Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, lukaszzsch napisał:

Takie ścieżki widzi wahoo i nimi prowadziccc745825610212f3514ddcf50e90e7b.jpg

No właśnie....jak sie sprawuje roam w wyznaczeniu tras mtb oraz szosa? Wybierasz typ roweru w apk komoot? 

Opublikowano

To jest bolt.

Ja „rysuję” trasy w aplikacji komoot. Z racji posiadania roweru crossowego wybierałem najpierw opcję bike touring, ale rysowane trasy nie były dla mnie satysfakcjonujące, bo prowadził wtedy głównie po ścierkach rowerowych( mieszkam w Łodzi)

Teraz planuję trasy w opcji mountain bike i jest super. Ostatnio objeżdżałem Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich i byłem w szoku jakimi ścieżkami prowadzi. Czasem miałem problem by dostrzec wjazd w jakiś leśny dukt, ale już po wjeździe bajka. Dla roweru typowo górskiego sztos. Moje oponki 1,25” ograniczają mnie mocno, szczególnie na piaszczystych drogach polnych-dzisiaj miałem przez to trochę prowadzenia roweru, ale lepiej prowadzić po malowniczych krajobrazach niż objeżdżać kolejne nudne ścieżki. Ja jestem na tak.

P.s nawet w centrum Łodzi gdzie mieszkam potrafi odnaleźć przejazd skrótem za jakimś blokiem, o którego istnieniu przez lata nie wiedziałem. A rower leci.

Opublikowano
W dniu 1.08.2019 o 18:18, varth1 napisał:

Będę musiał sprawdzić emoji3.png

A można go edytować?

Z tego co widzę to nie emoji45.png

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

I tu znajdą się oszuści od kręcenia licznika? Co, nie da się sprzedać jako lekko jeżdżony?;)

3 godziny temu, lukaszzsch napisał:

Takie ścieżki widzi wahoo i nimi prowadziccc745825610212f3514ddcf50e90e7b.jpg

Widzi wszystko co jest dostępne na OpenCycleMap - i teraz nie wiem czy się chwalisz, czy się żalisz.

Opublikowano

Dobrze że dodałeś minkę bo bym się obraził
Chciałem tylko żeby mój Elemnt pokazywał ile przejechałem na rumaku czyli koło 3 tysi a nie ile licznik przejechał (trochę ponad 400 km)

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam,

ktoś może polecić jakieś ciekawe czujniki tętna i kadencji w spoko cenie (alternatywne do Wahoo)? 

Opublikowano

Tętno i kadencji mam z Decathlonu. Działają

Opublikowano
W dniu 9.08.2019 o 11:39, grubas napisał:

Witam,

ktoś może polecić jakieś ciekawe czujniki tętna i kadencji w spoko cenie (alternatywne do Wahoo)? 

Czujniki MAGENE także działają z wahoo. Znajdziesz tanio na aliexpress 

Opublikowano
Czujniki MAGENE także działają z wahoo. Znajdziesz tanio na aliexpress 

Czy tez masz lekkie opóźnienie?
Opublikowano
29 minut temu, lukaszzsch napisał:

Czy tez masz lekkie opóźnienie?

Tak

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 9.08.2019 o 11:39, grubas napisał:

Witam,

Ja w zakresie prędkość i kadencja korzystam z czujnika 2w1 Tapeak Panobike (pierwsza wersja, do dostania za ok 120zł jeszcze w kilku miejscach). Jako czujnik tętna również korzystam z Magene z Ali. Nigdy nie miałem problem z łącznością czy odczytem danych.

Opublikowano

Czy ktoś posiada uchwyt do wahoo przykręcany do śrub mocowania mostka, jak poniżej:

8f7625e2f6da4e38d2c46ea937705e8f.jpg

Jeśli tak to gdzie kupił i jak się sprawuje?

Opublikowano

Waho element bolt mam segmenty strawy działają ok tylko nie mogę do licznika zgrać dwóch segmentów  też są zaznaczone na stravie gdzie jest problem i ile może być maksymalnie segmentów 

Opublikowano

Dziś wyszła aktualizacja z obsługą varia radar dla wszystkich komputerków wahoo!

• Lubię to! 2
Opublikowano

Od dość dawna jeżdżę z Boltem po śladach generowanych z komoota i ostatnio jak przyszło do luźnej jazdy bez planu to nie pokazywał mi segmentów strawy. Normalne to zachowanie czy coś wyłączyłem?

Opublikowano (edytowane)

Zakładając że masz zaznaczone gwiazdką segmenty na stravie oraz że przejeżdżałeś przez segmenty, które nie mają końca niżej niż początek (strava wykluczyła takie z funkcji live segments), to masz coś wyłączone.

Segmenty powinny pokazywać się niezależnie od tego czy masz załadowaną jakąś trasę czy nie.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano
Teraz, nctrns napisał:

Zakładając że masz zaznaczone gwiazdką segmenty na stravie oraz że przejeżdżałeś przez segmenty, które nie mają końca niżej niż początek (strava wykluczyła takie z funkcji live segments), to masz coś wyłączone.

No właśnie też mi się tak wydawało, że bez wyznaczonej trasy wcześniej pokazywał a teraz tego nie robi. Niby opcje wszystkie mam włączone ale powiesił mi się kiedyś na synchronizacji segmentów i go w trakcie wyłączyłem. Niby później zrobiłem ponowną synchronizację ale teraz bez trasy nie widzę segmentów. A a czy można jednym przyciskiem wyciszyć trwale segmenty niezależnie od ustawień apki (licznika akurat nie mam pod ręką wiec pytam teoretycznie)?

Opublikowano

Trwale - nie.  Można ja wyciszyć na czas danego treningu (do momentu wciśnięcia stop), dając środkowym przyciskiem "MUTE" z ekranu segmentów.

Opublikowano

Witam. Ja mam troszkę inny problem. Może ktoś coś doradzi. Mam Bolta od niedawna. Chciałem zsynchronizować kolejne segmenty lecz nie mam strony z segmentami. Gdzieś zniknęła. W aplikacji wszystko włączone, strava premium wykupiona, segmenty gwiazdką oznaczone. Była strona z listą segmentów i nie ma. Już nawet resetowałem system w Bolcie i nic się nie pojawia. W aplikacji wyłączając i włączając live segments, Bolt reaguje mrugnięciem ikony lecz nie pojawia się dodatkowa strona. Nie wiem co jest. 

Opublikowano

Jak sądzicie, czy warto kupować w dzisiejszych czasach Wahoo Elemnt Bolt biorąc pod uwagę, że jest to już dość wiekowy model i to, że niedawno wyszedł Roam? Pytam pod kątem jego wsparcia technicznego (wiadomo, że producentom nie na rękę utrzymywanie starych urządzeń) oraz samego wyposażenia, jednak przez te 2-3 lata technologia poszła trochę do przodu.

A może pojawiło się coś nowego ciekawego?

Czego oczekuję od licznika, którego będę używał w MTB:

• Nie zależy mi na nawigacji (w rozumieniu zdolności urządzenia do wygenerowania trasy do celu), ale chciałbym móc wgrać trasę gpx, wyświetlić jej profil wysokości, wyświetlić przebyte i pozostałe przewyższenie (przydatne przy maratonach). Jak zjadę z trasy i będę chciał wyliczyć nową trasę to mogę to sobie zrobić na telefonie i wgrać tę trasę do licznika po BT. Zdaje mi się, że aplikacja Androidowa Wahoo to potrafi, prawda?
  • Zależy mi na tym, aby po powrocie do domu zatrzymać nagrywanie i żeby aplikacja na podłączonym przez BT telefonie wysłała tracka na Stravę, bez podłączania licznika kabelkiem.
  • Oprócz tego licznik powinien mieć wsparcie dla Glonass/Galileo oraz barometr. Fajnie, gdyby podawał informacje o aktualnym nachyleniu
  • Nie musi mieć żadnych funkcji treningowych, wystarczą mi informację o tętnie, strefie tętna, kadencji, nic więcej.

Podsumowując oczekiwania, Wahoo Bolt dość dobrze pasuje, gdyby nie fakt, że to jak wspomniałem dość stary model oraz raczej celowany pod funkcje treningowe. Roam wygląda fajnie, ale kosztuje 500zł więcej niż Bolt i nie jestem przekonany, że potrzebuję kolorowego ekranu, bo coś mi się zdaje, że to odbije się na czasie pracy. No i Bolt dość mocno trzyma cenę, spodziewałem się jakichś większych promocji po wprowadzeniu Roam :)

Pozdrawiam!

lukasz.przechodzen
Opublikowano

Do Bolta cały czas są wydawane aktualizacje i poprawki i poza drobiazgami, wszystko w nim działa dobrze. Roam to tak jak piszesz, tylko częściowo kolorowy i większy ekran, no i możliwość przeliczania trasy (czy pokazywania jak wrócić na swoją), co w sumie Wahoo mogłoby pewnie dodać do Bolta, no ale wiadomo, wtedy spadłaby sprzedaż Roam-a.

Według mnie, Bolt spełni Twoje oczekiwania, jedynie dokup sobie czujnik prędkości na koło (ja mam Magene z Aliexpress za jakieś 40 zł), bo w gęstym lesie lubi gubić sygnał, ale taką bolączkę będzie miał chyba każdy odbiornik GPS.

Jeszcze odnośnie Twoich pytań, to aplikacja Wahoo potrafi wyznaczać trasy, ale robi to bardzo kulawo, tzn. jest to taki tryb "hej przygodo", często przez łąki i pola. Na góralu - fajnie, na innych rowerach - niekoniecznie. Tu sprawdza się np. apka Komoot na telefon (niestety płatna) i Ride With GPS na komputer (można śmiało korzystać z darmowej wersji), które synchronizują się z Boltem.

Bolt ma WiFi, tak więc sam po zatrzymaniu aktywności wrzuci ją na Stravę. A na wyjeździe wystarczy mieć sparowany telefon z licznikiem i też wrzuci. Do tego przydaje się opcja dzielenia swoją pozycją z innymi (np. z rodziną). Bolt ma barometr i pokazuje wysokość/przewyższenia.

Opublikowano (edytowane)

Wszysykie twoje wymagania spałni Bolt, jak i chyba kilka tańszych komputerów. 

Co do obaw o wsparcie to nie masz sie czym przejmować. Jako użytkownik nie zauwazylem jakis krytycznych błędów, w sumie to żadnych wiec nawet jakby aktualizacje nie wychodzily to Bolt i tak działa jak trzeba. 

Synchronizacja jest po wifi. Ja osobiście prawie zawsze jezdze ze sparowanym telefonem w koszulce i wszystko wrzuca się praktycznie zaraz po skończeniu jazdy z wykorzystaniem telefonu, więc z wifi w Bolcie korzystam tylko do aktualizacji. 

Potwierdzam, że fajna opcja jest Live tracking przy sparowanym telefonie. Żona mniej narzeka jeżeli widzi na "zywo" gdzie jestem. No i wie na ktora szykować kolacje :))) 

Edytowane przez Hurin