Skocz do zawartości

Co jeśc przed startem ?

drupek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z dietą w dniu wyścigu. Wiadomo, że na kilka dni przed startem powinno zwiększyc się ilośc spożywanych węglowodanów, warzyw, płynów czy magnezu. Ale co tak na prawdę najlepiej zjeśc w dniu startu, aby o tej 12:00 miec najlepszego kopa, a nie miec problemów żołądkowych ? Co praktykujecie? omlety z warzywami? Nadal węgle w postaci makaronu/ryżu ? Coś na mleku ? Owoce (podobno lepiej nie jeśc przed intensywnym wysiłkiem) ? Jakieś jajka (trochę zawierają tłuszczu, którego też powinno się unikac)? 

A co brac przed samym startem, zakładając że zostało 1,5h do wyścigu i zaraz ruszamy na rozgrzewkę ? Banan, żele ? 

Mimo że już trochę startuję to nadal nie udało mi się rozwiązac tych problemów :/

Opublikowano

Ja osobiście jadłem jak zawsze przed startem ładowałem węgle w drodze żele ale jadłem tak by czuć się lekko i swobodnie by stres mnie nie zjadł i żebym nie musiał latać do łazienki. Musisz poznać swój organizm na tyle byś wiedział co toleruje a czego nie. Polecam jednak filmy Szajbajka na temat zawodów 

Opublikowano

Ja zazwyczaj rano jem spore śniadanie z płatków owsianych, orzechów, owoców i białka. Później na 1,5 h - 1 h przed startem jakiś banan, baton energetyczny, power shot. Podczas wyścigu mam w bidonie carbo lub izotonik, jeżeli wyścig trwa koło 1,5 h to w trakcie jakiś żel energetyczny.