Skocz do zawartości

Schwalbe Kojak czy Vittoria Rubino Pro 700c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako ze jestem ciężkim rowerzystą, koło 100kg to planuję wymianę opony z Schwalbe Tyrago na Schwalbe Kojak 28x1.35 lub Vittoria Runino Pro 700c 700x25C (ETRTO 25-622).

Jednak mam obawę czy opona Vittoria może mieć udźwig podobny jak w Kojaku tj. 100kg czy jednak mniejszy.

Założyłem podobny temat w konkurencyjnym forum i mało kto potrafił mi udzielić odpowiedzi. Ktoś napisał że tegoroczne Kojaki są słabsze od zeszłorocznych i często trafiają do serwisu na naprawy, ile jest w tym prawdy?

Opublikowano

Coś mi tu nie gra. Kojak to 1,35 cala, a vittoria ma 25mm. Typowa szosowa opona. Vittoria rubino pro G+, KONIECZNIE G+, mają opinie najbardziej wytrzymałych opon do szosy, mało się ścierają i trzymają w zakrętach jak klej. Zasługa grafenu. Aczkolwiek drogie są.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No właśnie. Dwie zupełnie inne szerokości, ~34mm i 25mm to tak jakby porównywać oponę szosową do przełajowej.

Opublikowano

Pomyliłem się, miało być vittoria 23-622. Zasadnicze pytanie jest to czy opony Vittoria, które mam okazję kupić za niecałe 125 zł za sztukę, mogą wytrzymać ciężkiego kolarza, który waży około 100kg. I jak jest z oponami Kojak? Są opinie że tegoroczne wersje są gorsze niż te poprzednie wersje.

Opublikowano

Wrzuć linka do tych opon. Bo mieszasz. Ale tak jak wyżej pisałem. Grafeowe vittoria to jedne z najpelszych opon na rynku.

Opublikowano

To ta  co pisałem. Świetna, niesamowicie wytrzymała opona szosowa. 

Opublikowano

Czyli nie będzie problemu z wytrzymałością opony jak kolarz waży koło 100kg? :)

Opublikowano

Nie sądzę .  Czyli jaką szerokość opony ty chcesz? 

Opublikowano

Chcesz się przesiąść z opony ~ 38 na oponę 23?  Ty wiesz co to spowoduję ?

Kolejne pytanie, żebyś nie wdepną i nie żałował potem. Co masz za rower? 

_detail_Tyrago.jpg 107397-1.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Mam Rodi Freeway 28 i zamocowane opony Schwalbe Tyrago 28x1.60 (etrto 42-622). Większość mi mówiło że mogę spokojnie zamocowac opony nawet 23 mm. Rower to Unibike Crossfire z 2015r, bardzo chcę jednak zmienić na gładką oponę o mniejszym oporze toczenia po asfalcie.

rodi.jpg
Opublikowano

Bo możesz, tylko doznasz szoku jak siądziesz na taką żyletkę . Załóż sobie 28mm a nie 23.  I tak doznasz szoku . Zdajesz sobie sprawę, że taka opona to wyłącznie na asfalt  ? Na bruku będzie już trzęsło, ale też będzie. Żaden szuter czy coś bardziej terenowego.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jestem świadomy z olbrzymiej różnicy między tymi oponami. Jednak chce opony z mniejszym oporem toczenia. Znalazłem Kojaki, gdzie mogą wytrzymać obciążenie koło 100kg. Są inne opony jak Maraton GT, też wytrzymują koło 100kg jednak odstrasza mnie cena. I później na Vittoria w niezłej cenie i mogą się sprawdzić na wszystkich warunkach drogowych. Czy możesz mi przedstawić inne propozycje opon?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dalej zostanę przy tej. Gdyż na niej jeżdżę i ją znam.

Opublikowano

Rozumiem że zostajesz przy swoim. Chodziło mi o to czy znasz inne opony (max obciążenie 100kg) warte polecenia.

Opublikowano

Raczej nie. Ale szczerze wątpię czy jakakolwiek inna opona będzie mocniejsza od tej vittorii.

Opublikowano

Może schwalbe marathon cross w wersji 35c, bardzo dobra opona co super się toczy po asfalcie i pojedziesz bez problemu po szutrach

Przesiadka na 23-25c to niekoniecznie super pomysł według mnie

Opublikowano

No według mnie też. Szczególnie po przesiadce z poprzednich opon.

Opublikowano

Ktoś coś?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Schwalbe podaje dopuszczalne obciążenie na jedną oponę a tych w rowerze masz dwie.

Ultra Sport II to w sumie spoko opony. Bardzo dobrze wypadają biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości.

W miarę komfortowe i ciężkie do zajechania. Dla mnie największą wadą był komplety brak odprowadzania wody.

Jadąc w deszczu strasznie chlapią ale wiadomo jak to slicki. Osobiście wolałbym chyba tez dopłacić do wersji zwijanej.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jeśli mogę...głos w dyskusji. Ujeżdżam już drugi sezon Vittoria Rubino Pro (zwijane). Opony nie mają lekko ważę 95kg. dobijam do 10.000. Nigdy żadnego przebicia. Polecam.

Opublikowano
Dnia 22.08.2017 o 22:42, Marcos napisał:

Jestem świadomy z olbrzymiej różnicy między tymi oponami. Jednak chce opony z mniejszym oporem toczenia.

Chyba nie do końca. Jazda na 23C na tych obręczach będzie zakrawać o sztuczki cyrkowe. Nawet Pro zawodnicy na TDF przerzucają się na 28C. Dlaczego? Bo jak to mówią "comfort equals speed" B|

Co do opon to ja zrobiłem kilka tysięcy kilometrów na Kojakach 35C i to jest to czego szukasz. Niech za wytrwałość świadczy to, że przejechałem na nich przez Alpy (via Claudia Augusta) Sam ważąc 100kg plus sakwy ~ 20kg. Złapałem gumę raz na drobnych ostrych kamieniach. Opona wytrzymała 3 sezony ostrego katowania. Wadą jest to, że Kojak będzie chciał Cię zabić na mokrym :D

Pozdrower!

• Pomógł 1
Opublikowano

Tak jak kolega powyżej odradzam oponki 23c, z jakiegoś powodu wiele osob od nich odchodzi na rzecz 25 lub 28 (mówię tu o szosie).

Dobie na beton 23 może teoretycznie mają mniejsze opory toczenia ale w prawdziwych warunkach nawet zęby będą Cię boleć.  Jak chcesz cienkie to weź minimum 28c.