Andrzej Sawicki Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) Rower dostał lusterko, aby się mniej wychylać na drodze. Jest takie sobie -- przez wypukły kształt pokazuje auta z może 50 m za nami -- ale lepsze to niż nic. Przyszły też błotniki Zefal No-Mud. System mocowania jest gorszy niż w SKS S-Board (jakieś śruby, oddzielne podkładki zamiast prostego kawałka gumy do zaciągnięcia). Wyszło tak, bo uchwyty Zefala są w innym miejscu i nie kolidują z oczkami na linkę przedniego hamulca. Założyłem przezroczystą folię ochronną w newralgicznych miejscach i nakleiłem trochę jaskrawozielonych odblasków. Razem ze światłami pękło 11 kilo. Powyżej widać, dlaczego. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Andrzej Sawicki
M.C Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 Widzę, że też nie masz otworów na błotniki. Podpowiesz jak szukać modele na taki właśnie montaż bez śrub? Chętnie bym się zaopatrzył w jakieś.
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Poszukaj błotników SKS i Zefal. Moim zdaniem SKS robi sensowniejsze. U mnie był tylko problem z mocowaniem przez oczka na linkę hamulca. W TCX są otwory do montażu błotników. Para przy tylnej i przedniej osi oraz jeden w rozwidleniu widelca. Ja ich nie użyłem, bo to by były błotniki bardziej szosowe, z za małym prześwitem na ewentualne błoto. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Andrzej Sawicki
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Fotki z ostatnich tras. Ciekawie się ćwiczyło jazdę na lodzie. Mam nieodparte wrażenie, że kilka razy uratowało mnie zapięcie SPD. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Andrzej Sawicki
de Villars Opublikowano 26 Marca 2018 Opublikowano 26 Marca 2018 Ja na czymś takim jak na zdjęciu nr 2 prawie się wykopyrtnąłem w sobotę. Zaskoczyło mnie to, bo wszędzie dookoła suchy czysty asfalt, a w jednym miejscu śnieg z lodem. Trzeba uważać...
Andrzej Sawicki Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Rower dostał nowe siodełko: Selle Italia Novus Flow z tytanowymi szynami. Lubię wyprzedaże. W miejscu, gdzie linki wchodzą do ramy, wcisnąłem na siłę kawałek gęstej pianki z jakiegoś opakowania od elektroniki. Hałasy na wertepach spadły o połowę. Z okazji wiosny zdjąłem błotniki, a założyłem koszyk na zapasowe picie pod dłuższe trasy (2 l wożę zawsze w plecaku). Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Andrzej Sawicki 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Przyszły zmiany. Kierownica Ritchey Comp Venture Max i owijka Selle Italia Smootape Controllo. Nasłuchałem się dobrych rzeczy o "krzywych" kierownicach i postanowiłem spróbować. Pierwsze wrażenia (rundka kilkanaście km) są pozytywne. Niby nie czuć kolosalnych zmian, ale każdy chwyt jest bardziej naturalny. Wyraźnie łatwiej złapać klamki w dolnym chwycie. Pod nową owijkę założyłem w krótkim chwycie (na części przy mostku) kawałek starej owijki, aby mieć podwójne tłumienie. To mogę wszystkim szczerze polecić. Kolor trafił dokładnie pod kolor, choć zdjęcia w sklepie kłamały, że będzie ciemniejszy. Lusterko wypadło, bo koniec kierownicy jest w miejscu, które sobie teraz zasłaniam ręką. Ups. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Andrzej Sawicki 3
Andrzej Sawicki Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) Rower dostał nowe błotniki, SKS Bluemels. Sposób montażu jest moim zdaniem taki se, ale przynajmniej nic nie obciera. Tak wygląda montaż z bliska. Z tyłu są otwory montażowe tylko przy osi, więc wykazałem się kreatywnością. Edytowane 14 Lipca 2018 przez Andrzej Sawicki
hanus Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 I jak wrażenia po paru kilometrach z nową kierownicą? Szczerze mówiąc to podoba mi się, ale kurcze drogie są ;/ Do tego musiałbym mostek zmieniać.
Andrzej Sawicki Opublikowano 9 Września 2018 Autor Opublikowano 9 Września 2018 Wejdą opony około 45 mm. Z przodu byłoby nawet 50 mm, ale to oznacza ryzyko przerysowania widelca piachem/błotem z opony. Zresztą wszystkie widelce z włókna węglowego mają ten problem. Nowa kierownica zrobiła to, co miała zrobić: wyeliminowała bóle łokci przez bardziej naturalny układ rąk i nadgarstków w normalnym chwycie. Przy okazji chwyt dolny zrobił się osiągalny dla mojego średnio rozciągniętego ciała. Podwójna warstwa owijki jest świetna w dłuższych trasach. Jeśli miałbym coś zrobić inaczej, to kupiłbym trochę szerszą niż fabryczna (44 cm zamiast 42 cm). 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 10 Września 2018 Autor Opublikowano 10 Września 2018 Jeśli przez lakier wychodzi czarne, to już naruszasz strukturę włókna. Oczywiście to ma zapasy, ale po co ryzykować? Ja lubię mieć wygodnie, a grubość 40 mm wystarcza mi na szuter i nierówny asfalt. Do cięższego terenu mam inny rower.
Andrzej Sawicki Opublikowano 10 Września 2018 Autor Opublikowano 10 Września 2018 Pojedyncze lekkie trafienie możesz zasłonić lakierem do paznokci i tyle. W widelcu z ciasno spasowaną oponą mówimy o ciągłym, narastającym uszkodzeniu. Dodatkowo po zdjęciu lakieru woda zacznie się dostawać między warstwy włókna, a żywica tego nie lubi. Niezależnie od zapasu w wym miejscu musi to pęknąć z czasem.
M.C Opublikowano 22 Października 2018 Opublikowano 22 Października 2018 Heh, wracam ponownie, bo widze ze masz SKS Bluemels. Obylo sie bez wyginania pretow, zeby zamontowac je z przodu?
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Października 2018 Autor Opublikowano 22 Października 2018 Te pręty są celowo giętkie. Lekko się wykrzywiły, bo jednak sztywne osie i tarczówki to spora szerokość. Nie musiałem ich łamać, jeśli o to Ci chodzi. Główny problem był przy pokrętłach osi, co widać na obrazkach. Aby było ładnie, powinienem spiłować po około milimetrze obu łebków śrub. Zrobię to na wiosnę przy serwisie. Po drugiej stronie nie ma pokręteł i nie ma problemów.
M.C Opublikowano 23 Października 2018 Opublikowano 23 Października 2018 Super, biore do swojej hybrydy. Dzieki!
Rekomendowane odpowiedzi