Skocz do zawartości

Cube Attention 29er [2016] czyli pizzowy Kubek

pizzaq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@SpiderMAN dzięki za doradzenie klocków. Dzisiaj pierwsza porządna jazda i już widzę różnicę, trzymają jak co złego. Na przednim kole przez chwilę któryś obcierał, ale przeszedłem nad tematem do porządku dziennego: poleciałem po krzakach dużo szybciej i już nie słyszałem. Później już też nie, więc się wyregulowało ;)

Opublikowano
W dniu 20.05.2018 o 12:11, pizzaq napisał:

@SpiderMAN dzięki za doradzenie klocków. Dzisiaj pierwsza porządna jazda i już widzę różnicę, trzymają jak co złego. Na przednim kole przez chwilę któryś obcierał, ale przeszedłem nad tematem do porządku dziennego: poleciałem po krzakach dużo szybciej i już nie słyszałem. Później już też nie, więc się wyregulowało ;)

No to co piwko w Wawie? :D

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, SpiderMAN napisał:

No to co piwko w Wawie? :D

A kiedy zjedziesz? Bo ja do piątku niestety w Berlinie urzęduję. Szkoda że roweru nie wziąłem, ale młoda na nogach by za mną nie nadążyła a na rower wsiadać nie chce.... ;) A w kwestii sprzętu... 5 czerwca jestem umówiony na bikefitting. Już się boję....

Edytowane przez pizzaq
Opublikowano
11 godzin temu, pizzaq napisał:

A kiedy zjedziesz? Bo ja do piątku niestety w Berlinie urzęduję. Szkoda że roweru nie wziąłem, ale młoda na nogach by za mną nie nadążyła a na rower wsiadać nie chce.... ;) A w kwestii sprzętu... 5 czerwca jestem umówiony na bikefitting. Już się boję....

Szkoda, bo w piątek znikam niestety ;)

Opublikowano
13 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Szkoda, bo w piątek znikam niestety ;)

To weź się ogarnij następnym razem i daj znać nieco wcześniej że zamierzasz przyjechać ;)

Opublikowano
10 godzin temu, pizzaq napisał:

To weź się ogarnij następnym razem i daj znać nieco wcześniej że zamierzasz przyjechać ;)

Spox

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejne zmiany, opis w pierwszym poście. Neverending story... A już myślałem że porobię i będę dopisywał że opnę zmieniłem, czy okładziny... ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

I kolejne zmiany opisane w pierwszym poście. Niestety bez zdjęć... Może jutro dorzucę.

Opublikowano

@pizzaqnaprawde czuć taką różnice względem Smart Sama ? A jak na twardym?
Co do amorka to super że zrobiłeś to o czym tylko czytałem . Opisz jak to przebiegło. Skąd wziąłeś części gdzie Ci to zrobili i jakie koszta ?

Opublikowano

@zibi_j1 wydaje mi się że Smart Sam jest twardszy, w błocie wielokrotnie wspominałem że błyskawicznie się zalepia i mamy błotnego slicka, a w efekcie jazdę figurową... Racing Ralph którego od lutego mam na tylnym kole już nieraz pokazał mi że w warunkach błotnych ma dużo lepszą trakcję, przodu w porządnym błocie jeszcze nie wyciorałem, ale na fragmentach gdzie nieco błota się trafiło było dużo lepiej, za to na leśnej ściółce szybkie zakręty uważam że Ralph prowadzi się pewniej. Pytanie ile w tym lepszym prowadzeniu jest zasługi zmian w widelcu, a ile opony. Jako komplet uważam że jest bardzo dobrze. Na twardym zauważam większy hałas opony (asfalt), na szutrze gigantycznej zmiany nie ma, ale wydaje mi się że jest trochę pewniejsze prowadzenie. W piasku wydaje mi się że RR jest lepszy, ale równie dobrze może być to autosugestia. Jest jeszcze kwestia wykorzystanej mieszanki gumowej, jak mówią fachowcy ona także ma wpływ, tyle że już nie wiem jaki... 

Co do konwersji widelca: zestaw części kupiłem w bikeinn:

1. https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-dust-seal-foam-ring-kit-30-gold-xc30/136338345/p (gdy kupowałem cena była niższa, poniżej 40 zł.)

2. https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-solo-air-xc30/136338317/p

Oraz zestaw naprawczy do XC30 (uszczelki, łączenia, itp), już nie pamiętam nazwy sklepu, kupowałem to w Warszawie, kosztowało ok. 60-70 zł. Prace wykonał RAFBIKE sklep i serwis rowerowy gdzie serwisuję sprzęt, cena wyjściowa takich prac to 250 zł, Czyli całość wyszła mi nieco więcej niż 500 zł. Biorąc pod uwagę poprawę jakości uważam że są to bardzo dobrze wykorzystane pieniądze. Na Recona musiałbym jeszcze się naczekać. Zakupy w BIKEINN bezproblemowe, szybka przesyłka z dokładną informacją gdzie się znajduje paczka.

Opublikowano

Super idziesz do przodu.

Ja RaRa na przodzie nie lubię. Wolałem Xkinga 2,4. A teraz w kolejnym rowerze przesiadłem się na NobbyNic-a. I jest przepaść. Na tyle RaRa spisywał się świetnie. Ale z racji cięższego terenu i zmiany zajawki z XC bardziej na Trail na tyle tez mam już NobbyNic-a ale 2,25. I jestem bardzo zadowolony.

RaRa i Xkinga zamontowałem do roweru Żonki zamiast SmartSam-ów i jest bardzo zadowolona.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Temat można uznać za zamknięty. Kubek od 19:30 mieszka pod innym adresem. Nie będzie miał lekkiego życia... 120 kg na nim zasiądzie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy , mam pytanko . Jaki suport jest w rowerze o ktorym mowa? Jezdze na Cube Attention (i tu nir jestem pewien albo 2012 albo 2013) kupilem go po okazji , ale niestety rama byla rozmiar zamala , msm 198 wzrostu , a rower mial rame 21. Pisze mial , bo wlasnie zamowilem do niego rame od Cube Attention 2016 23". Zamierzam przelozyc osprzet i wio , ale widze juz pierwszy maly pronlem . W tym ktory mam , mufa miala 68 mm , w tej ramie 73mm . Musze zamowic wiec suport , ale nie wiem jaka dlugosc , tam byl 113mm. Prosba o odp. Zamowilbym go zeby przyszedl razem z rama . A moze macie troche wiecej tajemnej wiedzy i wiecie jeszcze o czyms co moze nie pasowac ? 

Pozdr.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 8.10.2017 o 21:38, pizzaq napisał:

Łańcuch wymieniony na SRAM PC-1051. Na razie wyrabiam sobie o nim zdanie.

I jak, wyrobiłeś sobie o nim zdanie ? Bo chcę przejść z HG54 na jakiś inny docelowo i szukam alternatywy. Rozważam jeszcze KMC X10-93 bo są w tej samej cenie i nie wiem który wybrać.

Opublikowano

Łańcuch wytrzymał mi prawie 4000 km i razem z nim sprzedałem rower na wiosnę. Czepiać się nie ma czego, pracował dobrze, z gumy nie był wykonany, miał go i tak dojechać juz razem z kasetą, a wyszło, że sprzedałem rower. W nowym po zakwalifikowaniu fabrycznego łańcucha XT zmieniłem na Sram, jednak do napędu 11s mi nie podszedł, więc gdy jego czas upłynął zmieniłem na XT i problemy się skończyły (kiepskie zmiany biegów, hałas itp). Krótko mówiąc: do napędu 10s śmiało mogę polecić P1051 bo pracuje bobrze, dużo wytrzymuje, nie ma humorów.