Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) SzpiceR: Jestem taki mądry że wyrywam zdanie z kontekstu żeby robić z ludzi debili. Hashtag kiepskie_prowo_dzieciaku Edytowane 29 Września 2019 przez Red
SzpiceR Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 6 minut temu, Red napisał: SzpiceR: Jestem taki mądry że wyrywam zdanie z kontekstu żeby robić z ludzi debili. Hashtag kiepskie_prowo_dzieciaku Jeśli napiszę "Działania Adolfa Hitlera jako kanclerza III Rzeszy przyczyniły się do poprawienia warunków życia ludności w całej Europie." to nikogo nie obchodzi, że miałem na myśli np. temat wywozu śmieci z miast. Napisałeś coś, co jest idiotyzmem i tyle, pogódź się z tym. W Twoim zdaniu zawarte jest nieprawdziwe twierdzenie, koniec tematu. Zacytuję ponownie: 17 minut temu, Red napisał: Powodem otyłości jest dostarczanie sobie fałszywych substancji słodzących (np aspartan) a nie cukru. Dzieje się to dlatego że organizm, a w zasadzie mózg otrzymując sygnał że zjedliśmy coś słodkiego, spodziewa się określonego zastrzyku energii. Tej jednak nie otrzymuje więc woła o następną porcję. Powodem otyłości/wzrostu masy ciała jest nadmierna podaż kalorii. Skoro wartość energetyczna słodzika w dawkach jakie stosujemy np. aspartamu czy acesulfam'u k jest niemal zerowa to nie powodują one otyłości.* To, że słodzik może wzmagać apetyt, nie oznacza, że jest powodem otyłości - powodem otyłości jest żarcie, które posiada wartość energetyczną w odróżnieniu od słodzika. Jeśli napiję się coca coli zero i zeżrę hamburgera to wzrost masy ciała powoduje napój czy hamburger? * Jeśli przedstawisz rzetelne badania pt. "słodzik powoduje wzrost masy ciała/otyłość" to przyznam Ci rację. Noooo ale takich badań nie ma więc po prostu się wygłupiłeś
Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 A nie widzisz koloryzacji? Słodziki powodują że mózg czuje się oszukany w rezultacie sięgasz po kolejne źródło energii. Innymi słowy sztuczne słodziki zwiększają apetyt (i na co są badania) co napisałem w drugim zdaniu. Czytanie ze zrozumieniem dzieciaku.
SzpiceR Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) 12 minut temu, Red napisał: Czytanie ze zrozumieniem dzieciaku. Noooo właśnie, czytanie ze zrozumieniem, stary dziadu. Napisałeś, że słodziki powodują otyłość - fakt. Słodziki nie mają wartości energetycznej - fakt To, że po spożyciu słodzika nażresz się czegoś innego nie oznacza, że to słodzik sprawił, że tyjesz - to brak kontroli nad swoją głową. BTW nie wszystkie badania nt słodzików wykazują wzrost apetytu po ich spożyciu Edytowane 29 Września 2019 przez SzpiceR
Łukasz_P Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Ja piję od groma Pepsi Maxx i energetyków bez cukru. Bo lubię ich smak, a nie bo oczekuję jakiegokolwiek działania. No i nie przytyłem od tego, a na redukcji wręcz często bardzo pomagają pełniąc rolę zapychacza. Pierwszy raz spotykam się z twierdzeniem, że organizm czegoś po wypiciu będzie oczekiwał. To cukrzycy już w ogóle by sobie strzelali w kolano pijąc napoje zero.
Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 @Łukasz_P ale Ty czy ja trenujemy dość solidnie. Ja w pracy na drugie śniadanie obalam 3-4 pączki (900-1200kcal) i też nie tyję.
Łukasz_P Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Nie wiem, nie spotkałem się z sytuacją, żeby ktoś rzucał się na jedzenie po wypiciu Coli zero czy kawy ze słodzikiem. To trzeba raczej mieć chorą głowę i nie przyjmowałbym tego za regułę.
tadzikpl Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Węgiel ma więcej kalorii, niż cukier, olej napędowy też.. Kalorie to jednostka wymyślona dawno temu przez fizyków. Dziś więcej wiadomo, jak organizm działa (choć i tak mniej, niż o kosmosie), i już wiemy, że nie jest on silnikiem na ropę. Ale faktycznego działania słodzików nie znamy, i trzeba się z tym liczyć przy układaniu diety. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
piotr.solek Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Przekrzykujecie się na racje i opinie, a autor ("trenuje" dopiero od 3 miesięcy, wiek nieznany) poszedł jeździć na rowerze. Edytowane 30 Września 2019 przez piotr.solek
Rekomendowane odpowiedzi