Skocz do zawartości

Jaki smartfon dla rowerzysty

Przemo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, alfine-11 napisał:

Ja bym wolał Samsungi z Windows Mobile

000000000000wm.jpg

Sorry, ale Winda Mobile już jest martwa :P

Opublikowano

Używam smartfony na kilku systemach i najlepiej oceniam Windows Mobile 8.1 , stabilność i małe zapotrzebowanie na RAM to coś w czym Android mocno odstaje od WM

android-vs-windows-phone.jpg

Opublikowano (edytowane)

A co z dostępnością Programów ?
Osobiście najbardziej zależy mi na dwóch. 

Locus Map oraz TrekBuddy  - programy gdzie mogę wrzucać elektroniczne mapki z wydawnictwa COMPASS

lub samemu je zrobić z Geoportalu

Edytowane przez Przemo
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Samsung Galaxy Xcover 4 w SAMSUNG POLSKA bez DUAL SIM taka informacja dotarła do mnie  po raz kolejny tym razem z X-kom pl :( gdzie moje zamówienie w przedsprzedaży zostało anulowane :( , kolejna szansa na pancerniaka z DUAL SIM prysnęła i mam już nikłą nadzieję na zakup w naszym kraju Xcover 4 na diwie karty SIM

A co do dostępności do tak bogatej oferty oprogramowania w WM jak w Antku to oczywiście można tylko pomarzyć , ale coś za coś

Opublikowano

System operacyjny ma tu drugorzędne znaczenie.
Tak naprawdę to zależy już od użytkownika co woli, co spełnia jego wymagania.
Każdy system ma swoje wady i zalety, i tylko od użytkownika zależy czy zalety spełniają jego wymagania a wady są dla niego nieistotne.

Dla mnie nie tylko Android (pewnie ze względu na moją znajomość LINUXA)

Opublikowano

Nie polecam ekranów AMOLED. U mnie w samsungu S6 wypaliły się ikonki nawigacji na ekranie :D 

• Pomógł 1
Opublikowano

Z amoledem to taka lipa , z jednej strony jest fajny bo gdy ustawisz czarne tło i białe napisy np w IPBike to i bierze mało prądu i kontrast jest doskonały , niestety tak jak piszesz piksele mogą się wypal;ić , przydała by się funkcja przesuwania taka jak w Onscreen w S7.

Opublikowano

Osobiście używam opcji włączania ekranu tylko w momencie jakiejś akcji: skrzyżowania, zboczenia z trasy itp. 

Dzięki temu amoled powinien wytrzymać ;-)

• Pomógł 1
Opublikowano

Nie wiem może macie jakieś felerne modele lub coś w tym stylu. Ja używam prawie od premiery galaxy s7 edge mam always on display aktywny cały czas na ekranie i jakoś nic mi się nie wypaliło :D

Opublikowano

samsung z systemem windows, marzenie ściętej głowy;) ale sam system bardzo fajny i przejrzysty szkoda tylko ,że umiera powoli.

Opublikowano

Ja mam Sony Xperia X8 mały i dobrze działający, co najważniejsze ma ANT+. 

Opublikowano

21 godzin temu, Piwko napisał:

Nie wiem może macie jakieś felerne modele lub coś w tym stylu. Ja używam prawie od premiery galaxy s7 edge mam always on display aktywny cały czas na ekranie i jakoś nic mi się nie wypaliło :D

Onscreen co jakiś czas przesuwa się o kilka pikseli, dlatego się nie wypala :)

Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎04‎-‎08 o 23:55, samuel_87 napisał:

samsung z systemem windows, marzenie ściętej głowy;) ale sam system bardzo fajny i przejrzysty szkoda tylko ,że umiera powoli.

Kiedy WM wszedł na rynek długo nie mogłem się przestawić teraz jest mi już bez różnicy w obsłudze ale dla minie zaletą WM jest mniejszy śmietnik w sklepie online i mniejsze zapotrzebowanie na RAM co pozwala na płynne korzystanie z aplikacji na starszych  i tańszych smartfonach

Opublikowano

sam korzystam z lumii na windows phon i sobie chwale, więc Cie rozumiem, szkoda tylko ,że dobry system umiera

Opublikowano

Z ciekawych telefonów w roli nawigacji / komputerka rowerowego są też polskie Pentagramy (tutaj myślę w szczególności o starusieńkim już Pentagram Monsterze). Nowego do kupienia nie widziałem, nie wiem czy jest jeszcze do "wyrwania", ale używane to koszt do ok. 200 zł. 

Telefon jest bez szału jeżeli chodzi o moc i łączność (Bluetooth w wersji 3.0 a nie 4.1 bywa bolesny, brak ANT+), ale nadrabia to wymienna bateria o pojemności 4100 mAh i ogólna wytrzymałość (mam, używam, spadł mi na beton, co skutkowało jedynie leciutkim wgnieceniem obudowy na rogu). No i ekran 4,3" więc tak akurat - przy nawigacji widać mapę, a i nie zajmuje za dużo miejsca na kierownicy. GPS działa ok - nie zrywa połączenia (chyba, że się jest w gęstym lesie, ale tam też działa znośnie). 

Bateria to chinka, więc trochę taka "wydmuszka". Potrafi nie trzymać równo (np. do pewnego poziomu trzyma długo, a potem rozładowuje się dużo szybciej, itp), ale na prawdę daje radę. 

Nie jest to urządzenie, które polecałbym do używania na co dzień, ale jako alternatywa dla komputerków rowerowych myślę, że jest to coś wartego rozważenia (za takie pieniądze) - szczególnie, że na Androida jest sporo nawigacji (także stricte dla rowerzystów / pieszych pionierów), które działają offline, więc nie trzeba tam wkładać karty SIM. No i taki telefon w roli nawigacji ma też inną przewagę nad klasycznym komputerkiem - nawet bez karty SIM zadzwonisz na 112 ;-) "Better be safe, than sorry", jak to się mawia :-)

(U mnie większość przejażdżek rowerowych trwa ok. 1 do 1,5h - przy takich wypadach po prostu wsiadam na rower i jadę i poza kluczami i "komputerkiem" na kierownicy nie biorę niczego. Możliwość zadzwonienia na 112 "w razie gdyby" daje mi tu pewne poczucie bezpieczeństwa :-) )

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czołgiem,

Skuszony opiniami o X8 postanowiłem ją kupić, tylko mam problem. Czy ANT+ jest włączony w sposób ciągły w telefonie? Bo na IPBiku nie znajduje mi czujnika kadencji i prędkości. 

Opublikowano
9 godzin temu, Dawid_90 napisał:

Czołgiem,

Skuszony opiniami o X8 postanowiłem ją kupić, tylko mam problem. Czy ANT+ jest włączony w sposób ciągły w telefonie? Bo na IPBiku nie znajduje mi czujnika kadencji i prędkości. 

Napierw musisz ściagnąć z GooglePlay odpowiednie appki ANT+ Plugins Service jesli dobrze pamiętam 

jest ich kilka która podejdzie to już nie wiem

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 9.05.2017 o 22:08, Dawid_90 napisał:

Czołgiem,

CZeść.

Ja mam xperie neo v i ant+ chodzi bezproblemowo, z tego co kojażę nie potrzebowałem managera ant+, 

minant.jpg
Opublikowano

Ja ze swojej strony polecam Samsung Galaxy Xcover 3, naprawdę pancerny telefon. 

Przy dość dużej prędkości wypadł z uchwytu (przez moją nieuwagę źle go zamontowałem) prosto na kamienie, nawet ryski na nim nie ma. Niestety nie posiada ANT+ ale poza tym wszystko jest na miejscu.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Dawid_90
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Dawid_90
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Może taka obudowa że wkładasz cały telefon w pokrowiec zasuwasz zamek
Używałem takiego do S5

Opublikowano

Taki uchwyt miałem do S5
Fajnie się sprawował, sprawdził się w deszczu i kilka razy podczas leżenie na ścieżce, pokrowiec się porysowal a telefon był bezpieczny
4844cad902180070d1f27ef111e24957.jpg