Skocz do zawartości

Lexon GFX 2022 - mój nowy projekt gravelowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witaj , rame sprzedałem , ogólnie frameset wygląda ładnie ale jakoś mnie nie przekonała pełna integracja kabli i jest troche kombinowania żeby to ogarnąć.Jeszcze musiałem latać w poszukiwaniu śrub do sztycy , bo chińczyk przysłał bez.

Edytowane przez pierruś
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Trochę odkopię temat :) 

Pochwalę się moim rowerem, który złożyłem pod koniec kwietnia 2022.

W rowerze zamontowałem kompletną grupę GRX 800 tj. korba FC-RX800 40T, manetki z zaciskami GRX810, przerzutka tylna GRX812, kaseta Ultegra CS-HG800 11-34, łańcuch KMC X11SL, support Token Ninja BB841T-41, tarcze 160mm RT-86, owijka Fizik. Z mojego drugiego roweru Merida zostały mi koła i chcąc je wykorzystać w grawelu musiałem dokupić piastę Novatec D792SB na tył oraz adaptery do piasty D791SB na przednią oś. Cały rower wliczając w to nowe opony, adapter do tylnego zacisku na 160mm, pancerz do przerzutki, oliwki itd. wyszedł mnie na gotowo ok 8300zł. Cena za rower na całkiem dobrym osprzęcie wydaje się być bardzo dobra tym bardziej że grupę GRX kupowałem w kwietniu '22 jak w sklepach panowała totalna posucha i jeśli już coś było to cena była kosmiczna.

W tym roku dokupiłem drugi komplet kół stricte do jazdy na szosie. 

Co do samego montażu to faktycznie przy prowadzeniu przewodów w szczególności przy kierownicy było mega dużo zabawy (i wqr.....nia się) ale miałem dużo czasu i wszystko udało się ładnie pochować.

Miałem troszkę obaw co do jakości chińskiego karbonu ale jak się okazuje z ramą i kokpitem nic się nie dzieje. Ważę ponad 95kg i z perspektywy przejechanych ponad 4tys km w 2022r., mogę powiedzieć, że chiński karbon daje radę. W rowerze nic nie strzela, nie puka itd. Pod koniec roku zrobiłem posezonowy przegląd i nie zauważyłem jakichkolwiek objawów zmęczenia karbonu. Lakier wszedzie jest w stanie fabrycznym, bez odprysków czy pęknięć. Malowanie ramy świetnie zrobione i jak dla mnie to pierwsza klasa. W tym roku pojawiły się kolejne dwa malowania tej ramy które w mojej ocenie są bardzo ciekawe. Jak widać malowwanie prezentuje się w pełnym słońcu przednio. 

Jak do tej pory jestem zachwycony z podjętej decyzji :) 

https://photos.app.goo.gl/Fy36A2CGR4PWH6oh9

Edytowane przez Dopamina
Poprawiony link do albumu
  • Lubię to! 1
Opublikowano

fajnie wygląda w pełnym słońcu , możliwe że będę robił podejście numer dwa do Lexona , ale w innej wersji - rama R56.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, ja też planuję na koniec sezonu złożyć szutrówkę na tej ramie. Dla mnie jej geometria jest trafiona w "10": przy rozmiarze (ML - 56) nie ma kolizji z butem, krótkie tylne widełki (z kołami szosowymi nie wygląda dziwnie - jak widać na fotkach roweru kolegi @Dopamina), "spokojna" główka 70*. Trochę szkoda braku mocować do błotników, ale za to rower wygląda czyściej - przełajowo :) Na forum Chinertown naczytałem się kilku niepochlebnych opinii nt. jakości wykonania ramy, więc może tu od Was dowiem się jak to wygląda. Może to były odrębne przypadki? Może ktoś wie, czy ta rama jest tylko pod marką Lexona, czy jeszcze ktoś ją sprzedaje? Oryginalnie producent to TopCarbon TCGF066, ale oni sprzedają chyba tylko hurtowo. A, jest amerykański BLUE (https://rideblue.com/), ale to bez sensu ściągać ją z USA. Żeby nie było, mam trzy rowery na chińskich ramach, z którymi nic złego się nie dzieje, tylko akurat niczego od Lexona jeszcze nie spotkałem.    

Opublikowano

wczoraj przyszła do mnie rama w wersji GFE , chyba nie produkcji TopCarbon - jak w przypadku GFX.

jeśli chodzi o jakość wykonania , to plusów malowanie

tylna oś jest delikatnie za gruba z początku nawet nie chciała wejść (pokręciłem nią trochę i jakoś się wyrobiło i jest w miare porządku) , albo otwory na nią są nie dokońca wymiarowe bo wchodzi z lekkim oporem.

otwór na kable lub di2 w ramie jest trochę krzywy . ale i tak jest to mi zbędne.

różnice między GFE , a GFX.

w GFE zdecydowanie na plus , mamy kilka elementów montażowych w przeciwieństwie do GFX + inserty na bagażnik 

system monteżu sztycy w GFX też był denerwujący , w GFE jest to lepiej zrobione .

2.jpg1.jpg

6.jpg3.jpg

4.jpg5.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

GFX i GFE są podobne tylko z nazwy. Geometria jest zupełnie inna. Jak pisałem mam hopla na punkcie toe-overlap (dojazdy w mieście, stójki na światłach, ale i w szybkiej jeździe można się czasem zdziwić) i niestety w GFE bym się na niego załapał.

Rower będzie do krótkich szybkich jazd, więc punkty montażowe dla mnie nie są ważne. Malowanie twojej nowej ramy wygląda na prawdę dobrze. A z ciekawości, dopłacałeś do wysyłki typu tax-free / duty-free ? To jest z Aliexpress? Pewnie brałbym z tego samego źródła.

Opublikowano

Tak , dopłaciłem żeby przyszło już z ogarniętymi podatkami , z aliexpress wysyłka (seller shipping method) 800zl dodatkowo , w sumie wyszło lekko ponad 3000 zł.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mam ramę w rozmiarze ML. Przy 179cm wzrostu jeździ mi się naprawdę komfortowo. Jedyne co, to muszę zmienić siodło bo mam mega twarde i na dłuższych dystansach nie lubi się z moim dupskiem.

Tak jak pisałem wcześniej moja waga to ~95kg i często śmigam długie trasy (120-200km) z dodatkowymi kilogramami w postaci plecaka na plecach. W tym roku dobiłem kolejny tysiąc km i na tym rowerze mam wykręcone ponad 5tys km (ok 80% asfalty średniej i słabej jakości, 20% szutry i drogi gruntowe). Mogę powiedzieć, że nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości i wykonania ramy. Skoro rama wytrzymuje moją wagę + parę kilo w plecaku to znaczy, że jest ok. 

W sobotę wracałem pociągiem z pokazów Airshow w Lesznie. Zagaił do mnie młody człowiek z pytaniem gdzie kupiłem rower i co to za marka. Opowiedziałem mu historię, że to moje wykonanie, usłyszawszy to kiwał głową z wielkim podziwem. Jeszcze większe było jego zdziwienie jak podniósł rower do góry. Wręcz nie dowierzał, że gravel na aluminiowych i pełnych kołach może tak niewiele ważyć :) 

• Lubię to! 1