Gregor Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Panowie, jeżeli mam obręcz 20 mm to jakiej szerokosci taśma? Dałem 21 mm, opona się uszczelnia a powietrze spierdziela przez nyple. Czy to wina taśmy, chodzi o szerokość, czy o to że dałem jedną warstwę. No i na koniec jakiej firmy? Obecnie mam stans.
Rebeliant86 Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 To nie jest wina taśmy prawie na pewno, jeśli wszystkie otwory masz zaklejone równo. Nie mniej zawsze lepiej dać taśmę 3-4mm szerszą. Jeśli ucieka Ci nyplami to z dużym prawdopodobieństwem wyciek masz koło wentyla. Z własnego doświadczenia polecam wentyle ze stożkiem, lepiej się uszczelniają niż te z półwalcem. Dobrą metodą po oklejaniu taśmą jest założenie dętki, nabicie dość wysokiego ciśnienia i kilkanaście dobrych kilometrów przejażdżki, wtedy taśma się ładnie dociśnie do koła.
Gregor Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Opublikowano 29 Lipca 2021 Masz rację, dopiero teraz sobie uświadomiłem, że przeciagłem wentyl przez pierwsza ściankę obręczy i oparł się na 2, pozostała dziura przez którą powietrze sobie wchodziło do środka i uciekało przez nyple. Dzięki za podpowiedź, może to doświadczenie przyda się innym nowicjuszom systemu tubless.
Szym3k Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Miałem podobny problem. Nie mogłem sobie poradzić z uszczelnieniem zwykłą taśmą. Dopiero zastosowanie Gorilla tape rozwiązało problem. @Rebeliant86 podlinkujesz proszę takie wentyle ze stożkiem? Jakie firmy polecasz?
Rebeliant86 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Ja stosuje Milkit, są bardzo wygodne w użyciu, niestety w zestawie ze strzykawka do napełniania ich cena jest wysoka.
Gregor Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Panowie czy taśma gorilla 25,4 będzie dobra do obręczy 21 mm? Nie mogę sobie poradzić z wentylami, cały czas przez nie ucieka. Już mam ochotę to pier...
Rebeliant86 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 A pokaż proszę kilka zdjęć jak Ci się wentyl układa od strony obręczy, zrób też samego otworu zdjęcie, może jest jakiś inny problem.
Gregor Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Zrobiłem kilka zdjęć, wentyl stans, taśma stans, obręcz syncros podwójna.
Rebeliant86 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie jestem pewien ale masz chyba obręcz pod wentyl av (samochodowy) on jest grubszy, przez co wentyl presta za głęboko wpada i nie uszczelnia. Ten wentyl presty ma luzy na boki czy jest dopasowany do otworu? Poza tym masz jakoś dziwnie oklejona tą obręcz. Zakładka taśmy, czyli dwie warstwy powinny wypaść pod wentylem, a u Ciebie wyglada tak jak by fragment pod wetnylem był osobno naklejony. Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez Rebeliant86
Gregor Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Fakt, okleiłem trochę na sztukę ale nie sądzę że przez to powietrze ucieka. Co do wentyla to otwór jest trochę duży, zdarzyło mi się przeciągnąć wentyl przez 1 ściankę obreczy. Co robić? Uszczelniać kołnierzem z gumy?
Rebeliant86 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli wentyl wpadł to nie może to być szczelne, tym bardziej, ze później ciśnienie spokojnie go wepchnie i całe powietrze pójdzie w komorę stożka. Musisz poszukać wentyli pod większy otwór, nie wiem czy takie są bo obręcze pod tubeless maja raczej otwory pod preste. Kolejna sprawa to oklejenie, zrób to od nowa i tak jak się powinno to zrobić czyli na zakładkę. Zaczynasz dwa otwory przed wentylem i kończysz dwa otwory za. Weź tez szersza taśmę. Ja tez to ostatnio robiłem pierwszy raz w życiu, ale stosując się do wszystkich zasad poszło wszystko bardzo sprawnie. Na bezdętce zrobiłem 100km jak dotąd i jest bezproblemowo.
leejoonidas Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 9 godzin temu, Gregor napisał: Co do wentyla to otwór jest trochę duży, zdarzyło mi się przeciągnąć wentyl przez 1 ściankę obreczy. Co robić? Kupić zestaw wentyli tego typu co poniżej na zdjęciu.
Gregor Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Da się to napompować pompka rowerowa? Zawsze mam z tym problemy, nawet nożną.
Rebeliant86 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 W teorii się da. Natomiast kompresorem jest duuuużo prościej. Są jeszcze dostępne pojemniki które napełnia się pompka, a potem robi strzał jak z kompresora ale kosztują jak by je ze złota robili.
wierch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Podpinam się pod temat.Mam problem z uszczelnieniem ObreczeMaddux CX Disc, 32-holeOpony VITTORIA Terreno Zero G2.0 tubless readyNakleilem taśmę trezado Włożyłem wentla do tubless z aliexpress i lipa .Na sucho uchodzi w okolicy wentla nabijam 4 bary dokręcenie mocniejsze pogarsza tylko sprawie.Jak odkrece nakrętkę z wentla to o dziwo mało co uchodzi ..Probowac zalać mlekiem ?czy jak uchodzi to mleko nic nie da .Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Rebeliant86 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Mleko raczej nic nie da. Czy otwór w obręczy nie jest przypadkiem pod wentyle AV (samochodowe)?
wierch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Pod presto bo taki był wcześniej.Nawet przewiercilem wiertłem bo wcześniej myślałem że to tak ledwo co wchodziło tam był wymiar otworu 6.9 mam a przewiercilem 7.5 wchodzi głębiej ale bombellki mydlin idą .Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Rebeliant86 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Jakto przewiercił???😳 pokaz zdjęcie jak siedzi wentyl tubelessa od strony opony?
Nemrod Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Mleko może pomóc ale nie musi. Możesz wyciąć koło ze starej dętki i zrobić na środku niewielki otwór. Założyć to na wentyl i przykręcić go. Może doszczelni brzegi po tuningu wiertłem. Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Nemrod
wierch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 No dlatego przewiercilem że strasznie ciasno wchodził a koleś z serwisu rowerowego mówił że trzeba nawet kluczem dokręcić.Nic to nie dało na sucho też uciekało.Zalalem mlekiem jedną i dałem 4 bary zobaczymy co do rana będzieWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Rebeliant86 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zupełnie odwrotnie, wentyl dokręca się tylko ręką. Omijaj ten serwis szerokim łukiem jak tak Ci doradzili. Dobrze złożony tubeless nie potrzebuje w zasadzie w ogóle dokręcania wentyla, to się samo uszczelnia ciśnieniem. Jak byś pokazał to jak układa się wentyl w feldze od wewnątrz to może coś by się dało podpowiedzieć. Bez tego nie jestem stanie nic powiedzieć. 1
wierch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 No jutro tak zrobię jak ucieknie powietrze jak coś to ją otworze Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Rebeliant86 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Ten gumowy grzybek wentyla głęboko Ci w obręcz wszedł?
wierch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Tak jak wciskałem na maxa to ponad połowęWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Rebeliant86 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Ale w całości przez pierwszy otwór nie przechodził, to dobrze. A sam grzybek był stożkowy czy w formie pół walca? Taśmę naklejałeś na zakładkę?
Rekomendowane odpowiedzi