Skocz do zawartości

Wymiana MT200

e2rdo
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez ahaja,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.09.2021 o 19:29, e2rdo napisał(a):

Dzień dobry.

Jestem po wymianie hamulców i manetki.

Koszt zakupu nowych hamulców oraz manetki, wyniósł mnie łącznie 1040 zł + serwis w SkiTeam. Wymiana hamulców 2x80 zł + 40 zł wymiana manetki. 

Hamulce zostały dotarte na dystansie ok 300 km i oto moje pierwsze wrażenia.

Zdecydowanie na plus oceniam nową manetkę, która dzięki umiejscowieniu na jednej obejmie razem z klamką hamulca, zrobiła mi nieco miejsca na kierownicy. Do tego wskaźnik jest teraz od spodu, dzięki temu, uchwyt na telefon nie zasłania mi wskaźnika. Samo działanie też jest jakby nieco lepsze, chodź sposób działania jest taki sam co poprzedniej, więc byłem do tego mechanizmu przyzwyczajony. Może to kwestia tego, że manetka jest po prostu nowa, tak, czy siak jej działanie jest lepsze. Do tego umiejscowienie guzika zmiany przełożenia na twardsze, jest w lepszym miejscu niż poprzednio. Teraz mój palec wskazujący nie musi w nienaturalny dla mnie sposób, naciskać aby zmienić przełożenia. Jest więc lepiej jak było i to mnie cieszy 👍

Hamulce przednie są teraz 4 tłoczkowe. Ich skuteczność jest odczuwalnie lepsza ale brak tu efektu WOW... Jadąc sam, hamulce hamują poprawnie, natomiast zdecydowanie lepiej hamują jak jadę z obciążoną przyczepą. Tak więc to co mnie martwiło, czyli mierna siła hamowania z obciążeniem, teraz jest dobra. 

Hamulec tylny, zacisk jest teraz 2 tłoczkowy. Poprzedni również był i oba w awaryjnej sytuacji blokują tylne koło. Tu znaczącej różnicy nie odczuwam. Być może zmiana okładzin da inne odczucia, ale póki co nie planuję testowania.

Sposób działania klamek jest dyskusyjnie lepsze. Niby jest lepsze, czuć większą responsywność klamek, ale myślałem że będzie lepiej. Być może wyższe grupy mają to lepiej rozwiązanie, ale jak pisałem wyżej, efektu WOW - brak. Jest po prostu ok, tj. ciut lepiej niż było 👍

Podsumowując, czy warto? Jeśli jeździłbym sam, to raczej nie. Poprzednie hamulce, chodź proste to były w miarę skuteczne do jazdy miejskiej. Cena nowego zestawu nie jest mała. Jeżdżąc sam, brak odczuwalnego, super efektu zatrzymywania się. Myślę że aby uzyskać dużo lepsze hamowanie, trzebabh wydać większe pieniądze, na wyższe grupy. Natomiast, jako że mój zestaw z przyczepą, tj.: ja, syn, rower z dodatkowym osprzętem i przyczepa ważą ok 160 kg. to teraz droga hamowania, szczególnie z dużej prędkości jest znacząco lepsza jak była. Dlatego, dla bezpieczeństwa, myślę że warto było wydać te pieniądze. Oczywiście testy trwają. Nie żałuję też wymiany a to chyba najważniejsze.

Ps

Teraz zbieram na nowy widelec 🤑

Dziękuję za doradztwo, miłego dnia 💪

Screenshot_2021-09-22-18-28-21-132_pl.allegro.jpg

Witam kolego .

Minęło już 4 lata , jak tam Twoje mocniejsze hamulce? Ja mam podobny problem a dokładniej,  tylne MT200 z klockami żywicznymi nie dawały rady , paliły się na zjazdach. Mój  rower również potrafi dźwigać 160 kg.20250511_143749.jpg

Na początku wymieniłem przednie hamulce MT200 na M7120 z klockami metalicznymi + radiator. Tarcze hamulcowe zostawiłem stare RT10. Siła hamowania była wyraźnie wieksza lecz na zjazdach dodatkowo używany tył przegrzewał się i przestawał praktycznie działać ( nazwałem go spowalniaczem ) . Oczywiście po takiej sytuacji demontowalem klocki i szlifowalem je i odtłuszczałem. Na chwile pomagało,  do momentu zjazdu z większego wzniesienia.  Gdy mialem już tego dosyć, zdecydowałem kupić taki sam zestaw na tył co na przód. Dodatkowo Wymieniłem tarcze hamulcowe na RT70. Na tą chwilę jestem na etapie docierania. Gdy skończę docieranie to przetestuję je w boju i dam znać ponieważ dużo ludzi zastanawia się nad tym czy tka wymiana ma sen?

20250327_182709.jpg20250405_204520.jpg20250509_171949.jpg20250510_073816.jpg

Pierwsze objawy miałem rok temu Gdy pojechałem do Chorwacji.  Tam drogi są zazwyczaj trudne, ciężkie podjazdy no i strome zjazdy. Na płaskiej drodze nie było problemu , gdybym jeździł tylko po takich to nigdy nie pomyślał bym o zmianie hamulców na mocniejsze.  Waga jednak robi swoje i jeśli ktoś wozi tyle kilogramów na rowerze to proponuję bez zbędnego zastanawiania się,  wymianę układu hamulcowego.

KOSZTY........

- hamulce przód ( w zestawie były klocki żywiczne bez radiatora , wymieniłem na metaliczne z radiatorem  390,- zł

- jeden zestaw klocków metalicznych z radiatorem SHIMANO  N04C do w/w zestawu hamulców na  przód, koszt 90,- zł 

- hamulce tył z klockami metalicznymi + radiator,  460,- zł

- tarcza przód 180mm RT70 - 115,- zł, tył 160mm RT70  - 105,- zł

Robota we własnym zakresie 

SUMA......... 1160,- zł

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano

Jeśli te nowe tarcze masz made in china to te hamulce nigdy nie wykorzystają swojego całego potencjału. Jedna strona tarczy prawie nie hamule.

Opublikowano

Po czym to poznać?

20250509_171949.jpg20250508_104004.jpg

A jakie tarcze są dobre/najlepsze..? Przy mojej masie muszę założyć coś mocnego/skutecznego. Jak dotykam nowej  tarczy palcem to jedna strona jest w miarę chropowata, druga nie co mniej.

Opublikowano

Po napisie made in china - w nich jedna strona tarczy nie jest szlifowana po tłoczeniu (obłe, tępe krawędzie otworów).

Z shimanowskich fason trzymają jeszcze pozsgrupowe rt-mt800 oraz xtr serii rt9xx.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na tarczach jest napisane JAPAN. Ale tarcza jest taka jak opisujesz.  Czy lekarstwem na to byloby potraktowanie , śliskiej strony gruboziarnistym papierem ściernym ( 160 , 220 ) ?

20250513_062601.jpg

20250513_062647.jpg20250513_062816.jpg20250513_062834.jpg

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano

Wyjąłem klocki przód i tył.  Przód był w miarę ok ale tył znowu popaliło. Przeszlifowałem papierem ściernym wszystkie cztery klocki i odtluściłem .

● Czy ktoś mógłby opisać jak dotrzeć klocki?

● poproszę o propozycje tarcz i klocków dla zestawu , który wozi zazwyczaj +140kg ?

Tarcze są OK, bez żadnych przebarwień.

Powiem szczerze,  nie sądziłem, że ten nowy układ hamulcowy też będzie się palił....???

Opublikowano (edytowane)

Tarcze nie radzą sobie z czyszczeniem klocków. Jeśli masz CenterLock to rt-mt800, przód 203 a tył 180.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Ok.

Tylko tyle, że widelec z przodu pozwala na 180mm MAX.

Pokombinuje z samym tyłem,  adapter + 180mm RT-MT800.

Ślicznie dziekuję za podpowiedź....😉

Pozdrawiam....

Opublikowano

W rowerze 70% roboty robi hamulec przedni. Kesli widelec jest tam tak delikatny to czy rama w ogóle zmieści z tyłu 180...