Eldo Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam Po prezentacji projektu w dziale MTB przyszedł czas na szosę, moją pierwszą szosę ! W skrócie, przygodę z szosą rozpocząłem ok miesiąca temu ze sporym dylematem czy wystartować od razu na docelowym rowerze czy nabyć cos przejściowego (tańszego) żeby się oswoić z tematem. Po kilku przymiarkach w jednym, drugim i trzecim sklepie rowerowym stwierdziłem że może być to ciekawa przygoda i trzeba kupić od razu docelowego bajka ! Robiąc przymiarki do nowych szosówek (Trek, Kellys, Kross, Giant) trafił się w okolicy używany Spec w karbonie, pojechałem tylko oglądnąć wróciłem na rowerze do domu Tak więc nabyłem karbonową szosę Specialized Tarmac Comp. Wracając do domu (w ubraniu roboczym ) już wiedziałem że należy wymienić łańcuch, pancerze z linkami oraz owijkę. Po przejechaniu 2 tras po 150km i kilku 50km łapiąc w miedzy czasie 2 kapcie stwierdziłem że zainwestuje w kompaktową korbę ze względu na spore podjazdy w okolicy i nowe opony (podłączyłem te zakupy pod urodziny które akurat obchodziłem) Na chwilę obecną sprzęt spełnia moje wymagania w 100% i prezentuje się tak : Plany na przyszłość. Jak się kiedyś dorobię "lewego grosza" zainwestuje w Miernik mocy (miernik już jest). Specyfikacja (aktualizacja): - Rama: Specialized Tarmac Comp CARBON r.54 - Widelec: Specialized CARBON - Mostek: PRO PLT 90mm /-9st - Kierownica: CARBON Aero 420mm - Sztyca: PRO PLT - Siodełko: Specialized CARBON - Koła: Fulcrum Racing 7 LG / łożyska maszynowe - Opony: Pirelli P Zero Veloo 700x28 - Dętki: Continental Race / Presta - Napęd: Shimano 105/5800 2x11 - Korba: Shimano 105 / 5800 50-34 - Miernik mocy: STAGES V.2 105 - Suport: Shimano BB-R60 Ultegra - Łańcuch: Shimano Ultegra CN-6701 - Kaseta: Shimano Ultegra 14/28 - Przerzutka przód: Shimano 105/5800 - Przerzutka tył: Shimano 105/5800 - Hamulce: Shimano 105/5800 - Stery: Cane Creek - Pedały: XLC SPD - Pancerze / Linki: Jagwire CEX/LEX - Owijka: Fizik - Koszyk: Elite CARBON - Licznik: GPS Garmin Edge 520 - Waga: 7650g Edytowane 1 Marca 2018 przez Eldo 2
ludojad Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Bardzo ładny Spec ! Krótki mostek chyba sprawił, że geometria Ci podpasowała
Pitt35 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Świetny rower Powiedz za ile Ci się go udało wyrwać.
Eldo Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) w sumie z tym co wymieniłem wyszło ok 4,5k A mostek taki był chyba od nowości bo dosłownie wszystko Specialized nawet opony Geometria jest jak najbardziej OK, nic nie boli po 150km więc nie ma co ruszać. Mostek był w negatywie jak kupowałem, to też mi odpowiada. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Eldo
Papynsky Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Jak rower się zachowuje podczas prowadzenia z tak krótkim mostkiem? Słyszałem , że krótkie mostki w szosach nie są zbyt dobre (chciałbym zweryfikować ten pogląd). Jak to jest u Ciebie, rowerem steruje się w porządku?
Eldo Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Nie ma najmniejszych problemów podczas skręcania czy manewrowania rowerem w zakrętach. Ten mostek raczej był oryginalnie z tym rowerem więc tym bardziej chyba nie powinno być problemów Na chwile obecną na pewno tak zostaje, zdarzało się jechać z prędkościami powyżej 60km/h z pewną kontrolą na nierównościach czy lekkich łukach z górki. W skrócie, jest OK
Papynsky Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 To ciekawe, czy to prawda, czy tylko takie gadanie. Dużo pewnie zależy od osobistych preferencji.
Eldo Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2017 W MTB mam mostek 110mm ponieważ rama tego wymaga. W przypadku szosy ramę mam ciut większą i pewnie dla tego ja nie odczuwam różnicy pomiędzy długościami mostka. Wiadomo że to zupełnie inne rowery / ramy itp. ale w obu przypadkach czuje się komfortowo. Ogólnie jeżdżę na łapach głównie czyli na pełnym zasięgu i jest OK więc specjalnie nie widze problemu z montażem krótkiego mostka. W sumie to zawsze można przesunąć siodełko do przodu i dać dłuższy mostek ale zaburzył bym tym ustawienia które są wg mnie idealne bo nogi maja się dobrze po 150km.
hanus Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 A powiedz coś okołach, bo szukam drugiego kompletu do mojej przełajki i biorę je pod uwagę, choć bardziej skłaniam się ku racing 5 lg. Szukam używanych kółek, więc co się trafi w dobrej cenie I chciałbym poznać opinię o tych kołach.
Eldo Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Kółka Racing 7 maja za sobą już jakiś tam przebieg bo wiadomo bajka kupiłem używanego. Z tego co przejechałem do tej pory mogę napisać że kręcą się tak lekko że mając porównanie do kół również na łożyskach maszynowych 28" jestem w szoku ! Moje nowe DT Swiss Spiline myślałem że się lekko kręcą, wieszając rower na stojaku Fulcrum-y zostają w ruchu 2x dłużej ! Bębenek wydaje równie piękny dźwięk jak w DT Co do sztywności kół R7 nie ma na co narzekać, mam założone opony 700x23 i jestem bardzo zadowolony z jazdy. Zaliczyłem kilka nierówności bez widocznych, negatywnych skutków. Jedynym minusem tych kół są nyple, chciałem lekko dociągnąć szprychę w przednim kole i klucz za 60pln nr 3,2mm potrafił obrobić "kwadrat" na jednym nyplu. Podobno to mosiężne nyple są nie wnikam...to samo dotyczy szprych które są proste i trzeba je jakoś "skontrować" przy centrowaniu koła bo się najzwyczajniej w świecie obracają razem z nyplem. Poza tym z kół jestem bardzo zadowolony jak narazie Części zapasowe do F R7 też są w miare tanie, do R5-tek już wychodzi drożej to też trzeba wziasc pod uwagę. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Eldo 1
norbi108 Opublikowano 1 Września 2017 Opublikowano 1 Września 2017 Witam Eldo Mam też na oku Speca Tarmaca z tych lat, już odbyłem pierwszą jazdę. Jako że też przesiadam się z MTB nic mi ta pierwsza jazda nie powiedziała :-), co prawda był może to 1 km, pozycja dziwna ale nie męcząca. Jedyna uwaga to to iż mam 179cm a spec 54, patrząc na twój rozmiar to mam teraz dylemat czy ja nie powinienem mieć trochę większej ramy. Czy możesz mi zmierzyć w swoim długość od srodka suportu do podsiodłówki i od podsiodłowej do sterowej? Może coś mi to pomoże. pozdrawiam serdecznie
Eldo Opublikowano 1 Września 2017 Autor Opublikowano 1 Września 2017 Jasne, jak będę przy bajku to pomiarze wszystko. Tez szukałem ramy 54 ale ta jakoś lepiej mi siadła mimo ze 56 wg rozmiaru speca. Mostek 60cm i siodełko w połowie na sztycy zdają egzamin. Mógł bym jeszcze przesunąć siodełko do przodu ale jest ok.
Nemrod Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 Jeszcze tak długiego mostka nie widziałem .
norbi108 Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 To spoko Wczoraj w sklepie rowerowym dowiedziałem się że można sprawdzić wielkość roweru w prosty sposób. Siedzimy na szosie, dłonie na pozycji komfort, czyli w baranku za rogi hamulców, i jeśli patrzymy, nie pochylając się widzimy piaste koła lub lekki jej zarys to oznacza że rowerek jest dla nas. Sprawdz sobie Eldo, ja taki efekt miałem na 54cm Scota i na Giancie TCR rozmiar 'M' Mierzył mnie, i mi o tym mówił kolarz.
Pociag Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 6 godzin temu, norbi108 napisał: Wczoraj w sklepie rowerowym dowiedziałem się że można sprawdzić wielkość roweru w prosty sposób. Siedzimy na szosie, dłonie na pozycji komfort, czyli w baranku za rogi hamulców, i jeśli patrzymy, nie pochylając się widzimy piaste koła lub lekki jej zarys to oznacza że rowerek jest dla nas. ciekawa metoda, aż muszę jutro to sprawdzić u siebie
Eldo Opublikowano 3 Września 2017 Autor Opublikowano 3 Września 2017 (edytowane) Ja regulowałem bajka na podstawie filmu Szajbajka. Czyli nogi wpięte w SPD, korby w poziomie i sznurek z kolana w pionie w lini z osią pedała. Wysokoćć sztycy ustawiłem również wg porad Daniela czyli pomiar pod ścianą. Niżej wymiary ramy w moim Specu Siodełko na wysokości 725mm od środka suportu. Pozycja siodełka poziom / na środku mocowania sztycy Mostek -8st na maxa przy ramie. Ramiona korby 172,5mm Kierownica / zasięg 80mm / szerokość 420mm Po przejechaniu dystansu 150km praktycznie non stop brak jakichkolwiek dolegliwości kolan, pleców, rąk itp. P.s ta metoda to tak średnio dokładna jest w temacie rozmiaru ramy biorąc pod uwagę zakres regulacji pozycji siodełka i kierownicy. W moim przypadku widzę przednią część piasty wraz z osią. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Eldo
norbi108 Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Witam Kupiłem Eldo jednak Cannondala supersix rama 54 na shimano 105, podobnie jak u Ciebie w okolicy używkę ale w bardzo dobrym stanie, nalatane około 1500km. Fakt faktem, rama od spodu bez odprysków jeszcze z naklejkami itd. Wsiadłem na niego przejechałem się i wiedziałem że to jest to. Koleś o takim samym wzroście, nawet nie przestawiałem siodełka. Niestety nie miałem jeszcze okazji przejechać się gdzieś dalej, może jutro pogoda pozwoli. Pierwsze co zrobię to zmienię opony na 700x25, podobno komfort odczuwalny na korzyść 25. Wrzucę fotki jak zrobię. Pozdro
Eldo Opublikowano 15 Września 2017 Autor Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Gratulejszyn Nie mam jako tako rozeznania pomiedzy oponami 23 a 25 ale watpie ze przy cisnieniu ok 8bar jest jakakolwiek roznica w temacie komfortu. Smigam na 23 bo tak bylo od nowosci w tym Specu i jest lux. Co prawda zalozylem nowe Micheliny bo rozcialem tylna opone dosc mocno ale w tym samym rozmiarze pełny slick bez naciec itp. Edytowane 15 Września 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 21 Września 2017 Autor Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Zapodałem nową kasetę Ultegry 12-25 (w miejsce 11-28) sie zobaczy jak to zagra w terenie Edytowane 21 Września 2017 przez Eldo
IOO Opublikowano 21 Września 2017 Opublikowano 21 Września 2017 Gratuluję łydy, ja się przymierzałem do zmiany z 11-34 na 12-30 i stwierdziłem że jeszcze za wcześnie.
Eldo Opublikowano 22 Września 2017 Autor Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Powiem Ci ze przy kompaktowej korbie to idzie ogarnac ta kasete bez wiekszej paniki na drodze ? Mam zaplanowana trase ok 150km bedzie troche podjazdow tak ok 10...15% sie zobaczy. Poki co jestem zadowolony z zakresu 12-25 bo moge dluzej krecic na 50 z przodu. Nie kozystalem z 11 praktycznie wcale to samo dotyczy 28 wiec ciasniejsza kaseta az sie prosila ? Planowalem 12-27 ale uparłem sie na ultrgre i tak jakos padlo na 12-25. Przy 12-30 brakowalo by mi zdecydowanie srodka i skonczylo by sie to czestym wahlowaniem pomiedzy 50/34. Edytowane 22 Września 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Z nowości...wpadł do szosy pomiar mocy Stages, opony Pirelli P Zero 28 oraz testowo kaseta 14-28 Ultegry R8000 p.s no i Garmin Edge 520 Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Eldo
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zacny rowerek,jedno z lepszych siodełek jakie miałem ,zgrałem się z nim od pierwszego kilometra.Jak Ci się jeździ z tak krótkim mostkiem-nie za bardzo nerwowy rower.Co spowodowało że taki krótki?
Eldo Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Kolego ten mostek Speca jest od nowości w tym rowerze Jeżdzi mi się bardzo dobrze, czy jest bardzo krótki hmm no cóż mogę powiedzieć... z moim wzrostem 175cm i ramą 54 nie ogarną bym na pewno tematu z mostkiem 100 tak że dobrze jest w oryginale. Wrócę z urlopu to zapodam kilka najnowszych zdjęć bo trochę się zmieniła maszynka wizualnie Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Eldo
Rekomendowane odpowiedzi