BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Witam ponownie. Postanowiłem dla tego roweru założyć nowy temat, ponieważ wydaję mi się, że tego potrzebuje. Chodzi o tytułowy rower Rockrider Fr6 Evo. Na Olx'ie są używki po 2k i ten full mnie zainteresował. Tutaj macie link https://www.olx.pl/oferta/rockrider-fr6-downhill-freeride-CID767-IDojtty.html Co sądzicie o tym rowerze?
trollu Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 dzisiaj wygląda dość archaicznie ale w dół pojedzie 1
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 O mało co nie kupiłem kiedyś tego roweru... Na dzisiaj już nie imponuje, ale jak @trollu napisał, pojedzie... bez problemu
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, BlackHawkPL napisał: Co sądzicie o tym rowerze? Dość wyczerpująca dyskusja na temat podobnego roweru... oraz moja opinia: 2 godziny temu, BlackHawkPL napisał: Na Olx'ie są używki po 2k i ten full mnie zainteresował. Powiem szczerze że moim zdaniem na dzień dzisiejszy rower nie jest wart tych 2100zl. Bo prawda jest taka, że dokładach do 3000 zl i skladasz rower już na ramie o nowszej geometrii. Niedługo postaram się zaprezentować mój najnowszy projekt oparty na ramie Mondraker Foxy R z 2013 roku, i powiem szczerze że jak nie ma pośpiechu to można nawet fajny rower poskładać w w/w budżecie. Na rockriderze może i zjedziesz, skoczysz... ale na dłuższą metę "jakość" podjeżdzania i jazdy po płaskim zniechęci do tego roweru...także zastanów się czy warto pchać ponad 2k zl w rower który po pewnym czasie nie będzie dawać frajdy z użytkowania w każdych warunkach. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez suchy 1
Fenthin Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Podobnego roweru mówisz. Ma dwa koła, jest fullem i pochodzi z Decathlonu. Mniej więcej tyle w tych rowerach podobieństwa. I zarzucanie rowerowi do FR, że słabo podjeżdża jest chyba "lekko" naciągane? Dla mnie najsłabszym punktem tego roweru są hamulce. Auriga mocą nie powalają. No i jak to z fullem, szczególnie do katowania, trzeba podjechać i zobaczyć stan łożysk. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Fenthin 1
Franz Mauer Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 @suchy jeździłeś na tym RR FR? 1
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) 36 minut temu, Franz Mauer napisał: @suchy jeździłeś na tym RR FR? Też mi się wydaje, że nie... Ja go parę lat temu nawet wypożyczyłem na testy, miałem zamówiony, ale wybiłem bark, a żona mi rower... @suchy ty chyba nie rozróżniasz modeli... FR6 Evo to jest niskobudżetowa maszynka grawitacyjna... Test w bikeboardzie http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,b-twin-rockrider-fr6-i-northtec-blade-test-niskobudzetowych-maszyn-grawitacyjnych-2008 Rockridery 6.X, czyli te z zawiasem z tyłu to rowery ATB nieco bardziej komfortowe, z geo kompletnie się do FR nie nadającym... Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Gość
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Mam dość ograniczony budżet, ale ten rower z tego co zrozumiałem jest dobry jak na pierwszego fulla?
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) 5 godzin temu, Fenthin napisał: I zarzucanie rowerowi do FR, że słabo podjeżdża jest chyba "lekko" naciągane? A możesz rozwinąć myśl... Bo chyba o tym samym ówiłem 4 godziny temu, Franz Mauer napisał: jeździłeś na tym RR FR? Tak się składa że akurat tak... Rożnica jest tylko taka z zastosowanego dampera i bardziej otwartą geometrią...ot i to tyle. A dla szczegółów proponuję przeczytać jeszcze raz to co napisałem wcześniej... a nie od razu zakrzykiwać i za wszelką cenę przekonywać że jednozawias o wysokim środku ciężkości i wysokim wpływie napędu na zawias podjeżdża dobrze. Nie mówię że wszystkie jedno-zawiasy są złe... 4 godziny temu, SpiderMAN napisał: Test w bikeboardzie Nie mieszajmy w obecne czasy testów z przed 10 laty... to trochę nie ma sensu. Czasy się zmieniły, ramy i geometrie też... jak i "wszechstronność" rowerów , bo jazda na krechę to już nie wszystko. 4 godziny temu, SpiderMAN napisał: Ja go parę lat temu nawet wypożyczyłem na testy, No właśnie parę lat temu robi różnicę... proponuję teraz przejechać się na nowoczesnej ramie i gwarantuję że już nigdy nie będziesz chciał jechać na tym na żadnym z nich Ogólnie widzę problemy z czytaniem ze zrozumieniem...Nie chodzi mi o to czy są to takie same ramy, a jedyne o zasadę działania. Kwestia zastosowanego dampera ale i on nie ratuje w finale sytuacji. Może i ma troszkę lepsze kąty główki to nie zmienia i tak faktu że za taką sumę można coś rozsądniejszego znaleźć. A moim zdaniem wydanie ponad 2 tyś zł na rower bez przyszłości to trochę cofanie się... Ja tak zrobiłem, pojeździłem i już nigdy do tego nie wróce, ale mam porównanie. Tak jak pisałem wcześniej na naukę jak najbardziej ok, ale szybko człowiek chce zmiany. Wybór należy i tak do autora tematu...zrobi jak będzie uważać... Owszem na początek ok, ale co dalej? A tak na marginesie w 2008 kosztował 2600 zl a teraz ktoś chce opchnąć za 2100.. gdzie tu okazja? Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez suchy 1
LukasFR22 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Śmigałem kiedyś na nim i powiem że rewelacja jak na takiego typu budżetowe FR. Co do hebli fakt mogły być lepsze ale można zawsze wymienić co do ramy bardzo mocna konstrukcja. Jedynie co można wymienić pod siebie to heble sprężynę w dampie, a o długim czasie można się zabawić w lepsze zawieszenie. Lecz szukałbym jeszcze w decathlonach czy nie mają gdzieś tego modelu na magazynie ponieważ miałbyś dożywotnią gwarę na ramę i ogólnie przyjemny serwis jaki oferuje decathlon 1
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Pisałem do decathlon polska i odpisali mi, że już nie produkują tego roweru i nie da rady go kupić ;/ Tutaj jest mail, który przysłali mi w odpowiedzi: dziękujemy za przesłaną wiadomość. Uprzejmie informujemy, że produkt jest już wycofany z produkcji i nie ma możliwości zakupienia go. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez BlackHawkPL Dodałem maila od Decathlonu
Franz Mauer Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 @suchy za bardzo nie wiem o jakim zakrzykiwaniu piszesz,bo ja tylko zapytałem czy jeździłeś tym modelem rower i twierdzisz z praktyki? 1
LukasFR22 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Dnia 30 sierpień 2017 o 21:20, BlackHawkPL napisał: Pisałem do decathlon polska i odpisali mi, że już nie produkują tego roweru i nie da rady go kupić ;/ Tutaj jest mail, który przysłali mi w odpowiedzi: dziękujemy za przesłaną wiadomość. Uprzejmie informujemy, że produkt jest już wycofany z produkcji i nie ma możliwości zakupienia go. Popytaj sklepów bo ci z góry nie odpowiedzą ci bo im się nie chce
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 3 minuty temu, Franz Mauer napisał: za bardzo nie wiem o jakim zakrzykiwaniu piszesz Tak mnie trochę poniosło..przepraszam Jazda na wprost na obydwu to uwierzcie mi że na dłuższą metę robi się męczące. PS. A wogóle nie padło pytanie do czego ma być głównie wykorzystywany rower. Czy na wypady do bikeparku, czy do lasu na single..czy poprostu jako pierwszy full do wszechstronnej jazdy...?
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Rower ma być na "bikeparki" które kopie z kumplami. Kilka chopek jest ,a full by mi się przydał. Planuję też pojeździć trochę po polsce 8 minut temu, LukasFR22 napisał: Popytaj sklepów bo ci z góry nie odpowiedzą ci bo im się nie chce Napisałem do sklepów w dużych miastach. Zobaczymy co odpiszą Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez BlackHawkPL
Fenthin Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 21 minut temu, suchy napisał: A możesz rozwinąć myśl... Bo chyba o tym samym ówiłem Mogę. Rower ten został stworzony do tego, by się na nim pobawić, poszaleć, poskakać na stworzonych do tego trasach. Nie do tego, by atakować podjazdy i robić kilometry po płaskim. To tak jakbyś kupił traktor i narzekał, że dużo pali w mieście, opony hałasują, a na trasie wszyscy Cię wyprzedzają.
LukasFR22 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Dnia 30 sierpień 2017 o 21:29, BlackHawkPL napisał: Rower ma być na "bikeparki" które kopie z kumplami. Kilka chopek jest ,a full by mi się przydał. Planuję też pojeździć trochę po polsce Napisałem do sklepów w dużych miastach. Zobaczymy co odpiszą Na własne trasy FR idealnie się nada jak na początek zobaczysz co się z czym je. Aby dbaj o amortyzatory to wynagrodzą tobie dobrą praca
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Teraz, Fenthin napisał: To tak jakbyś kupił traktor i narzekał, że dużo pali w mieście, opony hałasują, a na trasie wszyscy Cię wyprzedzają. No nowy ciągniczek to nie jednego 1.9TDI na światłach zostawi... ale nie roztrząsajmy dalej tego hehe. 2 minuty temu, Fenthin napisał: Rower ten został stworzony do tego, by się na nim pobawić, poszaleć, poskakać na stworzonych do tego trasach. Zgodzę się....ale niech autor wypowie się do czego w końcu ma mu służyć ten rower...
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Właśnie mi odpisali z torunia! Witam! Niestety, z naszego wglądu (dostępne dla naszego kraju magazyny oraz sklepy obsługiwane przez polskie magazyny) produkt ten (https://www.decathlon.pl/rockrider-fr6-evo-id_8181926.html) nie występuje już w Decathlon. Rowery tego rodzaju mają wstępnie wrócić do nas od sezonu jesień-zima. Pozdrawiam! 13 minut temu, BlackHawkPL napisał: Rower ma być na "bikeparki" które kopie z kumplami. Kilka chopek jest ,a full by mi się przydał. Planuję też pojeździć trochę po polsce Pisałem już. Jazda po polsce oczywiście nie na fullu bo po kilku kilometrach bym umarł z przemęczenia Raczej samochodem Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez BlackHawkPL
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 2 minuty temu, BlackHawkPL napisał: Pisałem już Teraz już widzę...bo poszło wcześniej niż ja napisałem. Do bikeparku ok...i moim zdaniem nic więcej. Bynajmniej 2100 za ten sprzęt to trochę za dużo (moim zdaniem) więc jak już jesteś zdecydowany to pohandluj trochę.
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 @suchy Postaram się ugryźć chociaż 2 stówki. W tedy będzie ok?
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) 8 minut temu, BlackHawkPL napisał: Postaram się ugryźć chociaż 2 stówki. W tedy będzie ok? Nie potrafię tobie odpowiedzieć czy będzie ok...kwestia jak ten rower w rzeczywistości wygląda. Łożyska... Amor... w szczególności wewnętrzne lagi i stan uszczelek...w tym amorze warto zrobić kąpiel olejową Damper... czy działa prawidłowo tłumik bo przy sprężynie będzie wybijać ciebie w górę. Heble...czy nie są zapowietrzone i nie ciekną. Koła... stan obręczy i szprych..jak i opony. Napęd to pół biedy przy rowerze tego typu....stan łańcucha i kasety. Wiem że to jest używany rower...ale jak masz ograniczony budżet to pamiętaj że każde naprawy i wymiany generują dodatkowe koszta...a jak nie jesteś w stanie sam napraw ogarnąć to już następne złotówki uciekają. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez suchy
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Naoglądałem się szajbajka to powinno z naprawami być ok Szczególnie po 2 godzinnym odcinku serwisowym.
suchy Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) 6 minut temu, BlackHawkPL napisał: Naoglądałem się szajbajka to powinno z naprawami być ok Szczególnie po 2 godzinnym odcinku serwisowym. Jak najbardziej popieram naprawy we własnym zakresie bo to ma wiele zalet...ale nie chcę ciebie zniechęcać, bo wymiana klocków czy nawet centrowanie koła... to nie to samo co serwis amora czy wymiana oleju w damperze. Bardziej proponowałbym udanie się z doświadczonym kolegą na oględziny roweru jeżeli sprzedający mieszka w twojej okolicy. A sprzedający pochodzi z podkarpackiego...więc rower raczej nie stał w garażu nie nie robił przebiegów po asfalcie...więc przemyśl sprawę. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez suchy
BlackHawkPL Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Mam kolegę, który też ma 1 zawiasowego fulla. Popytam go i się nauczę. No sprzedający mieszka w górach a ja na kujawach. Jadę we wrześniu w góry to zahaczę i kupię
Rekomendowane odpowiedzi