Greg29 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Musiałbyś sprawdzić linię łańcucha - pojedyncza tarcza od GRX-a powinna być mniej więcej na środku kasety
Szymon88 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) 16 godzin temu, Greg29 napisał: Musiałbyś sprawdzić linię łańcucha - pojedyncza tarcza od GRX-a powinna być mniej więcej na środku kasety Rozumiem. A wejdzie mi korba jak mam suport 86mm? Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Szymon88
Greg29 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Czy na pewno masz tam press fit? Wg strony cube.eu Nulane ma mechanizm korbowy Claris FC-R2000, 50x34T i suport Shimano BB-RS500 68 mm BSA czyli wkręcany bo press fit ma oznaczenie BB-RS500-PB. Ale jeśli nawet masz tam press fit to wg strony Shimano, zalecany suport dla mechanizmu korbowego GRX 600 to wkręcany bb-rs500/501 lub wciskany bb-rs500-pb i szerokość mufy to 68 lub 71 mm. Zalecany suport dla mechanizmu korbowego Claris r2000 to też wkręcany bb-rs500/501 lub wciskany bb-rs500-pb i szerokość mufy to 68 lub 71 mm. Sprawdź czy na pewno masz suport 86 mm czy jednak 68 mm
Szymon88 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2023 42 minuty temu, Greg29 napisał: Czy na pewno masz tam press fit? Wg strony cube.eu Nulane ma mechanizm korbowy Claris FC-R2000, 50x34T i suport Shimano BB-RS500 68 mm BSA czyli wkręcany bo press fit ma oznaczenie BB-RS500-PB. Ale jeśli nawet masz tam press fit to wg strony Shimano, zalecany suport dla mechanizmu korbowego GRX 600 to wkręcany bb-rs500/501 lub wciskany bb-rs500-pb i szerokość mufy to 68 lub 71 mm. Zalecany suport dla mechanizmu korbowego Claris r2000 to też wkręcany bb-rs500/501 lub wciskany bb-rs500-pb i szerokość mufy to 68 lub 71 mm. Sprawdź czy na pewno masz suport 86 mm czy jednak 68 mm Mam 86mm PressFit. mierzyłem 10 minut temu. Czyli ta korba powinna być dobra?
Greg29 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Skoro wg producenta zalecane są te same suporty i te same szerokości muf suportowych to w teorii powinna pasować. Zwróć tylko uwagę, że są inne linie łańcucha i sprawdź czy nowa GRX-owa linia łańcucha, czyli 49,7 mm, będzie Ci pasować - powinno być mniej więcej w połowie kasety, gdzieś tak na 5 zębatce od zewnątrz, od najmniejszej
Szymon88 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2023 5 minut temu, Greg29 napisał: Skoro wg producenta zalecane są te same suporty i te same szerokości muf suportowych to w teorii powinna pasować. Zwróć tylko uwagę, że są inne linie łańcucha i sprawdź czy nowa GRX-owa linia łańcucha, czyli 49,7 mm, będzie Ci pasować - powinno być mniej więcej w połowie kasety, gdzieś tak na 5 zębatce od zewnątrz, od najmniejszej 16 minut temu, Greg29 napisał: Skoro wg producenta zalecane są te same suporty i te same szerokości muf suportowych to w teorii powinna pasować. Zwróć tylko uwagę, że są inne linie łańcucha i sprawdź czy nowa GRX-owa linia łańcucha, czyli 49,7 mm, będzie Ci pasować - powinno być mniej więcej w połowie kasety, gdzieś tak na 5 zębatce od zewnątrz, od najmniejszej Claris ma 43 mm linie, a GRX tak jak napisałeś 49,7…. Czemu ma mi nie pasować ta linia łańcucha?
Greg29 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Jeśli będzie zbyt blisko osi ramy to będzie w miarę prosty łańcuch dla lekkich przełożeń i bardzo duży skos dla twardych. Jak będzie dalej od ramy to będzie w miarę prosty łańcuch dla twardych przełożeń i bardzo duży skos dla miękkich. Powinna być mniej więcej w połowie kasety, żeby łańcuch pracował optymalnie bo statystycznie pewnie najwięcej będziesz jeździł mniej więcej na środkowych zębatkach
Szymon88 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2023 5 minut temu, Greg29 napisał: Jeśli będzie zbyt blisko osi ramy to będzie w miarę prosty łańcuch dla lekkich przełożeń i bardzo duży skos dla twardych. Jak będzie dalej od ramy to będzie w miarę prosty łańcuch dla twardych przełożeń i bardzo duży skos dla miękkich. Powinna być mniej więcej w połowie kasety, żeby łańcuch pracował optymalnie bo statystycznie pewnie najwięcej będziesz jeździł mniej więcej na środkowych zębatkach Duży skos i tak jest dla dwóch blatów, bo chcąc żeby nie było dużego przekosu na miękkich biegach i tak musze wrzucić na blat z przodu 34, a to już będzie młynek… chce mieć docelowo 42 z przodu, montując zębatke od GRX810, a z tyłu 11-30…tylko pytanie czy korba mi wejdzie w suport…
Greg29 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Jeśli kupujesz korbę przez internet, nową, to masz 14 dni na zwrot. Delikatnie załóż tak żeby nie porysować i jak nie pasuje to odeślesz
wolek Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Musi pasować, nie mierzyłeś czasem razem z wystającymi łożyskami?
Szymon88 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, wolek napisał: Musi pasować, nie mierzyłeś czasem razem z wystającymi łożyskami? Mierzyłem samą mufe. Ma 86mm. To będzie pasować? Łożyska wystają może 1mm poza mufe bo to PressFit… Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Szymon88
Greg29 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Jak pisałem wcześniej, wg strony Cube suport w Nulane ma 68 mm, poza tym nie ma takiego standardu jak 86 mm*: * źródło: https://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/abc_rowerzysty/19662/suport_rowerowy_rodzaje_czym_sie_roznia Więc nie wiem dlaczego Twój ma 86 mm
Szymon88 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Greg29 napisał: Jak pisałem wcześniej, wg strony Cube suport w Nulane ma 68 mm, poza tym nie ma takiego standardu jak 86 mm*: * źródło: https://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/abc_rowerzysty/19662/suport_rowerowy_rodzaje_czym_sie_roznia Więc nie wiem dlaczego Twój ma 86 mm Info z Twojego linku: ”Szosowy suport Shimano ma 86,5 mm i 89,5 lub 92 mm dla rowerów MTB. System ten jest znany także pod nazwą PF41.” Na stronie rosebikes jest taki opis korby GRX600 1x11: - For a shell width of: 68 / 70 / 86 mm Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Szymon88
Greg29 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 O widzisz, nie doczytałem tego. Człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi 😁 Znaczy się, że zgodnie z opisem ze strony rosebikes wszystko powinno pasować 👍
Szymon88 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2023 50 minut temu, Greg29 napisał: O widzisz, nie doczytałem tego. Człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi 😁 Znaczy się, że zgodnie z opisem ze strony rosebikes wszystko powinno pasować 👍 Druga sprawa to chodzi o 1x11… czy to na asfalcie zda egzamin? Może lepiej GRX 2x10? Chcialem zrobić 42 zęby z przodu, kupując GRX610, kupując zębatke 42 z GRXa 810.. a z tylu 11-32… co myślisz?
Greg29 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Nie wypowiem się o napędach 1x bo jestem zagorzałym zwolennikiem napędów 2x i mam takowe we wszystkich swoich 3 rowerach - w mtb 2x10 Deore (ile ja się naszukałem napędu 2x w czasach gdy w mtb króluje 1x), w fitnessie 2x10 Tiagra a w niby-grawelu 2x7, tu był napęd 1x7 bo to Decathlonowy Triban 100 ale był za twardy i totalnie mi nie podchodził i wymieniłem korbę na 2-rzędową. Więc ja dla siebie na pewno poszedłbym w GRX 2x10 ale ja nie jestem obiektywny 😁
Szymon88 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 6 godzin temu, Greg29 napisał: Nie wypowiem się o napędach 1x bo jestem zagorzałym zwolennikiem napędów 2x i mam takowe we wszystkich swoich 3 rowerach - w mtb 2x10 Deore (ile ja się naszukałem napędu 2x w czasach gdy w mtb króluje 1x), w fitnessie 2x10 Tiagra a w niby-grawelu 2x7, tu był napęd 1x7 bo to Decathlonowy Triban 100 ale był za twardy i totalnie mi nie podchodził i wymieniłem korbę na 2-rzędową. Więc ja dla siebie na pewno poszedłbym w GRX 2x10 ale ja nie jestem obiektywny 😁 Chyba zostane przy 2x8 Claris… 2x10 mi nie podejdzie.
Greg29 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ja po zmianie z Clarisa na Tiagrę jestem super zadowolony - kultura pracy napędu, szybkość i precyzja zmiany przełożeń bez porównania. Zresztą nie wiem gdzie mieszkasz i gdzie jeździsz, jak na w miarę płaskim terenie i w większości po mieście to napęd 1x11 będzie o.k. - jest prostszy w obsłudze, serwisowaniu, czyszczeniu. Naprawdę jest bardzo dużo zwolenników napędów 1x i są bardzo zadowoleni. Oczywiście wymusza on pewne kompromisy, typu większe dziury w kasecie ale można z tym żyć. Miękkość/twardość napędu możesz regulować przednią zębatką - jeździsz po mieście, po płaskim masz większą zębatkę, np. 42T, wybierasz się na wyprawę z sakwami, w pagórki czy góry, zmieniasz zębatkę na 38T
Szymon88 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Greg29 napisał: Ja po zmianie z Clarisa na Tiagrę jestem super zadowolony - kultura pracy napędu, szybkość i precyzja zmiany przełożeń bez porównania. Zresztą nie wiem gdzie mieszkasz i gdzie jeździsz, jak na w miarę płaskim terenie i w większości po mieście to napęd 1x11 będzie o.k. - jest prostszy w obsłudze, serwisowaniu, czyszczeniu. Naprawdę jest bardzo dużo zwolenników napędów 1x i są bardzo zadowoleni. Oczywiście wymusza on pewne kompromisy, typu większe dziury w kasecie ale można z tym żyć. Miękkość/twardość napędu możesz regulować przednią zębatką - jeździsz po mieście, po płaskim masz większą zębatkę, np. 42T, wybierasz się na wyprawę z sakwami, w pagórki czy góry, zmieniasz zębatkę na 38T Sam już nie wiem. Cały czas bije się z myślami 😅… w sumie powoli mogę skompletować napęd, i najprędzej tak zrobie i na jesień zmienie napęd na 1x11… dam szanse w nowym roku Clarisowi…co myślisz?
Greg29 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ja jeździłem 2 sezony na Clarisie i w sumie nie narzekałem. Tiagra to był kaprys ale z perspektywy czasu wiem, że było warto
Szymon88 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Greg29 napisał: Ja jeździłem 2 sezony na Clarisie i w sumie nie narzekałem. Tiagra to był kaprys ale z perspektywy czasu wiem, że było warto Claris jest mniej precyzyjny niż GRX? Lub Tiagra?
Greg29 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Tiagra jest znacznie bardziej precyzyjna niż Claris, GRX pewnie też. Zmiana biegów w Clarisie się odbywała... i to tyle. W Tiagrze jest to takie krótkie, twarde klik i bieg siedzi. Ciężko to określić ale Claris był jakiś taki rozlazły a Tiagra jest spięta i gotowa do działania bez żadnego marudzenia, trochę jak dobrze wyszkolony żołnierz - krótka komenda i natychmiastowe, precyzyjne wykonanie zadania
Szymon88 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2023 15 godzin temu, Greg29 napisał: Tiagra jest znacznie bardziej precyzyjna niż Claris, GRX pewnie też. Zmiana biegów w Clarisie się odbywała... i to tyle. W Tiagrze jest to takie krótkie, twarde klik i bieg siedzi. Ciężko to określić ale Claris był jakiś taki rozlazły a Tiagra jest spięta i gotowa do działania bez żadnego marudzenia, trochę jak dobrze wyszkolony żołnierz - krótka komenda i natychmiastowe, precyzyjne wykonanie zadania Chyba mnie namówiłeś 😊. Planuje z przodu mieć zębatke 42t, z tyłu 11-32. Mam nadzieję, że mi wystarczy przełożeń po płaskim. Tylko pytanie czy brać GRX810, czy 812? Długi czy średni wózek?
Greg29 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Nie wiem, nie wgłębiałem się w GRX-a, nie znam się kompletnie na poszczególnych modelach i rodzajach
wolek Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Grx810, czemu chcesz korbę zmieniać? Ten claris ma odkręcanie zębatki?
Rekomendowane odpowiedzi