Skocz do zawartości

Wymiana kasety 36T na 42T

Paul_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamierzam wymienić moją dotychczasową 10-cio rzędową kasetę z przełożeniami 11-36T na 11-42T.

Czy ma ktoś z Was może doświadczenie lub używa przerzutki Shimano XT RD-M781 SGS Shadow z taką kasetą?   

Czy przerzutka poradzi sobie z zakresem 42T czy może bezpieczniej jednak zmienić na 40T?

Z góry dziękuję za poradę w temacie.

Pozdrawiam

Paweł

• 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)

Mam doświadczenie z dokładnie takim tematem.

Ta przrzutka to ogarnie, ale nie będzie to piękne rozwiązanie. Dużo ludzi powie Ci, że nie da sie, ale jest pewien myk.

Pod śrubką b (B-screw) w tej przerzutce znajduje się taki plastikowy dystansik.

Jak wykręcisz całkiem tą śrubkę, będziesz mógł go wyjąć, i ponownie ją wkręcić. Dzięki temu uzyskasz kilka dodatkowych milimetrów na wkręcenie śruby.

Wtedy spokojnie możesz ustawić odległość od zębatki 42 na te 6-8mm. 

A teraz ciemna strona medalu.

Geometria tej zmianiarki nie jest dostosowana do obsługi takich talerzy.

Przy śrubce b wkręconej na obsługę 42t, duże koronki będą działały dobrze, ale zmiana biegów na dole kasety ucierpi.

Konkretnie cierpi zrzucanie w dół kasety, tak gdzieś od 15tki.

Ogólnie moim zdaniem Shimano słabo sobie radzi z kasetami powyżej 36t. Ich pantograf ze swoją geometrią został w średniowieczu.

Jakie masz tarcze w korbie?

42t przy 10u rzędach da Ci około 1 lżejszy bieg. Stracisz za to ciasne stopniowanie między 15 a 21, bo 17 i 19 zostanie zastąpione 18.

To trochę lipa, bo to sam środek kasety.

Zastanów się, czy nie korzystniej wymienić małą tarczę w korbie. 4 zęby mniej da Ci około 1 bieg lżej.

Edytowane przez adios_1984
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Mam napęd 2x10 z kasetą 11-42 sunrace w zależności od stopniowania korby pasują nowe grupy shimano  dziesięciorzędowe Deore 6000 ,  SLX 7000 i jedenastorzędowe XT 8000 .    Ja mam korbę SLX 677  24-38  i przerzutkę XT 8000 SGS i chodzi to miodzio.  Można jeszcze pokombinować z specjalnym adapterem  Goatlink , montuje się go zamiast fabrycznego , to ten ruchomy adapter który łączy przerzutkę z hakiem w ramie , jest trochę dłuższy i powoduje że przerzutka   jest troszkę niżej i ogarnia 40 i 42 zęby . Tak jak napisał kolega powyżej , maksymalne wkręcenie śruby spowoduje upośledzenie pracy zmieniarki .

Teraz tak     Deore 6000  10-speed  gs  -  kaseta max 42 zęby  ,  pojemność napędu 41 

SLX 7000  11-speed gs -  kaseta 42 zęby dla napędu 2 x   ,  pojemność napędu 41 

XT 8000   11-speed  gs -   kaseta 40-46 zęby   ,   pojemność 39 

XT 8000    11-speed  sgs -  kaseta 40 - napęd 3x  ,  kaseta 42 - napęd 2x  , kaseta 46 - napęd 1x    , pojemność 47

Wzór na obliczenie pojemności 

Potrzebną pojemność przerzutki (zwykle tę informację znajdziemy na stronie producenta lub sklepu) najlepiej wyliczyć z prostego wzoru: (Ilość zębów na dużej tarczy z przodu – ilość zębów na małej tarczy) + (ilość zębów na największej zębatce z tyłu – ilość zębów na najmniejszej zębatce).

Czyli mając napęd: korba 44/32/22  i kaseta 11-34, będziemy potrzebowali przerzutki o pojemności przynajmniej (44-22)+(34-11)=45T.

W przypadku gdy z przodu mamy tylko jedną tarczę, przyjmujemy, że z przodu jest 0 (duża tarcza – mała tarcza, czyli się zeruje). 

Także kaseta 42 może być troszkę kłopotliwa . 

Jeżeli chodzi o kompatybilność -   w moim przypadku  kaseta sunrace 11-42  10-speed  ,   przerzutka XT8000 sgs  11- speed  ,   manetka SLX  7000  10- speed  działają bezbłędnie . 

Ja kompletowałem cały napęd  , ty chcesz wymienić chyba tylko kasetę  -  więc pozostaje tylko ten adapter goatlink i regulacja śrubką , tylko trzeba by sprawdzić czy ten adapter jest do kaset 40 czy 42 . Lub wymiana zmieniarki ,  bo ma to chodzić płynnie w pełnym zakresie a nie kaleczyć .

Edytowane przez marco752
Opublikowano
14 godzin temu, marco752 napisał:

... Lub wymiana zmieniarki ,  bo ma to chodzić płynnie w pełnym zakresie a nie kaleczyć .

Dokładnie. Jak ma to mieć ręce i nogi to wymiana zmieniarki jest konieczna.

Bodajże Deore M6000 10 spd ogarnia 42T. I na pewno wszystko na 11 spd.

Opublikowano

Jeśli przy 2x10 potrzebujesz miększych biegów przy kasecie 11-36T to spróbój z mniejszym młynkiem z przodu. Ja obecnie posiadam napęd skonfigurowany następująco: 

kaseta 11-36

korba: 38/22 (wcześniej 38/24)

z tyłu siedzi RD-M785 GS  (średni wózek)

dla mnie zmiana zębatki w korbie z 24/22 (niby nie duża), ale dała mi brakującą różnicę. I to przy koszcie zaledwie 25 zł.

Jedyna wadą jest fakt,że nie można jeździć na skrajnym położeniu 22/11 bo łańcuch opiera się o prowadnicę przedniej przerzutki. Obawiałem się, że zmiana przełożeń na korbie nie beðzie płynna,bo Shimano rekomenduje max różnicę w ilościach zębów 14 szt, a wychodzi 16, ale jakdotąd wszystko działa bardzo płynnie. Nawet w cieższych warunkach.

Wszystko zależy od Twoich faktycznych potrzeb.Niby to różnica tylko dœóch zębóœ, a jednak...

Opublikowano

Wielkie dzięki Panowie za wszelkie pomocne sugestie i komentarze, decyzja już zapadła - jednak kaseta 36T ponieważ zależy mi w głównej mierze na płynności zniany przełożeń i nie chcę tego tracić przez kilka zębów więcej z tyłu.

Bardzo dobrym pomysłem jest inny zakres młynka, obecnie mam 24T ale przy takim koszcie na pewno pokuszę się 22T.

Oczywiście przy kolejnej modyfikacji pewnie do wymiany pójdzie też przerzutka, ale jest to nuta przyszłości bo obecna jest jeszcze w bardzo dobrym stanie.

Dziękuję i pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

M7000 10 s też ogarnie tą kasetę.

Tak samo Saint M810 ze średnim wózkiem przy 1x10, jego uzywam z blatem 34T na kołach 26.

Starsze shimano 10s bardzo słabo sobie radzą tak jak kolega pisał wyżej i trzeba kombinować. Jest jeszcze do 1x10 Zee, ale ona z 42 bez kombinacji nie pójdzie dobrze, ma kłopot z wrzucaniem na największy blat, ale z tym powalczę może za 2 tygodnie, tylko koło z jekylla wrzucę do kony. Tam siedzi Zee z 11-36, docelowo wolał bym krótki wózek Zee z kasetą 11-41 i blatem 36T z przodu, sainta w sobotę bym prawie załatwił na wystających korzeniach, mimo że ten wózek taki długi wcale nie jest.

Docelowo pewnie w Konie zostanie 1x10 a w Jekyllu wrócę do 2x10. Jak dla mnie jest to świetny napęd i nie ma potrzeby wrzucać większej kasety niż 11-36 z 2 blatami z przodu.

@Paul_Sz Jakie masz blaty w korbie aktualnie i jakie koła ? 38/24 ?

Opublikowano

@jedras obecnie mam 3x10, czyli korba XT 24/32/42 z kasetą 11-36 na kole 29. W przyszłości natomiast planuję zmianę na 2 blaty i to najprawdopodobniej będzie 22/36T. Wtedy obecna przerzutka spokojnie obsłuży cały zakres. Co o tym sądzisz?

Opublikowano

Testowałem 22/36 z 11-36 na 29er. Z tarczą 22 to są bardzo miękkie przełożenia, dla mnie za miękkie.

Ale faktem jest, że przy takiej kombinacji masz fajną rozpiętość biegów. Podjedziesz wszędzie i rozpędzić też się da.

Opublikowano

Wygląda na to, że to jest właśnie to czego potrzebuję 22/36T, czyli można wyjechać prawie wszędzie i nawet dość szybko zjechać w dół. Jak ogarnę temat to na pewno podzielę się z Wami wrażeniami :)

Opublikowano

Mam dokładnie taki napęd w 29 er z dokładnie taką korbą i kasetą jak ty.

Testowałem z korbą 38/24 i potem z młynkiem 26 i 28 i jak dla mnie do 29 tak nie do końca do wykorzystania, za to na kole 26 38/28 do kasety 11-36 jest idealne.

Ja bym na początek spróbował ze standardowymi blatami w korbie, potem bawił się w zmianę młynka.

Przerzutka sobie spokojnie poradzi, bo w nowym napędzie będziesz miał mniejszy zakres + standardowa kaseta dla niej.

Opublikowano

@jedras dzięki za potwierdzenie, rzeczywiscie spróbuję na początek ze standardowymi blatami a jak się nie sprawdzi to będę kombinował ze zmianą najmniejszej zębatki. Koszt niższy a przerzutka dalej mi będzie służyć ^_^

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hej :)

dołączę się do tematu, posiadam obecnie napęd 3x10 przy tylnej przerzutce Shimano XT RD-M781-DSGSL i kasecie 11-36. myślę o zmianie na 2x10 przy zastosowaniu młynka 26, blatu 38 i kasety 11-42... i pytanie czy taka konfiguracja będzie śmigać? od biedy może być 11-40, na pewno nie dam młynka 24 bo już będzie zbyt miękko...

Opublikowano
8 godzin temu, misiojedzie napisał:

hej :)

dołączę się do tematu, posiadam obecnie napęd 3x10 przy tylnej przerzutce Shimano XT RD-M781-DSGSL i kasecie 11-36. myślę o zmianie na 2x10 przy zastosowaniu młynka 26, blatu 38 i kasety 11-42... i pytanie czy taka konfiguracja będzie śmigać? od biedy może być 11-40, na pewno nie dam młynka 24 bo już będzie zbyt miękko...

Śmigać pewnie będzie. Co prawda przerzutka teoretycznie obsługuje kasety do 36 zębów, ale w praktyce z 42 (lepiej lub gorzej) daje sobie radę.

Tylko zastanawiam się po co tak kombinować. Zmień zębatki w korbie na 36/22 i masz praktycznie ten sam zakres przy mniejszych kosztach i 100% pewności że będzie działać.

Tu masz link do kalkulatora jak to wygląda:
http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=26,38&RZ=11,13,15,18,21,24,28,32,36,42&UF=2328&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=22,36&RZ2=11,12,14,16,18,21,24,28,32,36&UF2=2328

Opublikowano

36 zębów na blacie mogłoby nie wystarczyć. jeśli się okaże że to nie będzie grało tak jak powinno dam młynek 24 do kasety 11-36.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Hej podepnę się pod temat czy ktoś próbował kasetę 11-42 z przerzutką RD M786?

edit: okej już odnalazłem info że obsłuży 11-40 maksymalnie :) 

Edytowane przez Dakatsu
Opublikowano (edytowane)

Odgrzewam temat. 

Czy może mi ktoś powiedzieć czy tylna przeżutka SRAM GX w systemie 2x10 (blat 38/24) zadziała z kasetą sunrace 11-42? 

Edytowane przez GieniomaN
Opublikowano

Robiłem ostatnio taką modyfikację w Cube karbonowym na pełnym XT

Przerzutka DeoreXT 786 (ze sprzęgłem) i średnim wózkiem. Nie obsługuje 42T, więc wymieniłem wcześniej już podaną śrubkę B (tą od odchylenia przerzutki od kasety) i bez problemu ją obsłużyła. Dodatkowo sprzęgło jest na tyle sztywne, że przerzutka działa precyzyjnie. Z przodu 26/36T i daje radę ;)

Jeżeli masz SGS to ja bym robił bez zastanowienia, szkoda tylko, że nie masz sprzęgła w przerzutce, ale można to przeżyć.

Gdybyś miał problemy z precyzyjnym działaniem to sprawdź najpierw kółeczka od przerzutki. Czasem śruby lubią się poluzować, zresztą jak same kółeczka. Dlatego w xD górne jest na łożysku z tego co pamiętam ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 27.11.2017 o 16:50, Franz Mauer napisał:

Jeśli przy 2x10 potrzebujesz miększych biegów przy kasecie 11-36T to spróbój z mniejszym młynkiem z przodu. Ja obecnie posiadam napęd skonfigurowany następująco: 

kaseta 11-36

korba: 38/22 (wcześniej 38/24)

z tyłu siedzi RD-M785 GS  (średni wózek)

dla mnie zmiana zębatki w korbie z 24/22 (niby nie duża), ale dała mi brakującą różnicę. I to przy koszcie zaledwie 25 zł.

Jedyna wadą jest fakt,że nie można jeździć na skrajnym położeniu 22/11 bo łańcuch opiera się o prowadnicę przedniej przerzutki. Obawiałem się, że zmiana przełożeń na korbie nie beðzie płynna,bo Shimano rekomenduje max różnicę w ilościach zębów 14 szt, a wychodzi 16, ale jakdotąd wszystko działa bardzo płynnie. Nawet w cieższych warunkach.

Wszystko zależy od Twoich faktycznych potrzeb.Niby to różnica tylko dœóch zębóœ, a jednak...

Dokładnie taka sama małą zębatkę posiadam z tą róznicą, że duża ma 36T w korbie i wszystko fajnie działa z kasetą 11-36t. Przełożeń nie brakuje, 11-42t jest w takiej konfiguracji zbędne.

Opublikowano

Ja mam w treku 2x10 

Kaseta 11-36

Blaty 24x36 a chcialbym zrobic 24x38 

Opublikowano
Dnia 12.04.2018 o 17:24, revolta1 napisał:

Ja mam w treku 2x10 

Kaseta 11-36

Blaty 24x36 a chcialbym zrobic 24x38 

Będzie git.

Opublikowano

Blat slx bedzie pasowal rozstaw srob w korbie race face ? 

Opublikowano
Jeżeli korba jest na czteropająku to rozstaw jest BCD 104. Blat SLX stary będzie pasował, nowy z serii M7000 już nie.
Opublikowano
4 godziny temu, revolta1 napisał:

2 godziny temu, Puncu napisał:
4 godziny temu, revolta1 napisał:

Jeżeli korba jest na czteropająku to rozstaw jest BCD 104. Blat SLX stary będzie pasował, nowy z serii M7000 już nie.

Nowy SLX M7000 ma rozstaw 96BCD i mocowanie jest niesymetryczne.