Skocz do zawartości

Wie ktoś ile może kosztować cześć hamulca widoczna na zdjęciu?

Filip1337

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio przy kręceniu imbusem w rowerze pęknął pewien element hamulca. Wiecie może ile on będzie kosztował i czy jest wogóle dostępny ? Chciałbym też dodać że na hamulcu pisze "jak super brake". Jeśli ktoś by znalazł taką część na internecie to prosiłbym o podesłanie linku byłbym bardzo wdzięczny.

Tu macie link do zdjęcia:  http://zapisz.net/view.php?filename=701_img_20170826_101454.jpg  

Edytowane przez Filip1337

Uwielbiam zapach argonu o poranku. Tylko... to jest taki mały odlewany dzyndzelek, od którego w dużym stopniu zależy zdrowie, a może i życie. Szczególnie, że to przedni hamulec. Spawanie tego jest pomysłem co najmniej niepoważnym.

Takiej części w detalu się nie kupi. Trzeba zainwestować w nowy zacisk.

To wygląda mi na odlew. Odlewnicze stopy aluminiowe sprawa się nieraz bardzo ciężko, lub jest to niemożliwe (zależy od składu stopu). Pełnej wytrzymałości bym nie oczekiwał po pospawaniu..

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

sprawa jest prosta - albo znajdzie magika który na sztukę to pospawa i może będzie ok a może nie albo trzeba szukać nowego hebla. Nie wiem czy gdzieś da radę dokupić części jeżeli jest to jakiś no name

Jeśli pójdziesz do profesjonalnego zakładu możesz przypadkiem zapłacić więcej niż za nowy zacisk:) Dwa jeśli w ogóle da się to pospawać,  nie będzie to za pięknie wyglądało bo żeby to trzymało lepiej nie szlifować spawu na zero:) oraz do spawania trzeba zedrzeć całą farbę:) Trzy po spawaniu i tak może pęknąć nikt kto się na tym zna nie da ci gwarancji na to. No i cztery pewnie się powygina tak że może być ciężko to potem zmontować. Tak że stanowczo odradzam spawanie!!!

Godzinę temu, Puncu napisał:

Spoina nie, zawsze pęka obok ;)

A wiesz czemu pęka obok?:)

W zasadzie wszystko co wymieniłeś:D Ale tak najprościej. W okół spawu stal przyjmuję taki purpurowy kolor i właśnie w tej fazie stal jest najbardziej krucha. Stąd się wzięło powiedzenie że zawszę pęknie obok :)  dobra koniec gadania o robicie:P czas na rower! :D

Moim zdaniem nie opłaca się reaktywować takiego zacisku hamulca lepiej kup nowy i nie kombinuj hamulec to jedna z najważniejszych części w rowerze. Chyba wolisz żeby hamulec działał poprawnie niż jezdzic z myślą że jest rypnięty i może w każdej chwili coś znowu pęknąć ;)

Ech, może na Super Glue? Skoro jest tylny hebel, to można eksperymentować. ;)

A na poważnie, to szukaj używki, jakiejkolwiek byle pasowała i będzie taniej i lepiej niż "naprawianie". Dodatkowo zarób końcówkę linki, to są grosze a później jakoś to wygląda. 

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie ja też mam zapytanie odnośnie części więc nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod temat od kolegi. Czy można dostać i jak się nazywa część zaznaczona na zdjęciu. Szukam ponieważ miałem niestety szlif i śruba ta starła się tak, że praktycznie nie da się odkręcić więc będę ją musiał trochę zdewastować i zastąpić nową.

7f456463faca.jpg