revolta1 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Można by je połączyć na kierownicy mtb w taki sposób Teraz, kaido2 napisał: Jadę na przedramionach, dłonie sobie odpoczywają w pozycji najbardziej optymalnej aero . Dla Ciebie nie, dla mnie kiedyś też nie, kwestia wprawy. Na asfalcie tak a w terenie. No już nawet nie w terenie ale na jakiś szuterkach to już niebezpieczne trzymać przedramiona na prostej kierownicy i nic wiecej
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Teraz, revolta1 napisał: Można by je połączyć na kierownicy mtb w taki sposób Takie wielkie rogi po bokach kierownicy miałem w komunijnym góralu w 1996 roku . Chciałbym mieć coś takiego teraz, ale po środku kierownicy, najlepiej pełny łuk, ale jeśli się nie da, to połączyłbym dwa bardzo zgięte do środka rogi i owinął owijką.
revolta1 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 No i właśnie to opisałem. 😄😄😄 Rogi z komunijniaka zamontuje je na środku połączę jakim wężem aby rogi weszły do środka na ciasno i tyle zobaczymy jak będzie. Rogi mam takie A zrobię tak na środku kiery
marvelo Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Są takie rogi, w których można regulować niezależnie dwa parametry wygięcia. Rurka chwytu jest zamocowana do obejmy na klin (jest dodatkowy imbus) i można cały róg obracać. Mocując takie rogi pomiędzy klamkami a mostkiem i odpowiednio ustawiając można chyba coś takiego stworzyć.
kaido2 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 3 minuty temu, revolta1 napisał: Można by je połączyć na kierownicy mtb w taki sposób Na asfalcie tak a w terenie. No już nawet nie w terenie ale na jakiś szuterkach to już niebezpieczne trzymać przedramiona na prostej kierownicy i nic wiecej Tak jak napisałem, kwestia wytrenowania/ wprawy. Kiedyś jak kolega zobaczył, że da się po lesie jechać bez trzymanki to stwierdził " Ty naprawdę poje..ny jesteś" A ja sobie elegancko prosto jechałem, skręcałem zmieniając środek ciężkości itd. Nawet się zapomniałem i sobie stanąłem w korby, oczywiście nie wyebauem się. To tak jak wheelie, bunny hopy i inne numery, które normalnie się trenuje , bo to tylko w przyszłości procentuje .
revolta1 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 I wtedy cychodzi prawie kierownica Mikey 😋 1 minutę temu, kaido2 napisał: Tak jak napisałem, kwestia wytrenowania/ wprawy. Kiedyś jak kolega zobaczył, że da się po lesie jechać bez trzymanki to stwierdził " Ty naprawdę poje..ny jesteś" A ja sobie elegancko prosto jechałem, skręcałem zmieniając środek ciężkości itd. Nawet się zapomniałem i sobie stanąłem w korby, oczywiście nie wyebauem się. To tak jak wheelie, bunny hopy i inne numery, które normalnie się trenuje , bo to tylko w przyszłości procentuje . No ale to na chwilę i nie jest to stabilne w lesie na pewno. Nie ma to jak wziąść w łapy kiere i jechac
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 1 minutę temu, kaido2 napisał: Tak jak napisałem, kwestia wytrenowania/ wprawy. Kiedyś jak kolega zobaczył, że da się po lesie jechać bez trzymanki to stwierdził " Ty naprawdę poje..ny jesteś" A ja sobie elegancko prosto jechałem, skręcałem zmieniając środek ciężkości itd. Nawet się zapomniałem i sobie stanąłem w korby, oczywiście nie wyebauem się. To tak jak wheelie, bunny hopy i inne numery, które normalnie się trenuje , bo to tylko w przyszłości procentuje . No i fajnie, a ja nie umiem przejechać nawet pół metra bez trzymania kierownicy, ledwo podnoszę koło przed krawężnikiem, więc o bunny hopach nawet nie myślę i milion filmów instruktażowych z Youtuba mi nie pomoże.
kaido2 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) 6 minut temu, revolta1 napisał: No ale to na chwilę i nie jest to stabilne w lesie na pewno. Nie ma to jak wziąść w łapy kiere i jechac Dla mnie to nie stanowi najmniejszego problemu. Jest stabilne tylko nawet o tym nie wiesz. 3 minuty temu, karolg napisał: No i fajnie, a ja nie umiem przejechać nawet pół metra bez trzymania kierownicy, ledwo podnoszę koło przed krawężnikiem, więc o bunny hopach nawet nie myślę i milion filmów instruktażowych z Youtuba mi nie pomoże. Miałem tak samo jak Ty. Byłem trzepakiem, i w wielu tematach rowerowych nadal jestem trzepakiem. Edytowane 2 Marca 2020 przez kaido2
revolta1 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 7 minut temu, kaido2 napisał: Dla mnie to nie stanowi najmniejszego problemu. Jest stabilne tylko nawet o tym nie wiesz. No i ok. Każdy z nas jest inny 👽
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 2 minuty temu, kaido2 napisał: Dla mnie to nie stanowi najmniejszego problemu. Jest stabilne tylko nawet o tym nie wiesz. Miałem tak samo jak Ty. Byłem trzepakiem, i w wielu tematach rowerowych nadal jestem trzepakiem. Wiem, że jest stabilnie, bo niemal codziennie mijają mnie kolesie jadący prawie 30 km/h, piszący jedną ręką smsa, drugą trzymają batona, a rower jedzie prosto jak pociąg po torze. Widocznie jestem jakiś ułomny, bo WF zawsze zaniżał mi średnią
kaido2 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 3 minuty temu, karolg napisał: Wiem, że jest stabilnie, bo niemal codziennie mijają mnie kolesie jadący prawie 30 km/h, piszący jedną ręką smsa, drugą trzymają batona, a rower jedzie prosto jak pociąg po torze. Widocznie jestem jakiś ułomny, bo WF zawsze zaniżał mi średnią Nie jesteś ułomny, bo taki ułomny i ja swego czasu byłem. To o czym piszę to są podstawy które normalnie się szkoli, żadna filozofia. A kolesie, 30 km/h + smartfon to nie ten przykład, bo brakuje podstawowego czynnika - koncentracji. 7 minut temu, revolta1 napisał: No i ok. Każdy z nas jest inny 👽 Tu nie o to chodzi. Nie można pisać o czyś czego się nie doświadczyło.
MajQ Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) tak się podłączę pod temat bo szukam podobnej kierownicy. w planetx dalej geoff niedostępny ale można coś takiego kupić w Polsce tylko nieco drogawo moim zdaniem... https://sklepzrowerami.pl/23982-kierownica-wyprawowa-m-wave-h-bar.html i trochę podobna:https://rower.com.pl/kierownica-ergotec-h-bar-space-1969042 Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez MajQ
piotr.solek Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 2.03.2020 o 20:34, karolg napisał: Wiem, że jest stabilnie, bo niemal codziennie mijają mnie kolesie jadący prawie 30 km/h, piszący jedną ręką smsa, drugą trzymają batona, a rower jedzie prosto jak pociąg po torze. Do czasu, kiedy "królik" lub dziura ich zaskoczy. W dniu 2.03.2020 o 20:40, kaido2 napisał: Tu nie o to chodzi. Nie można pisać o czyś czego się nie doświadczyło. A teraz przypomnij nam, z perspektywy ilu przejechanych kilometrów, to piszesz. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez piotr.solek
kaido2 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 3 godziny temu, piotr.solek napisał: Do czasu, kiedy "królik" lub dziura ich zaskoczy. Królik , czy dziura najbardziej zaskakuje tych co kurczowo trzymają się kiery obyma ryncoma. 3 godziny temu, piotr.solek napisał: A teraz przypomnij nam, z perspektywy ilu przejechanych kilometrów, to piszesz. Kilometraż nie ma nic do tego. Jeżeli podejmujesz jakiś cykl szkoleniowy to go realizujesz, czy to już na początku, czy to po maturze.
piotr.solek Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 27 minut temu, kaido2 napisał: Królik , czy dziura najbardziej zaskakuje tych co kurczowo trzymają się kiery obyma ryncoma. Nie dotyczy tego, co cytowałem. 28 minut temu, kaido2 napisał: Kilometraż nie ma nic do tego. Jeżeli podejmujesz jakiś cykl szkoleniowy to go realizujesz, czy to już na początku, czy to po maturze. Tutaj nikt o żadnym cyklu nie pisze (no może prócz Ciebie). W dniu 2.03.2020 o 20:14, karolg napisał: Chciałbym mieć coś takiego teraz, ale po środku kierownicy, najlepiej pełny łuk, ale jeśli się nie da, to połączyłbym dwa bardzo zgięte do środka rogi i owinął owijką. Mam cuś takiego, tylko nigdy nie założyłem..
kaido2 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 9 minut temu, piotr.solek napisał: Tutaj nikt o żadnym cyklu nie pisze (no może prócz Ciebie). Bo wchodzi to w cykl szkoleniowy. Ale może inaczej tak na chłopski rozum: Jak chcesz się nauczyć to się nauczysz i to dość szybko, filozofii tu niema. Omawiany temat nie ma to nic wspólnego z przejechanymi km, zresztą to o czym rozmawiamy to są podstawy. Ucząc się nabierasz doświadczenie, które możesz wykorzystać odnośnie innego zagadnienia ( doskonalenie równowagi, zachowań na niepewnej nawierzchni) Kto siedzi na dvpie w siodle wożąc się po lesie niczego się nie nauczy, podejrzewam, że nawet nie ma pojęcia, że taka możliwość takiego sposobu jazdy istnieje.
Kruk Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Yyy o co chodzi, bo to chyba temat o kierownicy ? czy ja się mylę? P.S. ja idzie o rogi, to ja mam w swoim XC kozie rogi, lekkie z karbonu i fajnie że je mam bo chwyt ręki idzie sobie zmienić i trochę odpoczywa dłoń.
kaido2 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) O jeździe bez kierownicy się zrobiło. Teraz widzę, że to jednak jest trudne. Trza zejść wreszcie z tego plejstejszyn. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez kaido2
Kruk Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 To prosiłbym o wrócenie do tematu. Jeśli chcecie podyskutować o swoich umiejętnościach rowerowych to zróbcie temat osobny. Z góry dzięki. 1
benmal Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 A ktoś z Was używał takiej kierownicy jak na zdjęciu? Czy na taki rodzaj kierownic nakłada się owijkę czy są jakieś gotowe chwyty? Jeżdżę na trekkingu i mam kierownicę giętą raczej w stylu na rower miejski. Mocno zaczynają boleć ręcę na trasie i jest niewygodnie na dłuższe wyprawy. Chcę zmienić kierownicę i się zastanawiam czy wziąć prostą i dokręcić jakieś rogi po bokach czy od razu takie "bycze rogi" np. Zooma DR AL 149BT, jak na zdjęciu. Co byście proponowali?
MajQ Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) tak się podłączę pod temat i podpytam - do takiej kierownicy mostek dłuższy czy krótszy? (rama mtb 20" na wzrost 193cm)https://sklepzrowerami.pl/23982-kierownica-wyprawowa-m-wave-h-bar.html wiem, że to takie gdybanie ale coś muszę kupić na początek, poskładać i ewentualnie wymienić Edytowane 15 Czerwca 2020 przez MajQ
Rekomendowane odpowiedzi