Skocz do zawartości

Opinie o Bryton 330/530

Fazi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.04.2018 o 21:58, markinn napisał:

Wygląda, że jesteś blisko skoro widzi coś. Może Internet ci blokuje? Możesz spróbować inną drogą? Np chwilowo uruchomić AP na smartfonie czy jakoś tak

Uruchamialem HotSpota na telefonie ale to samo. Wysyla nie odbiera.

Juz trzy dni walcze roznymi metodami.

Chyba wymienie licznik na inna sztuke. Nie jest to problemem na amazon. Tylko ciekawe, czy inny bedzie dzialal.

Dostalem odpowiedz z supportu Brytona:

Dear Customer,

Sorry to make your inconvenience.

Due to some unexpected issue of Google Map communication, the situation happens.

We are trying our best to fix the issue. Please kindly wait for a while.

Best Regards,

Bryton Support 

Ciekawe ile trzeba bedzie czekac.

Edytowane przez polowiec
Opublikowano

Witajcie. Zarejestrowałem się ze względu na ten temat. Osobiście mam starszy model Rider 40 (choć myślę o zakupie 330) bez bajerów w stylu wi-fi czy BT. Aby mieć trening na active.bryton pobieram plik file.BDX (można też gpx i jakieś jeszcze dwa formaty) przy pomocy programu Briton Bridge 2. BDX zawiera najwięcej danych, bodaj przy TCX tamperaturę zawsze pokazywał 0. Następnie na active.bryton ręcznie dodaję plik przez +. Omija się w ten sposób całe to UUID. Jeśli zaś chodzi o wgranie trasy to licznik przyjmuje formaty GPX i BDX. Tego drugiego odkąd Bryton spuścił w kanał stary serwis nie idzie zrobić. Niestety w BB2 nie ma opcji importu więc robię jak wyczytałem na GitHubie o R50. Na pasku adresu w przeglądarce wpisuję http://localhost/18889/import/tracks. Ślady robię w gpsies ale R40 nie informuje o zakrętach więc jak to by wyglądało w 330/530 tego nie wiem. Nie jestem też na 100% pewien czy BB2 hula z nowszymi licznikami ale jak ktoś chce może spróbować. Program jest pod Win i Mac, nie działa pod Linuksem. To w przeglądarce działa pod Win, jak w Macu nie wiem, pod pingwinem nie działa.

Odpowiedź użytkownika speed50 z szosa.org: 

W moim przypadku Win10 i Bryton 330 tak właśnie jest. Po podłączeniu wyświetlają się 4 katalogi i "luzem" pliki .fit. Nie pamiętam teraz dokładnie do którego katalogu trzeba wgrać plik (albo Tracks albo Plan Trip) i z poziomu urządzenia dokonać potem wyboru. Być może jest też opcja żeby to przez Wi-Fi zrobić ale nie próbowałem

Czyli wygląda na to, że można obejść chiński soft i jego ograniczenia. Polecam spróbować.

Dnia 21.04.2018 o 21:33, markinn napisał:

, a możesz sprawdzić u siebie i potwierdzić czy też masz problem z wyliczaniem dystansu? Po przejściu od planowania do nawigowania wszystkie odległości nagle są większe o jakieś 20-30%, np: planuję trasę 30km, wgrywam, włączam nawigowanie i pokazuje do celu 35km. W miarę zbliżania się różnica maleje, czyli coś mają skopane z przeliczaniem...
Ciekawi mnie czy to bug tylko w chińskiej wersji czy w globalnej też występuje.
Oczywiście wysłałem do supportu, prawie rok temu..

Z czystej ciekawości sprawdziłem u siebie i mam tak samo więc stawiam na to, że Bryton tego nie naprawi.

Opublikowano
W dniu 4/21/2018 o 22:00, polowiec napisał:

Uruchamialem HotSpota na telefonie ale to samo. Wysyla nie odbiera.

Juz trzy dni walcze roznymi metodami.

Chyba wymienie licznik na inna sztuke. Nie jest to problemem na amazon. Tylko ciekawe, czy inny bedzie dzialal.

I ja dostałem odpowiedź, wygląda że dostanę globalną wersję, żebym tylko nie wpadł z deszczu pod rynnę...

Dear Customer,
Nice to hear from you and we are here to help.
Please take a photo of your device with UUID in it (On the back-cover, there has a UUID sticker).
It will be a proof that you are the current owner of this device. (Then we will send you revision file later )

Best Regards,

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, wszystko latwe jak budowa cepa :) aktualizacja do najnowszej wersji przez apke na komputerze a potem podlaczanie i kopiowanie plikow, potem znowu podlaczenie i skopiowanie i na koniec odlaczenie :) uzywasz tego samego UUID potem.

Co do działania pobierania wycieczek to tez mam ten problem... Robiłem reinstalacje firmware na brytonie bo myślałem że mi się coś spiep**ło ale dalej to samo.  Trzeba czekać... 2 tygodnie temu wszystko działało jak należy...

Z drugiej strony mogli by zrobic aplikacje na windows dedykowaną do tworzenia tras oraz mozliwość korzystania z OpenStreetMap :(

Edytowane przez Blizzard
Opublikowano (edytowane)

Hej

Potwierdzam u mnie też nie działa w ogóle synchronizacja po wifi (samo wifi działa bo się łączy, posiadam wersje international) nie przesyła tras ani z brytona ani do brytona jest tak po ostatniej aktualizacji zostaje kabel lub bluetooth ale nie po to kupuje się wersje 330 a działa jak 310 :-( mam nadzieje że usuną ten problem szybko. co do tras też pokazuje odległość z dużym przekłamaniem na początku, ale da się przeżyć przecież wiem jaką trase układałem

Edytowane przez Lucjan
Opublikowano (edytowane)

Dziś dostałem taką wiadomość:

Dear Customer,

Sorry to make your inconvenience.

Due to some unexpected issue of Google Map communication with our server, the situation happens.

We are trying our best to fix the issue. Please kindly wait for a while. It may take 2-3 days.

Best Regards,

Bryton Support 

Edytowane przez Blizzard
Opublikowano (edytowane)

Ja dostałem taką odpowiedź

Witaj drogi kliencie,

Miło cię usłyszeć i jesteśmy tu, aby Ci pomóc.

Jest trochę nie tak z naszym serwerem. Pracujemy nad tym problemem i zostanie on rozwiązany za jeden lub dwa dni. Przepraszam za niedogodności.

Z poważaniem,

Ertai

przynajmniej szybko odpisali wiec trzeba być cierpliwym bądźmy dobrej myśli

Edytowane przez Lucjan
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko już działa jak powinno. Szybka reakcja z ich strony.

Dostałem nawet dwa maile z informacja, ze już działa. Bardzo dobry support z ich strony.

Opublikowano

Cześć,

w sobotę dotarł do mnie mój Bryton 330 i stwierdziłem, że to dobre miejsce na napisanie kilku słów o nim.

Na rowerach się zbytnio nie znam, ale o sprzęcie tego typu trochę wiem ;-) Na razie zrobiłem na nim ok 150km i przetestowałem wszystkie funkcje (bez czujników dodatkowych).

Pierwsza rzecz jaka mnie spotkała to fakt, że kupiłem go używanego. Wiązało się to z koniecznością resetu (poszło bez problemu) i ... odpięciem od dawnego użytkownika. W sobotę ok. 18 wysłałem mail do supportu Brytona, w poniedziałek ok. 10 miałem odblokowane urządzenie. Złego słowa o nich nie powiem na razie :)

Zanim kupiłem licznik przejrzałem fora, testy, instrukcję... więc sam licznik mnie nie powinien zaskoczyć. A jednak ;-)
Po pierwsze bardzo szybko się uruchamia i bardzo szybko łapie fix GPS. Różnie to z tym bywa, a tu jestem bardzo miło zaskoczony. Sam zauważa, że jedziemy i przypomina, aby włączyć nagrywanie. Pierwsze uruchomienie trwało długo. Brakowało mu lokalnych danych GPS (pobiera je przez wifi raz na jakiś czas) a ostatni fix miał chyba we Włoszech. 

Konfiguracja jest w miarę prosta i bardzo rozbudowana. Podaje wszystkie możliwe dane wraz z temperaturą. Ekran można w pełni skonfigurować jedynie podczas jazdy po śladzie dane są nam narzucone (widać prędkość, dystans, pozostałą drogę i bodajże wysokość). Ustawienia warto przemyśleć i ustawić wcześniej - podczas nagrywania trasy nie można nic zmienić. Dopiero zatrzymanie trackingu pozwala zmienić wyświetlane dane (nie mylić z przełączaniem pomiędzy skonfigurowanymi ekranami).

Jeździłem na nim zarówno "na luzie" jak i wyznaczoną trasą. Wyznaczanie trasy przez aplikację Brytona jest dość proste, ale nie daje zbyt dużych możliwości. Robimy to na mapie Google i mamy tego wady i zalety. To rozwiązanie jest o tyle dobre, że urządzenie pokazuje nam dokładnie za ile metrów mamy skręt (wraz z nazwą ulicy/drogi i kierunkiem). Pierwsza moja jazda była jednak po trasie wyznaczonej na bikemap.net (świetna strona!). Nawigacja spisała się bardzo dobrze. Nie jest to może rozwiązanie znane z samochodów, ale jak na taki ekran (cenę) to bajka. Szybko daje znać o zjechaniu z trasy, pokazuje gdzie jechać. Na pewno trzeba się trochę przyzwyczaić. Mam wrażenie, że trasa nie obraca się płynnie, a tylko o 45 stopni. Jeżeli wcześniej zapoznaliśmy się z mapą trasy to damy radę. Jeżeli nie - warto mieć telefon z inną mapą ;-) UWAGA: po zjechaniu z trasy ekran ustawia się jakoś bez większego sensu. Trzeba mieć naprawdę dobry zmysł, żeby się wtedy odnaleźć;-) 

Licznik łączy się bez problemu z sieciami wifi (można skonfigurować więcej niż jedną). Pobiera sobie aktualizację softu, danych GPS i wysyła dane do aplikacji Brytona (to ostatnie można robić za pośrednictwem telefonu i Bluetooth). Sama aplikacja potrafi automatycznie wrzucić dane na Strava (stamtąd też można to wrzucać dalej). Po krótkie konfiguracji wracam do domu, klikam "wrzuć do sieci" i przejazd jest po chwili na Stravie i Endomondo.

Bateria - na razie ok. 12h używania i jedna kreska zeszła. Czad.

Jeszcze jedna uwaga apropos samego GPS. Udało mi się tylko raz zgubić sygnał i stracić informacje o trasie. Było to w lesie, w wąwozie. Inne przejazdy po lasach/parkach/... zarejestrował prawidłowo. Myślę, że w tym miejscu nie jeden droższy GPS by się zgubił, a ktoś kto często w takie miejsca jeździ powinien dokupić czujnik prędkości.

Mam nadzieję, że komuś moje przemyślenia się przydadzą. Jak zrobię jeszcze trochę kilometrów to dam znać czy nie zmieniłem zdania, że to świetne urządzenie za bardzo dobrą cenę.

pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.05.2018 o 13:33, piatkos napisał:

Ekran można w pełni skonfigurować jedynie podczas jazdy po śladzie dane są nam narzucone (widać prędkość, dystans, pozostałą drogę i bodajże wysokość). Ustawienia warto przemyśleć i ustawić wcześniej - podczas nagrywania trasy nie można nic zmienić. Dopiero zatrzymanie trackingu pozwala zmienić wyświetlane dane (nie mylić z przełączaniem pomiędzy skonfigurowanymi ekranami).

Spróbuj podczas nagrywania trasy nacisnąć dłużej któryś z przycisków na dole, w Rider 40 jest to prawy LAP. Uruchamia się wtedy menu "Shortcut" a w nim jest m. in. "Display" i można zmieniać bez zatrzymywania. Z kolei lewy "Mode" na ekranach od jazdy po śladzie chowa dane.

Edytowane przez Medzamir
  • Pomógł 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy można do brytona wprowadzić dwa rowery i czy można mu wpisać dotychczasowy przebieg?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W przypadku Brytona 310 tak. W wyższych modelach pewnie też.

Opublikowano

U majfrendów (Ali) brak brytona 330 czyżby wycofany model?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 14.03.2018 o 22:45, Blizzard napisał:

Co do samego nawigowania po ścieżce to prowadzenie mamy tylko po trasach stworzonych przez aplikację brytona

Czyli musze tworzyć trase na telefonie?

Opublikowano

Właściwie to można to zrobić z poziomu przeglądarki na bryton.active ale nie wiem jak sprawa z przesłaniem pliku na licznik. Albo cokolwiek innego i kablem.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dzięki za info. Jeśli jest możliwość zrobienia trasy w przeglądarce na kompie, to musi być możliwość przesłania na licznik. Może przez kabel, bo gdzieś wyczytałem  że system widzi go jako pamięć masową.

Mam jeszcze pytanie o wersję Bryton rider 405 - która mi na ali wyskakuje jak szukam ridera 330, np.: https://pl.aliexpress.com/item/Bryton-Rider-310-330-405-530-GPS-rower-w-rowerowe-Jazda-Na-Rowerze-nawigacji-W-czona/32944168803.html?spm=a2g17.search0104.3.281.50101959kAKDil&transAbTest=ae803_4&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_10068_318_319_317_10696_5731620_5731520_5731720_10084_10083_10618_452_10304_10307_10820_532_10301_10821_5731120_204_10843_328_10059_10884_5731320_323_10887_5729420_5732915_100031_5728820_320_321_322_10103_5731420_5730520_5731220%2Csearchweb201603_55%2CppcSwitch_0&algo_pvid=3f81979e-164f-47dc-b407-76b1333a7f2a&algo_expid=3f81979e-164f-47dc-b407-76b1333a7f2a-38

330 ma "nawigację" (w odróżnieniu od 310). A jak jest z 405? Ma ją czy nie? I druga kwestia dot. "chińskiej wersji" - czy oprócz wspomnianego w tym wątku braku niektórych funkcjonalności ma ona tylko same chińskie krzaczki jak to widać na niektórych zdjęciach, czy można w niej ustawić jakiś ludzki język?

A najlepsze że na stronie Brytona w ogóle nie ma modelu 405. Jest za to 410, wygląda identycznie, ale czy to jest to samo? Ale bajzel...

Opublikowano
51 minut temu, de Villars napisał:

bo gdzieś wyczytałem

Tu wyczytałeś. Albo na szosa.org.

52 minuty temu, de Villars napisał:

na stronie Brytona w ogóle nie ma modelu 405. Jest za to 410

Też mnie to zdziwiło. Zapytaj na ich fb albo bezpośrednio przez support bo może to chińska podróbka chińczyka lub wersja tylko na państwo środka. 410 to następca 310 i nie ma tej niby nawi. W starszych modelach jest kilka języków do wyboru ale nie nie wiem czy któryś jest ludzki bo polskiego niet :D

Opublikowano (edytowane)

Można zrzucać i wrzucać po kablu jak i WIFI. Ponoć na Wifi działa najlepiej:

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Literki za modelem oznaczają wyposażenie. Czyli czy w skład zestawu wchodzą czujniki i jakie.
Brytona 330 wymiotło czekam na następcę czyli 450 lub aero bo one mają nawigację pytanie czy cena nadal będzie dobra.

Opublikowano

Tak mi odpisali:

Dear Customer,

330 has already stopped to sell. Maybe you can choose our Rider 530.

For your second question, Rider 450 is the China-only version of Rider 410 (specialized version).

Furthermore, I think what you want to mean is "Planned Trip", This function is only available on Rider 330, Rider 530, Rider 450 and Aero 60
You can also plan trip on your website (https://active.brytonsport.com/home) 

czyli 330 już nie ma w sprzedaży i mogę sobie wziąć 530, który mi nie pasuje przez kolorystykę. Do pytania o 405 który występuje na ali się nie odnieśli.

Opublikowano

A mnie się wydaje, że koleś machnął się pisząc mejla i chodziło mu o 405 bo wszędzie w necie i na ich stronie stoi że 450 i Aero 60 to nowe i bliźniacze produkty. Tak w ogóle jeśli nie pasuje Ci kolorystyka 530 to kup "kondona" w interesujacej cię barwie. Chociaż ja bym wolał poczekać na 450.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja bym uważał na zakup w Chinach, kolega sprowadził 330 i okazało się że nie łączy się z bt lub wifi, teraz nie pamiętam dokładnie, helpdesk brytona potwierdził że tak ma być. Moja 330 od 5tys km działa sprawnie, nawigacja w mojej ocenie marna, rzadko korzystam, ale bateria super, wskazania prędkości w terenie zalesionym szaleją, przydałby się czujnik prędkości. Korci mnie zmiana na wahoo bolt.

Opublikowano
9 godzin temu, Medzamir napisał:

kup "kondona" w interesujacej cię barwie.

:D

9 godzin temu, ComaR napisał:

Ja bym uważał na zakup w Chinach, kolega sprowadził 330 i okazało się że nie łączy się z bt lub wifi,

Po tym jaki mają burdel z opisami na aliexpress na pewno stamtąd nie zamówię. Zostają polskie sklepy i allegro - albo uda się gdzieś wyhaczyć jakimś cudem 330, albo 530 w gumie. O ile w ogóle się zdecyduję...

Opublikowano

Ja swój kupowałem w niemieckim sklepie, wyszło sporo taniej niż w PL. Z tego co widzę 410 też mają po 113 euro.

Opublikowano

Udało mi się wyrwać dzisiaj Brytona 330T za 57 funtów. Według opisu w skład zestawu wchodzi licznik kadencji i pulsometr. Jak dojdzie do mnie to zdam relacje.