Skocz do zawartości

RockShox 30 Gold TK - opinie.

barti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja swoja Rebe RL 2016 (QR15) z blokada skoku w manetce kupilem na olx za 1k z wysyłką nowa na gwarancji i to jeszcze mialem do wyboru skok 120/100 (caly kpl. z osia, papierami, naklejka itp). Zdarzają sie okazyjne oferty, trzeba troche cierpliwości. Jest tez sporo amortyzatorow z demontazu z nowych rowerow. RS to popularny amor, trzeba szukac :)

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.4.2017 o 17:56, barti napisał:

Dzięki za podpowiedzi :)  Macie jakiś dobry sklep internetowy z amorkami? Bo na tych popularnych nie ma za dużego wyboru.

Ten Suntour  to rzeczywiscie najniższy model budżetowy. Jednak sama marka nie jest taka zła tylko ma słabą reklamę ;)  Sądzę, ze gdybyś zainwestował np. EPICON lub RAIDON to odczułbyś bardzo dużą róznicę na plus. Są to modele odpowiadające średniej i wyższej półce Rock Shox coś jak Recon , REBA. Jednak uderzający jest fakt, że są dużo tańsze, a sprawują się bardzo podobnie - mało doswiadczony użytkownik roweru nawet tej różnicy nie bedzie w stanie odczuć. Wszystko zalezy od tego do czego wykorzystujesz rower i jaki masz budżet. Kupowanie REBY, czy nawet Recona Gold do codziennej jazdy np. do pracy lub turystycznej, nie mówiąc już o weekendowej bez jakiś ambicji ścigackich jest trochę przerostem formy nad treścią,bo wiąże się z wcale nie małym wydatkiem. Dużo dobrych opinii słyszałem na temat amortyzatorów Suntour,o których pisałem powyżej a podobno Suntour AXON WERX Carbon to majstersztyk porównywalny z najwyższym modelem Rock Shox SID, choć stanowi niemalże połowę jego ceny.

Ten Rock Shox 30 Gold TK, o którym piszesz to równiez bardzo dobry amortyzator jeśłi spełnia twoje potrzeby. Jeździłem na nim w rowerze 26" i po sprzedaniu go wiem, że nadal jest użytkowany i jest bezporblemowy. Zresztą jak więszkosć Rock Shox. Jest to dużo wyższa półka niż Twój obecny Suntour.

Ostatnio szukałem koledze amor do roweru, który składa starając się jak najwięcej zaoszczedzić i natknąłem się na bardzo atrakcyjny sklep: https://piwnicarowerowa.pl/czesci-rowerowe/czesci-rowerowe-tanie/amortyzatory/amortyzatory-przednie,2,1242

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Kupiłem XC30 w końcu to rower rekreacyjny. Swoją drogą ciężko było też znaleźć na 27,5 czarny mat.

Opublikowano
1 godzinę temu, barti napisał:

Dzięki za odpowiedź :) Kupiłem XC30 w końcu to rower rekreacyjny. Swoją drogą ciężko było też znaleźć na 27,5 czarny mat.

I dobrze. To dobry amor :)

Opublikowano

Tym rowerem i tak bardziej nie poszaleje. Na przyszły sezon kupie coś nowego już z powietrznym :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 11.05.2017 o 17:45, barti napisał:

Tym rowerem i tak bardziej nie poszaleje. Na przyszły sezon kupie coś nowego już z powietrznym :)

Oj tam... Zdarza się pofrunąć na trasach na moim Treku z XC30, nie za wysoko i nie za daleko, ale amor wytrzymuje spokojnie moje 105kg bez uszczerbku.

Opublikowano

Też jestem z niego bardzo zadowolony. Jest ogromna różnica w porównaniu z sprężynowym Santourem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
3 godziny temu, Rezus napisał:

Są do pół zintegrowanych 44mm czyli do zwykłych 

Zwykłe to nie pół zintegrowane

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rezus napisał:

Zwykle to pół zintegrowane czyli 90% wszystkich ram. Zwykle tzn najczęstsze. Nie ma czegoś takiego jak "zwykłe"stery. Każdy rodzaj ma swoją nazwę bądź oznaczenie. 

Zwykłe-stery Ahed z miskami które są całkowicie na zewnątrz ramy.
Pół-zintegrowane Miski trzeba nabić do ramy jak w sterach ahed lecz są w znacznej części w nich schowane
Zintegrowane- stery niemal całkowicie schowane w ramie, miski są "wbudowane" w ramę

No i mamy jeszcze stery skręcane 1" np w starych szosach

90% wszystkich ram? To chyba biorąc pod uwagę nowe ramy tylko. Do roku 2008/2010 większość ram wychodziła z zewnętrznymi sterami.

Foto ze ściągą jak wyglądają główki pod dane stery:
1.Ahed
2.pół zintegrowane
3.zintegrowane

P7070873.JPG polzintegr.jpg IMG_8171.JPG Edytowane przez Zalas