Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tfu. Tym kolorowym wyświetlaczem stracił już tą indywidualność względem całego kolorowego wyścigu szczurów.

Dla mnie dotychczasowe monochromatyczne modele są świetne i tego powinni się trzymać.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Przemcio napisał:

Dla mnie dotychczasowe monochromatyczne modele są świetne i tego powinni się trzymać.

W przypadku nawigacji -  a do takich użytkowników jest kierowany ROAM - monochromatyczność ekranu niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem.

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Złym tez nie. I tak trasę lepiej jest planować na dużym ekranie komórki. A po przesłaniu na wahoo samo nawigowanie nawet na ciasnych zakamarkach czy krętych singlach nie robi problemów.

Opublikowano

Wydaje mi się, że teraz Wahoo już nie ma przewagi nad Garminem, skoro wszystkie bolączki 520 w 530 są wyeliminowane a nowy Wahoo ROAM jest wolniejszy niż konkurencja. 

Opublikowano (edytowane)

Kolorowy wyświetlacz - ok, dodatkowe led - ok. Zmiany w sofcie pewnie też na +. Ale design po wersji bolt jak dla mnie to jednak krok do tyłu.

Edytowane przez Zigfir
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 1.05.2019 o 20:49, Zigfir napisał:

Kolorowy wyświetlacz - ok, dodatkowe led - ok. Zmiany w sofcie pewnie też na +. Ale design po wersji bolt jak dla mnie to jednak krok do tyłu.

Tu Ci przyznam rację, nie popisali się wyglądem :) 

Opublikowano

Czy coś przeoczyłem czy Wahoo zaczęło wyliczać moc na stravie? Po dzisiejszej jeździe to zauważyłem.

Opublikowano (edytowane)

To raczej Strava wylicza. Mnie nawet wylicza moc  z danych Wahoo  z jesieni ub. roku 😀

Edytowane przez dfq
Opublikowano
W dniu 18.04.2019 o 18:54, nie_pytaj_kto napisał:

Co do mojego pytania odnośnie tego aby wyłączyć pikanie podczas nawigacji tak aby pozostały powiadomienia odnośnie zmiany kierunków to skontaktowałem się z supportem i jednak się da.

"In the ELEMNT companion app, go to 
SETTINGS > LEDS & Sound
Scroll down to SOUNDs
Turn by Turn directions 
and Toggle Off.  "

Mam pytanie odnośnie powiadomień głosowych odnośnie zmiany kierunku jazdy. Dwa razy ustawiłem trasę w ride with gps i na wahoo działały tylko powiadomienia graficzne. Dodam, że w ustawieniach wahoo mam włączone w leds and sound - turn by turn. W zeszłym roku dźwięk działał normalnie. Co może być tego przyczyną? Czy mogę robić coś źle w samym ride with gps przy wyznaczaniu trasy?

Opublikowano

Panowie czy czujniki inne niż Wahoo będą działać z Boltem? Mam czujnik prędkości Magene, kadencje i puls od Brytona i zastanawiam się czy będzie to hulać bo wtedy wziąłbym sobie golas wersję, która jest sporo tańsza. Czujniki, które mam to oczywiście ANT+

Opublikowano
14 godzin temu, maciekr88 napisał:

Mam pytanie odnośnie powiadomień głosowych odnośnie zmiany kierunku jazdy. Dwa razy ustawiłem trasę w ride with gps i na wahoo działały tylko powiadomienia graficzne. Dodam, że w ustawieniach wahoo mam włączone w leds and sound - turn by turn. W zeszłym roku dźwięk działał normalnie. Co może być tego przyczyną? Czy mogę robić coś źle w samym ride with gps przy wyznaczaniu trasy?

Nie wyznaczałem nigdy trasy przez ride with gps więc nie wiem czy można tam coś źle ustawić. U mnie wyznaczanie z Komota działa poprawnie. 

Możesz spróbować czy na Komocie masz tak  samo. 

Co do ustawień to zobacz dokładnie bo są osobne ustawienia do ledów a osobne do dźwięków (te dotyczące dźwięków są na samym dole trzeba przewinąć ekran)

Opublikowano
19 godzin temu, maciekr88 napisał:

Sprawdź ustawienia w apikacji jeszcze raz - mi po aktualizacji apki (tej z nowym wyglądem) zresetowało te ustawienia i wyłączyło dźwięki, musiałem włączyć ponownie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ustawienia dźwięków wyglądają tak jak na załączonym screenie. Jedyne co mam wyłączone to "workout paused/rosume". Chyba, że to właśnie ta pozycja odpowiada również za dźwięki prowadzenia? Chociaż myślałem, że powiadomienia o prowadzeniu powinny być pod "notification received"... Czy jest jeszcze taka możliwość, że nie zaktualizowałem samej aplikacji na androidzie i dlatego przestało działać? 

Screenshot_20190512-143237_ELEMNT.jpg

25 minut temu, maciekr88 napisał:

... Czy jest jeszcze taka możliwość, że nie zaktualizowałem samej aplikacji na androidzie i dlatego przestało działać?

Pozwolę sobie sam odpowiedzieć na wcześniej zadane pytanie. Jeżeli aktualizuje się sam soft na bolcie, a na androidzie zostaje stara wersja programu to dźwięki prowadzenia przestają działać. W nowej wersji oprogramowania w menu "Led & Sound" w zakładce "Sound" doszła nowa pozycja "turn by turn", której nie ma w starej wersji. Dzięki chłopaki za odpowiedzi i naprowadzenie na rozwiązanie problemu.

Edytowane przez maciekr88
Opublikowano

Witam, mam pytanie ponieważ od jakiegoś czasu mam w planach kupno nowego licznika i właśnie teraz nastał ten czas:-),  od 6 lat używam licznika sigma róż 6 i nie miałem z nim nigdy żadnych problemów, dlatego teraz zastanawiam się między sigma rox 12, wahoo elment bolt i garmin 1030,  ewentualnie niedługo wchodzi wahoo roam, ale po przeczytaniu kilku lub kilkunastu artykułów niewiem już nic, dlatego moje pytanie do was, co byście wybrali gdybyście szukali dobrej nawigacji plus fajnego komputerka dla osoby dla której każdy wyjazd rowerem jest treningiem bez względu czy to dobrze czy źle...ale nie posiadam miernika mocy i nie chciałbym kupić garmina wiedząc ze tak naprawdę go w pełni nie wykorzystam...myślałem tez o kupnie wahoo plus miernik mocy bo wiadomo każdy z nas ma jakiś budżet i jakieś marzenia..., mój to Ok. 2500, tylko chciałbym je wydać na coś naprawdę fajnego...

Opublikowano

Witam

poszukuję śladu GPx WTR od Pszczyny do Brzeszcz, co prawda trasę znam, ale na tym odcinku są jakieś dziwne oznaczenia i wolę mieć wgraną tras® do Wahoo, czy ktoś pomoże?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy,

Od tygodnia jestem posiadaczem Wahoo Elemnt Bolt.

Od początku miałem problemy z segmentami Strava Live Segments - doczytałem  i okazało się, ze nie zrobiłem synchronizacji na samym Bolcie. 

Bolt sciągnał segmenty jednak podczas ostatniego i pierwszego treningu na szosie z segmentami zauważyłem kilka rzeczy: 

1. Z reguły jeżdzę tą samą trasę  na której jest wiele segmentów. Są one jednak ułożone tak, że np. odcinek z jednej wioski do drugiej to jednej długi segment (4km) + na tym samym odcinku jest kilka innych, krótszych. Zauważyłem, że BOLT wrzuca mi te krótsze segmenty podczas pokonywania tego długiego. Jak sprawic, żeby wyświetlal się tylko ten długi segment?

2. Moja standardowa wygląda w ten sposób ze jadę z punktu A do B i zawracam - jadę tą samą trasą z punktu B do A. Na tej trasie mamy dwa takie same segmenty - jeden w drodze do, drugi w drodze z. Wczoraj BOLT podczas jazdy DO, pokazał mi segment Z czyli odwrotny do kierunku w jakim się poruszałem. Co może być tego przyczyną?

3. Podczas pokonywania segmentu BOLT pokazuje mi czas AHEAD/BEHIND do mojego PR - jak sprawic zeby pokazywał czas do KOM? 

4. Dodałem wszystkie segmenty (oznaczyłem gwiazdką na STRAVIE), SYNC zrobiony jednak BOLT niektórych z nich nie pokazuje chociaż  trasa jest identyczna z segmentem STRAVY. Dlaczego? 

5. Czy BOLT pokazuje tylko segmenty, które wczesniej zostały oznaczone gwiazdką na STRAVIE? Co z segmentami, których nie oznaczyłem? 

Opublikowano

1. odgwiazdkuj krótsze, innego nie ma.

2. nie mam pojęcia, czasami problemy są jak się przejeżdża koło startu segmentu, ale np prostopadle do kierunku segmentu. W tym wypadku to raczej nie dotyczy?

3. środkowy przycisk w czasie wyświetlania segmentu.

4. jeśli koniec segmentu jest niżej niż początek, albo ogólnie segment ma ujemny gradient całkowity, to wg stravy nie może być segmentem live ze względu na bezpieczeństwo.

5. tylko te które oznaczyłeś, z pozostałymi nic się nie dzieje. Bolt ich nie pokazuje w czasie jazdy, ale po synchronizacji strava normalnie pokazuje ci wynik.

Opublikowano
14 minut temu, nctrns napisał:

1. odgwiazdkuj krótsze, innego nie ma.

2. nie mam pojęcia, czasami problemy są jak się przejeżdża koło startu segmentu, ale np prostopadle do kierunku segmentu. W tym wypadku to raczej nie dotyczy?

3. środkowy przycisk w czasie wyświetlania segmentu.

4. jeśli koniec segmentu jest niżej niż początek, albo ogólnie segment ma ujemny gradient całkowity, to wg stravy nie może być segmentem live ze względu na bezpieczeństwo.

5. tylko te które oznaczyłeś, z pozostałymi nic się nie dzieje. Bolt ich nie pokazuje w czasie jazdy, ale po synchronizacji strava normalnie pokazuje ci wynik.

2. Tak, wyglądało to w ten sposób jakby włączył segment nie od startu a od mety czyli w druga stronę. Sprawdziłem na stravie i widać ze jest to błąd BOLT'a

5. Chodziło mi o ten zapis z FAQ Stravy:

Popular Segments based on your location settings will automatically be synced to your device.

Jak odbywa się ten SYNC popularnych segmentów? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, imonfire napisał:

Popular Segments based on your location settings will automatically be synced to your device.

Tego nigdy nie było (chyba że na samym początku) i nie będzie, może tak na początku Wahoo chciało to rozwiązać i tak to się pojawiło w FAQ.

EDIT: na stronach Wahoo nie ma wzmianki o synchronizacji popularnych segmentów, ale faktycznie próbowali to ogarnąć: https://www.dcrainmaker.com/2016/08/wahoo-fitness-rolls-out-strava-live-segment-support-to-elemnt-gps.html (ctrl+f popular)

Edytowane przez nctrns
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie do osob posiadajacych bolta. Jak sie sprawuje nawigacja w mtb? Wyswietlacz jest czytelny? Mam obecnie sigme 23.16 i rozmiarowo bolt jest nie duzo wiekszy. Ciezko mi sobie wyobrazic nawiggacje na tak malym ekranie.

Ogolnie szukam jakiegos licznika z gps. W przyzwoitych rozmiarach bo nie chce wozic czegos wielkosci telefonu. Od tygodnia czytam o wahoo, garminach czy mio i im wiecej czytam tym mniej wiem.

Najbardziej zalezy mi na nawigacji prowadzacej po sladzie. Zawsze przed wyjazdem rysuje trasy. Dotychczas zgrywalem na telefon i locusa. Irytuje mnie wozenie duzego telefonu. Dodatkowo bateria starcza na ~4h. Dlatego rozgladam sie za czyms dedykowanym na rower 

Opublikowano (edytowane)

No spoko.  Wyświetlacz czytelniejszy niż  Garminach 530/830. Poza jedną różnicą : Bolt to " track player" a Garmin 530/830 to nawigacja.

W Bolcie fajne jest to ze w słońcu bardzo czytelny a w cieniu (lesie itp) bardzo dobrze wspomaga nawigacje sygnalizacja diodami.

Edytowane przez dfq