Dariuszcz12 Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Czy do pedalow shimano M 324 beda pasowac buty shimano M 089?
Gość Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Tak. Jedne i drugie są pod bloki spd.
Dariuszcz12 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) A ktore pedaly shimano spd wybrac: 1. M520 wraz z nakladkami shimano PD 22 czy 2. M 324? Ktore z tych pedalow beda bardziej funkcjonalne? Edytowane 28 Października 2017 przez Dariuszcz12
Antyszprycha Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 używam m520 i bardzo sobie chwalę
Dariuszcz12 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Poszukuje pedalow pod zwykle adidasy oraz pod buty spd.dlatego pytam ktore lepsze shimano:m520 +nakladki pd22 czy m324? Edytowane 28 Października 2017 przez Dariuszcz12
Puncu Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Nakładki na pedały są tak wąskie, że nie da się na tym wygodnie jeździć. Ja zmieniłem na PD-T421 i chwalę
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Ktory rozmiar butow shimano M 089 wybrac:47 czy 48? moja dlugosc stopy to 28,5 cm.Na codzien chodze w butach o nr 46. Wg rozmiarowki shimano powinienem wybrac nr 47. Ale te 47 dosc mocno przylegaja do stopy oraz jest dosc malo miejsca pomiedzy paznokciem duzego palca a gora buta. To powoduje pewien dyskomfort. Od przodu but nie uciska w palec. Natomiast but o nr 48 jest wygodniejszy i czuje sie w nim bardziej komfortowo,nic nie uciska i w paznokiec tez nie, ale te buty za to maja wiekszy luz (przez co sa tez wygodniejsze bo i tez szersze)-tzn. mozna bardziej poruszac noga w nr 48 niz w 47. I ktory nr butow wybrac?47 czy 48? Edytowane 7 Listopada 2017 przez Dariuszcz12
Zbysio Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Osobiście przy "zwyłym" 46 kupiłem Shimano'wską 47. Na początku było tak jak piszesz ale po pewnym czasie buty ułożyły sie i są bardzo wygodne. Drobne problemy mam tylko przy chodzeniu, szczególnie jak do sklepu wejde gdzie są płytki, wszyscy sie za mną oglądają. Co do Twojego rozmiaru to myśle, że nikt Ci nie pomoże. Każdy ma inne stopy i jak wiadomo nie wszystko wszystkim pasuje. Trzeba mierzyć. W Decathlon są jak by co. Edytowane 7 Listopada 2017 przez Zbysio
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) 12 minut temu, Zbysio napisał: Osobiście przy "zwyłym" 46 kupiłem Shimano'wską 47. Na początku było tak jak piszesz ale po pewnym czasie buty ułożyły sie i są bardzo wygodne. Drobne problemy mam tylko przy chodzeniu, szczególnie jak do sklepu wejde gdzie są płytki, wszyscy sie za mną oglądają. Co do Twojego rozmiaru to myśle, że nikt Ci nie pomoże. Każdy ma inne stopy i jak wiadomo nie wszystko wszystkim pasuje. Trzeba mierzyć. W Decathlon są jak by co. No wlasnie nie chce przesadzic z tym rozmiarem zeby po pewnym czasie te o numerze 48 nie okazaly sie za duze,albo te o nr 47 za male. Ponoc noga nieco podczas jazdy nabrzmiewa wiec musi byc miejsce w bucie dla takiej nogi, a z drugiej strony but musi dosc mocno przylegac (kosztem komfortu) co wplywa na lepsze pedalowanie. I dlatego mam takie watpliwosci. Powiem tak: wiekszy but=lepszy komfort,mniejszy but=precyzyjniejsze przyleganie. Co wybrac? Kwestia jest jeszcze taka: na ile buty o nr 47 sie rozejda/uloza ze beda dobrze lezaly? Edytowane 7 Listopada 2017 przez Dariuszcz12
Zbysio Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Weź pod uwage, że masz 3 punkty zapięcia na górze. Można to jakoś dopasować.
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 Teraz, Zbysio napisał: Weź pod uwage, że masz 3 punkty zapięcia na górze. Można to jakoś dopasować. Nr 47 jest sam w sobie obcisly.
krystian94 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 @Dariuszcz12 Jeszcze fajnie byłoby ustalić, czy więcej będziesz jeździł w "adidasach", czy w butach stricte rowerowych. Jeżeli więcej w "espedach", a w "adikach" tylko po bułki do sklepu, czy 3 km do pracy, to można wziąć również pod uwagę model m 530. To jest w zasadzie to samo co m 520, tylko ma większą powierzchnię podparcia dla buta, co ma poprawiać komfort. Są też dedykowane przez Shimano, właśnie pod buty sh-m089. W te duże platformy z blokiem bym się raczej nie pchał, bo to waży tonę, chyba że do jakiegoś mocno rekreacyjnego roweru. Nakładki plastikowe też raczej "lipa". Wiem, bo miałem. Tak jak @Puncu wyżej napisał niezbyt wygodne same w sobie. Od siebie dodam, że gdybyś je chciał często demontować, bo - nie oszukujmy się - średnio to wygląda z butami spd po drugiej stronie, to ten plastik, który zatrzaskujesz w (przepraszam za wyrażenie) pedale, szybko się wyrabia. Co do butów. Być może warto rozważyć "połączenie" adidasów i butów spd w jedno i zakup czegoś w stylu Shimano SH-MT3 czy SH-MT5. Co do rozmiaru, to możesz mieć dosyć nietypową budowę stopy. Mam ten model butów, długość wkładki 28 cm i rozmiar 44 pasuje bardzo dobrze. Także u Ciebie, gdybyś miał standardową stopę 28,5 cm, to według zaleceń producenta miałby pasować rozmiar 45. Rozmiar 47 to już but o wkładce 30 cm, to w przypadku buta sporo więcej. Ja bym pomyślał o jakichś trekingowych butach, np którychś z tych podanych przeze mnie wyżej. Powinny być nieco wyższe, bo chyba z wysokością stopy może być u Ciebie "problem". Pamiętaj w bucie "rekreacyjnym/niewyczynowym" ma Ci być wygodnie już w momencie gdy włożysz stopę do buta, w sklepie i wszystkie "paski" ustawisz pod siebie. Jeżeli uciska Cię już po włożeniu stopy, to problem podczas jazdy będzie tylko narastał i zrobisz sobie krzywdę. Nie licz na jakieś mocne "rozbijanie się" i tego typu historie. To są buty z nierozciągliwych materiałów. Na pewno "ubije Ci się" nieco wkładka. Noga nie może być jak w "prasie" ani też mieć zbyt dużo wolnego miejsca. Gdy założysz buta, zapniesz zapięcia i wespniesz się nieco na palcach, to nie może Ci jeździć po zapiętku. Nie kupujesz z tego co widzę butów zawodniczych, więc nie potrzebujesz super idealnego dopasowania do stopy, które pozwoli Ci "poczuć" rower. Zastanów się i daj może więcej informacji o dokładnym przeznaczeniu tych butów, stylu/sposobie jazdy, o tym ile będziesz przemierzał km bez spd (w przypadku pytania odnoście pedałów) itd. Czym lepiej naświetlisz sprawę, tym fajniej Ci ludzie będą mogli pomóc. Daj też znać czy to pierwszy kontakt z spd. Postaram się pomóc w miarę moich skromnych możliwości. Gdy nie będę wiedział, to powiem skromnie, że nie wiem.
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) 44 minuty temu, krystian94 napisał: @Dariuszcz12 Jeszcze fajnie byłoby ustalić, czy więcej będziesz jeździł w "adidasach", czy w butach stricte rowerowych. Jeżeli więcej w "espedach", a w "adikach" tylko po bułki do sklepu, czy 3 km do pracy, to można wziąć również pod uwagę model m 530. To jest w zasadzie to samo co m 520, tylko ma większą powierzchnię podparcia dla buta, co ma poprawiać komfort. Są też dedykowane przez Shimano, właśnie pod buty sh-m089. W te duże platformy z blokiem bym się raczej nie pchał, bo to waży tonę, chyba że do jakiegoś mocno rekreacyjnego roweru. Nakładki plastikowe też raczej "lipa". Wiem, bo miałem. Tak jak @Puncu wyżej napisał niezbyt wygodne same w sobie. Od siebie dodam, że gdybyś je chciał często demontować, bo - nie oszukujmy się - średnio to wygląda z butami spd po drugiej stronie, to ten plastik, który zatrzaskujesz w (przepraszam za wyrażenie) pedale, szybko się wyrabia. Co do butów. Być może warto rozważyć "połączenie" adidasów i butów spd w jedno i zakup czegoś w stylu Shimano SH-MT3 czy SH-MT5. Co do rozmiaru, to możesz mieć dosyć nietypową budowę stopy. Mam ten model butów, długość wkładki 28 cm i rozmiar 44 pasuje bardzo dobrze. Także u Ciebie, gdybyś miał standardową stopę 28,5 cm, to według zaleceń producenta miałby pasować rozmiar 45. Rozmiar 47 to już but o wkładce 30 cm, to w przypadku buta sporo więcej. Ja bym pomyślał o jakichś trekingowych butach, np którychś z tych podanych przeze mnie wyżej. Powinny być nieco wyższe, bo chyba z wysokością stopy może być u Ciebie "problem". Pamiętaj w bucie "rekreacyjnym/niewyczynowym" ma Ci być wygodnie już w momencie gdy włożysz stopę do buta, w sklepie i wszystkie "paski" ustawisz pod siebie. Jeżeli uciska Cię już po włożeniu stopy, to problem podczas jazdy będzie tylko narastał i zrobisz sobie krzywdę. Nie licz na jakieś mocne "rozbijanie się" i tego typu historie. To są buty z nierozciągliwych materiałów. Na pewno "ubije Ci się" nieco wkładka. Noga nie może być jak w "prasie" ani też mieć zbyt dużo wolnego miejsca. Gdy założysz buta, zapniesz zapięcia i wespniesz się nieco na palcach, to nie może Ci jeździć po zapiętku. Nie kupujesz z tego co widzę butów zawodniczych, więc nie potrzebujesz super idealnego dopasowania do stopy, które pozwoli Ci "poczuć" rower. Zastanów się i daj może więcej informacji o dokładnym przeznaczeniu tych butów, stylu/sposobie jazdy, o tym ile będziesz przemierzał km bez spd (w przypadku pytania odnoście pedałów) itd. Czym lepiej naświetlisz sprawę, tym fajniej Ci ludzie będą mogli pomóc. Daj też znać czy to pierwszy kontakt z spd. Postaram się pomóc w miarę moich skromnych możliwości. Gdy nie będę wiedział, to powiem skromnie, że nie wiem. Potrzebuje buty jak i pedaly do ustawek szosowych (ok 100km), maratonow mtb (ok 30km), do wycieczek rowerowych (ok 100 i wiecej) oraz do rekreacyjnych wypadow rowerowych z rodzina. Czyli uogolniajac takie buty i pedaly ktore beda mi sluzyly na kazdy rodzaj terenu i stylu jazdy. Bardzo sie nastawilem na model shimano m089 i pedaly m520 i raczej innego nie biore pod uwage. Pozostaje tylko kwestia czy 47 czy 48. Jako przyklad moge podac ze gdyby bylyby to zwykle adidasy to dla wygody wybralbym nr 48 i nie oznacza to ze bylyby za duze i mi spadaja itp. Po prostu ja w butach lubie czuc nazwijmy to pewiem luz dla stopy. A ten luz nie jest ponoc wskazany w butach spd.? Jest to moj pierwszy kontakt z spd. Edytowane 7 Listopada 2017 przez Dariuszcz12
krystian94 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 @Dariuszcz12 Rzeczywiście ogólna zasada jest taka, że lepiej wziąć mniejsze niż większe. Niestety trudno jest w takiej sprawie pomóc przez internet. Może nie być super idealnie, gdy włożysz stopę po raz pierwszy ale na pewno ma być wygodnie. Powinieneś móc nieco ruszać palcami. Jeżeli but będzie zbyt luźny, to po wpięciu w pedały zatrzaskowe będzie latał po całej stopie. Samo uczucie z jazdy kiepskie, a i można łatwo złapać otarcia. Na pewno mogę powiedzieć, że przynajmniej co do modelu to wybór na pierwsze buty spd bardzo dobry. Postaraj się gdzieś na miejscu namierzyć jakiegoś ogarniętego sprzedawcę i poprosić go o pomoc w doborze buta. U mnie większość butów "cywilnych" to rozmiar 43, shimano sh-m89 mam w rozmiarze 44 i jak dla mnie jest idealnie, ale to chyba nie jest reguła, bo każdy ma inną budowę stopy. Ja mam dosyć szczupłą, niską i raczej dosyć szeroką. Miałem problem np. z butami SIDI, bo były za wąskie.
Franz Mauer Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zasadą jest, że buty sportowe powinny być dopasowane . Najważniejsze, aby nie były za krótkie, bo na boki zawsze się rozbiją. Jak będą zbyt ciasne to noga może dretwieć, jak za luźne to mogą spowodować otarcia i brak stabilności. Przy wstępnej przymiarce sugerowałbym się długością wkładki. Potem już kwestia potrzeby.
Puncu Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Krótko i na temat. Wg mojej rozmiarówki wpasowałem się między 42 a 43. Zamówiłem 43, po przejechaniu w sumie 200km płakałem wracając do domu właśnie przez duży palec u stopy. Zamówiłem rozmiar 45 i te buty to niebo a piekło, a piekło Weź 48. Buta zawsze możesz ścisnąć rzepami. Je się zapina raz a potem wsuwa jak w papucie i zapina klamrą Wysłane z mojej Nokii 3310
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 35 minut temu, krystian94 napisał: @Dariuszcz12 Rzeczywiście ogólna zasada jest taka, że lepiej wziąć mniejsze niż większe. Niestety trudno jest w takiej sprawie pomóc przez internet. Może nie być super idealnie, gdy włożysz stopę po raz pierwszy ale na pewno ma być wygodnie. Powinieneś móc nieco ruszać palcami. Jeżeli but będzie zbyt luźny, to po wpięciu w pedały zatrzaskowe będzie latał po całej stopie. Samo uczucie z jazdy kiepskie, a i można łatwo złapać otarcia. Na pewno mogę powiedzieć, że przynajmniej co do modelu to wybór na pierwsze buty spd bardzo dobry. Postaraj się gdzieś na miejscu namierzyć jakiegoś ogarniętego sprzedawcę i poprosić go o pomoc w doborze buta. U mnie większość butów "cywilnych" to rozmiar 43, shimano sh-m89 mam w rozmiarze 44 i jak dla mnie jest idealnie, ale to chyba nie jest reguła, bo każdy ma inną budowę stopy. Ja mam dosyć szczupłą, niską i raczej dosyć szeroką. Miałem problem np. z butami SIDI, bo były za wąskie. Jesli chodzi o ruszanie palcami to zdecydowanie w nr 48 jest to wygodniejsze, bo mam tam wiekszy luz i jest tam wiecej miejsca. But nr 48 nie bedzie latal w pedale pod warunkiem ze go dosyc mocno sciagne na rzepach oraz na klamrze. Jesli chodzi o klamre w tym numerze to po mocniejszym zapieciu buta, zeby sie sztywno trzymal stopy, nieco uciskala na gorna czesc stopy. W sklepach daja mi wolny wybor w zaleznosci od mojej wygody i upodoban. Mowia jak powinno byc ale ostateczna decyzja nalezy do mnie.
Puncu Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Uciska bo za mocno ścisnąłeś. Zaciśnij tak by but nie człapał i to wystarczy. Na mocno dociśniętaj klamrze daleko nie zajedziesz.Wysłane z mojej Nokii 3310
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Czy jesli but jest, nazwijmy to dla komfortu, za duzy to czy rzepami i klamra mozna jego usztywnic tak aby nie bylo luzow pomiedzy butem a stopa? I zeby stopa w nim nie latala podczas wpinania,wypinania i podczas jazdy w pedalach spd? 19 minut temu, Puncu napisał: Uciska bo za mocno ścisnąłeś. Zaciśnij tak by but nie człapał i to wystarczy. Na mocno dociśniętaj klamrze daleko nie zajedziesz. Wysłane z mojej Nokii 3310 Zacisnalem zeby lepiej przylegal do stopy. Ten nr 47 bylby dobry gdyby czubki butow byly nieco wyzsze i bardziej zaokraglone. Godzinę temu, krystian94 napisał: @Dariuszcz12 Rzeczywiście ogólna zasada jest taka, że lepiej wziąć mniejsze niż większe. Niestety trudno jest w takiej sprawie pomóc przez internet. Może nie być super idealnie, gdy włożysz stopę po raz pierwszy ale na pewno ma być wygodnie. Powinieneś móc nieco ruszać palcami. Jeżeli but będzie zbyt luźny, to po wpięciu w pedały zatrzaskowe będzie latał po całej stopie. Samo uczucie z jazdy kiepskie, a i można łatwo złapać otarcia. Na pewno mogę powiedzieć, że przynajmniej co do modelu to wybór na pierwsze buty spd bardzo dobry. Postaraj się gdzieś na miejscu namierzyć jakiegoś ogarniętego sprzedawcę i poprosić go o pomoc w doborze buta. U mnie większość butów "cywilnych" to rozmiar 43, shimano sh-m89 mam w rozmiarze 44 i jak dla mnie jest idealnie, ale to chyba nie jest reguła, bo każdy ma inną budowę stopy. Ja mam dosyć szczupłą, niską i raczej dosyć szeroką. Miałem problem np. z butami SIDI, bo były za wąskie. Może nie być super idealnie, gdy włożysz stopę po raz pierwszy ale na pewno ma być wygodnie. Wygodniej jest w nr 48 bo po wlozeniu stopy, przod mojej stopy ma wiekszy luz i odczuwalnie jest to bardziej komfortowe. W 47 jest to wszystko tak bardziej scisniete,ten caly przod. 33 minuty temu, Franz Mauer napisał: Zasadą jest, że buty sportowe powinny być dopasowane . Najważniejsze, aby nie były za krótkie, bo na boki zawsze się rozbiją. Jak będą zbyt ciasne to noga może dretwieć, jak za luźne to mogą spowodować otarcia i brak stabilności. Przy wstępnej przymiarce sugerowałbym się długością wkładki. Potem już kwestia potrzeby. W zwyklych adidasach o nr 46 dlugosc wkladki wynosi 30, 5 cm. A to odpowiada nr 48 buta m089. Ten nr 47 tez moglby byc,ale w porownaniu do nr 48, to numer 48 jest znacznie wygodniejszy, chocby dlatego ze jest szerszy. Przymierzalem takze buty shimano mt 34 o nr 47. Od butow m089 o nr 47 roznily sie tym ze byly wygodniejsze, bardziej komfortowe a przede wszystkim szersze, co bylo nawet widac wizualnie. Tyle ze ja chce m089😉 Edytowane 7 Listopada 2017 przez Dariuszcz12
krystian94 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Wiele osób ma problem z zakupem odpowiedniego rozmiaru pierwszych spd. Wynika to z tego, że nie wiedzą jak taki but ma leżeć na stopie, a sprzedawcy jak widzę wszędzie spławiają tak samo . Jeżeli mają być to te konkretne buty, to pewnie zrób tak jak Ci tutaj chłopaki doradzają. Weź większego i jakoś rozsądnie dociągnij rzepy, tak żeby nie blokować przepływu krwi. Potraktuj temat, jak gdybyś kupował zwykłe adiki w obuwniczym. W tej sytuacji to chyba jedyna metoda. Oczywiście 300 stówy (nie jestem pewien ile te buty teraz kosztują) piechotą nie chodzą ale przynajmniej już będziesz wiedział po jakimś czasie na co zwrócić uwagę dobierając rozmiar. Trochę szkoda, że się ograniczasz do tego konkretnego modelu, bo wygląda na to, że nie każdy but na każdą stopę (niezależnie od rozmiarówki) i często trzeba brać to pod uwagę. Bierz wygodniejszego i amen. Przecież nie kupisz niewygodnego
Dariuszcz12 Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 34 minuty temu, krystian94 napisał: Wiele osób ma problem z zakupem odpowiedniego rozmiaru pierwszych spd. Wynika to z tego, że nie wiedzą jak taki but ma leżeć na stopie, a sprzedawcy jak widzę wszędzie spławiają tak samo . Jeżeli mają być to te konkretne buty, to pewnie zrób tak jak Ci tutaj chłopaki doradzają. Weź większego i jakoś rozsądnie dociągnij rzepy, tak żeby nie blokować przepływu krwi. Potraktuj temat, jak gdybyś kupował zwykłe adiki w obuwniczym. W tej sytuacji to chyba jedyna metoda. Oczywiście 300 stówy (nie jestem pewien ile te buty teraz kosztują) piechotą nie chodzą ale przynajmniej już będziesz wiedział po jakimś czasie na co zwrócić uwagę dobierając rozmiar. Trochę szkoda, że się ograniczasz do tego konkretnego modelu, bo wygląda na to, że nie każdy but na każdą stopę (niezależnie od rozmiarówki) i często trzeba brać to pod uwagę. Bierz wygodniejszego i amen. Przecież nie kupisz niewygodnego Kosztuja ok 300zl. A ten model bo ma rzepy i klamre.mogly by byc tez xc 30 lub 31 ale te sa na rzepy.a ponoc klamra zawsze lepsza. Dlatego obstawiam ten model. Innych, a zwlaszcza drozszych, nie planuje.
ISHIEDO Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Cześć, mam podobny problem z rozmiarem 45 a 46. W tych mniejszych czuję jak duży palec dotyka do góry buta, ale do czubka mam parę mm. W 46 jest wygodniej, podeszwa jest mniej sztywna, mam tam z 1cm luzu, ale ogólnie but wydaje mi się szerszy i rzepy są ściśnięte na maksa. Boję się że jak but się rozejdzie i będzie za duży. Daj znać jak zakończyła się Twoja historia. Mam dwa rozmiary w domu na stanie i dwa tygodnie na oddanie jednego z nich.
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja na Twoim miejscu wybrałabym rozmiar większy. Noga spuchnie podczas jazdy, a dotykanie palcem buta już na sucho, wieszczy spore kłopoty w trasie. Jeśli masz problem ze zbyt luźnym butem, to spróbuj pod wkładkę w tym bucie dać drugą wkładkę, ale płaską - może być taka najzwyklejsza. Stopa pójdzie Ci odrobinę do góry i ładnie wypełni but. Przepraktykowałam to w swoich butach Sidi.
Puncu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 2 godziny temu, Sziva napisał: Przepraktykowałam to w swoich butach Sidi. A ja ten myk zastosowałem w Shimano M089
Rekomendowane odpowiedzi