e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Dzień dobry. W swoim elektryku mam zamontowane hamulce Shimano BR-MT200 na tarczach 180 przód i tył. Rower jest Trekkingowy waży ok 30 kg, plus ja plus przyczepa z dzieckiem, całość zestawu ok 160 kg (ważone na złomowisku) i niestety, hamulce nie dają rady. Owszem, da się zatrzymać, ale powinno być lepiej, więc myślę o wymianie na coś, co ma system cztero tłoczkowy. Wstępnie myślę o M6120 ale obecnie w sprzedaży jest tylko przód 🤷. Pytanie więc czy warto. Problem polega na tym, że tył nawet jeśli byłby dostępny, to przewód leci w ramie pod baterią, więc nie wiem, czy sam dam sobie z tym radę. Więc: Czy mając MT200 na tyle i wymieniając na M6120 trzeba wymieniać przewód? Czy przy zmianie kompletu hamulców, trzeba też wymienić tarcze? Jak nie M6120 to co innego?
ahaja Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zerknij sobie jak wygląda nowa seria klamek do Deore - jak masz stare manetki to nie zamontujesz tego sensownie. Nowe klamki są w systemie EV i w takim muszą być manetki. Zatem pewnie tu dochodziłaby zmiana manetek ... W Biostern masz lewą klamkę BL-M640. Na alle (czy gdzie indziej) dokupujesz prawą (zanim kupisz upewnij się , że mają) i masz kpl. klamek. Do tego zacisk przód M6120 a na tył 6100. Przewody BH90 + oliwki + piny. Składasz i masz. Na tył 4 tłoków nie potrzebujesz bo będziesz blokować koło zwłaszcza jak na tyle siedzi tarcza 180mm (?). Tarcz zmieniać nie trzeba, chyba, że zjechane/beznadziejne. Warto kupić klocki półmetaliczne do zacisków.
vdcmike Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Wypadałoby zmienić przewód gdyż bh90 dołączony do m6xx0 mniej pęcznieje pod wpływem ciśnienia niż bh59 z mt200. Niemniej jednak jakoś działałoby na obecnym. Tarcze wymienić na rt66 produkcji japońskiej (jeszcze da się kupić). Chińskie do niczego nie nie nadają. Tarcze niższych grup nie potrafią oczyszczać klocka i hamowanie bardzo wyraźnie na tym cierpi. Generalnie doktorat na tym zrobiłem testują w warunkach lab oraz w terenie kilkadziesiąt różnych mixów. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez vdcmike
e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Wnioskuję więc, że skoro tył ma stawać dęba, a tarcza jest do zmiany, to może na początek, dla testów, wymienić sam przód, dać nową, większą tarczę 203mm a tył zostawić sobie na później 🤨 Czy zamiennikiem tarczy rt66 do systemu center lock, jest tarcza rt64? Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez e2rdo
Rozwiązanie ahaja Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Rozwiązanie Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Tył łatwo zablokować bo się podnosi podczas hamowania a przód dociska - dlatego mocniejsze hample daje się na przód (+-70% hamowania) a nie na tył. Jak tył się zblokuje to się ślizga a nie hamuje ... więc traci to sens. Zad ucieknie ... razem z przyczepką, która go będzie pchać ... 203mm tarczy z przodu pewnie ten 'amorek nie przeżyje. Sprawdź w jego specyfikacji do ilu mm producent zaleca. Możesz również zmienić w tych MT200 klocki na półmetaliki - będzie zapewne dużo lepiej niż z żywicznymi. To najtańszy upgrade. Do tych MT200 też możesz założyć klamki z servo - byle ze starszych serii bo nie podejrzewam, że w tym rowerze są najnowsze systemy. Tak, SM-RT64 to CL. Z '6' na końcu są na 6 śrub.
e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Dziękuję za pomoc, zostanę wiec przy 180mm, zawsze to taniej. Ps. Amor też idzie do wymiany, ale to jeszcze później 🤣
ahaja Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Ogólnie ciężko znaleźć starsze klamki z servo, które można pożenić ze starymi manetkami. Jest kpl. BL-M8000 na bike-components.de w przyzwoitej cenie.
e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Kupię cały nowy komplet na przód, na Allegro jest nowy kompletny i odpowietrzony zestaw M6120, za 390 zł plus 100 zł za tarczę i sam sobie wymienię 👍 a o tyle pomyśle po serwisie gwarancyjnym, jak zapytam ile to będzie roboty i ewentualnie ile zamiana będzie kosztowała 🤨 bo nie wiem, czy rozkręcenie nocowania baterii, aby poprowadzić nowe przewodu nie wiąże się z utratą gwarancji, czy coś. Wówczas poszukam całego, kompletnego zestawu na tył i ewentualnie zlecę serwisowi wymianę całości z tylu 😋 Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez e2rdo
e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Już wiem, że w przypadku wymiany tylnego przewodu hamulcowego, to jednak zabawa dla serwisu, koszt 90-100 zł. Serwis stwierdził że przy montażu, zapewne będzie trzeba częściowo poluzować silnik, napewno zdemontować mocowanie baterii, aby puścić przewód, więc gwarancja itd więc póki jest, nie będę sam ruszał. Natomiast: Kupię przód, założę, przetestuję, zdecyduję co z tyłem. Najwyżej pójdę po taniości i wymienię samą tarczę na lepszą i zastosuję klocek metaliczny. Natomiast manetkę tylną mam SL-M6000, chyba będzie kompatybilna do klamki hamulcowej M6100 🤔 Na korbie jest jedna zębatka, więc manetki przy klamce przedniego hamulca, nie ma 😁 Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez e2rdo
vdcmike Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Nie. Nie będzie kompatybilna. Potrzebujesz sl-m5100. Tarcze rt66 są za wąskie do obecnych zacisķów.
e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Serwis również nie zaleca zwiększenia tarczy do 203mm m.in z racji słabego amortyzatora oraz rozważenie sensu zakupu cztero tłoczkowego zacisku na tył, gdyż jak było napisane powyżej, tylne koło może gubić trakcję i stawać dęba. Tak więc raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi, były one bardzo pomocne. Po zmianie homulca przedniego napiszę jak wrażenia. 1 minutę temu, vdcmike napisał: Nie. Nie będzie kompatybilna. Potrzebujesz sl-m5100. Tarcze rt66 są za wąskie do obecnych zacisķów. O masz... No to tył robi się większy problem niż myślałem 😐
vdcmike Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Z tą tarczą 203 to jesli nie mieści się w limicie producenta amora to podobnie zacisk 4-tłoczkowy. W jednym i drugim przypadku wzrost siły hamowania (a więc i sił działających na amortyzator) o naście %. Tym samym wektor siły "niszczącej" amortyzator w jednym i drugim przypadku jest podobny (długość, kierunek, miejsce przyłożenia). Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez vdcmike
ahaja Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Przewód hydrauliczny nie wymaga najprostszego/najkrótszego położenia jak to ma znaczenie w przypadku mechaników - może lecieć swobodnie, nie trzeba go pakować do środka ramy. SL-M6000 jest na 10 biegów to pewnie z tych nowych (do klamek EV, niezależnie czy mocowane czy na obejmę) będzie pasować SL-M4100, bo SL-M5100 jest na 11rz.
e2rdo Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Reasumując Aby wymienić hamulec z przodu, należałoby wymienić amortyzator, bo ten obecny, może nie podołać przeciążeniom, nowego od hamulca 🤔 Aby wymienić tylny hamulec, należy wymienić manetkę, bo obecna będzie niekompatybilna 🤨 Wymieniając hamulce należy wymienić tarcze, bo obecne będą niekompatybilne 😤 Trochę nie tak to widziałem, ale ok 🤪 A może na tył, inny zestaw hamulcowy niż M6100, tj. taki który pasuje do obecnej manetki obsługującą kasetę 10 rzędową? (Co prawda manetka m4100 droga nie jest, tyle że ze starą, nic sobie ze nie zrobię 🤑) Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez e2rdo
ahaja Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Widziałeś co kupujesz ... dzisiaj (w sumie od roku z groszem) niestety ceny zwariowały a Shimano dodatkowo uszczęśliwiło rowerzystów nowymi standardami mocowań klamka/manetka. Wszystko zależy od tego ile masz monet na taki upgrade i na ile jesteś zdesperowany. Na spokojnie policz, rozpisz sobie opcje i zdecyduj. I raczej nie spodziewaj się, że jeśli wydasz na set hampli np 600/700zł to będą hamować 100-150% lepiej niż te MT200 ... ;-).
e2rdo Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak, traktuje to trochę jak projekt do rozbudowy. Wiem co mam i że niektóre komponenty są w tym rowerze zbyt słabe, bo producent poskompił aby cena nie była zbyt wysoka. Natomiast szukam kompromisu, pomiędzy ceną podzespołów a jakością, gdyż rower u mnie to po prostu pasja, która daje radość z życia. Budżet byłby większy, gdyby nie zona, która jakoś nie podziela ze mną, radości z wydawania złotówek na moją "Kobyłę". Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez e2rdo
vdcmike Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Można iść w producentów alternatywnych... Magura nie ma problemu z manetkami shimano, opinie ma dobre, przyzwoity zestaw kupisz za jakieś 900+ tarcze.
ahaja Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Klocki półmetaliki + tarcze to najtańsze ulepszenie. Jak dodasz do tego klamki z servo typu BL-M8000 (bez konieczności zmiany manetek) za +-190zł/szt to będzie znacznie lepiej. Były już robione takie zestawienia z prostymi zaciskami i to działa zacnie. Taniej się chyba nie da ... no chyba, że znajdziesz taniej kpl klamek w stylu M6000/M7000/M640/MT501. Magura MT Trail Sport - dobra cena. Do tego dobrze wziąć dedykowane tarcze. Są nieco kapryśne przy odpowietrzaniu, ale lepiej poczytaj sobie o nich.
vdcmike Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Klamki bl-mt501 po 27EUR/szt widziałem ostatnio w bike-discount. Działać to będzie tak samo jak bl-m8000 i też będzie pasować do manetki. Edit: zdaje się, że wykupiłem wszystkie 3 komplety. Co do klocków to nawet najtańsze koolstopy (d620) w tych hamulcach powodują mocno odczuwalną poprawkę siły hamowania. Warunek konieczny - tarcze hamulcowe szlifowane na ostro (shimanowskie się nie nadają). Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez vdcmike
e2rdo Opublikowano 22 Września 2021 Autor Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Dzień dobry. Jestem po wymianie hamulców i manetki. Koszt zakupu nowych hamulców oraz manetki, wyniósł mnie łącznie 1040 zł + serwis w SkiTeam. Wymiana hamulców 2x80 zł + 40 zł wymiana manetki. Hamulce zostały dotarte na dystansie ok 300 km i oto moje pierwsze wrażenia. Zdecydowanie na plus oceniam nową manetkę, która dzięki umiejscowieniu na jednej obejmie razem z klamką hamulca, zrobiła mi nieco miejsca na kierownicy. Do tego wskaźnik jest teraz od spodu, dzięki temu, uchwyt na telefon nie zasłania mi wskaźnika. Samo działanie też jest jakby nieco lepsze, chodź sposób działania jest taki sam co poprzedniej, więc byłem do tego mechanizmu przyzwyczajony. Może to kwestia tego, że manetka jest po prostu nowa, tak, czy siak jej działanie jest lepsze. Do tego umiejscowienie guzika zmiany przełożenia na twardsze, jest w lepszym miejscu niż poprzednio. Teraz mój palec wskazujący nie musi w nienaturalny dla mnie sposób, naciskać aby zmienić przełożenia. Jest więc lepiej jak było i to mnie cieszy 👍 Hamulce przednie są teraz 4 tłoczkowe. Ich skuteczność jest odczuwalnie lepsza ale brak tu efektu WOW... Jadąc sam, hamulce hamują poprawnie, natomiast zdecydowanie lepiej hamują jak jadę z obciążoną przyczepą. Tak więc to co mnie martwiło, czyli mierna siła hamowania z obciążeniem, teraz jest dobra. Hamulec tylny, zacisk jest teraz 2 tłoczkowy. Poprzedni również był i oba w awaryjnej sytuacji blokują tylne koło. Tu znaczącej różnicy nie odczuwam. Być może zmiana okładzin da inne odczucia, ale póki co nie planuję testowania. Sposób działania klamek jest dyskusyjnie lepsze. Niby jest lepsze, czuć większą responsywność klamek, ale myślałem że będzie lepiej. Być może wyższe grupy mają to lepiej rozwiązanie, ale jak pisałem wyżej, efektu WOW - brak. Jest po prostu ok, tj. ciut lepiej niż było 👍 Podsumowując, czy warto? Jeśli jeździłbym sam, to raczej nie. Poprzednie hamulce, chodź proste to były w miarę skuteczne do jazdy miejskiej. Cena nowego zestawu nie jest mała. Jeżdżąc sam, brak odczuwalnego, super efektu zatrzymywania się. Myślę że aby uzyskać dużo lepsze hamowanie, trzebabh wydać większe pieniądze, na wyższe grupy. Natomiast, jako że mój zestaw z przyczepą, tj.: ja, syn, rower z dodatkowym osprzętem i przyczepa ważą ok 160 kg. to teraz droga hamowania, szczególnie z dużej prędkości jest znacząco lepsza jak była. Dlatego, dla bezpieczeństwa, myślę że warto było wydać te pieniądze. Oczywiście testy trwają. Nie żałuję też wymiany a to chyba najważniejsze. Ps Teraz zbieram na nowy widelec 🤑 Dziękuję za doradztwo, miłego dnia 💪 Edytowane 22 Września 2021 przez e2rdo
vdcmike Opublikowano 23 Września 2021 Opublikowano 23 Września 2021 Czy na tarczach hamulcowych jest wyraźnie napisane "made in japan"? Jeśli to chińszczyzna to szkoda było w ogóle hamulce wymieniać bo tracisz 50-70% skuteczności hamowania przez blaszane tarcze. 1
Adam Zibi Giant XTC SLR 1 Opublikowano 18 Marca 2024 Opublikowano 18 Marca 2024 W dniu 23.09.2021 o 09:00, vdcmike napisał: Czy na tarczach hamulcowych jest wyraźnie napisane "made in japan"? Jeśli to chińszczyzna to szkoda było w ogóle hamulce wymieniać bo tracisz 50-70% skuteczności hamowania przez blaszane tarcze. Hej. Masz może FB? miałbym parę pytań o upgrade hamulców MT200, ale na messengerze szybciej sie dogadamy jak chcesz to napisz do mnie, nazywam się Adam Zibi, jestem administratorem na grupie Giant XTC Polska https://www.facebook.com/groups/421345337062843
vdcmike Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 Pytaj tu na priv. Nie używam innych mediów w celach około-rowerowych.
Rekomendowane odpowiedzi