśnie sprawdziłem to skrupulatniej. Żeby nie było średnia z dłuższego dystansu (60km). I pole avg speed (workout) pokazuje 24.7kmh, a strzałka przy current speed (vs workout avg speed) zmienia się dopiero przy 25.5kmh.Stąd zacząłem się zastanawiać o co chodzi
nctrns Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 To już trochę duża różnica, mi zazwyczaj się zmienia przy właśnie 0,5 różnicy. Na pewno nie reaguje instant. Gdzieś czytałem dokładniejszy opis jak to działa, ale nie mogę tego znaleźć teraz. W każdym razie zachowanie normalne.
Rekomendowane odpowiedzi