Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy Bolt pika podczas naciskania przycisków? Bo niedawno zatrzymała mnie policja i dali upomnienie za brak dzwonka. W przepisach stoi "...dzwonek lub inny nieprzeraźliwy sygnał dźwiękowy". Bryton pika więc w niby podpada ale skojarzyłem to jak już odjechali więc nie mam pewności czy na 100%. Chociaż niektórzy ludzie reagowali.

Opublikowano
47 minut temu, Medzamir napisał:

Czy Bolt pika podczas naciskania przycisków? Bo niedawno zatrzymała mnie policja i dali upomnienie za brak dzwonka. W przepisach stoi "...dzwonek lub inny nieprzeraźliwy sygnał dźwiękowy". Bryton pika więc w niby podpada ale skojarzyłem to jak już odjechali więc nie mam pewności czy na 100%. Chociaż niektórzy ludzie reagowali.

Nie wydaje mi się, żeby komputerek można było potraktować jako dzwonek, nawet jeżeli wydawałby dźwięk, bo jego sygnał nie musi być już tak czytelny dla przechodnia. Inna sprawa, że duża część osób ma kompletnie w 4 literach dźwięk dzwonka i dopiero jak krzykniesz to reagują.

lukasz.przechodzen
Opublikowano
56 minut temu, Medzamir napisał:

Jak mówił klasyk - nie róbmy z tata, wariata :) Przepisy mówią o tym, że rower musi być wyposażony w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. Istotne jest tutaj, że ma być to sygnał ostrzegawczy. Ciężko potraktować dźwięki przycisków z jakiegokolwiek licznika, jako ostrzegawcze.

Jeżeli chcesz mieć ładny dzwonek, który nie wygląda jak dzwonek, polecam Knog Oi Bell. Kosztuje 65 zł, ale znajdziesz zwłaszcza na chińskich portalach aukcyjnych całą masę zamienników.

Opublikowano

Luzik. Pytałem z ciekawości. Na dzwonki czekam bo przepisy to jedno, ich interpretacja drugie a ludzkość i tak jest przyzwyczajona do tradycyjnego dzwonka.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Co do dzwonka to kupiłem ostatnio świetny uchwyt do mojego elementa. Ma pod uchwytem ukryty dzwonek i uchwyt do GoPro/lub lampki można podwiesić. Do gopro jest w zestawie. :-)

HideMyBell się to nazywa.

Świetne jest.

5cba51de1e06e229a91ac77c91dff516.jpg

Ori uchwytu już nie używam :-)

• Lubię to! 1
Opublikowano
33 minuty temu, Przemcio napisał:

Fajne rozwiązanie. Gdzie kupiłeś?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Przemcio napisał:

Co do dzwonka to kupiłem ostatnio świetny uchwyt do mojego elementa. Ma pod uchwytem ukryty dzwonek i uchwyt do GoPro/lub lampki można podwiesić. Do gopro jest w zestawie. 🙂

Świetne jest.

5cba51de1e06e229a91ac77c91dff516.jpg

Ori uchwytu już nie używam 🙂

Wole Oi, a tutaj musisz łapkę wystawić co nie jest do końca fajnym rozwiązaniem jak jedziesz po bardziej zatłoczonym terenie.

Edytowane przez Miśkołaj
Opublikowano

Czy podczas jazdy wahoo zawsze musi być połączone z telefonem?

Opublikowano
Czy podczas jazdy wahoo zawsze musi być połączone z telefonem?
Nie. Jak chcesz live tracking to wtedy tak.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 godzin temu, lukasz.przechodzen napisał:

Jak mówił klasyk - nie róbmy z tata, wariata :) Przepisy mówią o tym, że rower musi być wyposażony w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. Istotne jest tutaj, że ma być to sygnał ostrzegawczy. Ciężko potraktować dźwięki przycisków z jakiegokolwiek licznika, jako ostrzegawcze.

Jeżeli chcesz mieć ładny dzwonek, który nie wygląda jak dzwonek, polecam Knog Oi Bell. Kosztuje 65 zł, ale znajdziesz zwłaszcza na chińskich portalach aukcyjnych całą masę zamienników.

Tyle że te zamienniki Knoga się rozlatują (U mnie juz 2 się rozsypały) a oryginał dalej działa.

lukasz.przechodzen
Opublikowano
1 minutę temu, dfq napisał:

Tyle że te zamienniki Knoga się rozlatują (U mnie juz 2 się rozsypały) a oryginał dalej działa.

Nie sprawdzałem ich jakości, ale niestety można się domyślić. No ale przepis jest spełniony :) Sam mam Oi i jestem całkiem zadowolony, może mógłby być głośniejszy, ale wygląda rewelacyjnie.

Opublikowano (edytowane)

O tak, jest super  😀

Jeźdźę w duźym mieście więc u mnie samo spełnienie przepisu nawet na ciągach rekreacyjnych nie wystarcza. Działający dzwonek jest niezbędny.

I nie "ten" z bolta 😉

Edytowane przez dfq
Opublikowano

W szosie nie lubię mieć nic na kierownicy wiec oi odapada. Ten hidemybell kupiłem z myślą o szosie. Lampkę tez podwieszam pod mostek.

W mtb to co innego. Oi jest ok. Ale jeszcze spoko można założyć do góry nogami mały dzwonek z deca. Fajnie spust działa i jest głośny a nie widoczny.

Do tej pory miałem go zamontowanego w szosie. Ale jednak ten pod wahoo jest dużo fajniejszy.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.04.2019 o 21:23, StefanX napisał:

Trasy z route planner ze stravy niestety nie informują o manewrach.

Jak chcesz komunikaty i sygnalizację diodami, to rwgps, albo komoot

Na szczęście po przerobieniu przez Komoot (import ze Stravy gpx) ścieżki od razu działają (nawigacja turn by turn i diody), nie trzeba ich na nowo rysować :D Czytałem, że w przypadku rqgps już tak fajnie nie ma, a przynajmniej nie było.

Edytowane przez Miśkołaj
Opublikowano

Planuje trasę w komot. Jest jakaś opcja żeby podczas jazdy nie pikało podczas informacji o zmianach kierunku? Istniej też sposób na wyłączenie powiadomień na wyświetlaczu o planowanych zmianach kierunku?

Teoretycznie można wyznaczać trasę za pomocą innej aplikacji ale ciekawi mnie czy można to jakoś wyłączyć i później ewentualnie włączyć w trakcie jazdy?

Opublikowano (edytowane)

@nie_pytaj_kto Na ekranie z mapą środkowy przycisk "MUTE". Wyłącza pikanie i powiadomienia.

EDIT: poprawka - najpierw lewy "ROUTE" potem środkowy "MUTE".

Edytowane przez nctrns
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki nie zauważyłem go wcześniej :)

Opublikowano

@nctrns rozumiem że nie da się wyłączyć samego pikania? tak aby powiadomienia pozostały 

Opublikowano

Mam pytanie praktyczne co do Wahoo ELEMENT Bolt, czy jest możliwość nawigowania po śladzie bez konieczności prowadzenia przez urządzenie? Takie rozwiązanie zdecydowanie wydłuża działanie baterii ale jednocześnie wymaga większej koncentracji na skrzyżowaniach dróg, chyba każdy tego próbował na smartfonie ?

Inne pytanie dotyczy czujników, czy licznik jest w stanie podawać prędkość czytaną z GPS-a, planuję wykorzystanie miernika mocy, więc moc oraz kadencja będą generowane przez Stages ale nie wiem co z prędkością czy jest wymagany ten czujnik prędkości Wahoo czy nie.

Czy ktoś próbował na tym liczniku sterować trenażerami Tacx-a?

Pytanie z innej beczki, czy można w jakiejś apce ustawić sobie treningi FTP i załadować na Bolta - tak aby w terenie pośmigać z zadaną mocą?

Opublikowano
Teraz, BGP napisał:

Mam pytanie praktyczne co do Wahoo ELEMENT Bolt, czy jest możliwość nawigowania po śladzie bez konieczności prowadzenia przez urządzenie?

W Wahoo różnica w zużyciu baterii nie będzie duża, ale tak, jest taka możliwość.

1 minutę temu, BGP napisał:

Inne pytanie dotyczy czujników, czy licznik jest w stanie podawać prędkość czytaną z GPS-a

No jasne że tak.

2 minuty temu, BGP napisał:

Osobiście nie, ale jeśli masz trenażer smart, to nie powinno być problemu.

2 minuty temu, BGP napisał:

czy można w jakiejś apce ustawić sobie treningi FTP

Training Peaks

Opublikowano
25 minut temu, BGP napisał:

Parowałem z Tacx Bushido. działa. Z tym, że opór z poziomu licznika może być zmieniany z podziałką 1/20. Czyli o jedno w górę/dół na skali to zmiana oporu trenażera o 5%.

Opublikowano

Wiem że wahoo nie ma profili rowerów (chyba że już ma) ale czy ogarnie dwa różne czujniki prędkości? Mam jeden kombo cad/speed i dałbym do szosy a drugi tylko prędkości magene byłby w góralu.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, nctrns napisał:

W Wahoo różnica w zużyciu baterii nie będzie duża, ale tak, jest taka możliwość.

No jasne że tak.

Osobiście nie, ale jeśli masz trenażer smart, to nie powinno być problemu.

Training Peaks

Dzięki za podpowiedzi, rozumiem że z doładowywaniem licznika power-bankiem w trakcie jazdy też nie będzie problemów? Pytam bo czasami śmigam na dłuższe wypady kilkudnipwe.