Filip1337 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Ostatnio przy kręceniu imbusem w rowerze pęknął pewien element hamulca. Wiecie może ile on będzie kosztował i czy jest wogóle dostępny ? Chciałbym też dodać że na hamulcu pisze "jak super brake". Jeśli ktoś by znalazł taką część na internecie to prosiłbym o podesłanie linku byłbym bardzo wdzięczny. Tu macie link do zdjęcia: http://zapisz.net/view.php?filename=701_img_20170826_101454.jpg. Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez Filip1337 Odnośnik do komentarza
aju Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Pewnie będzie ciężko o taką część. Poszedł bym to pospawać, np do serwisu klimy, spawają tam aluminium najczęściej. Odnośnik do komentarza
Fenthin Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Uwielbiam zapach argonu o poranku. Tylko... to jest taki mały odlewany dzyndzelek, od którego w dużym stopniu zależy zdrowie, a może i życie. Szczególnie, że to przedni hamulec. Spawanie tego jest pomysłem co najmniej niepoważnym. Takiej części w detalu się nie kupi. Trzeba zainwestować w nowy zacisk. Odnośnik do komentarza
aju Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Nie takie rzeczy się spawa. Dobry spaw nie ma prawa pęknąć... Poza tym jest jeszcze hamulec z tyłu Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 pan Heniek elektrodą tego nie hefnie więc trzeba iść do kogoś bardziej ogarniętego. Albo szukać nowego hebla Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 44 minuty temu, aju napisał: Dobry spaw nie ma prawa pęknąć... Spoina nie, zawsze pęka obok Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 jak majster nie spapra roboty to będzie ok Odnośnik do komentarza
klapouchy80 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 To wygląda mi na odlew. Odlewnicze stopy aluminiowe sprawa się nieraz bardzo ciężko, lub jest to niemożliwe (zależy od składu stopu). Pełnej wytrzymałości bym nie oczekiwał po pospawaniu.. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 sprawa jest prosta - albo znajdzie magika który na sztukę to pospawa i może będzie ok a może nie albo trzeba szukać nowego hebla. Nie wiem czy gdzieś da radę dokupić części jeżeli jest to jakiś no name Odnośnik do komentarza
Azzader Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Jeśli pójdziesz do profesjonalnego zakładu możesz przypadkiem zapłacić więcej niż za nowy zacisk:) Dwa jeśli w ogóle da się to pospawać, nie będzie to za pięknie wyglądało bo żeby to trzymało lepiej nie szlifować spawu na zero:) oraz do spawania trzeba zedrzeć całą farbę:) Trzy po spawaniu i tak może pęknąć nikt kto się na tym zna nie da ci gwarancji na to. No i cztery pewnie się powygina tak że może być ciężko to potem zmontować. Tak że stanowczo odradzam spawanie!!! Godzinę temu, Puncu napisał: Spoina nie, zawsze pęka obok A wiesz czemu pęka obok?:) Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 ale się forum spawalnicze zrobiło żeby nie pękło wypadałoby jeszcze wygrzać w piecu żeby naprężenia puściły Odnośnik do komentarza
Azzader Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 JA tego nie zacząłem ale metale to można powiedzieć również moje hobby i się załączyło samoistnie:P Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Przegrzanie materiału, rozhartowanie, niepożądane naprężenia materiałów, źle dobrana spoina. Nie jestem spawaczem, ale pękające ramy w moich dyscyplinach to dość powszechne zjawisko Odnośnik do komentarza
Fenthin Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 3 minuty temu, Puncu napisał: rozhartowanie, Na odwrót właśnie, zahartowanie. Ale tu mamy stop aluminium, więc akurat hartowanie nie zachodzi. Choć inne niepożądane procesy tak. Odnośnik do komentarza
Azzader Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 W zasadzie wszystko co wymieniłeś:D Ale tak najprościej. W okół spawu stal przyjmuję taki purpurowy kolor i właśnie w tej fazie stal jest najbardziej krucha. Stąd się wzięło powiedzenie że zawszę pęknie obok dobra koniec gadania o robicie:P czas na rower! Odnośnik do komentarza
LukasFR22 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Moim zdaniem nie opłaca się reaktywować takiego zacisku hamulca lepiej kup nowy i nie kombinuj hamulec to jedna z najważniejszych części w rowerze. Chyba wolisz żeby hamulec działał poprawnie niż jezdzic z myślą że jest rypnięty i może w każdej chwili coś znowu pęknąć Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ja bym kupił nowy zacisk. Nie każdy Ci to pospawa, bo Bóg jeden wie co to za stop. Mechaniczne heble nie są jakoś piekielnie drogie, wiec nie ma sensu kombinować. Kup hebelek i dalej ciesz się jazdą Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ech, może na Super Glue? Skoro jest tylny hebel, to można eksperymentować. A na poważnie, to szukaj używki, jakiejkolwiek byle pasowała i będzie taniej i lepiej niż "naprawianie". Dodatkowo zarób końcówkę linki, to są grosze a później jakoś to wygląda. Odnośnik do komentarza
Filip1337 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi Wie ktoś może jeszcze ile kosztuje nowy zacisk ? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi Wie ktoś może jeszcze ile kosztuje nowy zacisk ?http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6747039740Jakieś no mamę są po 35zł. Ale nie polecam. Shimano masz za stówkę. Sprawdź rozstaw otworów. Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Może cuś takiego za 35 zeta. http://allegro.pl/mechaniczny-zacisk-hamulca-tarczowego-przod-i6919873362.html Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez Pietern Błędny wpis. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Kup lepiej najtańszy zacisk mechaniczny... http://allegro.pl/zacisk-hamulec-tarczowy-mechaniczny-chosen-promo-i6873953763.html lub ciut lepszy Avid BB7 i będzie spokój, nic nie pęknie... http://allegro.pl/avid-bb7-zacisk-na-przod-160mm-uszkodzony-i6943335499.html Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 15 minut temu, SpiderMAN napisał: lub ciut lepszy Avid BB7 i będzie spokój, nic nie pęknie... http://allegro.pl/avid-bb7-zacisk-na-przod-160mm-uszkodzony-i6943335499.html on jest uszkodzony... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) 20 minut temu, zibi_j1 napisał: on jest uszkodzony... No nie zwróciłem uwagi... Szukam na szybko... Niektórzy mają bana na google, allegro, i.t.p. http://allegro.pl/okazja-hamulec-shimano-i6944192896.html Odkręcisz adapter i przykręcisz do swojego i będzie ok. Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
adam_n Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Witam serdecznie ja też mam zapytanie odnośnie części więc nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod temat od kolegi. Czy można dostać i jak się nazywa część zaznaczona na zdjęciu. Szukam ponieważ miałem niestety szlif i śruba ta starła się tak, że praktycznie nie da się odkręcić więc będę ją musiał trochę zdewastować i zastąpić nową. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi