Chrismel Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Oglądałem dziś stojak w Decathlonie: https://www.decathlon.pl/stojak-serwisowy-500-t-id_8550487.html Rower jest w miarę stabilny i byłby OK ale jest strasznie plastikowy. Cokolwiek się złamie, jedno mocowanie i stojak będzie do wyrzucenia. Więc szukam czegoś budżetowego i wpadłem na taki pomysł. Gdyby zakupić dwa takie stojaki: https://bitul.pl/pl/p/STOJAK-SERWISOWY-RS001/218 to rower można by powiesić łapiąc za przód i za tył górnej rury. Wiem że to druciarstwo ale wygląda że tam jest sam metal i nie ma się co zepsuć. Rower będzie się na tym bujał ale może to lepsza alternatywa niż kupowanie czegoś co się ma szansę rozpaść po kilku użyciach. Co sądzicie ?
CoolBreeze Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 8 godzin temu, Chrismel napisał: Gdyby zakupić dwa takie stojaki: https://bitul.pl/pl/p/STOJAK-SERWISOWY-RS001/218 to rower można by powiesić łapiąc za przód i za tył górnej rury. Not gonna happen. To jest stojak na tylny trójkąt. Do górnej rury mu jeszcze daleko. Oczywiście możesz zrobić na nim "serwis", ale na poważniejsze dłubanie będziesz potrzebował czegoś takiego jak ten stojak z Decla. 8 godzin temu, Chrismel napisał: wygląda że tam jest sam metal i nie ma się co zepsuć. I tak jest. Kupiłem ten stojak od Bitul'a po tym jak mi jakiś no-name z alle pękł na spawach. Ten jest mega pancerny, stabilny ze bdb możliwością regulacji. Do "parkingowego" serwisu też się świetnie nadaje. Polecam jeśli ktoś szuka właśnie takiego stojaka.
Chrismel Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzięki. Wyglądał na obrazku na wyższy a wymiarów nie ma podanych. A na ten stojak z Deca szkoda mi pieniędzy. Tam się prędzej czy później coś ułamie. Nawet zaciski są z plastiku, biorąc pod uwagę cenę pewnie z nie najwyższej jakości. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Chrismel
Motke Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Chrismel napisał: Tam się prędzej czy później coś ułamie. To chyba lepiej aby się ułamało niż miałbyś zmiażdżyć ramę. 4 godziny temu, Chrismel napisał: A na ten stojak z Deca szkoda mi pieniędzy. To kup w Jula tańszy prawie o 100 zł. 4 godziny temu, Chrismel napisał: Nawet zaciski są z plastiku, biorąc pod uwagę cenę pewnie z nie najwyższej jakości. Te z Lidla czy Jula są tańsze a jakoś nie słyszałem aby się łamały.
Chrismel Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Jak próbuję poczynić oszczędności to zawsze kończy się tak samo. Kupuję coś okazyjnie, potem sprzedaję za pół ceny po 1 użyciu a następnie kupuję to co należało kupić od razu. W przypadku stojaka bardzo pochlebne opinie zbiera ten: https://www.parktool.com/product/home-mechanic-repair-stand-pcs-9-2 Nie są teraz dostępne ale jak były to w promocji widziałem ceny w granicach 600 zł. Mają się pojawić za miesiąc do półtora. Gdybym sporo dłubał przy rowerze nie zastanawiałbym się pięciu sekund. Ale przy moim użytkowaniu nie wiem czy faktycznie nie obejrzeć tego w Juli - 159 zł to jednak 4 razy mniej.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Chrismel napisał: Ale przy moim użytkowaniu nie wiem czy faktycznie nie obejrzeć tego w Juli - 159 zł to jednak 4 razy mniej. Używam od 1,5 toku tego z Lidla i coś fantastycznego. Do majsterkowania ideał. A koszt 159zł
Chrismel Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Tylko że te stojaki chyba rzadko tam bywają ?
Frost Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Lidlowski to to samo co Jula tylko ma inną klamrę montażową. Wszystko o nich jest w tym temacie.
lukaszzsch Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Tylko że te stojaki chyba rzadko tam bywają ?U mnie w lidlu ciagle stoi kilka sztuk. Jak chcesz mogę ci wysłać.
Rowerowa Szajba Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Do jednego czy 2-ch rowerów do domowego użytku to raczej chyba nie warto kupować stojak za 600 zl. Chyba że mam serwis i robię ileś X rowerów to wtedy taki zakup ma sens. Sam mam taki z Lidla i mi wystarczą do serwisu 1 roweru w 100 %
Argi Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Mnie osłabia to, ze wszystkie są takie wysokie. Nie mogę chwycić roweru i postawić go na kołach. Ostatnio wymieniałem kierownicę i kilka razy poprawiałem wysokość klamkomanetek, a to trzeba zrobić w poziomie. I dupa. To samo z siodełkami, ostatnio zamieniam często bo nie mogę znaleźć tego jedynego i brak możliwości ustawienia na kołach mocno przeszkadza. Niby mam fajny stojak, a finalnie i tak bez pomocy żony się nie uda Poważnie myślę na skróceniem. Mam stojak Eufab i coś mu chyba utnę Poza tym przyzwoity i solidny, przynajmniej dla potrzeb moich rowerów - szosówek. Kupowałem go poniżej 200 zł.
Chrismel Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Po moich różnych przygodach zakupowych, choćby rowerowych już się boję cokolwiek kupić. Przedmioty nie spełniają swoich podstawowych funkcji. Tak jakbym kupił samochód, okazałoby się że nie ma silnika i skrzyni biegów a sprzedawca mi tłumaczy że przecież mam skórzaną tapicerkę i dlaczego narzekam. Nie bardzo mam ochotę wydawać na stojak 600 ale jeszcze mniejszą ochotę mam wydać 200 i nie mieć nic bo mi się jeden tandetny plastik ułamał i nie mogę z niego korzystać. To już wolałbym te dwie stówy przepić
Motke Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 6 godzin temu, Chrismel napisał: ... ale jeszcze mniejszą ochotę mam wydać 200 i nie mieć nic bo mi się jeden tandetny plastik ułamał i nie mogę z niego korzystać. To już wolałbym te dwie stówy przepić Jakoś nie słyszałem aby ktoś popsuł stojak z Lidla czy Jula.
Chrismel Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Nie widziałem też na przykład żeby ktoś narzekał na mocowanie nawigacji Mio. Wręcz przeciwnie. Były posty - używam i jestem zadowolony. A mnie po miesiącu szlag trafił i wymieniłem na Garmina. Może faktycznie są to dobre stojaki i działają ale realnie dostępny dla mnie jest tylko stojak z Deca. W Lidlu nie ma a do Juli mam 20 km w jedną stronę.
Motke Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 20 minut temu, Chrismel napisał: a do Juli mam 20 km w jedną stronę. A to przesyłki kurierskie do Ciebie nie dochodzą?
Chrismel Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Mam z tym problem. Do pracy zamówić nie mogę a do paczkomatu nie wejdzie.
Gość Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 No to faktycznie czekaj na tego parktoola jak nie ma innego wyjścia. Czytając co napisałeś można odnieść wrażenie, że wybór stojaka i kurier to nie jedyny problem.
Fimala Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 9 godzin temu, Motke napisał: Jakoś nie słyszałem aby ktoś popsuł stojak z Lidla czy Jula. Mój lidlowski jest już tak rozklekotany po 2 latach, że nie nadaje się do poważniejszych prac gdzie musisz użyć więcej siły. W ogólnym rozrachunku taki średnio udany zakup. Jeśli ktoś raz na rok smaruje na nim łańcuch to będzie zadowolony. Inaczej to lipa. 1
Chrismel Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) No właśnie tego się obawiam, wydam dwie stówy na nic. Dlatego w pierwszym poście zapytałem o te stojaki Bitula myśląc że to będzie stabilne, tanie, rozwiązanie alternatywne. A tak przy okazji, zupełnie przypadkiem byłem dziś w sklepie rowerowym gdzie mieli dokładnie ten stojak Park Toola jako serwisowy (9.2). Macałem go z dwie minuty i powiem że stabilny jak beton, bardzo porządnie wykonany. Edytowane 1 Września 2020 przez Chrismel
Motke Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 5 godzin temu, Chrismel napisał: Mam z tym problem. Do pracy zamówić nie mogę a do paczkomatu nie wejdzie. Też mam a raczej miałem problem z firmami kurierskimi. Ale ostatnio można przekierowywać przesyłki na najbliższy Parcel Shop i odbierać np w Żabce po pracy. Nawet gabaryty.
Chrismel Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 @Fimala rozwiązał mi problem stojaka. Nie stać mnie na kupienie badziewia które jak nie od razu to za dwa lata mi się rozpadnie. Jak się pojawią Park Tool-e to zobaczę czy nadal będą w jakiś promocjach i wtedy kupię lub nie.
Accent_Szaj Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 8 godzin temu, Fimala napisał: Jeśli ktoś raz na rok smaruje na nim łańcuch to będzie zadowolony. Inaczej to lipa. Nie no,bez jaj .Może miałeś wadliwą sztukę. U mnie rower nie ma nóżki i cały czas stoi na stojaku. A to sobie coś poprawię,a to coś wyczyszcze,a znowu rower złożę i rozłoże . Mam ten stojak(lidlowki) od 1,5 roku i jest jak nowy. Obrót do każdej pozycji. Nawet głupia tacka, pomyśleli i dali magnez. @Chrismel to jeden z najlepszych moich zakupów.
Shah Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Też mam stojak z Lidla kilka dobrych lat. Używam go dosyć często. Jest jak nowy, cały, nie połamany.
leszcz Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 4 godziny temu, Shah napisał: Też mam stojak z Lidla kilka dobrych lat. Używam go dosyć często. Jest jak nowy, cały, nie połamany. Ja też. Ciężki solidny. Szerokie stopy. Polecam. Ja dałem jakieś 79zł OIDP.
Chrismel Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Byłem w Decu i oglądałem ten stojak: https://www.decathlon.pl/stojak-serwisowy-elite-team-id_8539657.html Sprawia bardzo dobre wrażenie. W porównaniu do tego: https://www.decathlon.pl/stojak-serwisowy-500-t-id_8550487.html jest tak dwa razy cięższy. Ma sporo elementów metalowych, plastiki też robią wrażenie dobrej jakości. Namawiacie mnie na stojak z Lidla, ja celowałem raczej w stronę Park Toola. Może się dogadamy i "krakowskim targiem" kupię ten za 440 ? Co Wy na to ?
Rekomendowane odpowiedzi