kwiatech Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) @eltomek: pamietaj tylko, ze w przypadku wahoo bolt, elemnt i apek typu komoot oraz chyba rfgps (nie wiem jak w apce wahoo) do wyznaczenia trasy w terenie potrzebujesz Internet w tel. Będąc ostatnio w Świeradowie Zdrój na singlach przekonalem sie, ze w moim przypadku wchodzi w grę tylko garmin edge 830. Bardzo często nie miałem Internetu w górach. Edytowane 7 Września 2019 przez kwiatech
eltomek Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Hurin napisał: Potwierdzam, że fajna opcja jest Live tracking przy sparowanym telefonie. Taką opcję oferują Mapy Google, WhatsApp i pewnie masa innych aplikacji, nie trzeba do tego Bolta 2 godziny temu, Hurin napisał: Jako użytkownik nie zauwazylem jakis krytycznych błędów, w sumie to żadnych wiec nawet jakby aktualizacje nie wychodzily to Bolt i tak działa jak trzeba. Nie przekonałeś mnie Używam Garmina Edge Explore i po kilku miesiącach mam go serdecznie dość, a czytam masę pozytywnych opinii o tym liczniku. Więc jednak wolę, jak producent poprawia błędy i wypuszcza aktualizacje oprogramowania. Garmin robi to bardzo powoli i zdaje się naprawiać najmniej istotne błędy, a te bardziej uciążliwe chyba przerastają możliwości programistów znad Gangesu. Edytowane 6 Września 2019 przez eltomek
Hurin Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 4 minuty temu, eltomek napisał: Taką opcję oferują Mapy Google, WhatsApp i pewnie masa innych aplikacji, nie trzeba do tego Bolta Nie przekonałeś mnie Używam Garmina Edge Explore i po kilku miesiącach mam go serdecznie dość, a czytam masę pozytywnych opinii o tym liczniku. Więc jednak wolę, jak producent poprawia błędy i wypuszcza aktualizacje oprogramowania. Garmin robi to bardzo powoli i zdaje się naprawiać najmniej istotne błędy, a te bardziej uciążliwe chyba przerastają możliwości programistów znad Gangesu. Oczywiście, że inne urządzenia/komputerki maja taka opcję. Nie twierdze, że warto kupować Bolta bo jest on oh i ah, dla mnie jest to tylko gadżet. Da rade jeździć bez niego, zastąpić go czymś innym. Jak każde urządzenie ma sprawiac frajde jego właścicielowi, a nie obcym Co do aktualizacji Garminow to nie znam tematu. W mojej opinii jako uzytkownika Bolta, ktory nie wykorzystuje jego całkowitego potencjalu, aktualizacji puki co moglby sie nie pojawiać bo odkąd go uzywam ( 5 miesiecy chyba) nie wnioslt one jak dla mnie nic. Nic sie nie naprawilo i nie popsulo
lukasz.przechodzen Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Używam Bolta od początku tego roku i przejeździł ze mną ponad 200 godzin, więc co nieco mogę o nim powiedzieć. Generalnie jestem zadowolony, po prostu o nim nie myślę, a to jest najlepsza rekomendacja w przypadku tego typu sprzętów, wszystko działa, licznik zawiesił mi się może raz przez ten cały czas. Znalazłem w nim kilka drobiazgów do poprawki, które zresztą zgłaszałem do Wahoo, ale nie są one na tyle uciążliwe, żebym się go pozbył, tak jak zrobiłem z Sigmą Rox 7.0: 1) Na ekranie możemy dwoma przyciskami zwiększać i zmniejszać liczbę wyświetlanych parametrów (na początku jest to dziwne, ale okazuje się wygodne). Mamy 1/2/3/4/7/9 pól, a moim zdaniem zamiast czterech, powinno być pięć. Drobiazg, ale wyświetlając 4 parametry mamy sporo niewykorzystanego miejsca i mogłoby się tam coś jeszcze wyświetlać, wtedy rzadziej byłaby potrzeba, żeby przełączać na bardziej szczegółowy widok. 2) Beznadziejne jest wyznaczanie tras przez aplikację Wahoo, o czym już pisałem wyżej, to fajna opcja jedynie dla lubiących niespodzianki i jadących na rowerze górskim, bo Wahoo potrafi poprowadzić po naprawdę nieuczęszczanych i zarośniętych ścieżkach. Rzadko korzystam z wyznaczania trasy będąc w trasie, no ale jeżeli już to robię, korzystam z Komoot'a, który synchronizuje się z licznikiem, trzeba mieć go tylko sparowanego z telefonem. 3) Jadąc po wyznaczonej trasie, jeżeli z niej zjedziemy (wystarczy wjechać na drogę rowerową po przeciwnej stronie ulicy), strzałki naniesione na ślad po kilku, może kilkunastu minutach znikają i zamiast nich ślad jest jedynie trochę pogrubiony. Bywa to uciążliwe, bo po prostu nie tak łatwo dostrzec, gdzie mamy jechać (albo gdzie konkretnie jest trasa, żeby na nią wrócić). Jeżeli trzymamy się karnie trasy, albo nie zjeżdżamy z niej na zbyt długo, to strzałki są widoczne. 4) Brakuje automatycznego udostępniania lokalizacji przez Messengera, można zrobić to do końca dnia, albo "na zawsze", automatycznie da się tylko wysłać mailem albo udostępnić na FB. Być może API Messengera to blokuje, ale szkoda, że się tak nie da. Aha, można udostępniać lokalizację przez Google Maps (odnośnie tego co pisał @eltomek) i to jest super, ale mam wrażenie, że bardziej zżera to baterię, niż gdy robi się to przez Wahoo. 5) Brakuje informacji o szacowanym czasie dotarcia do celu. Drobiazg, ale przydałby się czasami na długich trasach. Więcej "grzechów" nie pamiętam, tak jak pisałem, obsługa licznika mnie nie irytuje (miałem kiedyś przez dłuższą chwilę Garmina 820 i to był fajny licznik, ale miał sporo niedoróbek i kiepski ekran dotykowy) i na pewno zostanie ze mną na dłużej. Na pewno brakuje mu kilku opcji, które mają inne liczniki (typu samodzielne wyznaczanie trasy), ale tego mi akurat nie brakuje, bo lubię trasy wyznaczać sam, a nawet gdy robię to na telefonie, to widzę jak mnie poprowadziło, tzn. jest to wygodniejsze dla mnie, niż przeglądanie trasy na samym liczniku. Odnośnie poprawek, to Wahoo do Bolta wypuściło w tym roku 9 aktualizacji, więc na bieżąco coś w nim dłubią. 1
StefanX Opublikowano 7 Września 2019 Opublikowano 7 Września 2019 Witam. Ja mam troszkę inny problem. Może ktoś coś doradzi. Mam Bolta od niedawna. Chciałem zsynchronizować kolejne segmenty lecz nie mam strony z segmentami. Gdzieś zniknęła. W aplikacji wszystko włączone, strava premium wykupiona, segmenty gwiazdką oznaczone. Była strona z listą segmentów i nie ma. Już nawet resetowałem system w Bolcie i nic się nie pojawia. W aplikacji wyłączając i włączając live segments, Bolt reaguje mrugnięciem ikony lecz nie pojawia się dodatkowa strona. Nie wiem co jest. To może wyłączyć w apce autoryzację stravy i ponownie włączyćhttps://wahoofitness.yonyx.com/y/conversation/?id=9b90cbf0-8453-11e8-b164-bc764e10c19d . Odnośnie poprawek, to Wahoo do Bolta wypuściło w tym roku 9 aktualizacji, więc na bieżąco coś w nim dłubią. A profili rowerów (szosa/mtb) jak nie było, tak nie ma
dfq Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 I pewnie nie będzie bo ten licznik nie wy licza nowych tras tylko realizuje wskazówki nawigacyjne zawarte w gpx-ach a rodzaj roweru dla przebytej trasy możesz sobie ustawić na stravie. Bez tego i tak świetny licznik.
nctrns Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Nie będzie nigdy, profile rowerów nie są kompatybilne z filozofią jaką przyjęli tworząc serię ELEMNT. Tapatalk'd
StefanX Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Mi profile nie są potrzebne do wytyczania tras. (na marginesie właśnie w ROAM ustawia się typ roweru w opcjach nawigacji).Profile są przydatne gdy na różnych rowerach potrzebne są różne dane do wyświetlenia. Np. w szosie sporo danych z mocą, a w MTB miernika mocy nie mam, więc pola mocy wyświetlają N/A. Przed każdą zmianą roweru trzeba przeedytować ekrany. nctrns - A cóż to za tajemnicza filozofia elemnt?
nctrns Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Nie jest tajemnicza. Po prostu wahoo chciało mieć wszystko maksymalnie proste. Według nich najwyraźniej profile są zbyt skomplikowane.(nie żebym się z nimi zgadzał, nie jestem fanbojem, po prostu śledzę ich od jakiegoś czasu, bolta mam ponad rok, więc byłem i jestem świadomy "zad i walet")A twój problem można rozwiązać tworząc stronę (lub strony) "SZOSA" i "MTB". Ewentualnie jak potrzebujesz więcej to traktuj typ roweru jako przedrostek nazwy.Potem przed jazdą włączasz licznik i apke, wchodzisz w konfigurację i włączasz/wylaczasz odpowiednie strony w zależności od roweru. Tapatalk'd
dfq Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 No i wtedy nic nie jest już proste, hehe 😀 Ja cenie ten licznik m.innymi za tę prostotę w użytkowaniu.
nctrns Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Ja też. Ale jak ktoś ma kilka rowerów i potrzebuje różnych pól do nich, tk jest problem. Zwłaszcza że nie można przewijać stron w tył. Tapatalk'd
StefanX Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Miałem bolta, teraz roam, łącznie ze dwa lata z Wahoo. Też jestem swiadom zalet i wad. W moim przypadku brak profili to spora wada. A twój sposób to nie lekarstwo. Przykladowo: nie stworzysz dwóch osobnych ekranów mapy, ćwiczenia, segmentu, które możesz włączać /wyłączać w zależności od użytego roweru. Trzeba mozolnie edytować pola danych. Tak się składa, że ekrany do jazdy z miernikiem mocy sporo się różnią od tych bez. Lubię bardzo wahoo i chyba szybciej wstawię miernik do mtb niż wahoo ugnie się prośbom użytkowników i doda profile.
eltomek Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) 3 godziny temu, StefanX napisał: na marginesie właśnie w ROAM ustawia się typ roweru w opcjach nawigacji Czy miałeś okazję sprawdzić na ile sensownie potrafi te typy rowerów przełożyć na wytyczane trasy? Bo w Edge Explore typ roweru też się ustawia (globalnie w menu), ale jakoś specjalnie to pomocne nie jest. Jeżdżę na MTB i tak mam ustawione, co nie przeszkadza licznikowi przegonić mnie po asfalcie, gdy wiem, że istnieje przyjemniejsza droga. Mam jeszcze jedno pytanie: czy "duży" Elemnt to jest sprzętowo i programowo to samo co Bolt? No poza ekranem, który w dużym Elemencie ma 2,7" i rozdzielczość 400x240 px, a w Bolt 2,2" i 320x240 px. Na angielskim amazonie duży Element jest do wzięcia za ok 170 funtów szterlingów, co na nasze daje okolice 800zł i się zastanawiam czy warto (pod MTB właśnie to trochę wielgachny sprzęt chyba....). No i tak patrzę po zdjęciach w internecie, że duży Elemnt ma jakby jaśniejszy ekran. Edytowane 9 Września 2019 przez eltomek
StefanX Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 W roam aż trochę śmieszne są te opcje roweru. Jest nie tylko MTB i road. Mamy tez cross, i hybrid Nie korzystam z planowania trasy na samym urządzeniu. Trasy kreślę w rwgps albo komoot. Jedynie, gdy zboczę z trasy, to sam ROAM wytycza trasę powrotną na oryginalny track. I wtedy faktycznie, gdy tryb nawigacji to "road", to prowadzi asfaltami, gdy MTB, to czym popadnie. eltomek - a czy ważne są dla Ciebie funkcje nawigacyjne? Jeśli tak, to zainteresuj się roam. Tutaj, mimo tego co napisałem powyżej, jest progres względem Elemnt i bolt. Tak samo, jak możliwość edycji ekranu live segments
dfq Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) 15 godzin temu, nctrns napisał: Ja też. Ale jak ktoś ma kilka rowerów i potrzebuje różnych pól do nich, tk jest problem. Zwłaszcza że nie można przewijać stron w tył.Tapatalk'd Dlatego tez używam kilku liczników ( bo nie ma idealnych) do kilku rowerów. Przewijanie stron to dla mnie akurat nie problem bo używam tylko 3 a przycisk zmiany stron w bolcie jest bardzo wygodny. @eltomek Jesli nawigacja ma dla ciebie duze znaczenie to zainteresuj sie raczej serią Garmin 830 lub 530+pilot, a jesli nie aż tak - to bierz coś z Wahoo. Edytowane 10 Września 2019 przez dfq
maciekr88 Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 Cześć, Podróżując podczas urlopu po nadmorskich miasteczkach zauważyłem, że będąc na wysokości równo z morzem bolt wskazuje mi wysokość ok. -33. Czy ktoś z Was napotkał na takie wskazanie i wie może jak skalibrować na prawidłową wysokość?
nctrns Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 W wahoo nie ma kalibracji. Tapatalk'd
lukaszzsch Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Gdyby ktoś rozważał zakup sensorow kadencji i prędkości to szczerze polecam wydać więcej na lepsze i mieć spokój.Do jednego roweru kupiłem zestaw czujników z deca, które owszem działały, ale opóźnienia rzędu 5 sekund były standardemDzisiaj do szosy kupiłem zestaw garmina. Zupełnie inna jakość odczytu, opóźnienie maks 2 sekundy. W moim odczuciu przepaść.
Pazuzu Opublikowano 11 Października 2019 Opublikowano 11 Października 2019 Czy dokupując jakiś czujnik (jaki?) prędkości do modelu Roam, osiągnę dokładność, opóźnienia porównywalne do licznika sigmy na kabelku?
lukaszzsch Opublikowano 11 Października 2019 Opublikowano 11 Października 2019 Nie, opóźnienia są zawsze.
Jimmy Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 Pytanie do posiadaczy Roam'a....Czy jest możliwość przesuwania mapy podczas jazdy?Czy taka opcja jest tylko w trybie wyboru "take me to...."Z tego co oglądam filmy na YT to chyba mapę w trybie jazdy można tylko zbliżac/oddalać?Wysłane z mojego Pixel 3a XL przy użyciu Tapatalka
StefanX Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 W trybie jazdy można tylko przybliżać/oddalać
eltomek Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 W dniu 10.09.2019 o 10:55, dfq napisał: Jesli nawigacja ma dla ciebie duze znaczenie to zainteresuj sie raczej serią Garmin 830 lub 530+pilot, a jesli nie aż tak - to bierz coś z Wahoo Chyba nie ma takiego znaczenia, bo trasy raczej przygotowuję w domu na komputerze, a potem wgrywam je w licznik. Chcę jednak trasę widzieć. Telefonem robię dość często zdjęcia, więc i tak muszę mieć go pod ręką, gdzieś w kieszeni, więc jak coś to go wyciągnę i się ponawiguję. To czego mi zdecydowanie brakuje to działającego wykresu profilu trasy i liczenia prawdziwych przewyższeń pokonanych i pozostałych, bo liczniku który mam nie posiada barometru i bardziej zgaduje wysokość niż ją wylicza (wczoraj na trasie 55km pokazał 1200m podjazdów i 1400m zjazdów, podczas gdy cała pętla miała 1750m podjazdów - wg liczników moich kolegów i Stravy) - a to ma dla mnie duże znaczenie np. podczas wyścigów. Wahoo Bolt wydaje się całkiem fajną opcją, ale wg mnie cena na dzień dzisiejszy jest zbyt wygórowana.
elliopoul Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Z jakimi czujnikami jeździcie? Mam elemnt bolta i zastanawiam się nad czujnikami tętna na klatkę piersiową, prędkości i kadencji. Jeżeli chodzi o tętno to gama wyboru na rynku jest ogromna więc jeżeli ktoś poleca jakiś konkretny model czekam na podpowiedzi. W przypadku kadencji/prędkości na chwilę obecną przymierzam się do Garmin 2 generacji. Zależy mi na jak najniższym lagu pomiędzy czujnikami a urządzeniem. Z góry dzięki za przykłady!
Jimmy Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Mam oryginalne czujniki Sigma. R1 na klatkę i R2duo CAD i speed w jednym. Działa bez problemu. W drugim rowerze CAD i SPD na czujnikach magene z Aliexpress. Też działają bez zarzutu. Czasem używam opaski nadgarstka MioFuse - działa ok, ale wskazania już nie są tak precyzyjne jak pas piersiowy. Licznik Wahoo Elemnt. Wysłane z mojego Pixel 3a XL przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi