Kacper 600 Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Widzę,że zamówiłeś sztycę z ali, interesuje mnie Twoja opinia na jej temat, więc skrobnij coś kiedy już trochę pojezdzisz.. Pzdr.
piterrrxd Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Analizując wygodną pozycje rąk na kierownicy, myślę nad zmianą "baranka" na wersję kompaktową, w obecnej reach 90mm, drop 140mm. Dłonie wędrują mi ok 1cm bliżej niż docelowa pozycja na "łapach", schodząc do dolnego chwytu czuję się za bardzo zgięty w pasie. Podobają mi się kierownice ze spłaszczoną, górną częścią. Myślałem nad chińczykiem z ali, ale jednak trochę się obawiam jakości kierownic z carbonu. Z aluminiowych znalazłem Pro PLT Ergo Compact za 150zł. Coś innego można w tym budżecie dostać, czy ta będzie dobra? https://www.pro-bikegear.com/global/en-gb/road/handlebars/PRO_HA_PLTERGO
piterrrxd Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Pomykacz śląskich dróg Po weekendzie może zmienię już kierownicę na kompakt. No i może do miesiąca w końcu zmienię kółka Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez piterrrxd 2
piterrrxd Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2018 @up wziąłem na próbę, kilka jazd zrobiłem. Czy coś daje chiński carbon ciężko powiedzieć, bo stockowa sztyca rometowa to 400g kloc, który ani trochę nie pracuje pod siodełkiem. Ta wyraźnie się ugina pod tyłkiem. Finalnie pewnie i tak kupię jakąś lekką alu.
lukaszwasil Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Spróbuj ustawić klamki samozamykaczy w kołach w linii z widełkami wydaje mi się że estetyczniej to wygląda. 13 godzin temu, de Villars napisał: Bardzo ładny, oprócz sztycy Podpisuje się... Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez lukaszwasil
piterrrxd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2018 @de Villars @lukaszwasil polecicie jakąś fajną sztycę alu w granicach 150zł? Może Pro Plt? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6867368272
lukaszwasil Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ja u siebie będę celował w carbon celem poprawy tłumienia naszych polskich nierówności Zastanawiam się nad tą https://velo.pl/accent/execute-carbon-0
piterrrxd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ten pułap cenowy nie na moją kieszeń niestety Ogólnie pytanie czy brać sztycę z offsetem, gdzie siodełko mam przesunięte prawie na max do przodu, czy lepiej prostą gdzie mocowanie będzie bliżej przodu prętów?
de Villars Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Bałbym się chyba sztycy karbonowej (widelec karbonowy już złamałem...). A co do aluminiowej to raczej nic nie doradzę, bo na razie i tak jeżdżę na tym, co dostarczył producent wraz z rowerem
piterrrxd Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Coś się dobierze Mam jeszcze pytanie odnośnie rękawiczek i jazdy na szosie - też tak macie, że wygodniej jest jeździć bez nich, czy to tylko ja jestem jakiś inny? Zwłaszcza na łapach czuję się mało komfortowo w nich. Może lepsze byłyby jakieś zwykłe szmaciaki bez "gelpadów" i innych wkładek?
de Villars Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Ja jeżdżę tylko w rękawiczkach, bez nie wyobrażam sobie. I faktycznie, nie zawsze są one żelowe - dla mnie ważne, żeby było coś między dłonią a kierownicą, choćby dlatego że dłoń się poci i chwyt byłby mniej pewny bez rękawiczki.
GBike Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 2 godziny temu, piterrrxd napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie rękawiczek i jazdy na szosie - też tak macie, że wygodniej jest jeździć bez nich, czy to tylko ja jestem jakiś inny? Podobnie jak kolega @de Villars jeżdżę w rękawiczkach 2 godziny temu, piterrrxd napisał: Może lepsze byłyby jakieś zwykłe szmaciaki bez "gelpadów" i innych wkładek? Bez wkładek żelowych są rękawiczki również niezwykłe, czyli typowo rowerowe . Używam 4f w chodniejsze dni, są pokryte tylko czymś antyposlizgowym ale widziałem też wersję na lato.
hanus Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 A ja wolę śmigać bez rękawiczek... Choć to prawda, że jak ręka się spoci to chwyt jest mniej pewny.
piterrrxd Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Kto by pomyślał, że koła tak zmienią wygląd całości. Mega mi się podoba teraz Czy czuję różnicę? Wydaję mi się, że tak. Zwłaszcza podjazdy są łatwiejsze, a zjazdy stabilniejsze. Przy pierwszych kilometrach szprychy trochę pograły, ale zakładam, że to normalne przy nowych kołach. Po chwili to ustało. Musiałem trochę przestawić przerzutki, lekko się przesunęła kaseta względem bębenka 10s. Mam tylko pytanie odnośnie samej kasety. Kiedy używam 3 ostatnich biegów, czyli zębów które zakłada się luzem, a nie z pająkiem, to słychać dosyć głośne wibracje metalu itp dźwięki podczas pedałowania. Na pewno nie ociera przednia przerzutka. Kaseta jest za słabo dokręcona czy trzeba coś dać/posmarować pod te najmniejsze zęby?
lukaszwasil Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Jednak 7 Będzie Pan zadowolony
piterrrxd Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2018 @lukaszwasil wstępnie jestem zadowolony, upgrade kosztował 370zł
piterrrxd Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Czy taki przekos łańcucha na ustawieniu 52-12 to normalna rzecz? Na biegach 8-10 łańcuch zaczyna mocno hałasować, czuć jego wibracje pod nogą (coś jak młynek do kawy). Sama praca i zmiana biegów jest bez zarzutu, chodzi tylko o hałas. Hak tylnej przerzutki jest prosty, przednia przerzutka nie ociera. Trochę dziwne jest również, że kręcenie śrubą "B" w tylnej przerzutce nic nie daje - teoretycznie przerzutka powinna zbliżać/oddalać się od kasety.
Nemrod Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Dałeś podkładkę na bębenek pod kasetę ?
piterrrxd Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Tak, bez niej nie dałoby się dokręcić kasety 10rz.
Nemrod Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Ostatnio trafił do mnie rower z właśnie tak "dokręconą" kasetą... Najprościej będzie spróbować delikatnie regulować tylną przerzutkę. Czasami 0,5 mm przesunięcia i ćwierć obrotu baryłki robi różnice.
piterrrxd Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Nie wiem czy sama przerzutka nie jest walnięta. Wydaje mi się, że linia łańcucha jest za blisko jednej ścianki wózka między dwoma kółeczkami, może z tego biorą się te dziwne odgłosy.? Jak rower do mnie przyszedł, to hak przerzutki był lekko skrzywiony i nie szło ustawić biegów, wymieniłem na nowy i ten problem znikł. Może w transporcie coś uderzyło w to miejsce i poza hakiem lekko ucierpiał też sam wózek? Postaram się później zrobić zdjęcie.
piterrrxd Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Kaseta siedzi sztywno. Zresztą na poprzednich kołach było podobnie, więc wykluczam bębenek. Sprawdziłem tylną przerzutkę i nic tam nie ociera. Mam wrażenie, że dźwięki łańcucha dochodzą z zębów korby. Im szybciej kręcę, tym są one głośniejsze i wibracje mocniejsze, przy bardzo szybkich ruchach niosą się wręcz po całej ramie. Widać wtedy jak łańcuch drży. Napięcie wydaje mi się ok, nic nie uderza o tylne widełki nawet przy mocnych wstrząsach. Jak przyjdzie rozkuwacz do spinek, to wyczyszczę dokładnie cały napęd, może coś nieciekawego powłaziło w sworznie łańcucha Jeżeli to nie pomoże, to nie wiem już co... Napęd w starym mtb (7-biegowy tourney) chodzi kulturalniej niż ta Tiagra.
piterrrxd Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Wyczyściłem bardzo dokładnke cały napęd w ekstrakcyjnej, zaaplikowałem finisha i wstępnie dźwięki praktycznie ustały. Przy biegach 9 i 10 jest jeszcze takie lekkie terkotanie przy dużej kadencji, może ten KMC średnio się dogaduje z zębami korby? Za tydzień-dwa przyjdzie do mnie wersja 10.93, zobaczymy czy będzie różnica. Btw plastikowe kółeczka przerzutki zaczęły piszczeć przy smarze płynnym, dać tam normalnego smaru łożyskowego? Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez piterrrxd
Rekomendowane odpowiedzi