Skocz do zawartości

korba shimano deore

lary84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korba deore M590 zamówiona w centrumrowerowe dostałem jeszcze 20 zł rabatu więc całkiem spoko kolejny do zmiany będzie amortyzator :>

Opublikowano
Dnia 02/10/2017 o 16:30, SpiderMAN napisał:

Oj... Da. Wiem bo mam :P

Moim zdaniem nie warto dopłacać, sztywność M590 jest rewelacyjna. Pasują dowolne zębatki, ja używam tej korby w napędzie 2x10.

Dobrze wiedzieć bo mam ją w konfiguracji 48/36/26 gotową do montażu. Z tyłu wolnobieg. 2x 6 powinno ładnie chodzić :-) 

Opublikowano

Jedyna rzecz jaką musicie mieć to kominy niższe do przykręcenia zębatki, ja swoje skróciłem o połowę pilnikiem.

Opublikowano
12 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Jedyna rzecz jaką musicie mieć to kominy niższe do przykręcenia zębatki, ja swoje skróciłem o połowę pilnikiem.

?? możesz wyjaśnić nie bardzo rozumiem co to są te kominy. Korba już jest u mnie zapomniałem tylko że nie mam klucza do suportu, ale znalazłem potrzebne narzędzia na chińskim portalu aukcyjnym za 14 zł z przesyłką.

Opublikowano

To sobie poczekasz... Ja od 11 września czekam na pedały i nic... Z tego co ja zakumałem to kominy to gniazda śrub w korbie w które skręcasz śrubki od blatów

Opublikowano
25 minut temu, zibi_j1 napisał:

To sobie poczekasz... Ja od 11 września czekam na pedały i nic... Z tego co ja zakumałem to kominy to gniazda śrub w korbie w które skręcasz śrubki od blatów

To mówisz że już zamawiasz z chin czy pierwszy raz zamawiałeś.

Opublikowano

Pierwszy raz zamawiałem kilka żeczy. Ludzie pisali że w 2 tyg. Dostali a moje paczki nie dotarły nawet do polski.

Opublikowano
16 minut temu, zibi_j1 napisał:

Pierwszy raz zamawiałem kilka żeczy. Ludzie pisali że w 2 tyg. Dostali a moje paczki nie dotarły nawet do polski.

Ja akurat pisałem, że ponad około 40 dni :D 

Opublikowano
27 minut temu, zibi_j1 napisał:

Ja próbuję się zalogować od dwóch dni i nic, a kupiłbym sobie parę rzeczy  (rękawiczki, klucze) ale nie róbmy offtopu.

znając moje szczęście też będę długo czekał hehe

Opublikowano
15 minut temu, Puncu napisał:

Ja czekałem 90 dni :D

wow to ja bym już myślał że mnie oszukano, a tak na marginesie to widziałem tam amortyzatory suntour epixon w cenie ok 600 zł

Opublikowano

Taka moja rada po przesiadce jakiś czas temu z 3x9 na 2x10 -> nie kupujcie korby z większą różnica między tarczami niż 10 zębów! Mam obecnie Deorke 38/24 i to jest pomyłka. Zawsze jestem pomiędzy blatami a jak już zrzucam z jednego na drugi to muszę kliknąć prawa manetka 3razy żeby jechać na podobnym biegu, a nie raz jak to ma miejsce w wyższych grupach gdzie korby mają np 36/26. Także nie polecam i sam zmieniam tarcze póki czas :) !

Opublikowano

@homzal wszystko zależy od terenu w jakim się poruszasz. Poprzez taką różnicę uzyskujesz inną rozpiętość napędu. Jeśli np. wrzucisz sugerowaną zębatkę 28 zębów to przy tylnej 36 może zabraknąć Ci pary w nogach przy bardziej stromych podjazdach.

Opublikowano

Poza tym przy 2x10 młynek jest tylko na podjazdy. Głównie operujesz dużym blatem i całą kasetą.

Opublikowano

Ja na razie nie planuję przejścia na napęd 2x10 ze względu na miejsce zamieszkania i tereny wokół oraz moje możliwości kondycyjne i wytrzymałościowe, często używam lekkich przełożeń.

Opublikowano

2x10 z "szeroką" kasetą nie zabierze Ci lekkich przełożeń. Wręcz przeciwnie. Policz sobie różnice w zębach. Troszkę obetnie Ci tych najcięższych. Wczoraj testowałem 1x11 i byłem w szoku jakie to jest uniwersalne.

Opublikowano

Może masz rację ale korba już kupiona i czeka na montaż (klucz zamówiony w chinach) a skoro czeka to może się doczeka wymiany łańcucha i kasety  :D 

Opublikowano
2 godziny temu, Puncu napisał:

Poza tym przy 2x10 młynek jest tylko na podjazdy. Głównie operujesz dużym blatem i całą kasetą.

Nie stać mnie na oranie napędu takimi przekosami :) już na 3 zębatce(kaseta) przy moich 105kg wagi łańcuch na kasecie jęczy aż się włos jeży :S Poza tym to też nie rozwiąże problemu różnic na korbie, gdy już wrzucimy na ten młynek dodania 3 biegów z tyłu. Tylko moment przerzucenia będzie na 36 zębach a nie na dwóch koronkach wcześniej.

Opublikowano
Dnia 6.10.2017 o 21:25, lary84 napisał:

?? możesz wyjaśnić nie bardzo rozumiem co to są te kominy. Korba już jest u mnie zapomniałem tylko że nie mam klucza do suportu, ale znalazłem potrzebne narzędzia na chińskim portalu aukcyjnym za 14 zł z przesyłką.

https://rowerowy.com/sklep/czesci/sruby-podkladki/prod/bbb-torxstars

To są kominy wraz ze śrubami.

Kominy plus śruby służą do przykręcenia tarcz 44T oraz 32T w przypadku tej korby do jej ramion.

Skoro będziesz pozbywał się tarczy 44T, to musisz mieć krótszy komin, bo inaczej tego nie skręcisz.

17 godzin temu, homzal napisał:

Taka moja rada po przesiadce jakiś czas temu z 3x9 na 2x10 -> nie kupujcie korby z większą różnica między tarczami niż 10 zębów! Mam obecnie Deorke 38/24 i to jest pomyłka. Zawsze jestem pomiędzy blatami a jak już zrzucam z jednego na drugi to muszę kliknąć prawa manetka 3razy żeby jechać na podobnym biegu, a nie raz jak to ma miejsce w wyższych grupach gdzie korby mają np 36/26. Także nie polecam i sam zmieniam tarcze póki czas :) !

U mnie 36/22, zmienia Deore XT od strzała w obu kierunkach...