Skocz do zawartości

Specialized Tarmac by Eldo - nowe zdjęcia 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A w pierwszym poście nie jest przypadkiem o tym, że rower jest w rozmiarze 56?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Nemrod napisał:

Raczej nie od nowości bo w orginale jest właśnie 100 mm dla rozmiaru ramy 54. Także wcześniejszy właściciel musiał to zmienić.

https://www.specialized.com/us/en/tarmac-sport/p/106447

Kolego ale to jest Tarmac sporo nowszy od mojego. Poprzedni wlasciciel twierdzil ze nic nie zmienial (smiem twierdzic ze prawde mowil po tym jak zobaczylem stan lancucha) po tym wnioskuje ze mostek jest od nowosci. Poza tym wyglada na fabryczny 😊

To sie musialem walnac w pierwszym poscie, dlugosc rury podsiodlowej to 54 i takie tez bylo info podczas zakupu Speca. Poprawie opis dzieki za uwage 😊

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Albo kupował od razu z fittingiem I mu dali krótszy z miejsca.

Tapatalk'd

Opublikowano

Afera mostkowa :D

Panowie grunt ze to oryginalny most Speca i jest odpowiedni dla mnie :) 

Wiekszym newsem sa opony Pirelli P Zero 28 ktore weszly doslownie z 1mm luzem pod hamulcem z tyłu. :D 

Opublikowano

Zaraz afera :)...

A tak poza tym to przyjrzałem się zdjęciom i jeszcze coś zauważyłem. Z tyłu jest koło Fulcrum Racing 7 LG a z przodu Fulcrum Racing 7 ( bez LG) :P.

Opublikowano
10 godzin temu, Eldo napisał:

Wiekszym newsem sa opony Pirelli P Zero 28 ktore weszly doslownie z 1mm luzem pod hamulcem z tyłu. :D 

Odważnie  z tym luzem ,nie obawiasz się ? a z boku masz większy luz.

Ciekawe co powiesz po sezonie o tych oponach(przypomnę się) ^_^
,bo to całkowita nowość na naszym rynku.Nawet widzę promocje na Cyklomani na te oponki.

Ja zastanawiam się nad Tufo Calibra Plus lub Veloflex Corsa ale pozostanę przy 23

Opublikowano (edytowane)

Gratuluje wzroku jest jeszcze kilka „testowych” zmian poza tym :D ale to zrobie dokladniejsze foto. Mam rower zapiety do trenazera to sie „bawie” od czasu do czasu w cieplym pokoju :)

Pirelli maja troche wiekszy luz po bokach dla tego je zostawilem (dam foto jak z utlopu wroce). Byla opcja wymiany na 25 ale zostawilem. Nowe Vitoria Rubino Pro 23 na tych obreczach ma 25 wiec specjalnie sensu nie bylo. P Zero ma rowne 28mm po zalozeniu i napompowaniu 7bar. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

No nie ma porównania Fulcrumów do Axisów. Dziwne ogólnie, że dt swiss robi tak kiepskie oemowe koła. 

Na oponach 28 mm przy ciśnieniu 5,5 bara będziesz miał podobne opory toczenia  jak  przy 8 barach na 23 mm. 

Opublikowano

czyli 8 barów w oponie 28 ma mniejsze opory toczenia niż 8 barów w oponie 23 czy 25 ?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Antyszprycha napisał:

czyli 8 barów w oponie 28 ma mniejsze opory toczenia niż 8 barów w oponie 23 czy 25 ?

Nie dokładnie, bo 8 barów nie wbijesz bezpiecznie do grubszej opony. Trzeba zmniejszać ciśnienie wraz z wzrostem grubości opony, aby uzyskać podobne wyniki. Grubsze opony są praktyczniejsze, bo eliminują zmęczenie spowodowane nierównościami drogi. Cieńsze opony wygrywają tam, gdzie masz idealnie równą nawierzchnię, no i w wyścigach, gdzie zaczynają mieć znaczenie opory powietrza. Tutaj więcej po angielsku: http://road.cc/content/feature/182519-trend-spotting-why-you-need-switch-wider-tyres

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Ok, myślę, że takie zestawienie pomoże to wyjaśnić.

Vittoria Rubino pro G+ rozmiar 25 mm:

Rolling Resistance 120 psi / 8.3 Bar14.8 Watts

Rolling Resistance 100 PSI / 6.9 Bar16.0 Watts

Rolling Resistance 80 PSI / 5.5 Bar18.2 Watts

Rolling Resistance 60 PSI / 4.1 Bar22.3 Watts

Vittoria Hyper Voyager rozmiar 37 mm:

Rolling Resistance 90 psi / 6 Bar14.8 Watts

Rolling Resistance 75 psi / 5 Bar15.5 Watts

Rolling Resistance 60 psi / 4 Bar17.7 Watts

Rolling Resistance 45 psi / 3 Bar21.1 Watts

Rolling Resistance 30 psi / 2 Bar27.7 Watts

Jak widać Rubino przy 5,5 bara ma opory toczenia wyższe niż Voyager przy 4 barach. Sytuacja powtarza się przy 6,9 bara dla Rubino i 5 barach dla Voyagera.

Przy odpowiednio 8,3 i 6 barach opony mają identyczne opory toczenia. 

Oczywiście szytki na których jeżdżą zawodowcy zaginają dowolne opony na dowolnym ciśnieniu ale je wyrzuca sie po jednym wyścigu.

Opublikowano

@Nemrod i obie te opony zakładane są na te same koła ,powiedzmy szer wewn.17 mm czy jak to wygląda.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.01.2018 o 10:18, Nemrod napisał:

No nie ma porównania Fulcrumów do Axisów. Dziwne ogólnie, że dt swiss robi tak kiepskie oemowe koła. 

Na oponach 28 mm przy ciśnieniu 5,5 bara będziesz miał podobne opory toczenia  jak  przy 8 barach na 23 mm. 

Roznica szczegolnie odczowalna w toczeniu sie kola na lozyskach maszynowych ktore miazdza kolki w Axis-ach.  Poza tym wagowo 7-demki wypadaja lepiej mimo ze sa ciut szersze . Speca kupilem w komplecie na oryginalnych oponach Specialized 622x23 :)

Co do opon Pirelli P Zero 28 jutro dam foty jak sie prezentuja, jestem aktualnie w drodze z urlopu. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Pompując opony  na max  minimalnie zyskujesz na oporach ale dużo tracisz na komforcie.

Opublikowano
15 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Mam opony o szerokości 28 mm i spokojnie nabiłem je do 8.0 bara

A 23 mm mógłbyś jeszcze wyżej. Czego jeszcze nie rozumiesz?

Opublikowano
23 godziny temu, Nemrod napisał:

Na oponach 28 mm przy ciśnieniu 5,5 bara będziesz miał podobne opory toczenia  jak  przy 8 barach na 23 mm

@Andrzej Sawicki tego stwierdzenia nie rozumiem

Opublikowano

Przy takim samym ciśnieniu grubsza opona ma mniejsze opory toczenia niż cieńsza. Czyli można jeździć na niej na niższym ciśnieniu. Oczywiście mówimy o oponach tego samego modelu w różnych rozmiarach. Bo różnice w mieszance i bieżniku mogą wszystko zmienić.

Opublikowano

Dobra już kumam, trochę się zwiesiłem i nie mogłem przetrawić tej informacji :)

Opublikowano (edytowane)

Wracajac do roweru :)

Aktualizacja zdjeć strona 1 

Edytowane przez Eldo