barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Witam was serdecznie. Mam zamiar wymienić amortyzator w rowerze, gdyż jak kupowałem rok temu to nie orientowałem się za bardzo w temacie. Obecnie posiadam SR Suntour XCT HLO (skok 100mm, blokada). Jeździłem w zimie prawie codziennie i zauważyłem że na goleniach pojawia się rdza. Co myślicie o Rock Shox, model 30 Gold TK TAPPED 27,5 ? Będę miał budżet około 1400zł. I najważniejsze, zależy mi na kolorze. Obecnie mam czarno-srebrnego krossa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 (edytowane) Tapped ? masz na myśli tapered? bo jeśli tak to nie ma szans , ponieważ masz zapewne prostą główkę ramy. może zainteresuj się raidonem podaj model Krossa Edytowane 9 Kwiecień 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Mam XC30 TK 100mm 29" ze zwykłą rurą 1 i 1/8" Od września 2015 bez serwisu, czyszczę i smaruję tylko lagi w zasadzie do tego momentu. Dbam o czystość całego amorka, mam na nim założony fender, aby na lagach było mniej syfu. Amorek działa bardzo dobrze, w tym roku będę wymieniać olej w tłumieniu. Przebieg 2000km. Gorąco polecam. Odnośnik do komentarza
ByQ94 Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Słyszałem dużo dobrego o Rock Shock Reba 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 1 minutę temu, samuel_87 napisał: bo jeśli tak to nie ma szans No i nie zgodzę się... są odpowiednie stery... Da radę. Szukaj w wątku Marka Horoś. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 zgadza się że są odpowiednie stery, tylko czy jest sens do taniego roweru ładować się w dodatkowe koszta? napisałem ,żeby autor był świadomy i nie było rozczarowania ,że amor nie pasuje do ramy i obecnych sterów. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Róznica w sztywności jest warta dołożenia do tych sterów Odnośnik do komentarza
lysyaa Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Koledzy a stery są z tapered na 1,1/8 i odwrotnie też? 1 Odnośnik do komentarza
nonz Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 (edytowane) Tak. Są w obie strony Może ktoś z forumowiczów miał już okazję jechać na rowerze z główką ramy 1 1/8 i widelcem tapered? W tej cenie jest łatwa w serwisie i chyba najpopularniejsza na szlakach enduro RS Reba Edytowane 9 Kwiecień 2017 przez nonz 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 1 minutę temu, lysyaa napisał: Koledzy a stery są z tapered na 1,1/8 i odwrotnie też? Też, do główki tapered też są na zwykłą sterówkę. Miałem tak w poprzednim rowerze, rama to był Sundance Hamilton RS 2014 z główką tapered, a amor to SR Raidon AIR RL 2009. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 ciekawi mnie tylko model tego krossa?, żeby nie było jak w tym temacie\ https://www.forumrowerowe.org/topic/155948-stery-kross-hexagon-v8-i-rura-sterowa-tapered/ Odnośnik do komentarza
artfal Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Polecam Rock Shox Reba. Sprawdza się w maratonach, jest dość sztywny. Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Niby są stery takie że można zamontować wideł z tapered do główki na 1 1/8" ale nie było czasem tak że te stery pasują do główek które mają gniazdo na stery zintegrowane lub pół-zintegrowane a do zwykłych nie? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 w hexagonie i w moim levelu są przecież stery pół-zintegrowane Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 2 minuty temu, samuel_87 napisał: w hexagonie i w moim levelu są przecież stery pół-zintegrowane no to chyba będzie spoko. Ja niestety jestem uwięziony na zwykłej główce Odnośnik do komentarza
barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Mam Hexagona R8 27,5 Odnośnik do komentarza
barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Chodziło mi o ten amortyzator https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/p,widelec-30-gold-tk-tapped-rozmiar-29-poplock-czarny-rock-shox,486291.html Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 czyli czeka Cie też wymiana sterów i przeczytaj wypowiedzi z forum do których link podałem , żebyś się nie naciął nie potrzebnie Odnośnik do komentarza
barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 W przyszłym tygodniu będę w serwisie żeby odebrać rower bo wymieniałem trochę części to się zapytam jaki amorek wybrać żeby pasował na 100% Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 zastawiam się tylko czy jest sens do rekreacyjnego hexagona wkładać tak drogi amor, ale to już TY rozważ pozdrawiam Odnośnik do komentarza
barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Wole już mieć coś lepszego, a do Santoura to jakoś nie mam zaufania. Wymieniłem teraz piasty i napęd. Został mi tylko ten nieszczęsny amorek Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 tylko pamiętaj ,że z hexagona nigdy nie zrobisz "prawdziwego górala" bo ogranicza Cię turystyczna geometria ramy. widzę , że już sporo wpakowałeś w swój rower Odnośnik do komentarza
barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Wiem że to nie prawdziwe mtb ale do jazdy po lesie i w dalsze szosowe trasy daje rade. No niestety też musiałem bo jeździłem sporo w zimie i niestety troche pordzewiało Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 9 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 (edytowane) Jeśli masz fundusze, szukaj Reby lub Recona w wersji RL. Wersja TK ma przestarzały już tłumik, o dwie generacje za najnowszymi modelami Rockshox. Recon Gold RL to taka trochę cięższa Reba bez jednego pokrętła regulacji. Jest dostępna wersja do prostej główki sterowej, ale trzeba na to trochę zapolować. Wymieniłem tak u siebie z zabytkowego RS J2 i jest to ogromny skok jakościowy. Wyższe modele są już tylko do główek tapered, więc byłaby wymiana sterów (adapter ustawiający dolne łożysko na zewnątrz główki). Ewentualnie zrobić używanej Rebie pełny serwis. Ten sprzęt, o ile nie jest fizycznie obity, jest praktycznie niezniszczalny. Edytowane 9 Kwiecień 2017 przez Andrzej Sawicki Odnośnik do komentarza
barti Napisano 9 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2017 Dzięki za podpowiedzi Macie jakiś dobry sklep internetowy z amorkami? Bo na tych popularnych nie ma za dużego wyboru. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi