NIEDZIELNY ROWERZYSTA Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam. Mam Krossa level r3 z przerzutką Shimano Alivio RD-M4000 i myślę o zmianie jej na jakąś inną bardziej sztywną (najlepiej ze sprzęgłem). Zastanawiam się o Shimano Deore XT ze sprzęgłem. Czy taka zmiana jest możliwa bez dodatkowych wydatków takich jak np. manetka?Szukam jakiejś bardziej agresywnej przerzutki pozwalającej na szybszą zmianę biegów w cięższych warunkach. Pozdrawiam Wojciech. Niech noga będzie z wami!
NIEDZIELNY ROWERZYSTA Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 2 minuty temu, NIEDZIELNY ROWERZYSTA napisał: Shimano Deore XT ze sprzęgłem Teraz się zastanawiam czy jest taka na kasetę 9rz
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 po co Ci przerzutka za sprzęgłem w napędzie 3x9 ,bo taki masz chyba? nie widziałem przerzutek 9 rzędowych ze sprzęgłem
NIEDZIELNY ROWERZYSTA Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 @samuel_87strasznie denerwuje mnie obijanie łańcucha o ramę myślałem ze to coś może pomóc. Może to sprzęgło nie jest aż tak ważne. Głównie mi zależy na szybkiej zmianie biegów. Aktualna przerzutka już trochę przeszła. Ale może jeszcze pobawię się lepszym wyregulowaniem przerzutki.
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 kup osłonę neoprenową, a jak przerzutka jest nie sprawna to wtedy wymień
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Nie mów, że Alivio najnowsze jest za miękkie i skacze. Bo nie uwierzę, jest to sprzęt na prawdę dopracowany. Grupa Alivio nadaje się w obecnej edycji już do sportu.Mam w swoim tyranym sprzęcie i w córki rowerze. Sprężynę ma bardzo mocną. Na 9tkę nie ma żadnej sztywniejszej przerzutki.Niestety Shadow+ jest dopiero na 10 tki. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Piotr93 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 2 godziny temu, NIEDZIELNY ROWERZYSTA napisał: Teraz się zastanawiam czy jest taka na kasetę 9rz Jest https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-xt-rd-m772-shimano,40374.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KEQjwt6fHBRDtm9O8xPPHq4gBEiQAdxotvD7gUg7DqvlH98YVnhpr3_o9ss8NS4Tnf_-RNsAUjnMaAvpA8P8HAQ 1
mariuszm Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Ile km i w jakich warunkach przejechałeś z tą przerzutką? Wg mnie M4000 jest w miarę sztywna i nie obija tak łańcuchem o ramę jak wcześniejsze modele. Może sama wymiana linek i pancerzy, bądź ich przeczyszczenie, i dobra regulacja poprawi sytuację? Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez mariuszm
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dnia 9.04.2017 o 22:55, Piotr93 napisał: Jest https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-xt-rd-m772-shimano,40374.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KEQjwt6fHBRDtm9O8xPPHq4gBEiQAdxotvD7gUg7DqvlH98YVnhpr3_o9ss8NS4Tnf_-RNsAUjnMaAvpA8P8HAQ RD-M772 nie ma sprzęgła... To jest Shadow... nie Shadow+ Dla napędów 9 rzędowych nie było nigdy przerzutek ze sprzęgłem. Co więcej, konstrukcyjnie nowe Alivio czerpie z tej właśnie przerzutki i jest równie sztywne.
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Znalazłem nieco druciarską metodę konwersji Shadow+ na kasety 9tki... https://www.pinkbike.com/u/SupraShin/blog/How-to-convert-SHIMANO-Shadow-Plus-RD-into-9-speed.html Druga metoda mniej druciarska https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662 No i fajnie, po co wyważać drzwi już otwarte... http://faqload.com/faqs/bicycle-components/drivetrain/using-a-clutch-rear-derailleur-with-9-speed-or-even-8-speed Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Gość
Piotr93 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 14 godzin temu, SpiderMAN napisał: 14 godzin temu, SpiderMAN napisał: RD-M772 nie ma sprzęgła... To jest Shadow... nie Shadow+ Dla napędów 9 rzędowych nie było nigdy przerzutek ze sprzęgłem. Co więcej, konstrukcyjnie nowe Alivio czerpie z tej właśnie przerzutki i jest równie sztywne. Faktycznie, przepraszam za wprowadzenie w blad..
Franz Mauer Opublikowano 11 Maja 2017 Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Dnia 9.04.2017 o 20:45, NIEDZIELNY ROWERZYSTA napisał: Szukam jakiejś bardziej agresywnej przerzutki pozwalającej na szybszą zmianę biegów w cięższych warunkach. Dla Twojego napędu Shimano nie przewidziało systemu ze sprzęgłem, ale zastanów się nad linią Shimano Saint RD-M810. Co prawda nie ma ona sprzęgła (Shadow+), ale jest przeznaczona do agresywnej jazdy, jej sprężyna ma mocniejszą siłę naciągu ramienia więc nie będzie skakała. Dodatkowo, jak wspominano w poprzednich postach, załóż sobie osłonę na ramę. Jak pamiętam Szajbajk też ma jakiś filmik, w którym po krótce wspomina na temat Saint. Edytowane 11 Maja 2017 przez Franz Mauer
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Odgrzebie troszkę temat,bo miałem ten sam problem. Przerzutki tylne Shadow+ są tylko pod DynaSys! Wiąże się to z tym iż nie da się np.Skręcić przerzutki żeby działała pod manetki 9 rzędowe. No chyba,że zastosuje się poniższego Haka
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Ale odkopałeś, chyba złotą łopatę Ci sprawimy Zwłaszcza że większość wie że 10 nie da się ze sparować z 9 manetką, taaak da się ze sramowską manetką ale nie działa to tak na 100%
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 18 minut temu, Kruk napisał: że 10 nie da się ze sparować z 9 manetką Filmik oglądałeś? Da się
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Da ale nie bez wiercenia. Wyobrażasz sobie by ktoś kupił przerzutkę blisko za 220 złotych i w niej wiercił? Takie zabiegi dzisiaj są już zbędne.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 W filmiku jest akurat przerzutka M8000, ale livehack można zastosować w innych shadow+. Z tego powodu odgrzebałem ten temat.Żeby z naszego forum ludziska dowiedziały się że.... Da się zamontować przerzutkę DynaSys 10,11 rzędową do manetek 9Rz.
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 jaka M8000 ? O_O gdzie? To starszy XT M785 na 10 rzędów Kolego Da się ale tylko przy wierceniu, normalnie się nie da.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Właśnie dlatego odgrzebałem ten temat. Żeby podyskutować z jakąś mądrą osobą,aby ludzie wiedzieli i raz na zawsze sobie to utrwalili,że: -Da się włożyć przerzutkę DynaSys 10, 11 rzędów do 9rz. -Bez wiercenia się nie da Generalnie chodzi o skrócenie ramienia,aby współczynnik przełożenia,był jak w DynaSys i wynosił 1:1.
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 My ten temat z 10 razy już wałkowaliśmy na forum, serio Hehehe wszystko da się włożyć pytanie jak będzie działać Nawet jak wywierci się ten otwórz w 10 przerzutce, to nigdy nie zrobisz tego idealnie tak aby ciąg linki był idealnie 1:2 Nie ma co ludzi wprowadzać w błąd, bo zaraz ktoś kupi przerzutkę, powierci byle jak, jakośto skręci i nie będzie mu to działać i zaraz że " aaa na tym i tym forum tak pisali!!! De... na forum", nie wiesz jacy są ludzie? Nie raz mieliśmy tutaj "gości" którzy po krótkim podsumowaniu nas od D.... odchodzili z forum bo ktoś im coś źle doradził.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Świeżak jestem na forum,to nie odnalazłem innego tematu do którego można by to podpiąć . A teraz jeszcze oficjalnie dopisuje: Wiercicie na własne ryzyko! Jak nie będzie działać,to ja z Krukiem ostrzegaliśmy Hahahaha
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Tutaj akurat macham do Naszych Adminów by jakoś wyszukiwarkę poprawili, bo fakt jest faktem, że wpisując nawet konkretną frazę to strasznie ogólnikowo daje wyniki Jeśli chcemy robić druciarstwo Kolego, to nie ma sprawy, jest też od tego dział u nas na forum Pytanie czy ktoś faktycznie by wiercił w ramieniu i próbował. Szczerze? Sam z 2-3 lata temu miałem ten problem czy takie coś zrobić, bo miałem pełny napęd XT M770 jak dobrze pamiętam i chciałem mieć sprzęgło w przerzutce, bo łańcuch na moich "drogach" w pipidu...w mieście jest tak równy że zęby grają marsz pogrzebowy Tak że ten filmik daaawno widziałem. Kupiłem przerzutkę 10 XT, potem łańcuch 10 xt ( tfu dziadostwo cn hg95), kasetę 10 XT i manetkę 10 XT i nie żałuje go cała 9 XT poszła do Mojej do roweru. Aktualnie mam 11 XTR'a pełną i mi to już wystarcza na 100% zwłaszcza przerzutka, mocna, lekka, ze sprzęgłem z regulacją jego siły Dzisiaj 10 ze sprzęgłem nie jest taka droga, Deore M6000 jest bardzo przyzwoity zarówno cenowo jak i jakościowo Takżę dzisiaj już kombinowanie z wierceniem...serio nie opłąca się
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgadzam 23 minuty temu, Kruk napisał: bo miałem pełny napęd XT M770 Sytuacja zmienia się diametralnie w przypadku,sakramencko popularnych Klamkomanetek Alivio ST-M4050 Ludzie nie dość,że im się podobają,to jeszcze przy ich zmianie trzeba liczyć się z wydatkiem za klamki(robią się koszty).Nie chcą tego robić,bo mają pełną grupę Alivio i byli by strasznie zawiedzeni (tak piszę to z doświadczenia ) Więc czasem warto zaryzykować te 160zł i mieć wymarzone Shadow+ Podkreślając że: 43 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Wiercicie na własne ryzyko! Jak nie będzie działać,to ja z Krukiem ostrzegaliśmy Ps.A co myślisz o trtytkach?Przed wierceniem
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Ps.A co myślisz o trtytkach?Przed wierceniem W sensie na próbuje aby wyczuć miejsce wiercenia? W tym "pomysłem" wiąże się problem idealnego wyczucia miejsca, i narzędzi aby zrobić tak otwór wraz z blokadą linki aby to miało ręce i nogi. Ja akurat mam taki sprzęt ale nie wiem czy bym zaryzykował przy przerzutce za 200 złotych. moooże przy deorce używanej ale też bym się wahał.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Godzinę temu, Kruk napisał: W sensie na próbuje aby wyczuć miejsce wiercenia? Dokładnie tak. Godzinę temu, Kruk napisał: moooże przy deorce używanej ale też bym się wahał. Mam dokładnie takie samo zdanie
Rekomendowane odpowiedzi