Skocz do zawartości

Dopasowanie nowego osprzetu do ramy!!

Monia1991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Monia1991 napisał:

mam w drugim rowerze deore xt wiem jak to chodzi

A SRAMowskiego osprzętu nie brałaś w ogóle pod uwagę?

Gratuluję zawziętości, ja bym się chyba już ze trzy razy poddał. Powodzenia, mam nadzieję, że ta rama naprawdę warta jest aż takiego zachodu. :)

Opublikowano
wiec hedna korbe z zebatkami udalo mi sie wykrecic dryga ani  drgnie... i niestety mam drugi broblem z suportem probowalam wykrecic z tej str co zeszla korba ale sa tam niestety zeby zjechane klucz wogole sie bie trzymal nie wiem czy to tez da rade jakos wypilowac to cos alw twardy plastik... 
Nie mam juz sily do tegoo roweru...
file.html&key=b2d59ab9a01afd87c32e220bb66d997621067ffd5b9c49ad296c720768680d3e[/img]
Spróbuj zrobić wgłębienie na śrubokręt. I wtedy śrubokręt z młotkiem i próbuj odkręcić... Przynajmniej ja bym tak próbował
Opublikowano
WTF ... plastik? Faktycznie może być problem z przyspawaniem Korby z plastiku widziałem ale nie nakrętkę do supportu.
Offtop

Suporty na kwadrat Buhel'a namiętnie wsadzane do rowerów za 1000-1200zł jakiś czas temu miały miski z plastiku (strasznie lipnego zresztą) oraz łożyska ZZ czyli z metalowymi dekielkami (czy jak to nazwać bo uszczelnieniem to na pewno nie było). Rozlazły się po 200km. Nawiasem to w makrokaszach trafiają się nylonowe... miski piast. Co ciekawe nie jest to jakiejś przeciętnej jakości. Powiedziałbym że do "komunalnego" roweru są wystarczające.

Koniec offtop'u
Opublikowano
4 godziny temu, Red napisał:

Offtop

Suporty na kwadrat Buhel'a namiętnie wsadzane do rowerów za 1000-1200zł jakiś czas temu miały miski z plastiku (strasznie lipnego zresztą) oraz łożyska ZZ czyli z metalowymi dekielkami (czy jak to nazwać bo uszczelnieniem to na pewno nie było). Rozlazły się po 200km. Nawiasem to w makrokaszach trafiają się nylonowe... miski piast. Co ciekawe nie jest to jakiejś przeciętnej jakości. Powiedziałbym że do "komunalnego" roweru są wystarczające.

Koniec offtop'u

To cos  takiego ten rower był na kijowo ch komponentach i ma swoje lata wszystko poszło do kosza ale rame bardzo Lubie przeszła wiele..

Opublikowano

Na pewno pomógłby serwis rowerowy. Ja wiem, że to nie modne, ale czasem naprawdę lepiej zapłacić komuś, kto robił to 100+ razy.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Monia1991 napisał:

wglebienie na srubokret tzn w ktorym miejscu?

Coś takiego myślę... Ale czy to dobre rozwiązanie to nie wiem, bo nie widzę jak to dokładnie wygląda... 

A może da radę to złapać w imadło i w ten sposób spróbować odkręcić?

Ale jakiś serwis rowerowy powinien wiedzieć jak się za to zabrać ;) 

gUFZycqL.jpg

Edytowane przez hanus
Opublikowano

Jeśli już to żabką hydrauliczną czy podobnym kluczem. Ale ogólnie to Andrzej ma rację i warto przejść się do serwisu bo możliwe że mają jakieś patent na to.

Opublikowano
Dnia 30.09.2017 o 11:14, Yan napisał:

Kaset MTB 11 rzędowa powinna wejść na bębenek przystosowany pod 8, 9 i 10rz. XT z tego co wiem nie dostaniesz pod 10rz a przynajmniej nie z najnowszej linii. Deore 10rz z linii m6000 jest już na tyle nowoczesne, że kupienie starszego XT to raczej zły pomysł. Zastanów się do czego chcesz używać roweru. Shimano XT jest twardsze i bardziej nastawione na wyścigi (ciężej chodzi ale lepiej czujesz jak przełączasz biegi). SLX jest przyjaźniejsze dla turystów czy jazdy rekreacyjne. Posiadam SLXa i mogę polecić. Zwykłe Deore jest na pewno tańsze w utrzymaniu w przypadku wypraw może być łatwiej o części zamienne. Podobno można mieszać manetki i przerzutki 8, 9 i 10rz - sam miałem 9rz przerzutkę Deore połączoną z manetką 8rz Alivio.

No nie wiem :P

A tak poważnie jak ma być nowe, to dobrym pomysłem będzie cała grupa M6000.

Opublikowano
47 minut temu, SpiderMAN napisał:

No nie wiem :P

A tak poważnie jak ma być nowe, to dobrym pomysłem będzie cała grupa M6000.

take wlasnie myslalam o M6000 ... support to ten z lozyskami zewbetrznymi ni pustym srodkiem bo korba jest zintegrowana z zebatkami osia suportu prawda? Jak te suporty sie nazywaja i czy jest tylko jeden wymiar czy wiecej?

A M610?

Opublikowano

mqm jakies kola alekrims x2100  czy cos takiego nie wiem czy wklasac jw do tego czy kupic cos innego co polecacie wiem ze mavic sa dobre  ale noze jest cos tanszego a tez wytrzymalego?

Opublikowano

Alexrims x2100 to bardzo wytrzymała obręcz. Używałem jej 5 lat w 26er, kiedy różne cuda do głowy wpadały. Nigdy jej nie scentrwałem. O ile pamiętam to jest ona za 36 szprych a teraz kłopot dostać taką obręcz i pewnie na horyzoncie pojawiłyby się też nowe piasty.

Opublikowano

to zostawie kola juz przeserwisoowalam piasty jak na piasty ktore pewnie nie byly nigdy serwisowane sa w niezlym stanie..

Opublikowano

udalo sie panowie w serwisie bardzo sie meczyli ale dali rade:) suport wykrecony dzis sciagam farbe z rowerku :)

2v3pqmh.jpg

2moxbpe.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

stery właśnie pomyślałam o Tym przy ściąganiu lakieru nie wiem czy lepiej nie było by wybić ... 

Opublikowano

No lepiej by było. Zwłaszcza jak będziesz chciała rower malować proszkowo :)

Opublikowano

Mimo wszystko ja bym wybił. Jak coś robić to od początku do końca tak jak powinno być.

Opublikowano

Okej ale juz nie bede do serwisu zawozić jakies pomysły;p?

narazie wyglada to tak 

31bcf91bbf17.jpg

Opublikowano

Zabezpiecz piwoty hamulca przed malowaniem. Właściwie powinno się je wykręcić ale z doświadczenia wiem że siedzą dość mocno bo są montowane na kleju. Mogłabyś je uszkodzić przy odkręcaniu.

Niestety przy samym malowaniu nie pomogę bo nie malowałem nigdy ramy. Ale podobno aby farba ładnie złapała musi być ciepła ?

Może [mention=2]SzajBajk[/mention] sam się udzieli bo chyba coś takiego robił.

Opublikowano

jednak zmiana planu rama idzie do malowania proszkowego:)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Monia1991 napisał:

jednak zmiana planu rama idzie do malowania proszkowego:)

W takim razie odkręć piwoty, jak dobrze pamiętam kluczem płaskim 7mm. A stery osobiście wybijam starą sterówką, ale rozumiem że nie każdy taką ma :P
Wcześniej używałem deski i młotka :)

Btw. Malujesz w Colorexie?

Edytowane przez Puncu