Skocz do zawartości

Rockrider Fr6 Evo

BlackHawkPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dasz radę ja miałem na pierwszy full kone stinky i na Marcoku Juniorze T i z tyłu DT swisse SSD 210 L i dałem radę z podstawą. Pamiętaj jeżeli czegoś nie będziesz potrafił warto popytać kumpla lub we 2 poradzić przy zimnym piwie ;) Nie zapomnij o narzędziach chyba że jesteś mocno kreatywny to poradzisz sobie z połową potrzebnych do serwisu. Lecz na pewno odpowiednie narzędzia bardzo pomogą i ułatwią sprawę a na pewno zajarasz się jeszcze mocniej gdy już nadejdzie ten pierwszy raz prze serwisowania swojego sprzętu, w tedy już będziesz znał swoją maszynę na pamięć :)

Opublikowano
4 minuty temu, BlackHawkPL napisał:

Mam kolegę, który też ma 1 zawiasowego fulla. Popytam go i się nauczę.

Pamiętaj że wymiana łożysk to najprostsza robotka.

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim obecnością widelca. Bo ten tutaj... jest bez niego.

35 minut temu, suchy napisał:

No nowy ciągniczek to nie jednego 1.9TDI na światłach zostawi...:D ale nie roztrząsajmy dalej tego hehe.

Ale 30km/h w 500km trasie zamorduje :P I faktycznie, nie ma co ciągnąć tematu.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano (edytowane)

@Fenthin Pokićkało mi się :P

Edytowane przez BlackHawkPL
Głupota
Opublikowano
5 minut temu, BlackHawkPL napisał:

Widzę że ma lepszy amortyzator

Bo właśnie sprzedawany jest bez amora B|

Opublikowano

Bez amora nie kupuję. Nie mam pieniędzy na nowy wydatek przynajmniej 500 zł

Dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas i za odpowiedzi oraz pomoc. Skorzystam z waszych rad i postaram się kupić dobry rower. Będę się kierował waszymi odpowiedziami i pomocą. Teraz wiem o wiele więcej na temat tego roweru i wykorzystam tą wiedzę przy kupnie roweru. Pozdrawiam!

Ostatecznie nie zamykam tematu. Jeśli macie coś do dodania to śmiało piszcie

Opublikowano

Co do oferty pierwszej za 2100zł masz możliwość odbioru osobistego ? Warto zwrócić uwagę kto sprzedaje a tu ze zdjęcia widzę że sprzedaje to po prostu jeszcze dziecko, więc rower może nie widzieć serwisu lub być serwisowany w sposób nieodpowiedni dla tego też. Warto taki rower odebrać osobiście i zawrzeć umowę z pełnoletnimi osobami odpowiadającego za tego młodego chłopaka. Bo różnie bywa przy "reklamacji" z tak młodymi ludzmi.

Opublikowano

O to się nie martw. Mogę go odebrać osobiście, sprawdzę go i może kupię. Oglądałem się za tym rowerem już rok temu i oferty na olx'ie cały czas były więc jak w razie czego to mam czas.

Opublikowano
Dnia 30 sierpień 2017 o 22:35, BlackHawkPL napisał:

O to się nie martw. Mogę go odebrać osobiście, sprawdzę go i może kupię. Oglądałem się za tym rowerem już rok temu i oferty na olx'ie cały czas były więc jak w razie czego to mam czas.

Tak oglądałem z początku zdjęcia na szybko i się dopatrzyłem zdjęcia od przodu roweru i zobaczyłem że sa wytarte golenie w widelcu od przodu co znaczy że amor pewnie pracuje jak kupa i nie był serwisowany więc lepiej może kupić ten za 1999 bez widelca i się targować do 1800-1900 i dozbierać do widelca. Ponieważ w przyszłości gdy chciałbyś sprzedać widelec mało kto byłby zainteresowany kupnem z wytartymi goleniami...

Opublikowano

Coś wymyślę :D Jeszcze raz dzięki. A może macie jakiegoś innego tak taniego fulla? Czy ten to wyjątek?

Opublikowano
40 minut temu, LukasFR22 napisał:

Ponieważ w przyszłości gdy chciałbyś sprzedać widelec mało kto byłby zainteresowany kupnem z wytartymi goleniami...

Akurat ten konkretny wyrwałbym za stówke na części.

A tak na poważnie zakup fulla nawet z pozoru taniego może okazać się skarbonką. Trzeba uważnie oglądać bo serwis niektórych komponętów może być nieopłacalna lub niemożliwa z powodu braku dostępności niektórych części, głównie jeżeli mowa o amorach bo to ważna sprawa w fullach.

Opublikowano

A macie jakiegoś nowego hardtaila? Budżet 2k. Zakładałem już taki temat ale nie jestem spełniony.

Opublikowano

Może taki o to klasyk https://www.olx.pl/oferta/specialized-trek-kross-cube-enduro-dh-fr-CID767-IDndY3A.html#faae0e642f przedni widelec spokojnie dasz rade prze serwisować czy wymienić olej ;)

https://www.olx.pl/oferta/ns-clash-bikes-core-m-16-CID767-IDomySA.html#462a252072 Albo zamienić od razu widelec i dołożyć do lepszego albo poczekać

https://www.olx.pl/oferta/rower-enduro-dh-fr-okazja-CID767-IDlPTfS.html#09bc44d77cwymienić siodło kiere pod siebie i będzie ok

https://www.olx.pl/oferta/rower-kona-cowan-05-travis-hayes-deore-zobacz-CID767-IDb1qez.html#13b8aa6617fajna kona

Oczywiście dokładnie się dopytać o stanie wszystkiego wymiary ramy itp. i co do wymiany to pewnie takie części jak siodło i kokpit żeby pod siebie wszystko współgrało. Ogłoszeń jest multum trzeba szukać i szukać aż się znajdzie perełkę ;)

Opublikowano
12 godzin temu, suchy napisał:

No właśnie parę lat temu robi różnicę... proponuję teraz przejechać się na nowoczesnej ramie i gwarantuję że już nigdy nie będziesz chciał jechać na tym na żadnym z nich

Ogólnie widzę problemy z czytaniem ze zrozumieniem...Nie chodzi mi o to czy są to takie same ramy, a jedyne o zasadę działania. Kwestia zastosowanego dampera ale i on nie ratuje w finale sytuacji. Może i ma troszkę lepsze kąty główki to nie zmienia i tak faktu że za taką sumę można coś rozsądniejszego znaleźć.

Uogólniasz... Owszem i to i to jedno zawias, ale kąty zupełnie inne...

Porównywanie nawet 10 letniego roweru FR do rekreacyjnego ATB z zawieszeniem podobnego typu sensu nie ma...

Jeździłem dwa dni na tym FR6 te 8 lat temu i ten rower naprawdę świetnie się sprawdzał w Lesie Wolskim w Krakowie, pozwalał na fajną zabawę na zjazdach, fakt, że waga i napęd na dzisiejsze FR/Enduro patrząc to jakaś farsa, ale i to można z powodzeniem zmienić na coś nowocześniejszego i zbudować na jego bazie fajną maszynę na kołach 26+ choćby...

Opublikowano
2 godziny temu, SpiderMAN napisał:

można z powodzeniem zmienić na coś nowocześniejszego i zbudować na jego bazie fajną maszynę na kołach 26+ choćby...

Jak autor wspomniał ma ograniczony budżet...więc pchanie na dłuższą metę kolejnych złotówek w tę ramę moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli rower jest sprawny...w co powątpiewam to można pośmigać rok lub max dwa i odsprzedać... i tyle moim zdaniem warto w tym zakresie robić.

W tym rowerze amor może nie jest powalający ale przy regularnym serwisie jest pancerny bo akurat taki teraz ujeżdzam. Jest bardzo ciężki ale i nie do zajeżdzenia. A jak widzę w takim amorze wytartą lagę to już wiem że właścicielowi nawet nie chciało się od czasu do czasu o niego zadbać...więc sorki ale 2000zl w rower bez przyszłości to troche marnotractwo pieniążków. Ciekaw jak sprawa ma się z kołami, piastami, napędem, suportem,hamulcami, klamkami no i damper...ciekawe czy tłumik trzyma olej.

Na miejscu kolegi to bardziej szukałbym samej ramy i wtedy kompletował resztę komponentów... przynajmniej wiedziałby od razu na czym stoi.

Opublikowano

Co do ceny się zgodzę, kogoś poniosło mocno... jak za 10 letni sprzęt... Co do ugradów, wszystko zależy od tego za ile się go kupi...

Może Kross Sign FR? ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Może Kross Sign FR? ;)

Kiedyś nawet tym przejechałem się...a w piewnicy stoi wersja sztywna czyli DS.

Rama jak na swoje czasu była hitem ze względu na cene i wytrzymałość...no ale ten wysoko położony środek ciężkości... Teraz dziwna sprawa bo zauważyłem że rowery z tymi ramami zaczynają drożeć, czyżby robiła się a'la kultowa, nie potrafię tego wytłumaczyć.

Jak już kolega chce pożądną ramę do FR i jednozawias mu pasuję to bardziej szegłbym w takim kierunku:

https://www.olx.pl/oferta/canyon-torque-frx-r8-200mm-rama-do-dh-fr-santa-cruz-specialized-gian-CID767-ID9AYYF.html#bc525f8aa4

lub

https://www.olx.pl/oferta/rama-dh-fr-morewood-kalula-2012-nie-kona-giant-glory-specialized-CID767-IDnvVvm.html#0cf30d55ee

To tylko przykłady, ale...

Wiem że nie tania, ale jak na swoje lata dosyć nowoczesna, sztywna oś no i środek ciężkości niżej położony a uwierz mi że przy hopach do ma zasadnicze znaczenie, sam w tamtym sezonie na RR zaliczyłem glebę i to niby na pojedyńczej hopie i powiedziałem sobie że kończe z takimi konstrukcjami.

PS.

Kiedyś będąc w sklepie przejechałem się rowerkiem na tej ramie:

https://www.olx.pl/oferta/rama-ns-bikes-soda-fr-m-swietny-stan-jezdzona-1-5-sezonu-przez-kobiet-CID767-IDnn83o.html#82e100f909

Jak na jednozawias to rewelacja... Tyle że tylko jechałem po płaskim, ale z opini wielu osów słyszałem że NS "trafił" z tą ramą.

A tak na marginesie... to niech autor tematu konkretnie zdecyduje się jakiego roweru szuka... bo może zbędna jest nasza tutaj dyskusjao.O

Edytowane przez suchy
Opublikowano

Kross Sign FR to zło. Ta rama ma takie kąty, że lepiej pracuje jadąc do tyłu.

Pionowy kąt główki, wysoko suport - wszystko to sprawia że rower jest niestabilny. Można ratować geometrie wysokim amortyzatorem, krótkim damperem i małym kołem z tyłu. Ale nie tego oczekujemy od ramy.