Skocz do zawartości

Zwiększenie średniej prędkości

Dawid_na_niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Dawid_na_niebiesko
Opublikowano

Witam, 

Jest to mój pierwszy post na forum.

Jakkolwiek to nie zabrzmi w maju tego roku siadłem na rower po 23 latach przerwy (od 23 lat nie przejechałem na rowerze 10 m).

Początki były ciężkie, teraz stopniowo zwiększam dystanse które spokojnie pokonuje (zaczynałem od 2 km, potem 5 a teraz 10-12 nie stanowi większego problemu).

Jednak zastanawia mnie średnia prędkość, "pędzę" 9-12 km/h.

Czy wraz z upływem czasu, coraz częstsza jazda ta szybkość będzie wzrastać?

Mam 34 lata, ważę trochę za dużo jak na swój wzrost (183 cm, 95 kg).

Rower który ujezdzam to MTB st 100 rockrider z deca.

Opublikowano (edytowane)

Jako ktoś kto wrócił do rowerów po 25 latach i już 4 sezon pedałuje kilka uwag:

Najważniejsza - nie zwracaj uwagi na prędkość średnią (niby te 20km/h to średnia prędkość dla średniego rowerzysty ale whatewer), nawet zawodowcy w sumie na to patrzą jaką najmniej ważną statystykę.

Dobrze, że zaczynasz stopniowo. Teraz na twoim miejscu więcej niż te 10km nie przekraczał. Skup się na dwóch sprawach - miarowości kręcenia korbą, wypracowania rytmu oraz na ograniczeniu postojów podczas tej 10tki. Po tylu latach najpierw musisz zbudować "bazę tlenową", swoją wytrzymałość. Jak już poczujesz się pewny a organizm przestanie się męczyć możesz iść w dwie strony - zwiększać prędkość, robić interwały, skomplikowanie trasy (więcej pod górkę, może jakiś las z przeszkodami itd.) albo zwiększać zasięgi i czas trwania jazdy.

Trochę szkoda, że kupiłeś od razu MTB - to ograniczy cię do jednego stylu jazdy, a warto zacząć od czegoś uniwersalnego, bo może się nagle okazać, że robienie szybkich km po szosie bardziej ci się spodoba i będziesz wtedy szukał "szybkich opon 90%asfalt 10%inne".

Od rozlazłego dziada sprzed telewizora do początkującego rowerzysty w miarę fit można doprowadzić się w ciągu sezonu - jeśli poświęcisz na to te 3dni w tygodniu.

Edytowane przez Danuel
Opublikowano

Lata temu też się zapasłem 182 i waga dobijała do 96 kg. Ledwo 20 km byłem w stanie przejechać , serce chciało mi z ramy wyrwać na podjeździe 1 %.  Dziś ważę 74 kilo , trasa w jednym kawałku bez odpoczynku to i może być nawet grubo ponad 200 km i 3000m przewyższeń a serducho na wolnych obrotach sobie pyka. Najważniejsze to śmigać, śmigać i jeszcze raz śmigać a wszystko samo przyjdzie nawet nie będziesz wiedział kiedy. Na początku to ujemny bilans kaloryczny pod kontrolą codzienną wagi ale nie zaniedbując "odpowiedniej wysokobiałkowej diety" ( mięśnie z czegoś trzeba budować). No i oczywiście jazda ze stopniowaniem coraz dłuższych dystansów- wszystko rozłożone w czasie. Kontroluj tętno spoczynkowe jak będzie się obniżać to jesteś na dobrej drodze ( będziesz też wiedział kiedy sobie odpuścić i zrobić przerwę w treningach). Generalnie to tyle w bardzo wielkim uproszczeniu.

Dawid_na_niebiesko
Opublikowano

Zakupu MTB żałuję. Szczególnie, że 95% tras robię po drogach asfaltowych (te 5% to momenty kiedy się zagapie i wypadam z trasy). Na szczęście rower był za 1000 zł i do nauki jazdy (uwierzcie mi, 3 pierwsze dni jeździłem bez pedałów) się nadaje. Zawsze na następny sezon mogę dokupić coś innego 

A jak jest w porównaniu rower stacjonarny i zwykły? Na stacjonarnym kręciłem po 30 km z prędkością średnia 25-30 na godzinę, tutaj ledwo lecę 10-12...

Opublikowano

Nie patrz na wyniki i porównania do innych czy do roweru stacjonarnego, najważniejszy jest progres i nie zapomnij w miarę wydłużania dystansów o piciu i jedzeniu. Co do MTB to jak już masz to korzystaj, czyli poznawaj okoliczne lasy itp. "dzikie" tereny. Jak napisano powyżej ważne żeby jeździć i się tym cieszyć, a kg same się zgubią. Proponuję planować wcześniej trasy, może właśnie gdzieś z odbicie od asfaltu i stawiać sobie coraz to nowe zadania (wyzwania) do zrealizowania. Ja też rok temu zaczynałem od kółek wokół komina na jakieś 15 km, a teraz bez planu na trasę min. 50 km nawet nie chce mi się roweru wyciągać.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka