Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brać bundla czy czujniki i tętno jakieś tańsze chińskie zamienniki później dokupić?

Opublikowano

Ja używam z czujnikami z dalekiego wschodu i nie ma żadnych problemów, a różnicę w cenie można wydać na coś innego.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
34 minuty temu, filek69 napisał:

Ja używam z czujnikami z dalekiego wschodu i nie ma żadnych problemów, a różnicę w cenie można wydać na coś innego.

Ile Cię wyniosły czujniki?

Opublikowano

Czujniki kupiłem na alliexpres rok temu, za każdy zapłaciłem ok 55 zł. Mam kadencji, prędkości i pulsometr firmy Magene i nie mam żadnych problemów z nimi. Wcześniej współpracowały z licznikiem Bryton 310.

Opublikowano
7 minut temu, filek69 napisał:

Czujniki kupiłem na alliexpres rok temu, za każdy zapłaciłem ok 55 zł. Mam kadencji, prędkości i pulsometr firmy Magene i nie mam żadnych problemów z nimi. Wcześniej współpracowały z licznikiem Bryton 310.

Ok dzięki 

Opublikowano

Czujnik kadencji i prędkosci po 55 mogłeś kupi (to ten sam czujnik.... Jest opis na forum przy okazji tematu o liczniku Sigma Rox11) , ale za tętna trzeba było dać ok 90-100zł...

Opublikowano
55 minut temu, Jimmy napisał:

Czujnik kadencji i prędkosci po 55 mogłeś kupi (to ten sam czujnik.... Jest opis na forum przy okazji tematu o liczniku Sigma Rox11) , ale za tętna trzeba było dać ok 90-100zł...

Rożnica między wersją zwykłą a z czujnikami to 340zł więc chyba się opłaca?Chyba że te od wahoo są jakoś zauważalnie lepsze?

Opublikowano
8 godzin temu, Jimmy napisał:

Czujnik tętna kupiłem za 54,98, podejrzewam że wiem lepiej ile za co płacę. 

ali  1.jpg
Opublikowano
8 godzin temu, filek69 napisał:

Czujnik tętna kupiłem za 54,98, podejrzewam że wiem lepiej ile za co płacę. 

ali  1.jpg

Ten czujnik od magane z chin 2w1 to rozumiem że zamiennie mierzy prędkość albo kadencję ?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, MikuS napisał:

Ten czujnik od magane z chin 2w1 to rozumiem że zamiennie mierzy prędkość albo kadencję ?

Kupujesz 1szt i mozesz go zamontować na piascie z przodu w celu mierzenia prędkości albo na korbie i mierzyc kadencję. Jesli chcesz miec predkisc i kadencje w tym samym momencie to musisz kupic 2szt.

Edytowane przez kwiatech
Opublikowano

Te czujniki od wahoo są bardzo dobre. No i fajna rzecz to to ze są na żyroskopach. Nie potrzebne są żadne magnesy i inne pierdoły.
Pulsometr tez bardzo fajny.

Kupowałem bundle-a i nie żałuje. Chytry 2 razy traci

Opublikowano
41 minut temu, Przemcio napisał:

Te czujniki od wahoo są bardzo dobre. No i fajna rzecz to to ze są na żyroskopach. Nie potrzebne są żadne magnesy i inne pierdoły.
Pulsometr tez bardzo fajny.

Kupowałem bundle-a i nie żałuje. Chytry 2 razy traci emoji6.png

Ja u siebie kupowałem czujniki kadencji i prędkości od Wahoo do nowego roweru osobno, bo mam czujnik tętna od Polara H10. Ten ostatni ma o tyle przewagę nad tętnem od Wahoo, że potrafi na raz obsługiwać 2 urządzenia po BT (w moim przypadku zegarek i licznik jednocześnie). Za to już prędkość i kadencja od Wahoo można sparować z dwoma urządzeniami (ant+ i BT,). 
Czujniki zintegrowane niby są fajne ale właśnie magnesiki potrafią sprawiać problemy. Szczególnie magnes od kadencji jeździ sobie u mnie po korbie. Taśma utrzymała go na miejscu tylko przez chwilę (mała powierzchnia nie pozwala na precyzyjne doklejenie), a opaska nie trzyma, aż tak sztywno aby się nie przemieszczał (szczególnie jak się podeszwą czasem przyhaczy).

Opublikowano

Ostatnie 3 dni spędziłem na czytaniu tego wątku, i jeszcze o Sigma rox11.

Napalony jestem na wahoo, i dla pozostałych przekaże info- że już tu wszystko zostalo powiedziane, wystarczy przejrzeć od początku watek :)

• Lubię to! 2
Opublikowano

Pulsometr od wahoo tez bez problemu łączy się z dwoma urządzeniami jednocześnie.

Opublikowano

Cześć wszystkim, 

Jestem bardzo bliski zakupu Waho Elment Bolt, natomiast mam kilka pytań: 

1. Ładowanie podczas jazdy - czy dostarczony przewód jest wystarczająco zagięty, czy jeżeli byśmy chcieli ładować w jeździe to są jakieś straszne kombinacje?

2. Mam zamiar używać do rejestrowania trasy oraz do nawigowania - po wytyczonych wcześniej trasach, czujnik kadencji, czy pulsometr mnie nie interesuje, czy jest jakaś znacząca różnica między odczytami jeżeli korzystamy z czujnika prędkości lub korzystamy z samej nawigacji?

3. Widziałem, że polecacie aplikację komoot, czy może ktoś w dużym skrócie napisać co ona, ma, a czego brakuje w aplikacji dostarczonej z wahoo do wytyczania tras? Na tej domyślnej nie da się fajnie dojechać do celu/wytyczyć trasy?

Pozdrawiam. 

Opublikowano

1. Przy mocowaniu out front (obejma z wysięgnikiem przed mostkiem) nie da się ładować chyba żadnym kablem. W zestawie jest też bardziej klasyczne mocowanie na mostek/kierownicę, tam nie ma problemu.

2. Bez czujnika prędkości możesz mieć niestabilne odczyty przy jeździe przez las albo wśród wieżowców.

3. Z wahoo nie ma żadnej aplikacji do wyznaczania tras. Apka Wahoo Elemnt Companion na telefon pozwala awaryjnie wyznaczyć najkrótszą trasę od obecnej lokalizacji do wskazanego adresu, ale nie ma możliwości jej edycji, prowadzi bardzo różnymi drogami, również mocno terenowymi, nie ma też wtedy wskazówek. Jeśli chcesz mieć trasę ze wskazówkami, musisz korzystać a Ride With GPS, Komoot (automatyczna synchronizacja) albo dowolnego innego serwisu/aplikacji który wygeneruje plik gpx z tzw cue sheet, czyli wskazówkami nawigacyjnymi ("za 200m skręć w lewo w ulicę Mickiewicza".

Tapatalk'd

lukasz.przechodzen
Opublikowano
31 minut temu, nctrns napisał:

1. Przy mocowaniu out front (obejma z wysięgnikiem przed mostkiem) nie da się ładować chyba żadnym kablem. W zestawie jest też bardziej klasyczne mocowanie na mostek/kierownicę, tam nie ma problemu.

Można też dokupić uchwyt Wahoo ELEMNT Road (to ten, do którego da się założyć także dużego Elementa oraz Elementa Mini), jest trochę dłuższy od tego w zestawie z Boltem.
I wtedy być może będzie łatwiej podpiąć zasilanie.

33 minuty temu, nctrns napisał:

2. Bez czujnika prędkości możesz mieć niestabilne odczyty przy jeździe przez las albo wśród wieżowców.

3. musisz korzystać a Ride With GPS, Komoot (automatyczna synchronizacja) albo dowolnego innego serwisu/aplikacji który wygeneruje plik gpx z tzw cue sheet, czyli wskazówkami nawigacyjnymi ("za 200m skręć w lewo w ulicę Mickiewicza".

Na telefonie RWGPS nie wyznacza trasy, ale na komputerze całkiem nieźle to działa. Na telefonie Komoot się całkiem sprawdza i da się ustawić trasę tak jak się chce, ale punkt po punkcie, bo przeciągać trasy tak jak na komputerze, chyba się nie da.

Opublikowano

Panowie, dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi. 

Zatem dla pewności pomiaru powinna mi wystarczyć sama nawigacja + jakiś tańszy czujnik prędkości osobno. 

Nie mam jeszcze nawigacji, więc na Komoot'a płatnego nie będę się decydował, ale jak zajrzałem tam na stronę to też miałem promocję - dożywotnio za 19,99 Euro. Ponoć tylko do dziś, ale przypuszczam, że kwestia ciasteczek w przeglądarce, więc jak ktoś ma wyższą cenę, a chciałby skorzystać, to polecam spróbować po wyczyszczeniu pamięci przeglądarki lub korzystając z trybu incognioto przeglądarki. 

Opublikowano

Ta promocja się powtarza kilka razy do roku, także spoko.

Tapatalk'd

lukasz.przechodzen
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.04.2019 o 21:06, neonAPSC napisał:

Nie mam jeszcze nawigacji, więc na Komoot'a płatnego nie będę się decydował

I niekoniecznie będzie Ci potrzebna płatna wersja.

//ERRATA: Właśnie się zorientowałem, że bez wykupienia regionów (czy całej mapy), nie będzie można synchronizować Komoot-a z Wahoo :( Działało to u mnie tylko na darmowym regionie, który otrzymujemy po zalogowaniu się, a myślałem, że działa na całości za darmoszkę. Ale pewnie się skuszę na pełną wersję,
bo czasem potrzebuję w terenie wyznaczyć sensowną trasę.

Edytowane przez lukasz.przechodzen
Opublikowano
12 minut temu, MikuS napisał:

Mieliście kiedyś taki problem 

Screenshot_20190430-145238_ELEMNT.jpg

Opublikowano

Pierwszy raz podpinasz strave?
Jeśli tak, to wejdź przez przeglądarkę na strave i zresetuj hasło, żeby móc się zalogować za pomocą maila zamiast konta Google.

Tapatalk'd

Opublikowano
3 godziny temu, nctrns napisał:

Pierwszy raz podpinasz strave?
Jeśli tak, to wejdź przez przeglądarkę na strave i zresetuj hasło, żeby móc się zalogować za pomocą maila zamiast konta Google.

Tapatalk'd

Dobra dzięki chyba pomogło.

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, ze za niedlugo zobaczymy nowy model elemnt roam ;)

Poniżej link do pr.scr. z oficjanej strony jaki byl wrzucony na paczatku kwietnia (Otwierajcie na komputerze bo przy powiekszeniu sa czytelne napisy ). Potem go usuneli.

https://m.imgur.com/FRolWFX

Edytowane przez kwiatech