Marcos Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2017 No oki. 28c. Widzę że są ludojad poleca Kojaki, przypuszczam że masz opony z zeszłego roku lub wcześniej. Co sądzisz o tym że tegoroczne Kojaki gorsze jakościowo? Czy to może akurat trafiła wadliwa seria opon że poszły na serwis i stąd takie opinie?Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
ludojad Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Kupowałem je w 2013. Jak ich produkcja wygląda dzisiaj to nie wiem (pewno tak samo), ale takie opinie jak przedstawiasz to często "urban legend" niemającego nic wspólnego z rzeczywistością. Pozdrower!
Marcos Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Ok. Biorę Kojaki na 28c. Dziękuję wszystkim za dyskuję
egzo23 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Rubino pro G+ 28c były by lepsze. Ale i tak uważam, że to za wąsko
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Cieńsza opona nie pozwoli szybciej jeździć, chyba że w wyścigach -- powyżej 35 km/h. Więcej da zmiana bieżnika, mieszanki i ciśnienia. Cienkie opony generują więcej drgań, które odbierają energię podczas jazdy, i rozpłaszczają się w niekorzystny sposób, tworząc tak samo dużą powierzchnię styku z podłożem jak grubsze.
Eldo Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Używam Rubino Pro w rozmiarze 23 i jestem BARDZO zadowolony ! Wcześniej miałem Michelin Dynamic również w rozmiarze 23 i w temacie szerokości nie narzekam na brak komfortu. Może karbon tłumi większość drgań ale przy ciśnieniu 8bar Rubino spisują się wyśmienicie. Osobiście polecam.
Nemrod Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Heh, opona 23 mm, 8 barów, nasze drogi i komfort ? Kto tam co lubi, ale zmiana opony na 28 dobitej do 5,5 - 6 barów da więcej komfortu niż tona carbonu.
Puncu Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Panowie, ale nie uwzględniacie jednego istotnego szczegółu - wagi rowerzysty. Ja ważę mało, bo 60kg i na oponie 25c nabitej do 8 barów czuje się identycznie jak na oponie 38c nabitej 5 barów. Za to minimalnym ciśnieniem na jakim jeżdże (26x2,40) to 1,8 bara, co dla niektórych jest niezrozumiałe
Nemrod Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Co do ciśnienia to polecam taki miły obrazek:
Eldo Opublikowano 30 Września 2017 Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Ja ważę 75kg i stosuje minimum zalecane dla Vittoria Rubino Pro czyli 7bar przód / 7-8bar tył dla rozmiaru 23. Pojecie komfortu to raczej mocno indywidualna sprawa jest podobnie jak wygląd roweru Biorąc z garażu szosę na trasę 100...150km nie myślę o komforcie tylko czy sie wyrobię w czasie Grunt to mieć w miarę pewna oponę pod tyłkiem bo bezpieczeństwo ważniejsze od komfortu a na dystansie powyżej 100km choć bym założył 25 czy wiecej tyłek i tak swoje dostanie od siodełka Edytowane 30 Września 2017 przez Eldo
egzo23 Opublikowano 30 Września 2017 Opublikowano 30 Września 2017 Ja mam rubino pro g + 25mm. Ładuje na maksa 9 bar. Ważę niespełna 50 kg. " Nośność " i klejenie tych opon w zakrętach to jest bajka. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Nemrod Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Czyli pogarszasz komfort nic na tym nie zyskując. Przy takiej wadze rozpłaszczenie opony na asfalcie przy 6,5 i przy 9 barach będzie takie samo a co za tym idzie opory toczenia będa praktycznie identyczne. Ba na asfalce gorszej jakości opona o niższym ciśnieniu będzie szybsza bo nie będzie odbijała się jak piłka na nierównościach i waty nie będą szły dosłownie w powietrze. Oczywiście będzie ona też bardziej komfortowa bo lepiej będzie tłumiła nierówności. Jak to mówił Szajbajk: " Comfort made speed"... 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Ograniczeniem są tylko opory powietrza. Poniżej 35 km/h grube kapcie rządzą.
Nemrod Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 No wiadomo, jest jeszcze różnica wagi, która wpływa na przyspieszenie i podjazdy. Ale faktycznie jeżeli chodzi o prędkość to znaczenie samej grubości jest małe. Na komforcie za to zyskać można wiele. W przełajce mam opony shwalbe g-one 35c ( faktyczne na obręczy 17mm mają 37 mm ). Baaardzo szybka na asfalcie a i leśnych ścieżek się nie boi. Jedynie piachu nie lubi... Do szosy niestety nic szerszego niż 25 mi nie wejdzie a tak pewnie na 28 bym hulał...
egzo23 Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Jakoś dziwne się czułem jak jechałem na 6 bar. miałem wrażenie, że opona buja. Stąd jazda na wyższym ciśnieniu. Będę się pewnie jeszcze bawił ciśnieniem w przyszłym sezonie, ale mi się tak jedzie zwyczajnie dobrze. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi