Skocz do zawartości

Stery do Cube karbon

lysyaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś zgłębiał temat sterów dedykowanych do Cube Reaktion Carbon. Jakaś chora cena ok.300pln za te FSI .

WP_20170618_20_39_12_Pro.jpg
Opublikowano

To ta rama potrzebuje specjalnych sterów? Nie wystarczą standardowe zintegrowane tapered?

Opublikowano
14 minut temu, firefoks napisał:

To ta rama potrzebuje specjalnych sterów? Nie wystarczą standardowe zintegrowane tapered?

to są stery carbonowe, oczywiście nie musza takie być

Opublikowano

Pytałem bo biorę pod uwagę zakup takiej ramy. Ja jednak założyłbym "zwykłe" stery maszynowe za 40-50 zł. Dla 20 g mniejszej masy płacić 6 razy więcej to dla mnie przesada. Ale jak ktoś ma taki kaprys to czemu nie?

Opublikowano

Słuchajcie,to nie są stery karbonowe tylko dedykowane do tej ramy Cuba.Spójrzcie na kąty ścięć dolnej bieżni.A właśnie to łożysko mam do wymiany.Już szukałem w sklepach z łożyskami specjalistycznymi i brak.

Opublikowano

Franz Mauer i to jest konkretna odpowiedź.Problem rozwiązany i temat zamknięty.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i temat nie zamknięty.To łożysko co podał Franz Mauer(to czerwone) we wszystkich ogólnodostępnych danych powinno być to a nie jest i problem z dolnym łożyskiem pozostał.Jak widać kąt ścięcia jest ten tylko jego długość nie ta.I przez to podparcie w ramie jest słabe.

WP_20171208_13_08_26_Pro.jpg WP_20171208_13_08_56_Pro.jpg
Opublikowano

Chyba raczej odwrotnie, Ta sama  wysokość ale inny kąt ścięcia.

To po lewej wygląda jak typowe dla FSA 45x36 to po prawej na 45x45.

Opublikowano

No niestety to z rdzą to oryginał z pierwszego załącznika w poście. Kąty się zgadzają. 

Opublikowano

Gniazdo w ramie ma 45 stopni? Z tego co widzę to jeszcze większym problemem w tej ramie jest górne łożysko...

Opublikowano

Ale górne jest lepiej uszczelnione i na razie nie ma z nim problemu.

Opublikowano

Mam prośbę, oczywiście jeśli to nie problem, czy mógłbyś zmierzyć  suwmiarką średnicę zewnętrzną tego górnego łożyska? Czy rzeczywiście ma 40 mm?

Opublikowano

Złożyłem do kupy i testuję czy się nie zabije na tym zniszczonym dolnym łożysku ale górne z mojego pierwszego załącznika wynika 41mm.To są stery dedykowane do tej ramy karbonowej i robione tylko przez FSA.

Opublikowano

Chodziło mi o pomiar rzeczywisty a nie info na stronie sklepu. Jeśli to rzeczywiście 41 mm to nie ma problemu a jeśli 40 mm (jak podaje Cube) to już gorzej.

Opublikowano

No to nie wiem ,z górnym jeszcze nie ma problemu i do takiego tematu jeszcze nie doszedłem.

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie jest tam 41 mm. Jak przyjdzie rama to zmierzę. Jeśli tak to, wystarczy kupić standardowe stery tapered plus dodatkowo górne łożysko 41 mm i mamy stery do Cube za 80 zł.

Edytowane przez firefoks
Opublikowano

Nie wiem jaki jest problem z dolnym łożyskiem - wygląda na standardowe IS52.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.12.2017 o 11:50, lysyaa napisał:

Jak widać kąt ścięcia jest ten tylko jego długość nie ta.I przez to podparcie w ramie jest słabe.

Zmierz wysokość obu łożysk? 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

To z Twojej podpowiedzi już odesłałem,ale mierzyłem i wysokości są te same.Mocno napaćkałem smaru i ujeżdżam to stare póki co.Wzorcowo nie jest.

Opublikowano

Z Twojego zdjecia wynikało, że to czerwone łożysko było wyższe. Zastanawiałem się,bo w opisie jego wysokość wynosiła 6,5mm, a na rysunku technicznym na stronie sprzedawcy 8 mm. Być może dostepne sa łożyska o dwóch wysokościach i wysłali Ci wyższe, a nie z opisu 6,5mm? Ale to już za późno... :/

Opublikowano

Może to zdjęcie trochę przekłamuje ale mierzyłem na wszystkie strony i jedyna różnica była w tym cholernym skosie.