Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomiar tętna ogarniam jakimś starym, kupowanym w Decathlonie czujnikiem na pierś. Chodzi po bt i odczyty wydają się być bardzo okej,

Do pomiar kadencji i prędkości używam w jednym rowerze zestawu czujników z deca, które działają.

Natomiast do szosy kupiłem czujniki garmina 2 generacji. Mają znacznie niższe opóźnienia i polecam na nich nie oszczędzać.

Opublikowano
53 minuty temu, Jimmy napisał:

W drugim rowerze CAD i SPD na czujnikach magene z Aliexpress. Też działają bez zarzutu.

Nie ma opóźnienia? Jak z materiałem wykonania / czas na baterii? 

Jeżeli chodzi o Sigmę to mam bardzo dobre wrażenia z poprzedniego sprzętu – służył przez lata bez żadnych problemów. Na pomiar tętna chciałem wydać tak pod 200zł i ta Sigma wydaje się w porządku i opinie zbiera ładne. Jeżeli sparuję opaskę do wahoo i np. do telefonu z Endomondo to automatycznie będzie się łączyła z najbliższym urządzenie? Np. jak wyjdę z rowerem, włączę wahoo i opaskę to się połączą automatycznie czy z menu trzeba będzie coś wywołać?

Opublikowano

Nie wiem jak z opoźnieniem ale wiem że wskazania prędkości są identyczne na czujniku Sigma i na Magene - porównywane na telefonie przez program ANT Tester.

Co do łaczności tel i licznik, to jesli masz łączność ANT+ to nie ma znaczenia ile odbiorników odbiera sygnał, mozna jednocześnie odbierać na liczniku i telefonie.

Po BT nie wiem. Zawsze łaczyłem się po ANT+.

W Wahoo masz zapisane czujniki i po uruchomieniu licznik po prostu szuka czujnika i jak znajdzie to się połaczy... Mając dwa rowery z róznymi czujnikami mam wpisane w Elemnt łacznie 5 czujników (sigma R1, Sigma R2Duo, Magene SPD, Magene CAD, MioFuse) i trenażer Tacx. Licznik łaczy się z tym co jest aktywne.

sprawdzałem co bierze jak by miał wykryte dwa czujniki SPD jednoczesnie - bierze wskazania z jednego z nich, ale już nie pamiętam z którego

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.10.2019 o 10:49, eltomek napisał:

Chyba nie ma takiego znaczenia, bo trasy raczej przygotowuję w domu na komputerze, a potem wgrywam je w licznik. Chcę jednak trasę widzieć. Telefonem robię dość często zdjęcia, więc i tak muszę mieć go pod ręką, gdzieś w kieszeni, więc jak coś to go wyciągnę i się ponawiguję.

To czego mi zdecydowanie brakuje to działającego wykresu profilu trasy i liczenia prawdziwych przewyższeń pokonanych i pozostałych, bo liczniku który mam nie posiada barometru i bardziej zgaduje wysokość niż ją wylicza (wczoraj na trasie 55km pokazał 1200m podjazdów i 1400m zjazdów, podczas gdy cała pętla miała 1750m podjazdów - wg liczników moich kolegów i Stravy) - a to ma dla mnie duże znaczenie np. podczas wyścigów.

Wahoo Bolt wydaje się całkiem fajną opcją, ale wg mnie cena na dzień dzisiejszy jest zbyt wygórowana.

Oczywiste ze trasy przygotowuje się wcześniej na komputerze.Na liczniku to ostateczność.

Jeśli chcesz trasę dokładnie widzieć i wszystkie skręty to jednak nawigacja ma dla ciebie znaczenie.

W Garminie jest to o wiele lepiej zrobione niż w Wahoo. W e x30 masz asystenta nawigacji który wyraźnie ci rozrysowuje w powiększeniu każdy ważniejszy skręt. W Wahoo Bolt  nie ma tak dobrze.

W dodatku do Garmina możesz wgrać różne mapy zewnętrzne - do Wahoo nie.  Co do dokładności zjazdów - podjazdów niestety Garmin i Strava często się rozmijają.

Bad news - nowe chipsety  GPS od Sony nie są tak czułe jak GPS w dobrym smartfonie.

Właśnie wróciłem z Pienin. W paru miejscach na stoku od  północy, w lesie  e830 na chwilę stracił pozycję.  W GPS z Huawei P30 Pro wszystko ładnie działało.

Edytowane przez dfq
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W moim Wahoo Bolt przestał mi się pojawiać dodatkowy ekran na segmentach stravy, po zawieszeniu się synchronizacji. Pojawiają się "małe" info na stronach pozostałych ale sam ekran segmentu już nie. Nie można też się na niego ręcznie przełączyć w trakcie jazdy. Bez rozpoczęcia rejestracji jest dostępny ekran ze spisem segmentów.  W opcjach teoretycznie jest włączony ale zachowuje się jakby był wyłączony. Włączenie i ponowne wyłączenie nie przyniosło rezultatu. Kompletny reset licznika również nic nie dał.
Ktoś spotkał się z takim problemem i go rozwiązał?

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano

Mam podobnie, problem pojawił się chyba w innych okolicznościach. Niektórym podobno pomaga reset komputerka do fabrycznych, poza tym nic nie działa. Jest to jakiś bug, którego wahoo jest świadome, ale jeszcze nie udało im się naprawić.

Opublikowano

Sprobuj w apce wahoo odlaczyc sie od konta stravy i ponownie polaczyc. Mi to kiedys pomoglo.

Opublikowano
22 minuty temu, skraburski napisał:

Sprobuj w apce wahoo odlaczyc sie od konta stravy i ponownie polaczyc. Mi to kiedys pomoglo.

To już zrobiłem przy okazji resetu licznika do fabrycznych. Punkty pobrało jeszcze raz ale nadal nie działa. Wygląda to tak, że problem "przenosi" aplikacja na smartfonie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W czym lepiej robić trasy Komoot czy RideWithGPS?

Edytowane przez Pazuzu
Opublikowano

Jak dla mnie bez większej różnicy na kompie, na telefonie łatwiej moim zdaniem przez Komoot.

Tapatalk'd

Opublikowano

Jeśli na kompie to w rwgps bo można praktycznie wszystko na darmowej wersji zrobić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Polecam gpsies. Nie bardzo mogę porównać do RWGPS bo dawno już tam śladów nie rysowałem ale według mnie wygodniejsze od Komoot. Oczywiście ten ostatni na telefonie wymiata.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gpsies nie synchronizuje się automatycznie z wahoo ;)

Opublikowano

No fakt, jakoś mi to umknęło. Pewnie przez to, że mam Lezyne i na kompie ręcznie przerzucam ślady.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam prośbę do użytkowników Wahoo Elemnt Bolt o podzielenie się informacjami o tym czy następująca funkcjonalność działa w tym liczniku prawidłowo i stabilnie:

• parowanie z telefonem i wgrywanie tras z telefonu na licznik
  • łapanie fiksa GPS i stabilność połączenia w lesie (w Edge Explore jak wjadę w las i tam podprowadzam to prędkość skacze między 0 a 4 km/h co doprowadza mnie do szału bo ciągle włącza się i wyłącza auto-pauza
  • obliczanie i wyświetlanie profilu trasy, w tym prawidłowe wyświetlanie pozycji względem profilu oraz informacji o pozostałych podjazdach
  • wskazywanie strzałką kierunku w jakim należy zmierzać, aby wrócić na wgraną ścieżkę (nie oczekuję wskazówek turn-by-turn, jak w nawigacji, a jedynie wskazania w jakim kierunku mam się kierować).

Potrzebuję tylko tyle i aż tyle. Mój Edge nie wywiązywał się z ani jednego z tych zadań dobrze i po tym co widziałem to do Garmina już nie wrócę.

Opublikowano

@eltomek

1. Działa bezproblemowo.

2. Będzie dokładnie tak jak w garminie, to kwestia ograniczeń technologii GPS. W żadnym urządzeniu konsumenckim nie będzie lepiej.

3. W garminie 530/830 działa to dużo lepiej. W wahoo jest tylko profil trasy, bez skali, zbugowany od 2 lat, z którego wiele się nie dowiesz.

4. Nie ma żadnej strzałki jak zjedziesz z trasy. 

Opublikowano
2 godziny temu, nctrns napisał:

@eltomek

1. Działa bezproblemowo.

2. Będzie dokładnie tak jak w garminie, to kwestia ograniczeń technologii GPS. W żadnym urządzeniu konsumenckim nie będzie lepiej.

3. W garminie 530/830 działa to dużo lepiej. W wahoo jest tylko profil trasy, bez skali, zbugowany od 2 lat, z którego wiele się nie dowiesz.

4. Nie ma żadnej strzałki jak zjedziesz z trasy. 

No to sporo moich nadziei rozwiałeś co do Bolta, ale to dobrze, bo pewnie też narzekałbym.

Co do 2, to nie jestem pewien, bo jednak telefon komórkowy w lesie dobrze łapie mi sygnał i nie gubi się tak, jak gubił się mój Garmin.

Na 530 to szkoda mi pieniędzy, nawet nie chodzi o to, jak on działa, bo może nawet lepiej niż Explore, tylko o to jak działa Garmin i ich kontrola jakości oprogramowania, a raczej jej brak. Przy czym wiem, że są ludzie zadowoleni z Explore, więc to ja się chyba trochę czepiam.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, trasy rysuje tylko na komputerze. Pytałem bo coś mi się kojarzy , że robiąc na którymś z portali nie mamy pełnej funkcjonalności. Nie pamiętam dokładnie o co chodziło, coś o wskazówki przy zmianie kierunku śladu.

Jeszcze nie używałem w akcji, ale już wiem ze z Wahoo Roam się polubimy:)

lukasz.przechodzen
Opublikowano
18 godzin temu, eltomek napisał:

Mam prośbę do użytkowników Wahoo Elemnt Bolt o podzielenie się informacjami o tym czy następująca funkcjonalność działa w tym liczniku prawidłowo i stabilnie:

• parowanie z telefonem i wgrywanie tras z telefonu na licznik
  • łapanie fiksa GPS i stabilność połączenia w lesie (w Edge Explore jak wjadę w las i tam podprowadzam to prędkość skacze między 0 a 4 km/h co doprowadza mnie do szału bo ciągle włącza się i wyłącza auto-pauza
  • obliczanie i wyświetlanie profilu trasy, w tym prawidłowe wyświetlanie pozycji względem profilu oraz informacji o pozostałych podjazdach
  • wskazywanie strzałką kierunku w jakim należy zmierzać, aby wrócić na wgraną ścieżkę (nie oczekuję wskazówek turn-by-turn, jak w nawigacji, a jedynie wskazania w jakim kierunku mam się kierować).

Potrzebuję tylko tyle i aż tyle. Mój Edge nie wywiązywał się z ani jednego z tych zadań dobrze i po tym co widziałem to do Garmina już nie wrócę.

1. Działa bez problemu, przynajmniej w Samsungu S9+ Natomiast sama aplikacja Wahoo do wyznaczania tras nadaje się tak średnio, chyba, że jedziesz rowerem górskim i chcesz poznać wszystkie, nawet te najmniejsze ścieżki w okolicy, bo często tak właśnie prowadzi ta apka. Do wyznaczania tras na telefonie polecam apkę Komoot, jest dużo lepsza (i synchronizuje się z licznikiem).

2. Fix łapany jest w dobrym czasie, natomiast do jazdy w lesie przydaje się czujnik prędkości montowany na koło. Sam kupiłem do dwóch rowerów czujniki Magene na Aliexpress, kosztują ok. 45-50 zł z tego co pamiętam. Żaden licznik nie będzie dobrze działał w gęstym lesie, bo to prawie tak, jakbyś wjechał do tunelu, czy wszedł do budynku - satelity są zasłonięte przez gałęzie i liście.

4. Tego mi trochę brakuje, a tę funkcję oferowała Sigma Rox. Licznik Wahoo Roam pokazuje, jak wrócić na wgraną wcześniej trasę i robi to turn-by-turn. Czy warto dopłacać za to 500 zł, nie wiem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

korzystał ktoś w roam  z funkcji take me to z poziomu samego licznika? mi po zaznaczaniu punktu pojawia sie "failed to create route"

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Tak się złożyło, że potrzebuję nowego czujnika do roweru mtb do bolta. Stary czujnik combo Cateye wraca do swojego "właściciela" licznika Padrone i idzie razem z nim do innego roweru rodziny. Działał znośnie, poza wolnym uruchamianiem się - czasem, zanim się do końca to dogadało (szczególnie jak się szybko rusza) to trwa to do 5 minut. W gravelu mam czujniki Wahoo grawitacyjne i tam sprawdzają mi się ok, przy czym bujam się nim głównie po asfaltach. Mógłbym nabyć teoretycznie takie same, ale gdzieś doczytałem, że są one czułe na nierówności,  a moje mtb zdecydowanie lata sobie po nierównościach ostatnio ;).
Wahoo ma też czujnik kombo Blue SC i ciekaw jestem czy ktoś testował i ogólnie jak się spisują.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano

Od ponad roku używam standardowych Magene ( czujniki prędkości i kadencji) w góralach -  zarówno z  Boltem jak i edge 830 i nie mam większych zastrzeżeń. Działają Ok.

Opublikowano

Z decathlon tez działają, ale są maja znacznie większy lag niż Garmin.

Opublikowano

Ja posiadam 2 w 1 Topeak Panobike pierwszej edycji. Przelatał już rok, z czego połowa z Wahoo Bolt - żadnych problemów nawet przy jeździe poza asfaltem. 

Opublikowano

Mam pytanie do osób korzystających z bolta i trenażera Wahoo kickr core. Mianowicie napotkałem na problem dot. symulacji trasy stworzonej w oparciu o stravę / ride with gps. Ustawiłem sobie podjazd na Przehybę wraz ze zjazdem. Na ostatnim treningu wjechałem podjazd i skończyłem w połowie zjazdu. Po kilku dniach chcąc znów zasymulować Przehybę wybieram trasę i trening rozpoczyna mi się podjazdem, ale od miejsca, w którym ostatnio skończyłem zjazd, a nie od początku trasy. Czy ktoś wie może jak w bolcie zrestartować symulowanie trasy od początku? Nie potrafię znaleźć nigdzie takiej funkcji.