darek.s Opublikowano 10 Maja 2023 Opublikowano 10 Maja 2023 23 godziny temu, darek.s napisał: Dzisiaj założyłem łańcuch. Stary na 130 ogniw był wyciągniety tylko na pół ogniwa czyli 0,4%. Niestety na trzech najmniejszych zębatkach napęd już przeskakuje. Co ciekawe na tej najmniejszej najmniej ale chcąc używać dużej kadencji przeważnie jeżdżę właśnie głównie na dwóch przedostatnich zatem zrozumiałe. zatem najrozsądniejsze wyjście to powrót do starego łańcucha na dożywocie a potem przednia i kaseta czyli cały napęd 😬 A może jest opcja wymiany tylko tych koronek? Wygląda na to, że w moim Bullsie jest własnie taka kaseta.
darek.s Opublikowano 11 Maja 2023 Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) dzisiaj dzwoniąc do znajomego serwisu z zapytaniem o dostępność tych koronek na miejscu dowiedziałem się, że KMC nie jest kompatybilny z e SRAM a z Shimano. Rzekomo KMC szerszy. Ile w tym prawdy? Po szerokości KMC ma 5,30 mm a stary 5,25. Średnica tulejek KMC ~7,65, stary ~7,6mm. W każdym razie różnica < 0.05mm. Czyli też na poziomie 0,4%. Koronki tak czy siak zamówiłem. Edytowane 11 Maja 2023 przez darek.s
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 Na pewno KMC nie pracuje idealnie na napędach Shimano bo łańcuch 12s Shimano jest znacznie węższy wewnętrznie (pomiędzy blaszkami) od KMC. Sramy działały dobrze na KMC.
darek.s Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 Po założeniu łańcucha KMC przejechałem niewiele i stosunkowo delikatnie. Biegi zmieniały się dobrze. Po założeniu nowych koronek będę w stanie coś więcej powiedzieć. Na pewno są to niezwykle precyzyjne mechanizmy skoro zużycie poniżej 0,5% powoduje już takie efekty. Tak to teraz wygląda fizycznie. Na oko idealnie ale tak małych róznic oko przecież nie wychwyci.
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 Bo przeszkadzały ludziom napędy 2-3x10, które były w stosunku do 12s pancerne.
darek.s Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 To się nazywa "postęp". Swoją drogą w elektrykach z silnikiem centralnym trudno sobie wyobrazić przednią przerzutkę . Ale pierwszy rower elekktryczny , który miałem miał kasete 9-cio rzędowa i też dawał rady choć przyznam na ekstremalne podjazdy Bulls jest lepszy dzięki 50-ciu zębom z tyłu. A tak szeroki zakres na 9-cio to raczej nie do uzyskania. I właśnie ten postęp tyle kosztuje 😬
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 Bo te napędy centralne w elektrykach to kicha. Nie dość, że obciąża toto cały napęd to jeszcze nie można rekuperacji robić. Taka proteza dostrugana naprędce do klasycznego roweru. Są na szczęście koncepty gdzie rower zaprojektowano od początku jako "elektryk".
darek.s Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 Ale ma pewne zalety. Taki rower ma charakterystykę jak zwykły rower i podobnie się go prowadzi. Jeśli jeszcze jest czujnik nacisku na pedały to już bajka a Bulls ma. Miałem okazji parę razy przejechać się na rowerze z silnikiem w kole i nie przypadło mi to do gustu. Fakt obciąża łańcuch i napęd ale żeby to wyeliminować przeniesienie napędu musiałoby być na wałku itp. I wtedy możliwa rekuperacja. Choć jak czytałem w e rowerach rekuperacja ma mały sens. Już bardziej jako hamowanie silnikiem, żeby oszczędzić tarcze i klocki.
vdcmike Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 (edytowane) Nie zrozumieliśmy się To będzie prawdziy rower elektryczny: (i każda rozpoznawalna marka ma opracowany taki conajmniej prototyp). A wszelkie wszczepy gdzie rower jest praktycznie klasyczny + dokoptowany napęd czy to w silniku czy jednym kole to takie zawsze będzie prowizorka/proteza. Edytowane 12 Maja 2023 przez vdcmike
darek.s Opublikowano 12 Maja 2023 Opublikowano 12 Maja 2023 No fajny rowerek tylko nie wiem czy można się na takim zmęczyć? Silnik w kole i brak przełożenia z korby. I żeby się zmęczyć korba musiałaby napędzać jakiś alternator. Do tego dochodzi kwestia przełożeń. Ja lubię mieć wysoka kadencję a żeby to osiagnąć to do tego alternatora tez musiałaby być jakaś przekładnia. Dyskusja zbacza na boczny tor ale dziękuję za linka. Gdyby taki rower rzeczywiście zachowywał się tak jak te z silnikiem centralnym i czujnikiem momentu na korbie to rzeczywiście byłoby to. Nie pytam o cenę 😲
Rekomendowane odpowiedzi