remigiusz Opublikowano 4 Października 2017 Opublikowano 4 Października 2017 Zobaczymy czy dobrze trafiłem.
jedras Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 Dnia 9/26/2017 o 21:53, Zawada napisał: Ważę dużo, blisko 100kg, wzrost 185cm Z tego co wyczytałem po prostu elastomer tak ma, dlatego szukam powietrznego teraz na zime. Patrząc na pierwszy post pozwoliłem sobie wybrać 2 zdania, jak dla mnie wynika z tego że żaden dual air tutaj nie jest potrzebny, solo wystarczy spokojnie, a do tego przy 100 kg nie szedł bym w odchudzone wersje i Recon był by w sam raz, albo nawet Tora solo air. Patrząc na tabele ciśnień SID-a to w na przykład w modelu 2007 kończy się ona na > 82 kg i tam zalecają 160 do 180 psi, a kawałek wyżej nie zalecają większego ciśnienia dla tego amorka niż 180 psi, tak że jak dla mnie SID nie do końca się dla kolegi nadaje, dla Recona, Reby, Tory >99 kg przy mniejszym psi nawet. Kolejny punkt to szukanie amorka powietrznego na zimę to jak dla mnie głupi pomysł I to jeszcze DualAira. Raczej zakładał bym go na wiosnę a w zimę tłukł tego suntora, albo sztywny widelec, olej i smar nie pracują tak jak trzeba w niskich temperaturach (temperatura tężenia w okolicy -10C). Bardziej uniwersalny pomysł żeby połączyć te 3 wymagania (100kg, zima, powietrzny) jaki mi się narzuca to pancerny Bomber, przynajmniej na pełnej kompieli, ale wymienił bym w nim olej na taki który lepiej będzie zachowywał się w niskiej temperaturze, czyli bardzo wysoki współczynnik lepkości, do tego niska temperatura tężenia, no i zalał mieszankę o mniejszej lepkości niż zalecana przez producenta 'normalnie'.
Andrzej Sawicki Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 To fakt, Recon Gold RL ma spory zapas ciśnienia w górę. Do około 140 kg (!) wagi człowieka.
Andrzej Sawicki Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 Różnica jest z powodu materiałów. Konstrukcja ta sama, ale mniej/słabsze ścianki trzymające to ciśnienie.
Andrzej Sawicki Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 Ta sama średnica musi być tylko w punktach mocowania. "Aluminium" nie mówi nic o konkretnym stopie, a reszta elementów też może mieć znaczenie dla wytrzymałości całego amortyzatora. To nie magia, tylko inżynieria. Gdzieś musieli osłabić, skoro tak ostro ograniczają dopuszczalne ciśnienie.
jedras Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 35 minut temu, Rezus napisał: @jedras co masz na myśli mówiąc że zwłaszcza dual air na zime be? A to że większa ilośc uszczelek w niższej temperaturze = proszenie się o więcej problemów. Oleju tam wiele nie ma a do tego w temperaturach poniżej 0 ten olej prawie nie działa i uszczelki też nie pracują tak jak trzeba, dla tego na zimę im prostsza konstrukcja tym lepsza, a najlepszy po prostu sztywniak albo coś na spręzynie, ostatecznie jak pisałem coś prostego jak budowa cepa w stylu bombera z dużą ilością oleju i to jeszcze wysokiej jakości i niższej lepkości. Te maratony całą zimę ostro jeździsz ? Ja po poprzednim sezonie zimowym gdzie dojeżdzałem do pracy codziennie i nie ostro na powietrznym amorku doszedłem do wniosku ze sensu wielkiego to ni ma i przesiądę się w tym roku na sztywniaka aluminiowego, albo carbonowego, ewentualnie będę jeździł starym góralem z dziadoskim sprężyniakiem RST, bo zwyczajnie szkoda amora. W kwesti aluminiumów to zgadzam się w pełni z Andrzejem, rodzaj stopu, rodzaj anody itp itd.
Zawada Opublikowano 7 Października 2017 Autor Opublikowano 7 Października 2017 Zdecydowałem się na takie cudo, Reba RL, nówka z ośką 15mm. Tysiak mniej w portfelu ale czuję, że to trafiony zakup.
jedras Opublikowano 9 Października 2017 Opublikowano 9 Października 2017 Ładna, mam duży sentyment do Reby. Zastanów się tylko czy nie poczekać z nią do wiosny a przez zimę dokończyć Suntora.
Rekomendowane odpowiedzi